Υπάρχει περίπτωση να πετύχει η κυβέρνηση αύξηση του μέσου όρου ηλικίας συνταξιοδότησης χωρίς να χτυπήσει τα Βαρέα και Ανθυγιεινά; Η απάντηση είναι καθαρά όχι. Οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις δεν αντιπροσωπεύουν μεγάλο ποσοστό στο σύνολο των ασφαλισμένων, ώστε το κόψιμό τους να δώσει την προς τα πάνω αύξηση του μέσου όρου ηλικίας συνταξιοδότησης. Ούτε οι εργαζόμενες γυναίκες της περιόδου 1983-1992 φτάνουν, δεδομένου ότι ο αριθμός τους φθίνει. Αντίθετα, υπάρχει μια συμπαγής μάζα περίπου 700.000 εργατών και εργατριών, που ασφαλίζονται με τον κανονισμό ΒΑΕ του ΙΚΑ, που αποτελούν το καλύτερο «υλικό» για την επίτευξη του κυβερνητικού στόχου.
Εως τώρα, οι κυβερνήσεις υποστήριζαν ότι οι αλλαγές στα ΒΑΕ θα αφορούν μόνο τους νεοεισερχόμενους στη δουλειά. Για πρώτη φορά έγινε αναφορά στο θέμα χωρίς αυτή την επισήμανση. Ο Α. Λοβέρδος που έκανε την αναφορά ασφαλώς δεν ξέχασε τη «διευκρίνηση». Ηρθε η ώρα ν’ αφήσουν στην άκρη τις δημαγωγικές διακηρύξεις και ν’ αποκαλύψουν τους πραγματικούς σκοπούς τους. Αλλωστε, θα ήταν αδύνατο να σταθεί νομικά ένα καθεστώς που μιλά για βαριά και ανθυγιεινή εργασία και διαχωρίζει δυο εργαζόμενους, έναν παλιό και έναν και- νούργιο, που εργάζονται στην ίδια δουλειά, στον ίδιο χώρο, με τις ίδιες συνθήκες. Δεν θα υπάρχουν, λοιπόν, παλιοί και νέοι. Το πολύ να υπάρξει μια μεταβατική περίοδος, όπως γίνεται πάντα στις αντιασφαλιστικές ανατροπές. Δεν θίγονται δηλαδή αυτοί που είναι στο παραπέντε της σύνταξης.
Αναφερόμενος στα ΒΑΕ, ο Α. Λοβέρδος είπε: «Η ανάγκη εξορθολογισμού του υπάρχοντος καθεστώτος, που γεννά αδικίες και οδηγεί στην αδικαιολόγητη και πελατειακή μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στην Ελλάδα, καθιστά απαραίτητη την πρόβλεψη, στο σχετικό νόμο για το Ασφαλιστικό, προθεσμίας ενός έτους προκειμένου να εκδοθούν οι κανονιστικές πράξεις καθορισμού του νέου καθεστώτος». Το θράσος του να χαρακτηρίζει τα ΒΑΕ «πελατειακή μείωση των ορίων συνταξιοδότησης» δεν θα το σχολιάσουμε, γιατί πλέον αποτελούν κοινό τόπο στις παρεμβάσεις του υπουργού Εργασίας η θρασύτητα, η υποκρισία, η διαστρέβλωση και η παραπληροφόρηση. Κρατάμε μόνο πως σ’ ένα χρόνο θα υπάρχει νέος κανονισμός ΒΑΕ.
Πού θα στηρίζεται αυτός ο κανονισμός; Στο γραπτό κείμενο της ομιλίας του ο Α. Λοβέρδος δεν είπε λέξη. Εκτός κειμένου, όμως, είπε τα εξής: «Ούτε επιτροπές προβλέπουμε, έχουν εξαντληθεί τα μέσα αυτά κατά το παρελθόν, θα δουλέψουμε με τρόπο ενιαίο, που θα δώσει γρήγορα τη δυνατότητά μας να θεσπίσουμε κανονιστική αρμοδιότητα». Διακηρύσσει, λοιπόν, ο Λοβέρδος πως το έργο των επιτροπών έχει εξαντληθεί και βάσει αυτού θα φτιάξει το νέο κανονισμό. Οπως είναι γνωστό, η πρώτη επιτροπή αρνήθηκε να εκδώσει πόρισμα, δηλώνοντας ότι δεν έχει τις απαραίτητες επιστημονικές μελέτες για να χαρακτηρίσει ή να αποχαρακτηρίσει επαγγέλματα και χώρους. Η δεύτερη επιτροπή (επιτροπή Μπεχράκη) κατέληξε σε ένα αισχρό πόρισμα, το οποίο κατηγοριοποίησε τα ΒΑΕ και άφησε την πλειοψηφία των επαγγελμάτων εκτός. Η επιτροπή Λινού συγκροτήθηκε για να αποφανθεί μέσα σ’ ένα μήνα για την ένταξη νέων κατηγοριών εργαζόμενων στα ΒΑΕ και πρόλαβε να εξετάσει μόνο πέντε κατηγορίες (εργαζόμενοι στην Ψυτάλλεια, εργαζόμενοι σε βιολογικούς καθαρισμούς, εναερίτες της ΔΕΗ, εργαζόμενοι σε γκρέμισμα κτιρίων με αμίαντο, ψεκαστές φυτοφαρμάκων), για τις οποίες εισηγήθηκε ένταξη στα ΒΑΕ, κατά πλειοψηφία. Σημείωσε δε και αυτή, ότι γενικά δεν υπάρχουν στοιχεία που να μπορούν να οδηγήσουν σε αντικειμενική κρίση.
Μετά την επιτροπή Μπεχράκη, όμως, και μετά από εισηγήσεις συμβούλων της ότι η κατηγοριοποίηση θα προκαλέσει νομικές εμπλοκές, η Πετραλιά συγκρότησε μια άλλη επιτροπή (μάλλον άτυπη), η οποία δούλεψε παρασκηνιακά και κατέληξε σε μια πολύ… πρακτική πρόταση: 450 επαγγέλματα και χώροι, σε σύνολο 580, δηλαδή το 78% του συνόλου, θα αποχαρακτηριστούν από ΒΑΕ! Δεν έχουμε το πόρισμα αυτής της επιτροπής, έχουμε όμως τους πίνακες και διαπιστώσαμε ότι προς αποχαρακτηρισμό οδηγούνται τα επαγγέλματα που η επιτροπή Μπεχράκη είχε περιλάβει στις… ελαφρύτερες κατηγορίες.
Το πόρισμα αυτό ουδέποτε δημοσιοποιήθηκε. Υπάρχει, όμως, στο υπουργείο Εργασίας και παραδόθηκε από την Πετραλιά στο Λοβέρδο. Γι’ αυτό και ο τελευταίος μιλάει με τόση σιγουριά, λέγοντας πως δεν χρειάζεται καμιά επιτροπή γιατί «έχουν εξαντληθεί τα μέσα αυτά κατά το παρελθόν». Αυτό το αντεργατικό πόρισμα (που στηρίζεται στη λογική Μπεχράκη, ο οποίος διακήρυσσε ότι οι εργασίες μπορούν να ξεχωριστούν σε βαριές και μη με τον τρόπο που μέσα σ’ ένα πλήθος ξεχωρίζουμε τους ψηλούς από τους κοντούς ανθρώπους!) έχει υπόψη του ο Λοβέρδος και αυτό θα χρησιμοποιήσει, για να πετάξει εκατοντάδες χιλιάδες εργάτες και εργάτριες έξω από τα ΒΑΕ, ετσιθελικά, με τον κρατικό τσαμπουκά.