«Με απλά λόγια απόσυρση τέλος, από σήμερα». Μ’ αυτό τον κοφτό τρόπο ο υπουργός Οικονομίας Γ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε ένα ακόμη μέτρο που προεκλογικά δεν τολμούσε να ανακοινώσει το ΠΑΣΟΚ. Και προεκλογικά και μετεκλογικά από το ΠΑΣΟΚ έλεγαν ότι θα τροποποιήσουν την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του Σουφλιά, για να την κάνουν περισσότερο περιβαλλοντική. Δεν έλεγαν ότι θα την καταργήσουν. Για παράδειγμα, η υπουργός Περιβάλλοντος Τ. Μπιρμπίλη, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στις 22 Οκτώβρη, ύστερα από μεγάλη πίεση των δημοσιογράφων, δήλωσε ότι έχει στείλει μια πρόταση στο υπουργείο Οικονομικών, «η οποία προσπαθεί να έχει ένα περισσότερο περιβαλλοντικό χαρακτήρα». Δε μιλούσε για κατάργηση της απόσυρσης, αλλά για τροποίησή της. Γι’ αυτό και το συγκεκριμένο θέμα, μολονότι είναι αρμοδιότητας Μπιρμπίλη (ΠΝΠ του προκατόχου της Γ. Σουφλιά καταργείται), το παρουσίασε ο Παπακωνσταντίνου.
Η επιχειρηματολογία του Παπακωνσταντίνου στην αρχή προέταξε το ότι η απόσυρση «δεν έχει περιβαλλοντικό νόημα», στη συνέχεια σημείωσε ότι «δεν είμαστε χώρα, η οποία έχει εγχώρια αυτοκινητοβιομηχανία, άρα σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης και ύφεσης πρέπει να εστιάζει το πώς στηρίζει την οικονομία» και κατέληξε με τον αληθινό λόγο: «Καταργείται διότι έχει τεράστιο δημοσιονομικό κόστος και το έλλειμμα είναι πάρα πολύ μεγάλο». Δεν τα ήξεραν, όμως, αυτά πριν τις εκλογές; Γιατί δεν ενημέρωσαν τον ελληνικό λαό για τις θέσεις τους, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να χωρίζονται σ’ αυτούς που… πρόκαναν και σ’ αυτούς που… δεν πρόκαναν. Γιατί όσοι έτρεξαν να αποσύρουν τα παλιά αυτοκίνητά τους εντάχθηκαν στη ρύθμιση (δε μπορούσε αναδρομικά να καταργηθεί μια νόμιμη πράξη), ενώ οι υπόλοιποι θα μείνουν με το «γαμώτο» στα χείλη. Για «εκτιμώμενο ετήσιο κόστος της τάξης των 400 εκ. ευρώ» μίλησε ο Παπακωνσταντίνου. Οσο για το «μπόνους» των δυο καρτών απεριόριστων διαδρομών, που θα πάρουν όσοι δεχτούν να εισπράξουν το μισό ποσό απ’ αυτό που προέβλεπε η ρύθμιση Σουφλιά, ακούστηκε πραγματικά σαν δούλεμα. Οχι μόνο γιατί αφορά μόνο τους κατοίκους της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, αλλά και γιατί οι μεν φτωχοί μαζεύουν δεκάρα-δεκάρα τα λεφτά για να αγοράσουν καινούργιο αυτοκίνητο, ενώ οι πλούσιοι δεν χρησιμοποιούν μαζικά μέσα μεταφοράς για να πάρουν κάρτες.
Καταργώντας την απόσυρση, οι Πασόκοι ανακοίνωσαν και «αντιμετώπιση της κοινωνικής αδικίας» στο θέμα των περιβαλλοντικών τελών που είχε επιβάλει ο Σουφλιάς. Ομως, τα τέλη αυτά συνδέονταν με την απόσυρση. Ο Σουφλιάς έλεγε: αποσύρετε τα παλιά αυτοκίνητα, αλλιώς θα πληρώνετε ψηλά περιβαλλοντικά τέλη. Η κυβέρνηση Παπανδρέου καταργεί την απόσυρση, αλλά δεν καταργεί και τα περιβαλλοντικά τέλη. Απλά τα μειώνει και η Μπιρμπίλη έχει το θράσος να μιλά για κοινωνική ευαισθησία, ακολουθώντας τη λογική του Χότζα: αφού χαμήλωσε λίγο τις αυξήσεις, όλοι θα είναι ευχαριστημένοι.
Σε ποια κατηγορία ανήκει η πλειοψηφία των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στη χώρα; Τα 1400άρια είναι τα περισσότερα. Στην κατηγορία μεταξύ 1358 και 1928 κυβικών, η ρύθμιση Σουφλιά έμεινε ανέγγιχτη. Για όλα τα αυτοκίνητα που είναι παλιότερα από το 2005 τα τέλη κυκλοφορίας αυξάνονται, ανάλογα με την παλαιότητα, από 24,75% μέχρι 74,26%. Μείωση σε σχέση με τη ρύθμιση Σουφλιά γίνεται στο ποσοστό αύξησης των αυτοκινήτων που είναι μικρότερα από 1358 κυβικά. Για παράδειγμα, στην κατηγορία 786-1357 κυβικά η ρύθμιση Σουφλιά προέβλεπε αυξήσεις από 44,64% μέχρι 133,93% (ανάλογα με την παλαιότητα), ενώ η ρύθμιση Παπακωνσταντίνου-Μπιρμπίλη προβλέπει αυξήσεις από 22,3% μέχρι 66,96%. Πρόκειται και πάλι για εξοντωτικές αυξήσεις (συνυπολογίστε και το 20% που αυξήθηκαν πέρυσι τα τέλη κυκλοφορίας), χωρίς μάλιστα τη δυνατότητα της απόσυρσης. Για αυξήσεις που θα φορτωθούν στην πλάτη των εργαζόμενων, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, που έχουν τα πιο παλιά αυτοκίνητα. Η αντιλαϊκότητα του μέτρου διατηρείται αναλλοίωτη, παρά το δημαγωγικό ρετουσάρισμα.
Μια μέρα μετά τις ανακοινώσεις για απόσυρση και τέλη κυκλοφορίας, ο Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε την πολιτική πτωχοκομείου με την περιβόητη «παρέμβαση αλληλεγγύης και αναδιανομής». Μοίρασε έναν αναλυτικό πίνακα στον οποίο έγραφε ποιοι θα πάρουν τα διάφορα ποσά της «έκτακτης ενίσχυσης κοινωνικής αλληλεγγύης», πόσοι είναι και ποιο το τελικό ποσό. Αυτή η κατηγοριοποίηση είναι πολύ δύσκολη και σίγουρα ο σχετικός πίνακας έχει μεγάλο ποσοστό αυθαιρεσίας. Γιατί όμως δεν έφτιαξε έναν ανάλογο πίνακα για τα τέλη κυκλοφορίας, που είναι πολύ πιο εύκολο, αφού όλα τα αυτοκίνητα είναι καταχωρημένα στα κομπιούτερ των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών; Να μας πει δηλαδή πόσα οχήματα ανήκουν σε καθεμιά από τις 24 κατηγορίες (6 κατηγορίες κυβισμού επί 4 κατηγορίες παλαιότητας), πόσα τέλη πλήρωσαν πέρυσι οι ιδιοκτήτες τους σε κάθε κατηγορία και πόσα θα πληρώσουν φέτος. Δεν το έκανε, γιατί όχι μόνο δεν προσφέρεται για δημαγωγία, όπως τα φιλανθρωπικά βοηθήματα, αλλά και γιατί θα αποδεικνυόταν ότι η υπέρογκη αύξηση των τελών κυκλοφορίας είναι το προανάκρουσμα για την αύξηση και άλλων έμμεσων φόρων, που θα γίνει γνωστή με τη δημοσιοποίηση του κρατικού προϋπολογισμού του 2010.