Στο ίδιο έργο θεατές για μια ακόμη φορά. Η νέα κυβέρνηση… αιφνιδιάστηκε από την κατάσταση που βρήκε στην οικονομία και όχι μόνο δε μπορεί να ικανοποιήσει κάποιες από τις αστείες προεκλογικές εξαγγελίες της, αλλά παίρνει και έκτακτα αντιλαϊκά και αντεργατικά μέτρα. Για την ακρίβεια δεν πρόκειται για έκτακτα μέτρα, αλλά για μέτρα που θα μείνουν. Οπως έγινε και τις προηγούμενες φορές. Αλλωστε, στο Ασφαλιστικό, που το «ανοίγει» και αυτή η κυβέρνηση, δεν υπάρχουν έκτακτα μέτρα. Ολα είναι μόνιμα και σφραγίζουν το μέλλον των σημερινών και των αυριανών εργαζόμενων.
Χτες, την ώρα που η «Κ» βρισκόταν στο τυπογραφείο, δόθηκε στη δημοσιότητα ο κρατικός προϋπολογισμός του 2009. Θα τον σχολιάσουμε αναλυτικά στο επόμενο φύλλο, όμως από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβού-λιου της Τετάρτης δημοσιοποιήθηκαν ορισμένα στοιχεία οικονομικής πολιτικής: πάγωμα μισθών και συντάξεων που είναι πάνω από 2.000 ευρώ μικτά και γελοίες αυξήσεις 1,5% στους υπόλοιπους – πετσόκομμα δαπανών από υπουργεία και ΟΤΑ, που θα προκαλέσουν ασφυξία στην κοινωνική πολιτική – πάγωμα προσλήψεων στο δημόσιο (εκτός από λίγες σε παιδεία και υγεία) το 2010 και από το 2001 εφαρμογή του κανόνα «μία πρόσληψη για κάθε πέντε συνταξιοδοτήσεις» (κατά τα άλλα, θα προκηρύξουν όλες τις κενές οργανικές θέσεις που σήμερα καλύπτουν οι κάθε είδους συμβασιούχοι!).
Ο ίδιος ο Παπανδρέου μπήκε μπροστάρης στην τρομοκρατία των αριθμών. Οι λέξεις «χρεοκοπία» και «κατάρρευση» κλίνονται σε όλους τους τόνους από υπουργούς και ΜΜΕ. Οσοι τρομάξουν τρόμαξαν. Για όσους δεν τρομάξουν υπάρχει η συνδικαλιστική γραφειοκρατία, που θα αναλάβει να τους «εκπροσωπήσει» σε μια ακόμη φάρσα «διαλόγου».
Οι πάντες συμφωνούν πως το ασφαλιστικό είναι η «μεγάλη πληγή». «Εθνικό θέμα» το χαρακτήρισε ο Λοβέρδος, που ειδικεύεται πλέον στα κούφια διαγγέλματα και τη γκεμπελίστικη προπαγάνδα. «Η αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος θα πρέπει να προχωρήσει με τολμηρά βήματα, δεδομένου ότι οι δημοσιονομικές επιπτώσεις από τη γήρανση του πληθυσμού αποτελούν ένα οξύ διαρθρωτικό πρόβλημα», έλεγε προ ημερών ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Προβόπουλος. Την αύξηση των ορίων ηλικίας και την παράταση του εργάσιμου βίου εισηγείται ως γενική κατεύθυνση η Κομισιόν, σύμφωνα με έγγραφο που μοίρασε στους δημοσιογράφους ο Παπακωνσταντίνου.
Προς το παρόν βρισκόμαστε στη φάση της ιδεολογικής προετοιμασίας, η οποία πάντοτε περιλαμβάνει και «κοινωνικό διάλογο». Η πουλημένη συνδικαλιστική γραφειοκρατία, μπουκωμένη από μισθούς και αντιμίσθια που μαζεύει από συμμετοχές στα ΔΣ κρατικών επιχειρήσεων και οργανισμών, τραβάει τάχα «κόκκινες γραμμές». Την ίδια στιγμή αναγνωρίζει στην κυβέρνηση καλές προθέσεις και της προσφέρει όλη την άνεση χρόνου που χρειάζεται για να προετοιμαστεί. Ταυτόχρονα, αντί να προετοιμαστεί για σκληρή μάχη, το κίνημα αδρανοποιείται, περιθωριοποιείται και ετοιμάζεται να «φάει» και αυτό τον αιφνιδιασμό, χάνοντας σχεδόν αμαχητί ουσιαστικά ασφαλιστικά του δικαιώματα. Οπως και τις προηγούμενες φορές, όλα ετοιμάζονται μεθοδικά και ο κάθε πόλος του συστήματος εξουσίας παίζει το ρόλο του.