Οταν μια φωτορεπόρτερ της Washington Post ξυλοκοπείται από λυσσασμένους σιωναζιστές εποίκους, είναι είδηση. Οταν ένας παλαιστίνιος δημοσιογράφος στοχεύεται από σιωναζιστικό drone και δολοφονείται, δεν είναι είδηση. Το πολύ να περάσει στα ψιλά. Οταν ένας δήμαρχος γαλλικής πόλης κακοποιείται από λυσσασμένους σιωναζιστές εποίκους, είναι είδηση. Οταν ένας παλαιστίνιος αγρότης πυροβολείται από τους ίδιους εποίκους, δεν είναι είδηση. Δεν περνάει ούτε στα ψιλά.
Εδώ και πάνω από ένα μήνα διεξάγεται και φέτος «η μάχη της σοδιάς» στα χωράφια με τα λιόδεντρα της Δυτικής Οχθης. Οι Παλαιστίνιοι προσπαθούν να μαζέψουν τις ελιές από τα δέντρα τους και δέχονται συνεχώς επιθέσεις από σιωναζιστές εποίκους, υπό τα απαθή βλέμματα των σιωναζιστών στρατιωτών. Οταν οι Παλαιστίνιοι αρπάζουν τις πέτρες και στριμώχνουν τους εποίκους, ο σιωναζιστικός στρατός παρεμβαίνει και αρχίζει τους πυροβολισμούς, τα χημικά, τους ξυλοδαρμούς και τις συλλήψεις.
Στις 7 Οκτώβρη, ο 44χρονος Παλαιστίνιος Αλι Χασάν Γιάσερ αλ-Μπαζάρι, δολοφονήθηκε στη Μπούρκα, βορειοδυτικά της Νάμπλους, όταν έποικοι, επικουρούμενοι από στρατιώτες, επιτέθηκαν στους Παλαιστίνιους που μάζευαν τις ελιές. Μια μέρα νωρίτερα, σε περιοχή νότια της Νάμπλους, ένοπλοι έποικοι σακάτεψαν με τα κοντάκια των τουφεκιών τους τον 58χρονο παλαιστίνιο φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου Τζαφάρ Αστίγια, που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με τραύματα στο κεφάλι και στο σώμα.
Ο Μάικλ Λεονάρντι συγκέντρωσε τον φετινό (μέχρι στιγμής) απολογισμό σε ένα κατατοπιστικό άρθρο που έγραψε για το Palestine Chronicle.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ
Δέντρο το δέντρο, σπίτι το σπίτι: Πώς καταλαμβάνεται η Δυτική Οχθη
Στα δυτικά μίντια δεν είχε περάσει τίποτα, μέχρι που οι σιωναζιστές έποικοι ξυλοκόπησαν την φωτορεπόρτερ της Washington Post, Xάιντι Λεβίν. Βλέπετε, οι σιωναζιστές έποικοι δεν κάνουν διακρίσεις. Γι’ αυτούς, όποιος/α κρατάει μια κάμερα και φωτογραφίζει ή βιντεοσκοπεί είναι «υποστηρικτής των αράβων τρομοκρατών». Η 64χρονη Χάιντι Λεβίν ξυλοκοπήθηκε άγρια για ώρα. Τη γλίτωσαν οι συνάδελφοί της (όχι ο σιωναζιστικός στρατός) και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο όπου της έγινε εισαγωγή και όχι απλά παροχή πρώτων βοηθειών.
Masked Israeli settlers attacked Palestinian villagers on Friday, setting olive groves on fire and slinging rocks.
Caught in the attack was Post photographer Heidi Levine. “They just kept kicking me and kicking me, like probably 50 times,” Levine said. https://t.co/9YLUuU9ktP https://t.co/0SrFcIW4as
— The Washington Post (@washingtonpost) October 16, 2026
Το περιστατικό συνέβη στο Αμπού Φαλάχ, κοντά στη Ραμάλα. Δεκάδες μασκοφόροι έποικοι επιτέθηκαν σε παλαιστίνιους αγρότες που μάζευαν ελιές, χρησιμοποιώντας σφεντόνες και βάζοντας φωτιά σε δέντρα. Η Λεβίν έπεσε στο έδαφος κατά τη διάρκεια της επίθεσης και στη συνέχεια δέχτηκε επίθεση από τους σιωναζιστές εποίκους.
«Κοιτάξαμε και είδαμε ότι υπήρχε μια δημοσιογράφος… πεσμένη στο έδαφος, με ανθρώπους γύρω της να τη χτυπούν, να τη χτυπούν με ρόπαλα, να τη ληστεύουν, να τη σηκώνουν, να τη χτυπούν ξανά και να την κλοτσούν», δήλωσε στο Al Jazeera ο δημοσιογράφος Τζάσπερ Ναθάνιελ, αυτόπτης μάρτυρας της επίθεσης. Η ίδια η Λεβίν δήλωσε αργότερα ότι οι δράστες «συνέχιζαν να με κλοτσούν ξανά και ξανά, πιθανότατα περίπου 50 φορές». Το ότι φορούσε το γνωστό γιλέκο με την ένδειξη «PRESS» δε σήμαινε τίποτα για τα σιώνια. Οχι μόνο την ξυλοκόπησαν αλλά και τη λήστεψαν, αρπάζοντας τις φωτογραφικές μηχανές και το κινητό της, όπως έγραψε η Washington Post.
«Ηταν σε πολύ, πολύ άσχημη κατάσταση. Δεν μπορούσε ουσιαστικά να σηκωθεί από το έδαφος», είπε ο Ναθάνιελ, προσθέτοντας πως καθώς τη βοηθούσαν να κατευθυνθεί προς τους διασώστες, οι έποικοι όρμησαν ξανά εναντίον τους, πετώντας περισσότερες πέτρες. Σύμφωνα με τη μαρτυρία του, ισραηλινοί στρατιώτες έφτασαν μετά την επίθεση των εποίκων και άνοιξαν πυρ, ενώ έκαναν και χρήση δακρυγόνων κατά των Παλαιστίνιων, τραυματίζοντας έναν άνδρα στο πόδι. «Δεν έκαναν τίποτα για να σταματήσουν τους εποίκους, αλλά μπήκαν με ταχύτητα στην πόλη, άρχισαν να πυροβολούν και να ρίχνουν δακρυγόνα. Πυροβόλησαν έναν Παλαιστίνιο στο πόδι», είπε.
«Σημάδεψαν με τα όπλα τους τους διασώστες που την βοηθούσαν και έσπρωχναν δημοσιογράφους, μεταξύ των οποίων και εμένα», πρόσθεσε ο Ναθάνιελ, σημειώνοντας ότι η τραυματίας μεταφέρθηκε τελικά με ασθενοφόρο. Οταν οι στρατιώτες αποχώρησαν, οι Παλαιστίνιοι επέστρεψαν στη συγκομιδή της ελιάς, πρόσθεσε ο Ναθάνιελ.
«Είμαστε εξοργισμένοι από αυτή την αδικαιολόγητη επίθεση σε βάρος μιας δημοσιογράφου που έκανε τη δουλειά της και ζητούμε πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης και ουσιαστική συνέχεια από τις αρμόδιες Αρχές», δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο Ματ Μάρεϊ, εκτελεστικός διευθυντής σύνταξης της Washington Post.
https://t.co/vx8NvLtaDf
— Washington Post Communications (@WashPostComms) October 16, 2026
Η Ενωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου στο Ισραήλ κατήγγειλε σε ανακοίνωσή της: «Πρόκειται για το τελευταίο περιστατικό σε μια μακρά σειρά βίαιων επιθέσεων από ισραηλινούς εποίκους εναντίον δημοσιογράφων και άλλων αμάχων (σ.σ. οι Παλαιστίνιοι αναφέρονται ως «άλλοι άμαχοι»!) στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη. Ωστόσο, οι επανειλημμένες εκκλήσεις μας προς τις ισραηλινές αρχές να αναλάβουν δράση απέναντι σε αυτή την ανομία έχουν αγνοηθεί».
Ακολούθησε η επίθεση στο γάλλο δήμαρχο και άλλους ευρωπαίους παρατηρητές, το περασμένο Σάββατο. Σιωναζιστές έποικοι με καλυμμένα πρόσωπα επιτέθηκαν σε ευρωπαϊκή διπλωματική αντιπροσωπεία και σε παλαιστίνιους ελαιοσυλλέκτες στην Ταϊμπέ. Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν εκπρόσωποι της Γαλλίας, του Βελγίου και της Πολωνίας, καθώς και εκπρόσωποι της Καθολικής Εκκλησίας και γάλλοι τοπικοί αξιωματούχοι.
Ο δήμαρχος της Ταϊμπέ, Σουλεϊμάν Χουρίε, δήλωσε στο Anadolu ότι η επίθεση σημειώθηκε μετά από επίσημη τελετή για την υπογραφή συμφωνίας αδελφοποίησης μεταξύ της Ταϊμπέ και της γαλλικής πόλης Σεν-Πιερ. Στην τελετή παρευρέθηκαν οι πρόξενοι της Γαλλίας και του Βελγίου, ένας εκπρόσωπος της Πολωνίας και ο δήμαρχος του Σεν-Πιερ, Κριστιάν Ραβέν.
Στη συνέχεια, έποικοι επιτέθηκαν στην αντιπροσωπεία και σε Παλαιστίνιους που μάζευαν ελιές στο δυτικό τμήμα της Ταϊμπέ, τραυματίζοντας αρκετούς κατοίκους και σπάζοντας ένα παράθυρο βελγικού διπλωματικού οχήματος, δήλωσε ο Χουρίε.
Ο Χουρίε χαρακτήρισε την επίθεση «κατάφωρη παραβίαση του απαραβίαστου χαρακτήρα του διπλωματικού και ανθρωπιστικού έργου» και μέρος των συνεχιζόμενων περιορισμών που επιβάλλονται στους παλαιστίνιους αγρότες.
Και ο ραδιοφωνικός σταθμός του σιωναζιστικού στρατού, επικαλούμενος μαρτυρίες και οπτικό υλικό, μετέδωσε ότι έποικοι πέταξαν πέτρες σε διπλωματικό όχημα. Αναγνώρισε ως Μπερνάρ Μπουντό, δήμαρχο της Ολνουά-λε-Βαλανσιέν στη βόρεια Γαλλία, ένα μέλος της αντιπροσωπείας που εμφανίζεται πεσμένο στο έδαφος δίπλα στο όχημα.
Ο βέλγος υπουργός Εξωτερικών Μαξίμ Πρεβό επιβεβαίωσε ότι δέχτηκε επίθεση ένας γάλλος δήμαρχος και ότι υπέστη ζημιές ένα βελγικό όχημα.
«Καταδικάζω με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την επίθεση εποίκων με καλυμμένα πρόσωπα στην Ταϊμπέ, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, εναντίον Παλαιστινίων, του γενικού μας προξένου, γάλλων και πολωνών διπλωματών, καθώς και εκπροσώπων της Καθολικής Εκκλησίας. Δέχτηκε επίθεση ένας γάλλος δήμαρχος και υπέστη ζημιές ένα βελγικό όχημα. Η ομάδα μας είναι ασφαλής», δήλωσε.
🇵🇸 I condemn in the strongest terms the attack by masked settlers in Taybeh, in the occupied West Bank, against Palestinians, our Consul General, French and Polish diplomats as well as catholic representatives. A French mayor was assaulted and a Belgian vehicle damaged. Our team is safe.
Palestinians face this violence every day. Settlers also target journalists reporting on it and diplomats. Harvesting olives, reporting the news or carrying out diplomatic duties should never put anyone at risk of attack.
As the occupying power, Israeli authorities must protect Palestinians, ensure the safety of diplomats and journalists, and bring those responsible to justice. Impunity for violent settlers must end.
Belgium will continue to press for EU sanctions against those responsible for this violence and those who support them.
This violence cannot be separated from Israel’s illegal settlement policy. Belgium condemns settlement expansion and attempts to forcibly displace Palestinians from their land. The occupation of the Palestinian territory must end.
@BelgiumMFA @BelgiumJRS
— Maxime PREVOT (@prevotmaxime) October 17, 2026
Βέλγιο: Να τερματιστεί η ατιμωρησία
Ο Πρεβό τόνισε ότι οι Παλαιστίνιοι αντιμετωπίζουν καθημερινά τέτοιου είδους βία, ενώ στοχοποιούνται επίσης δημοσιογράφοι και διπλωμάτες. «Η συγκομιδή ελιών, η κάλυψη των ειδήσεων ή η άσκηση διπλωματικών καθηκόντων δεν θα έπρεπε ποτέ να θέτουν κανέναν σε κίνδυνο επίθεσης», έγραψε στο X.
Κάλεσε το Ισραήλ, ως δύναμη κατοχής, να προστατεύσει τους Παλαιστίνιους, να εγγυηθεί την ασφάλεια των διπλωματών και των δημοσιογράφων και να οδηγήσει τους υπεύθυνους ενώπιον της δικαιοσύνης. «Η ατιμωρησία των βίαιων εποίκων πρέπει να τερματιστεί», δήλωσε.
BREAKING: Masked Israeli “settlers” attacked a convoy of European diplomats from France, Belgium and Poland during an olive harvest visit to the Christian Palestinian village of Taybeh, near Ramallah.
Seven settlers on ATVs surrounded the vehicles, demanded IDs, threw stones and smashed the window of a Belgian consulate car.
— Clash Report (@clashreport) October 17, 2026
Ο Πρεβό πρόσθεσε ότι το Βέλγιο θα συνεχίσει να πιέζει για την επιβολή κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ενωση σε βάρος των δραστών και όσων τους υποστηρίζουν. Συνέδεσε τη βία με την ισραηλινή πολιτική εποικισμού, επαναλαμβάνοντας την αντίθεση του Βελγίου στην επέκταση των εποικισμών και στις προσπάθειες βίαιου εκτοπισμού των Παλαιστινίων. «Η κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών πρέπει να τερματιστεί», δήλωσε.
Σαράντα επιθέσεις μέσα σε δώδεκα ώρες
Η επίθεση στην Ταϊμπέ σημειώθηκε στο πλαίσιο ενός ευρύτερου κύματος επιθέσεων κατά τη διάρκεια της συγκομιδής της ελιάς. Η Παλαιστινιακή Επιτροπή Αντίστασης στο Τείχος και στους Εποικισμούς κατέγραψε 40 επιθέσεις από τις Δυνάμεις Κατοχής και εποίκους μεταξύ 6 π.μ. και 6 μ.μ. το Σάββατο, σύμφωνα με το Quds News Network.
Τα περιστατικά σημειώθηκαν στα κυβερνεία της Νάμπλους, της Ραμάλα και της Αλ-Μπίρε, της Σάλφιτ, της Τζενίν, της Ιερουσαλήμ, της Βηθλεέμ και της Χεβρώνας. Περιλάμβαναν πυρά με πραγματικά πυρομαχικά, ξυλοδαρμούς, συλλήψεις, εκδιώξεις από αγροτικές εκτάσεις, κλοπές ελιών και γεωργικού εξοπλισμού, καθώς και καταστροφές δέντρων.
Η επιτροπή ανέφερε τραυματισμούς από πυρά στην Ακράμπα, νότια της Νάμπλους, και στη Μαΐν, στην περιοχή Μασάφερ Γιάτα, νότια της Χεβρώνας. Παλαιστίνιοι υπέστησαν επίσης αναπνευστικά προβλήματα από εισπνοή δακρυγόνων στη Μαΐν. Δύο αγρότες ξυλοκοπήθηκαν στο Ντέιρ Ντιμπουάν, δύο νεαροί τραυματίστηκαν στο Σιμπτίν, ενώ καταγράφηκαν και άλλοι τραυματισμοί, μώλωπες και περιστατικά λιποθυμίας, καθώς αγρότες καταδιώκονταν στο Μπέιτ Φουρίκ.
Οι Δυνάμεις Κατοχής συνέλαβαν πέντε ανθρώπους ενώ μάζευαν ελιές: τρεις στο Σιμπτίν, έναν κοντά στην Τζάμπα και έναν ακόμη στο Μπατίρ.
Στο Ντέιρ Τζαρίρ, έποικοι επιτέθηκαν σε ελαιοσυλλέκτες και άνοιξαν πυρ για να τους αναγκάσουν να εγκαταλείψουν τη γη τους. Οι ισραηλινές δυνάμεις έριξαν δακρυγόνα στο Αμπού Φαλάχ και άνοιξαν πυρ προς αγρότες στο Ντέιρ Αμάρ, ανέφερε η επιτροπή.
Κοντά στην Άιν Σαμία, στην περιοχή του Καφρ Μάλικ, εκτάσεις ισοπεδώθηκαν με μπουλντόζες και ελαιόδεντρα ξεριζώθηκαν. Αγρότες αντιμετώπισαν επίσης περιορισμούς στην πρόσβαση στις εκτάσεις τους στην Μπούρκα, στη Ράντις και στη Σιλουάντ.
Σε ολόκληρο το κυβερνείο της Νάμπλους, αγρότες εκδιώχτηκαν από τις εκτάσεις τους, ενώ ελιές και γεωργικός εξοπλισμός κλάπηκαν στις περιοχές Μπουρίν, Αλ-Λουμπάν αλ-Σαρκίγια, Γιάτμα, Μπέιτ Ιμρίν, Μπέιτ Ντάτζαν και Ντούμα. Εποικοι έκοψαν δεκάδες ελαιόδεντρα στην πεδιάδα του Μπέιτ Φουρίκ.
Στην περιοχή μεταξύ Τζαμάιν, Μάρντα και Γιασούφ, έποικοι επιτέθηκαν σε αγρότες και έκλεψαν δύο γεωργικούς ελκυστήρες και εξοπλισμό συγκομιδής ελιάς. Η επιτροπή ανέφερε επίσης χρήση δακρυγόνων και πυροβολισμούς, ενώ οι αγρότες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την περιοχή.
Η επιτροπή προειδοποίησε ότι οι επιθέσεις στρέφονται εναντίον ολόκληρης της διαδικασίας συγκομιδής, από τους αγρότες και τα δέντρα μέχρι τον εξοπλισμό και τους δρόμους πρόσβασης, απειλώντας μια ζωτικής σημασίας πηγή εισοδήματος για τις παλαιστινιακές οικογένειες. Κάλεσε να προστατευθούν οι αγρότες, να διασφαλιστεί η ασφαλής και διαρκής πρόσβασή τους στη γη τους και να λογοδοτήσουν οι έποικοι και οι δυνάμεις που τους προστατεύουν.
Η συνήθης πολιτική διαχείριση
Στη σιωνιστική οντότητα άρχισε η συνήθης πολιτική διαχείριση του ζητήματος, με στόχο να καθησυχαστούν οι δυτικές «ανησυχίες».
Η σιωνιστική αστυνομία συνέλαβε 10 υπόπτους για τις βίαιες επιθέσεις εποίκων εναντίον των ευρωπαίων διπλωματών και της φωτογράφου της Washington Post. Αν ποτέ παραπεμφθούν σε δίκη, θα αθωωθούν «λόγω αμφιβολιών», ή θα καταδικαστούν σε αστείες ποινές με αναστολή.
Παράλληλα, ο σιωναζιστικός στρατός, που έχει άμεση εμπλοκή στη βία κατά των παλαιστίνιων αγροτών, προσπαθεί να βγάλει την ευθύνη από πάνω του και να τη φορτώσει στην κυβέρνηση Νετανιάχου. Η «αριστερή» Haaretz ανέλαβε τη διεκπεραίωση, φιλοξενώντας δηλώσεις αξιωματούχων του υπουργείου Αμυνας, σύμφωνα με τις οποίες οι πολιτικές πιέσεις εμποδίζουν το στρατό να αντιμετωπίσει την εβραϊκή τρομοκρατία (ο όρος είναι της Haaretz)!
Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, οι διοικητές διστάζουν να έρθουν σε αντιπαράθεση με ηγέτες των εποίκων ή να αναλάβουν δράση εναντίον στρατιωτών και πολιτών που επιτίθενται σε Παλαιστίνιους, ακόμη και όταν μεταξύ των στόχων βρίσκονται αλλοδαποί, συμπεριλαμβανομένων ευρωπαίων διπλωματών.
Οι αξιωματούχοι πρόσθεσαν ότι, όπως ακριβώς συνέβη με την αστυνομία υπό τον ακροδεξιό πολιτικό και καταδικασμένο για κακουργήματα Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, οι διοικητές των IDF σταθμίζουν πλέον τις πολιτικές συνέπειες των αποφάσεών τους προτού ενεργήσουν. Οι φόβοι για δημόσιες επιθέσεις από υπουργούς και βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού, καθώς και για παρέμβαση του υπουργού Αμυνας Κατζ στις αποφάσεις σχετικά με τις προαγωγές, έχουν φτάσει μέχρι τις μονάδες του στρατού στο πεδίο και επηρεάζουν τις επιχειρησιακές αντιδράσεις στην εβραϊκή τρομοκρατία.
Οι ηγέτες των εποικισμών διατηρούν άμεση επαφή με ανώτερους διοικητές των IDF, δήλωσαν οι αξιωματούχοι, και ορισμένες φορές και με την πολιτική ηγεσία. Αυτές οι σχέσεις έχουν ξεπεράσει τα όρια του συντονισμού για θέματα ασφαλείας και πλέον επηρεάζουν τις προτεραιότητες και τις επιχειρήσεις των IDF. Ορισμένοι από αυτούς τους ηγέτες των εποίκων, τους οποίους ο κυβερνητικός συνασπισμός θεωρεί σημαντική πολιτική δύναμη ενόψει των εκλογών, αντιλαμβάνονται καλά την ισχύ τους, ενώ οι διοικητές στο πεδίο γνωρίζουν το τίμημα που ενδέχεται να πληρώσουν για μια απόφαση που θα οδηγήσει σε αντιπαράθεση μαζί τους.
Σε ανακοίνωση με την οποία γνωστοποίησε την Κυριακή τη σύλληψη των 10 υπόπτων, ο αρχηγός της αστυνομίας Ντάνι Λεβί δήλωσε ότι η εφαρμογή του νόμου στη Δυτική Οχθη αφορούσε όλους, ανεξαρτήτως ταυτότητας ή πολιτικής ένταξης, και δεσμεύτηκε για «επαγγελματική, ισότιμη και αμερόληπτη εφαρμογή του νόμου», με βάση τα στοιχεία και τη νομοθεσία.
Στη συνέχεια, ο Λεβί πρόσθεσε ότι «πρέπει να γίνεται διάκριση μεταξύ της ευθύνης για την πρόληψη περιστατικών στο πεδίο και της ευθύνης για τη διερεύνησή τους και την εφαρμογή του νόμου μετά την εκδήλωσή τους»!
(Palestine Chronicle, Anadolu, Quds News Network, Haaretz)









