Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ
  • Σαν σήμερα 11 Ιούλη
  • «Μείωση της έντασης με το Ιράν» ζητούν τώρα οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές
  • Πλήρως ενσωματωμένη στο αστικό σύστημα εξουσίας η ευρωπαϊκή Ακροδεξιά
  • Δεν έχουν τα κότσια να επιστρέψουν στον πόλεμο κατά του Ιράν οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές
  • Τα παπαγαλάκια του βρομιάρη
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Εργατικά»Συντάξεις πείνας, όρια ηλικίας τέλος
Εργατικά

Συντάξεις πείνας, όρια ηλικίας τέλος

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr27 Φεβ 2010, 00:00

Καθώς ολοκληρώνεται ο προσχηματικός διάλογος στην «επιστημονική επιτροπή για το ασφαλιστικό», πληθαίνουν οι ψίθυροι από κυβερνητικά στελέχη στ’ αυτιά πρόθυμων δημοσιογράφων, που αναλαμβάνουν να προλειάνουν το έδαφος για τη μεγάλη αντιασφαλιστική ανατροπή, που θα συνδέσει το όνομα του Α. Λοβέρδου με τις χειρότερες φυσιογνωμίες που πέρασαν από το υπουργείο Εργασίας. Αν ο αλήστου μνήμης Λάσκαρης έμεινε γνωστός ως ο υπουργός που διακήρυξε το… τέλος της πάλης των τάξεων, ο Λοβέρδος θα μείνει ως ο υπουργός που προσπάθησε (αν θα τα καταφέρει, θα το κρίνει η πάλη των τάξεων) να καταργήσει τις βασικές αρχές που συγκροτούσαν τον πυρήνα της κοινωνικής ασφάλισης, ανεξάρτητα από τη μορφή που αυτή έπαιρνε σε κάθε εποχή. Ο Λοβέρδος θα συνδέσει το όνομά του με την κατάργηση αρχών όπως η περιβόητη αλληλεγγύη των γενεών και τη μετατροπή της ασφάλισης σε καθαρά ατομική υπόθεση. Αυτή είναι η ουσία της μεταρρύθμισης που προετοιμάζει.

Τα βασικά στοιχεία αυτής της μεταρρύθμισης έχουν «κλειδώσει» και είναι δύο: ο διαχωρισμός της σύνταξης σε βασική και εργασιακή και η εξαφάνιση –εν τοις πράγμασι– της έννοιας του ορίου ηλικίας. Οι καθηγητάδες που έχουν απομείνει στην «επιστημονική επιτροπή», μαζί με τα στελέχη του υπουργείου και τους εκπροσώπους των καπιταλιστικών οργανώσεων (η ΓΣΕΕ την έκανε, μόλις είδε τα σκούρα, αφού πρώτα πρόσφερε το όποιο κύρος της για να νομιμοποιηθεί αυτή η επιτροπή) θα προσφέρουν στον υπουργό Εργασίας την επιστημονικοφανή επιχειρηματολογία υπέρ της ανατροπής που θα επιχειρήσει, ενώ τα στελέχη της γενικής γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων εργάζονται πυρετωδώς για τη διαμόρφωση του νομοσχέδιου.

Ποια σύνταξη;

Εκείνο που δεν έχει γίνει ευρέως αντιληπτό είναι πως με τον προωθούμενο διαχωρισμό της σύνταξης σε βασική (προνοιακή) και εργασιακή (ανταποδοτική) το κράτος απεκδύεται της υποχρέωσής του να συμμετέχει στη χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης και μετατρέπει αυτή την υποχρέωσή του σε πρόνοια. Ας το δούμε λίγο πιο αναλυτικά.

Υποτίθεται ότι μία από τις βασικές αρχές της κοινωνικής ασφάλισης είναι η τριμερής χρηματοδότηση (εργαζόμενοι-εργοδότες-κράτος). Αυτή βέβαια ουδέποτε εφαρμόστηκε με συνέπεια, πάντοτε όμως αναγνωριζόταν ότι το κράτος είναι υποχρεωμένο να συμμετέχει με καθορισμένο τρόπο στη χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης. Για παράδειγμα, με τον περιβόητο νόμο Σιούφα (ν. 2084/1992) είχε καθοριστεί ότι για κάθε εργαζόμενο που μπαίνει στην ασφάλιση μετά την 1.1.1993 η ασφάλιση θα χρηματοδοτείται κατά τα 2/9 από τις εισφορές του εργαζόμενου, κατά τα 4/9 από τον εργοδότη και κατά τα 3/9 από το κράτος. Προσέξτε, αυτό ίσχυε για κάθε εργαζόμενο, ανεξάρτητα από το ύψος των μισθών και από το αναμενόμενο ύψος της σύνταξης.

Τώρα, έρχεται η κυβέρνηση και λέει ότι το κράτος δεν πρέπει να συμμετέχει στη χρηματοδότηση της ασφάλισης, αλλά μόνο να παρέχει προνοιακή βοήθεια, που τη βαφτίζουν βασική σύνταξη. Πρόκειται για καθαρή προνοιακή βοήθεια, γιατί διευκρινίστηκε πλέον, ότι αυτή η προνοιακή σύνταξη δεν θα είναι μια σύνταξη που θα την παίρνουν όλοι και από εκεί και πάνω θα προστίθεται η εργασιακή σύνταξη (αυτή που βγαίνει από τις ασφαλιστικές εισφορές), αλλά θα δίνεται με εισοδηματικά κριτήρια. Δηλαδή, δεν θα είναι παρά ένα εναλλακτικό ΕΚΑΣ! Αρκεί να σημειώσουμε πως σήμερα συνταξιούχος που παίρνει την κατώτερη του ΙΚΑ συν κατώτερη επικουρική δεν παίρνει ΕΚΑΣ! Εχουν φτιάξει με τέτοιο τρόπο το νόμο, ώστε το ΕΚΑΣ να το παίρνουν ελάχιστοι χαμηλοσυνταξιούχοι. Για να δώσουμε ένα παράδειγμα, ένας συνταξιούχος της ΔΕΗ, που βγαίνει στη σύνταξη με 35 χρόνια δουλειάς, δεν θα παίρνει τη βασική σύνταξη. Θα παίρνει μόνο τη σύνταξη που θα υπολογίζεται με βάση τις εισφορές τις δικές του και του εργοδότη (που κι αυτές είναι εργατικές εισφορές, για να μην ξεχνιόμαστε). Ενας συνταξιούχος που τυχαίνει να έχει ένα διαμέρισμα και να το νοικιάζει ή να κατοικεί ο ίδιος (οι «επιστήμονες» το λένε καθαρά, ότι πρέπει να μπει ως κριτήριο και η ιδιοκατοίκηση) επίσης δεν θα παίρνει τη βασική σύνταξη.

Ετσι, από την πλειοψηφία των συνταξιούχων αφαιρείται οποιαδήποτε συμμετοχή του κράτους στις ασφαλιστικές τους εισφορές. Το κράτος έχει ως στόχο να μειώσει τις δικές του δαπάνες για όλες τις μορφές ασφάλισης και σύνταξης πολύ κάτω από τα σημερινά επίπεδα. Το λένε, άλλωστε, ότι αυτό επιτάσσει η δημοσιονομική πειθαρχία. Οσοι εργαζόμενοι καταφέρουν να πιάσουν τα 4.500 ένσημα, θα μπορούν να «ελπίζουν» μόνο στις ασφαλιστικές εισφορές που θα έχουν συγκεντρώσει οι ίδιοι, βάσει των οποίων θα υπολογίζεται η εργασιακή σύνταξη, την οποία οι αλήτες βαφτίζουν ανταποδοτική, μολονότι το κράτος δεν θα έχει διαθέσει γι’ αυτή ούτε ένα ευρώ. Πόση θα είναι αυτή η εργασιακή σύνταξη; Εδώ θα γίνει η μεγάλη σφαγή.

Και να μην είχαμε στη διάθεσή μας τις εισηγήσεις των διάφορων «επιστημόνων», θα έπρεπε να είμαστε σίγουροι ότι η σφαγή θα γίνει σ’ αυτό το κομμάτι, ώστε να χτυπηθούν οι συντάξεις που είναι πάνω από τα επίπεδα της κατώτερης του ΙΚΑ. Αυτές είναι ο στόχος. Γιατί θα πετσοκοπούν αυτές οι συντάξεις; Πρώτο, γιατί το κράτος δεν θα έχει καμιά συμμετοχή.    Δεύτερο, γιατί στα Ταμεία έχουν συσσωρευτεί τεράστια ελλείμματα (λόγω της επί δεκαετίες καταλήστευσής τους), ενώ με τις συγχωνεύσεις ουσιαστικά και τα πλεονασματικά Ταμεία έχουν καταστεί ελλειμματικά.

Πώς θα γίνει το πετσόκομμα; Πρώτο, με τη διεύρυνση του χρονικού ορίου βάσει του οποίου υπολογίζεται ο λεγόμενος συντάξιμος μισθός. Ο Λοβέρδος έχει δηλώσει ότι τάσσεται αναφανδόν υπέρ μιας βάσης υπολογισμού που θα είναι ολόκληρος ο ασφαλιστικός βίος, όμως αυτό συναντά τεχνικά εμπόδια (δεν έχουν στοιχεία οι υπηρεσίες), οπότε σε πρώτη φάση μπορούν να πάνε στη δεκαετία-δεκαπενταετία, με προοπτική διεύρυνσής της (όσο θα περνούν τα χρόνια, τα στοιχεία θα συγκεντρώνονται μηχανογραφικά). Σε κάθε περίπτωση, ο συντάξιμος μισθός θα συρρικνωθεί δραστικά.  Δεύτερο, με τη μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης. Οι προτάσεις των «επιστημόνων» είναι για ένα προοδευτικό ποσοστό αναπλήρωσης, που θα ξεκινά μικρό και θα μεγαλώνει τα τελευταία χρόνια, ώστε να αναγκάζει τον εργαζόμενο να μη βγαίνει στη σύνταξη, όπως θα δούμε παρακάτω.

Η τεχνική της μείωσης της λεγόμενης εργασιακής σύνταξης δεν είναι δύσκολη. Με μια απλή αναλογιστική μελέτη μπορούν να καταλήξουν σ’ ένα μοντέλο που θα επιτρέπει στα Ταμεία να δίνουν συντάξεις χωρίς τη συμμετοχή του κράτους. Μάλιστα, το μοντέλο θα είναι ανοιχτό, ώστε να γίνονται συνεχείς προσαρμογές, ανάλογα με την οικονομική κατάσταση στην οποία θα βρεθούν τα Ταμεία. Δεν χρειάζονται ιδιαί-τερες γνώσεις για να καταλάβει κάποιος ότι αυτές θα είναι συντάξεις πείνας.

Ποια όρια ηλικίας;

Διακηρυγμένος στόχος της κυβέρνησης είναι να μη βγαίνει κανένας στη σύνταξη πριν τα 65 και ένα ποσοστό να αναγκάζεται να εργάζεται (αν μπορεί να βρει δουλειά) και μετά τα 65.

Για τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα αυτό δεν είναι καθόλου δύσκολο, γιατί μετά βίας πιάνουν τα όρια ενσήμων πριν τα 65. Οι περιπτώσεις πρόωρης συνταξιοδότησης θα χτυπηθούν άμεσα. Καταρχάς, οι εργαζόμενοι στα Βαρέα και Ανθυγιεινά. Ακόμη, εκείνοι με τις διάφορες διατάξεις για 35ετία και 37ετία. Τα όρια θα ανέβουν άμεσα. Υπάρχουν, όμως, οι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ΔΕΚΟ, αρκετοί από τους οποίους πιάνουν τη σύνταξη πριν τα 65. Γι’ αυτούς θα χρησιμοποιηθεί ως «αντικίνητρο» η εξευτελιστική σύνταξη.

Αναφέραμε προηγουμένως το παράδειγμα του ποσοστού αναπλήρωσης. Αν αυτό αυξάνεται στο χρονικό διάστημα μεταξύ 60 και 65 ετών, ο εργαζόμενος θα υποχρεώνεται ουσιαστικά να μείνει στη δουλειά, γιατί αλλιώς η σύνταξή του δεν θα είναι τίποτα. Αλλά και εκείνοι που πιάνουν τα 4.500 ένσημα στα 65, θα σπρώχνονται να μείνουν καναδυό χρόνια ακόμα, με το δέλεαρ μιας κάπως καλύτερης σύνταξης. Γιατί όταν με 4.500 ένσημα δεν πιάνεις ούτε τα σημερινά κατώτερα όρια του ΙΚΑ, θα σφίξεις την καρδιά σου και θα ψάχνεις για μεροκάματο, ακόμα κι αν είναι να προσθέσεις στη σύνταξή σου 70 ευρώ το μήνα.

Οπως καταλαβαίνετε, δεν έχουμε να κάνουμε με μια επιμέρους αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση, αλλά με μια ριζική ανατροπή.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΚαμπάνια στους χώρους δουλειάς
Επόμενο άρθρο Κύλησε ο τέτζερης και βρήκε το καπάκι

Σχετικά Αρθρα

Ομόφωνα κατά δυνητικής αργίας εισηγείται το Πειθαρχικό Συμβούλιο για τους αγωνιστές εκπαιδευτικούς Χαρτζουλάκη και Χοτζόγλου

Σιγή ιχθύος από την Ζαχαράκη

Εργατικά 8 Ιούλ 2026, 07:44

Η αλήθεια για τις συντάξεις χηρείας: Τις πετσόκοψε ο Μητσοτάκης με παράνομες εγκυκλίους των Βρούτση και Τσακλόγλου

Τώρα παριστάνουν τους γενναιόδωρους, αλλά δεν επιστρέφουν αναδρομικά στους/στις συνταξιούχους που πετσοκόπηκαν οι συντάξεις τους

Εργατικά 6 Ιούλ 2026, 05:26

Ανοιχτή συνέλευση ενάντια στις συνδικαλιστικές διώξεις και απολύσεις

Εργατικά 2 Ιούλ 2026, 21:06

Μαζικές απολύσεις σε ιδιωτικά σχολεία

Εργατικά 1 Ιούλ 2026, 19:32

Εκδήλωση-Συζήτηση: Απαγόρευση της συλλογικής ζωής και καταστολή των αγώνων μέσα και έξω από τα πανεπιστήμια

Εργατικά 1 Ιούλ 2026, 19:27

Εκδικητική ομηρία και συνειδητή κωλυσιεργία της κυβέρνησης στην υπόθεση της Χρύσας Χοτζόγλου

Εργατικά 30 Ιούν 2026, 07:37
Ροή Ειδήσεων
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

11 Ιούλ 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 11 Ιούλη

11 Ιούλ 2026, 00:01
Διεθνή

«Μείωση της έντασης με το Ιράν» ζητούν τώρα οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές

10 Ιούλ 2026, 20:24
Διεθνή

Πλήρως ενσωματωμένη στο αστικό σύστημα εξουσίας η ευρωπαϊκή Ακροδεξιά

Το παράδειγμα της Λεπέν, που επανέρχεται με δικαστική βούλα

10 Ιούλ 2026, 19:53
Διεθνή

Δεν έχουν τα κότσια να επιστρέψουν στον πόλεμο κατά του Ιράν οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές

Οι Ιρανοί απάντησαν πλήττοντας αμερικάνικες βάσεις στον Κόλπο

10 Ιούλ 2026, 14:07
Κόντρες

Τα παπαγαλάκια του βρομιάρη

10 Ιούλ 2026, 09:52
Διεθνή

Aποτυχημένη απόπειρα κατά του εκπροσώπου της Χαμάς, Χάζεμ Κάσεμ

Δολοφονήθηκε ένας Παλαιστίνιος και τραυματίστηκαν άλλοι

10 Ιούλ 2026, 07:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 10 Ιούλη

10 Ιούλ 2026, 00:01
Πολιτική

Υποκλοπές: Ολο το θάβουν το σκάνδαλο κι όλο πετάγεται μπροστά τους

Με κοινοβουλευτικό πραξικόπημα, η κυβέρνηση αφαίρεσε από την αντιπολίτευση το δικαίωμά της να καλέσει για ακρόαση τους Ντίλιαν και Δημητριάδη

9 Ιούλ 2026, 21:47
Αγροτικά

AΠΟΚΑΛΥΨΗ: Εξακολουθούσαν να δίνουν παράνομες επιδοτήσεις σε λαμόγια της Κρήτης, που ο Βάρρας είχε στείλει στον εισαγγελέα για άσκηση ποινικών διώξεων

9 Ιούλ 2026, 20:17
Πολιτική

Γιατί δεν ιδρώνει το αυτί κανενός από το casus belli;

9 Ιούλ 2026, 19:54
Αθλητισμός

Ανανέωσε μέχρι το 2030 ο Χοσάμ Χασάν ως προπονητής της Εθνικής Αιγύπτου

9 Ιούλ 2026, 12:49
Αγροτικά

Να μη δημιουργηθεί νομολογία που θα επιτρέπει στα λαμόγια του σκανδάλου ΟΠΕΚΕΠΕ να αθωώνονται

Εφεση της εντεταλμένης ευρωπαίας εισαγγελέα σε κατά πλειοψηφία αθωωτική απόφαση, που επικαλέστηκε το επιχείρημα ότι επιστράφηκαν οι παρανόμως ληφθείσες επιδοτήσεις

9 Ιούλ 2026, 12:06
Καταστολή

Αργος: Μπάτσοι σκότωσαν εν ψυχρώ 20χρονο, επειδή αμφισβήτησε την εξουσία τους

9 Ιούλ 2026, 10:35
Διεθνή

Απομονωμένοι διεθνώς οι σιωναζιστές, δείχνουν διεθνείς έρευνες

9 Ιούλ 2026, 05:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 9 Ιούλη

9 Ιούλ 2026, 00:01
Παιδεία

Να μελετηθεί άμεσα η στατική επάρκεια των σχολείων που βρίσκονται πάνω στη γραμμή 4 του Μετρό (Κυψέλη, Εξάρχεια κλπ)!

8 Ιούλ 2026, 20:57
Κόντρες

Τους εξασφάλισε τη ντόπα τους

8 Ιούλ 2026, 20:48
Υγεία

Το «κόστος» καθορίζει την ασφαλή παροχή υπηρεσιών Υγείας στο ΕΣΥ

8 Ιούλ 2026, 18:27
Διεθνή

Χτίζοντας την ελπίδα: Πώς το Σχολείο Σουμούντ άνθισε μέσα στα ερείπια

8 Ιούλ 2026, 14:06
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 11 Ιούλη

Ημέρα πληθυσμών.

Ακτή Ελεφαντοστού, Νίγηρας, Μπενίν, Μπουρκίνα Φάσο: Ημέρα ανεξαρτησίας (1960).

Μογγολία: Εθνική γιορτή (1921).

Βέλγιο: Ημέρα Φλαμανδών.

1942: Αρχίζουν οι διωγμοί των Εβραίων της Θεσσαλονίκης.

1966: Επεισόδια σε συλλαλητήριο οινοπαραγωγών στη Θεσσαλονίκη, 128 πολίτες και 72 χωροφύλακες τραυματίες.

1969: Βόμβα της ΔΑ σε γραμματοκιβώτιο της οδού Νίκης (Αθήνα).

1994: Βόμβα στο κτίριο γερμανικής πολυεθνικής ασφαλιστικής στους Αμπελόκηπους (ΕΛΑ-1η Μάη).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

– Τι σας έπεισε ότι το νέο εγχείρημα του Αλέξη Τσίπρα μπορεί να εκφράσει τον προοδευτικό χώρο;

Συνάντησα έναν ώριμο, πεπειραμένο και κατασταλαγμένο άνθρωπο χωρίς την οποιαδήποτε προσωπική φιλόδοξη ανάγκη να γίνει πρωθυπουργός, αφού έχει βιώσει την εμπειρία αυτή. Αντιλαμβάνομαι ότι είναι η εσωτερική του αγωνία για τον λαό μας που βρίσκεται σε τεράστια αδιέξοδα, που τον παρακίνησε να βγει μπροστά για να υπάρξει και πάλι μια Ελλάδα της αξιοπρέπειας, όπου ο ήλιος θα λάμπει για όλους. Και ήδη περπατά με σοβαρά βήματα και με συνδυασμό οραματισμού και ρεαλισμού για τη μεγάλη πολιτική αλλαγή. Στην ΕΛΑΣ εναποτίθενται πια οι ελπίδες της χώρας για να υπάρξει ο προοδευτικός πόλος που θα βάλει τέλος στην κυβέρνηση της ΝΔ και θα εργαστεί για το κοινωνικό σύνολο και όχι για τα συμφέροντα. Ο δρόμος έχει ανοίξει.

Συνέντευξη Μαρίνου Σκανδάμη στην Political

(Πλάκα μας κάνεις; Αυτό είναι το ερώτημα που θα έρθει στα χείλη όποιου ή όποιας διαβάσει αυτό το απόσπασμα από συνέντευξη στην καραδεξιά Political του Μαρίνου Σκανδάμη, ο οποίος τη μια μέρα αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ και την επομένη «ορκίστηκε» σκιώδης υπουργός Προ Πο του Τσίπρα. Ωραία, πρέπει να γλείψει τον νέο αρχηγό, αλλιώς θα πέσει το τσιπρόκομμα να τον πλακώσει. Μα μ’ αυτό τον εντελώς γελοίο τρόπο; Δεν είχε, λέει, ανάγκη να γίνει πρωθυπουργός, γιατί… έχει βιώσει την εμπειρία αυτή! Δηλαδή, όποιος γίνεται μια φορά πρωθυπουργός «κλείνει»; Τότε γιατί διεκδικούν με νύχια και με δόντια δεύτερη και τρίτη άμα λάχει θητεία; Ο Τσίπρας τη διεκδίκησε το 2019, τη διεκδίκησε και το 2023. Εχασε και τις δυο φορές. Αναγκάστηκε να παραιτηθεί να παραιτηθεί από πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δεν ήταν επιλογή του. Εκλογές άλλες δεν έγιναν από το 2023. Οι επόμενες θα είναι αυτές του 2027 στις οποίες θα είναι και πάλι αρχηγός κόμματος εξουσίας. Δεν μπορεί καν να το παίξει Κιγκινάτος που είχε αποσυρθεί στα κτήματά του και τον παρακάλεσε η σύγκλητος να επιστρέψει για να αντιμετωπίσει τους εχθρούς της Ρώμης. Επί τρία χρόνια σχεδιάζει και ξανασχεδιάζει το πώς θα επιστρέψει. Μέχρι και «αλμυρή» εταιρία γάλλων συμβούλων προσέλαβε για να του κάνει τον προσωπικό πολιτικό σχεδιασμό. Και κάτι Σκανδάμηδες προσπαθούν να μας πείσουν ότι τον επανέφερε η… η εσωτερική του αγωνία για τον λαό μας που βρίσκεται σε τεράστια αδιέξοδα! Και ο Σκανδάμης, βέβαια, την ίδια δοαδρομή ακολουθεί, σε πιο χαμηλό όροφο: κατάλαβε ότι έδρα στην Αχαΐα με το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ δεν πρόκειται να δει και έριξε γέφυρες προς το τσιπρόκομμα, διαπραγματευόμενος μια θέση σκιώδους υπουργού που θα του δώσει το προβάδισμα στη σταυροδοσία. Οταν μας φτύνουν μέσα στα μούτρα μας με τέτοιες παπάρες, εκείνο που ομολογούν είναι ότι δεν έχουν ούτε ένα τόσο δα ιδεολογικοπολιτικό επιχείρημα. Ενα επιχείρημα προγραμματικό. Η πολιτική είναι δεδομένη για όλους τους. Κατευθυνόμενη από τον αυτόματο πιλότο των Βρυξελλών. Εκείνο που διεκδικούν ν’ αλλάξει είναι οι διαχειριστές της. Γι’ αυτό καταφεύγουν σε τέτοιες γελοιότητες)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo