Χτες το πρωί, ο ξεμωραμένος πορτοκαλομαλλιάς φασίστας βγήκε στο Fox News και ανακοίνωσε ότι τη νύχτα θα ισοπεδώσει το Ιράν:
«Απόψε θα γίνουν κι άλλοι βομβαρδισμοί, μεγαλύτεροι και πιο ισχυροί. Προτιμώ να μη χτυπήσω γέφυρες και ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς. Οι άνθρωποι δεν θα μπορούσαν να πιουν νερό, δεν θέλω να το κάνω αυτό».
Είπε ακόμα ότι οι Ιρανοί «διαπραγματεύονται μαζί μας για να καταλήξουμε σε συμφωνία, αλλά είναι υπερήφανοι», προσθέτοντας ότι «θα προτιμούσα να πάρω το νησί Χαργκ».
To μεσημέρι κάθησε και έγραψε τις απειλές στο αγαπημένο το Truth Social:
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα χτυπήσουν το Ιράν (του οποίου το Ναυτικό, η Πολεμική Αεροπορία, τα Ραντάρ, η Αντιαεροπορική Άμυνα και όλες οι άλλες μορφές Άμυνας, μαζί με το μεγαλύτερο μέρος των επιθετικών του δυνατοτήτων, έχουν ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΕΙ!), ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΑ ΑΠΟΨΕ. Σε κάποιο σημείο στο όχι πολύ μακρινό μέλλον, θα πάρουμε το Νησί Χαργκ και άλλα σημεία πετρελαϊκών υποδομών και θα αναλάβουμε πλήρη έλεγχο των Αγορών Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου τους, όπως ακριβώς έχουμε κάνει με τη Βενεζουέλα, κάτι που λειτουργεί εξαιρετικά και για τη Βενεζουέλα και για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας επί του θέματος αυτού! Πρόεδρος ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΖ. ΤΡΑΜΠ
Το βραδάκι τα μάζεψε (έχουμε χάσει το λογαριασμό πόσες φορές το έχει κάνει μέχρι τώρα):
Με βάση το γεγονός ότι οι συζητήσεις με την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν έχουν μεταφερθεί στο ανώτατο επίπεδο της ιρανικής ηγεσίας και έχουν εγκριθεί, εγώ, ως Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, ακύρωσα τα προγραμματισμένα πλήγματα και τους βομβαρδισμούς κατά του Ιράν για απόψε. Οι συζητήσεις και τα τελικά σημεία έχουν, τόσο ως προς τη σύλληψη όσο και με μεγάλη λεπτομέρεια, εγκριθεί από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ισραήλ, της Σαουδικής Αραβίας, των ΗΑΕ, του Κατάρ, της Τουρκίας, του Πακιστάν, του Μπαχρέιν, του Κουβέιτ, της Ιορδανίας, της Αιγύπτου και άλλων. Ο Ναυτικός Αποκλεισμός θα παραμείνει σε πλήρη ισχύ και εφαρμογή έως ότου οριστικοποιηθεί αυτή η Συμφωνία — ο χρόνος και ο τόπος της υπογραφής θα ανακοινωθούν σύντομα.
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΖ. ΤΡΑΜΠ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΩΝ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Αυτή την ανάρτηση την ανέβασε δύο φορές, μη τυχόν και δεν πρόλαβε να την διαβάσει κάποιος από τους φαν του. Στο ενδιάμεσο είχε ανεβάσει διάφορα παραληρηματικά, αυτοαποθεούμενος, βρίζοντας Δημοκρατικούς, επαινώντας πιστούς στον ίδιο Ρεπουμπλικανούς, «δείχνοντας» πώς… εξολόθρευσε τα καρτέλ του Μαξικού κτλ.
Μετά έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους στο Λευκό Οίκο. Τους είπε ότι έχει επιτευχθεί μια «πολύ καλή συμφωνία» με το Ιράν, που μάλλον θα υπογραφεί στην Ευρώπη τις επόμενες μέρες, μπορεί και το Σαββατοκύριακο, «μόλις οριστικοποιηθούν τα έγγραφα». Αφησε να εννοηθεί πως δε θα παρταστεί ο ίδιος αλλά ο αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς.
Με εκείνο το ύφος που δε σηκώνει αντίρρηση, είπε πως οι ΗΠΑ έχουν εξασφαλίσει εγγυήσεις πως το Ιράν δεν θα αποκτήσει πυρηνικό όπλο. Οσο για το Στενό του Ορμούζ, θα ανοίξει μόλις υπογραφεί η συμφωνία.
Την ώρα που τα έλεγε αυτά, ανώτερος ισραηλινός αξιωματούχος έλεγε στο σιωνιστικό Κανάλι 12 ότι «η Ιερουσαλήμ δεν έχει ενημερωθεί για κάποια οριστικοποιημένη συμφωνία» μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν! Πολλοί το θεώρησαν αυτό ως διάψευση του Τραμπ, όμως – με βάση τις μέχρι τώρα εξελίξεις – δεν μπορείς να το πεις διάψευση. Σιγά που ο Τραμπ θα ζητήσει τη γνώμη των σιωναζιστών για τη συμφωνία που θα υπογράψουν οι ΗΠΑ με το Ιράν. Ειδικά ο Τραμπ, που δε χάνει ευκαιρία να προσβάλλει τον «καλό του φίλο Μπίμπι», πότε διαρρέοντας ότι τον αποκάλεσε «γαμημένο τρελό» που αυτός (ο Τραμπ) «του έσωσε τον κώλο», αλλιώς «θα βρισκόταν τώρα στη φυλακή» και πότε δηλώνοντας ότι «Εγώ παίρνω όλες τις αποφάσεις. Αυτός [ο Νετανιάχου] δεν είναι εκείνος που αποφασίζει»..
Αν και όταν οι ΗΠΑ συνάψουν συμφωνία με το Ιράν, αυτή θα παρουσιαστεί στους σιωναζιστές του Τελ Αβίβ με τη μορφή «take it or leave it» («δεχτείτε την ή αφήστε την»). Κι επειδή το «την αφήνουμε» δεν παίζει από μεριάς σιωναζιστών (αλλιώς θα ήταν σαν να υπέγραφαν το θάνατο της σιωνιστικής οντότητας), ο Τραμπ δεν έχει ανάγκη να σηκώσει το τηλέφωνο και να ρωτήσει τον Νετανιάχου «Μπίμπι, συμφωνείς;». Φυσικά, οι σιωναζιστές είναι πλήρως ενήμεροι, μέσω των μηχανισμών επαφής με την αμερικάνικη κυβέρνηση, επισήμως όμως δεν είναι απαραίτητο να έχουν ενημερωθεί προτού ανακοινώσει κάτι ο Τραμπ.
Το Ιράν, όμως; Οι ηγέτες της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν δεν είναι οι απόλυτα εξαρτημένοι από τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό σιωναζιστές ηγέτες. Είναι το άλλο μέρος της διαπραγμάτευσης και αυτοί ξέρουν όσα ξέρει και ο Τραμπ. Η δική τους διάψευση, λοιπόν, είναι αληθινή. Εχει αποδειχτεί, άλλωστε, πολλές φορές μέχρι τώρα. Οταν διέψευσαν τον Τραμπ, πάντοτε έλεγαν την αλήθεια.
Το ιρανικό Πρακτορείο Ειδήσεων Tasnim ανέφερε ότι ο Τραμπ ισχυρίστηκε για άλλη μία φορά ότι η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις οδήγησε την Ουάσιγκτον να ακυρώσει μια σχεδιαζόμενη επίθεση, σημειώνοντας με εμφανή ειρωνεία ότι ο Τραμπ έχει επανειλημμένα δηλώσει τους τελευταίους δύο μήνες πως μια συμφωνία είναι επικείμενη. Το πρακτορείο υποστήριξε ότι μέχρι να ανακοινωθεί επίσημα από το Ιράν οποιαδήποτε πιθανή συνεννόηση, οι δηλώσεις του Τραμπ θα πρέπει να εξετάζονται στο πλαίσιο των προηγούμενων ανεκπλήρωτων ισχυρισμών του.
Εντωμεταξύ, το Πρακτορείο Ειδήσεων Fars, επικαλούμενο πηγή κοντά στη διαπραγματευτική ομάδα του Ιράν, μετέδωσε ότι το Ιράν δεν έχει εγκρίνει κανένα μνημόνιο κατανόησης με τις Ηνωμένες Πολιτείες, παρά τους ισχυρισμούς του Τραμπ ότι ένα σχέδιο συμφωνίας έχει γίνει αποδεκτό στα ανώτατα επίπεδα.
Το Fars ανέφερε ότι ένα σχέδιο κειμένου είχε σε μεγάλο βαθμό οριστικοποιηθεί εδώ και εβδομάδες, αλλά οι διαπραγματεύσεις πάγωσαν αφού η Ουάσιγκτον επιχείρησε να προσθέσει νέες διατάξεις, τις οποίες το Ιράν αρνήθηκε να εξετάσει. Το πρακτορείο πρόσθεσε ότι η πρόσφατη διαμεσολάβηση του Κατάρ οδήγησε τις ΗΠΑ στο να αποσύρουν αυτές τις πρόσθετες απαιτήσεις και να επιστρέψουν στο αρχικό σχέδιο, ενώ τόνισε ότι το Ιράν δεν έχει ακόμη δώσει την τελική έγκρισή του και απέρριψε αφηγήσεις σύμφωνα με τις οποίες η Τεχεράνη αποδέχτηκε συμφωνία υπό στρατιωτική πίεση.
Τι μαθαίνουμε από ιρανικής πλευράς; Οτι είχε συμφωνηθεί σε μεγάλο βαθμό ένα σχέδιο κειμένου (μάλλον πρόκειται για Μνημόνιο Κατανόησης, που θα προβλέπει συνέχιση των διαπραγματεύσεων), αλλά η Ουάσιγκτον πήγε να χώσει νέους όρους. Το Ιράν αρνήθηκε καν να τους εξετάσει, παραδίνοντας μαθήματα διπλωματίας ενός κράτους που αισθάνεται ισχυρό. Ετσι εξηγείται και η ένταση που μεσολάβησε στο μεταξύ, συνοδευόμενη και από πολεμικά επεισόδια.
Υπήρξε μεσολάβηση του Κατάρ και οι ΗΠΑ αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στο αρχικό σχέδιο. Προφανώς γι’ αυτό ο πορτοκαλομαλλιάς φασίστας έσπευσε να ανακοινώσει ότι επίκειται συμφωνία που μπορεί να την υπογράψει ο Βανς ίσως και μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Τότε γιατί απειλούσε ότι θα ισοπεδώσει το Ιράν, μέχρι και πέντε ώρες προτού ανακοινώσει την επίτευξη συμφωνίας; Για να παραμυθιάσει τους Αμερικάνους ότι τάχα οι απειλές του ανάγκασαν τους Ιρανούς να βάλουν την ουρά στα σκέλια και να υπογράψουν τη συμφωνία, τρέμοντας μην τους ισοπεδώσει. Για να κρύψει το γεγονός ότι δεν μπόρεσε να νικήσει το Ιράν και αναγκάζεται να υπογράψει μια συμφωνία που θα αντανακλά σε διπλωματικό επίπεδο την ήττα επί του πεδίου. Φυσικά, όποτε υπογραφεί συμφωνία αυτά θα του τα «κοπανήσουν» οι πολιτικοί του αντίπαλοι και τα μεγάλα αμερικάνικα μίντια, ευελπιστεί όμως πως θα παραμυθιάσει την πλατιά μάζα των «ρέντνεκ» και του MAGA, ώστε να την πείσει να πάει στις ενδιάμεσες εκλογές και να ψηφίσει υπέρ των Ρεπουμπλικανών. Θα το προσπαθήσει και οι κάλπες του Νοέμβρη θα δείξουν πόσο τα κατάφερε.
[Μέσα στο πεντάωρο που μεσολάβησε ανάμεσα στο «θα τους ισοπεδώσω» και στο «συμφωνήσαμε» σίγουρα κάποιοι «δικοί του» θα σορτάρισαν στα χρηματιστήρια, αλλά αυτό ανήκει στην κατηγορία «ουδέν κακόν αμιγές καλού». Σίγουρα δεν είναι η κερδοσκοπία ενός μικρού κύκλου ραντιέρηδων περί τον Τραμπ που καθορίζει την εξωτερική πολιτική μιας ιμπεριαλιστικής δύναμης όπως οι ΗΠΑ].
Και οι Ιρανοί; Αν οι Αμερικάνοι επανήλθαν στο αρχικό σχέδιο συμφωνίας, που ήταν σχεδόν ολοκληρωμένο, γιατί επιμένουν ότι δεν έχουν εγκρίνει κανένα σχέδιο συμφωνίας; Μπορούμε να σκεφτούμε μια σειρά λόγους:
- Οτι δε θέλουν να δώσουν στον Τραμπ την ικανοποίηση να ισχυρίζεται ότι με τις απειλές του τους ανάγκασε να υπογράψουν. Πρέπει να φανεί σε όλο τον κόσμο ότι το Ιράν διαπραγματεύτηκε ως ανεξάρτητη χώρα που κατάφερε να αποκρούσει νικηφόρα μια σφοδρή πολεμική επίθεση από δυο ισχυρές πολεμικές μηχανές, την αμερικάνικη και τη σιωναζιστική.
- Οτι υπάρχουν ακόμα σημεία στα οποία δεν υπάρχει κατάληξη και γι’ αυτό δεν συμφωνούν αν δεν συμφωνηθούν όλα, πολλώ δε μάλλον επειδή οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές είναι αναξιόπιστοι και δεν το ‘χουν σε τίποτα να υπαναχωρήσουν και πάλι και να προβάλουν νέες απαιτήσεις.
Μία βεβαιότητα πρέπει να έχουμε: αν και όταν υπάρξει συμφωνία, θα την πληροφορηθούμε από το Ιράν. Αυτή η συμφωνία ασφαλώς δε θα είναι συμφωνία κατίσχυσης της μιας πλευράς επί της άλλης, όμως θα αντανακλά τους συσχετισμούς που διαμορφώθηκαν στο πεδίο. Θα αντανακλά το γεγονός ότι το Ιράν νίκησε στον πόλεμο, καθώς απέκρουσε με επιτυχία την αμερικανοσιωνιστική πολεμική επίθεση και τη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται στην περιοχή μετά απ’ αυτή τη νίκη. Για το τελευταίο δεν πρέπει να έχουμε καμιά αμφιβολία. Το γεγονός ότι οι ΗΠΑ «καίγονται» για μια συμφωνία είναι η ασφαλέστερη ένδειξη.








