Είναι σύνηθες φαινόμενο, με τη λήξη της σχολικής χρονιάς, οι σχολάρχες να πετάνε έξω από τα «κάτεργά» τους εκπαιδευτικό προσωπικό. Ειδικά μετά τον εκτρωματικό νόμο Κεραμέως για την ιδιωτική εκπαίδευση (Ν. 4713/2020), που έχει επιβάλει ελεύθερες, αναιτιολόγητες απολύσεις, οι εργοδότες έχουν ξεσαλώσει.
Μόλις πριν λίγες μέρες έγιναν γνωστά τα καθέκαστα στην Ιόνιο Σχολή, όπου οι σχολάρχες αφού ξεζούμισαν για τα καλά τους εκπαιδευτικούς, τους πέταξαν σαν «την τρίχα από το ζυμάρι». Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΟΙΕΛΕ, δεκάδες είναι οι εκπαιδευτικοί, κάποιοι με πολλά χρόνια προϋπηρεσίας, που έλαβαν «ραβασάκια» από τον οικονομικό υπεύθυνο της Ιονίου Σχολής για τα «περαιτέρω»…
Τώρα, με νέα ανακοίνωση, η ΟΙΕΛΕ καταγγέλλει μαζικό κύμα απολύσεων στο International Metropolitan School στον Αλιμο, ενώ ανάλογη είναι η εικόνα και στη Neue Schule Athen.
Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει:
«Ταυτόχρονα με το δράμα που λαμβάνει χώρα στην Ιόνιο Σχολή, συνάδελφοι μας ενημέρωσαν για ένα μαζικό κύμα απολύσεων στο International Metropolitan School στον Άλιμο. Οι πληροφορίες μας κάνουν λόγο για 10 απολύσεις (σχεδόν το ένα πέμπτο του εκπαιδευτικού προσωπικού!!) μέσα σε ελάχιστες ημέρες και η Ομοσπονδία θα ελέγξει τη Δευτέρα, αν έχει παραβιαστεί το όριο που θέτει ο νόμος για τις ομαδικές απολύσεις. Αναφέρουμε απλώς ότι επιχειρήσεις από 20 έως 150 εργαζόμενους (στις οποίες ανήκει το εν λόγω σχολείο), σύμφωνα με το όριο που θέτει το αρθ. 74 του Ν. 3863/2010, δεν μπορούν να απολύσουν πάνω από 6 εργαζόμενους μέσα σε ένα μήνα. Αν προσθέσουμε δύο απολύσεις που έγιναν στο μέσο της χρονιάς και άλλες 7 αποχωρήσεις πρόσφατα (δεν είναι ακόμη γνωστό σε εμάς αν πρόκειται για παραιτήσεις ή απολύσεις), έχουμε 19 εκπαιδευτικούς (!!!) που υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν το σχολείο, ελέω των αδιανόητων εργασιακών συνθηκών που επικρατούν εκεί!…»
«Ανάλογη είναι η εικόνα για τη Neue Schule Athen. Δυστυχώς, δεν είναι η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο σχολείο σχετίζεται με αυταρχικές εργασιακές συμπεριφορές και ομαδικές απολύσεις. Ανάμεσα στους απολυθέντες συγκαταλέγεται συνάδελφός μας με έντονη κοινωνική και συνδικαλιστική δράση που εύλογα είχε ενοχλήσει τη διοίκηση. Θα πρέπει εδώ για ιστορικούς λόγους να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο σχολείο ιδρύθηκε ως απόσχιση από ένα άλλο ελληνογερμανικό σχολείο, την Athener Schule, με σκοπό να προτείνει ένα νέο εκπαιδευτικό υπόδειγμα. Προφανώς, εννοούσαν το υπόδειγμα της ρωμαϊκής γαλέρας…».
Εμείς θα επαναλάβουμε αυτό που σημειώναμε και στην περίπτωση της Ιονίου Σχολής, της οποίας οι ιδιοκτήτες «καζάντισαν», με βάση τα δημοσιεύματα του οικονομικού τύπου, τεράστια χρηματικά ποσά από την πώληση του ιστορικού κτιρίου της Φιλοθέης (ώστε να γκρεμιστεί και να μετατραπεί σε διαμερίσματα):
Η περίπτωση της Ιονίου Σχολής είναι χαρακτηριστική για το πώς αντιμετωπίζουν οι καπιταλιστές (μεταξύ αυτών και οι σχολάρχες) τους εκπαιδευτικούς-εργαζομένους «τους». Αυτή είναι η τραγική αλήθεια και ας παραμυθιάζει η συνδικαλιστική γραφειοκρατία τον κόσμο κάνοντας διαχωρισμούς ανάμεσα στα «καλά» και τα «κακά» ιδιωτικά σχολεία. Για τους εργοδότες πάνω απ’ όλα είναι το μέγιστο κέρδος που πάει στην «τσέπη» τους, οι εργαζόμενοι είναι απλά οι σύγχρονοι μισθωτοί σκλάβοι.








