Η κυβέρνηση και οι Πρυτανικές Αρχές του ΕΚΠΑ εκδικήθηκαν στο πρόσωπο του Δημήτρη Αντωνίου, συμβασιούχου εργαζόμενου επί 19 έτη στο Πανεπιστήμιο, μέλους του Κεντρικού Συμβουλίου της ΟΔΠΤΕ και ΓΓ του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων ΕΚΠΑ. το φοιτητικό κίνημα, τους εργαζόμενους στο πανεπιστήμιο και την εργαζόμενη κοινωνία που έδωσαν έναν μαζικό, δυναμικό και μαχητικό αγώνα κατά της κατεδάφισης του άρθρου 16 και των ιδιωτικών πανεπιστημίων.
Ο Δημήτρης Αντωνίου έγινε το εξιλαστήριο θύμα, επειδή οι μηχανισμοί θεώρησαν ότι ήταν εύκολος στόχος ως συμβασιούχος εργαζόμενος.
Ο Δημήτρης Αντωνίου, ως μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, συμμετείχε όπως και εκατοντάδες άλλοι διοικητικοί υπάλληλοι, μέλη ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ, φοιτητές και εκπρόσωποι συνδικαλιστικών φορέων στο ολιγόωρο συμβολικό μπλακ άουτ στον κεντρικό σέρβερ του ΕΚΠΑ στις 12/2, που είχε ως αποτέλεσμα να ματαιωθούν οι προγραμματισμένες για εκείνη την ώρα ηλεκτρονικές εξετάσεις.
Το γεγονός οδήγησε σε υστερικές κραυγές όλο τον εσμό, τους πληρωμένους κονδυλοφόρους και τους τηλε-εισαγγελείς και η διοίκηση του ΕΚΠΑ έσπευσε να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις τους. Διέταξε ΕΔΕ κατά των μελών ΟΛΟΥ του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του ΕΚΠΑ, του Προεδρείου της Γενικής Συνέλευσης της 7ης Φεβρουαρίου, καθώς και δύο ακόμα μελών του Κεντρικού Συμβουλίου της ΟΔΠΤΕ, που στάθηκαν με γενναιότητα στο πλευρό των φοιτητών και έθεσε σε αναστολή καθηκόντων τον Δημήτρη Αντωνίου με ψευδείς και κατασκευασμένες κατηγορίες.
Η εκδικητική αυτή ενέργεια, που θυμίζει μετεμφυλιακές εποχές, κινητοποίησε φοιτητές, διοικητικούς υπάλληλους, συλλόγους εργαζόμενων και συλλογικότητες και το ΕΚΠΑ αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί, αφού επί ενάμιση μήνα κρατούσε σε ομηρία τον Αντωνίου για να σταλεί ένα τρομοκρατικό μήνυμα σε όλους. Στην εκπνοή του Μάρτη 2024 ο Δημήτρης Αντωνίου ενημερώθηκε από το πανεπιστήμιο ότι δεν ισχύει η αναστολή καθηκόντων που του επιβλήθηκε, πλην, όμως, δεν του δόθηκε καμιά απάντηση σχετικά με το άλλο πολύ σημαντικό γεγονός, της απόλυσής του. Διότι περί απόλυσης πρόκειται εάν δεν ανανεωνόταν (ανανεωνόταν επί 19 συνεχή έτη) η σύμβασή του, που έληγε στις 31/3.
Τελικά, ο Δημήτρης Αντωνίου επαναπροσλήφθηκε, πλην όμως οι Πρυτανικές Αρχές έκαναν έναν ύπουλο σχεδιασμό. «Εσπασαν» την επαναπρόσληψη σε δύο συμβάσεις (Μάιο με αρχές Ιουλίου και Ιούλιο με τέλη Δεκέμβρη). Η δεύτερη δεν πραγματοποιήθηκε και στην εκπνοή της πρώτης δίμηνης σύμβασης, όταν δηλαδή κρίθηκε ότι οι συνθήκες ευνοούν τους σχεδιασμούς του ΕΚΠΑ, καθώς είχαν καταλαγιάσει οι κινητοποιήσεις, ο συνδικαλιστής εργαζόμενος ειδοποιήθηκε ότι απολύεται!
Ο Δ. Αντωνίου όμως συνεχίζει τον αγώνα και προσφεύγει στις 12/09/2024 στην Επιθεώρηση Εργασίας. Το πόρισμα της Επιθεώρησης Εργασίας συστήνει στο ΕΚΠΑ να προχωρήσει στην εργασιακή αποκατάσταση του απολυμένου επισημαίνοντας ότι είναι προς το συμφέρον του Πανεπιστημίου, για την εύρυθμη και ομαλή λειτουργία του λόγω της πολύχρονης πείρας του στο αντικείμενό του. Η Διοίκηση του ΕΚΠΑ αγνόησε επιδεικτικά το πόρισμα της Επιθεώρησης Εργασίας.
Ο Δ. Αντωνίου θα συνεχίσει τον αγώνα της επαναπρόσληψης καταθέτοντας αγωγή κατά του ΕΚΠΑ. Η συνέχεια δίνεται στο Πρωτοδικείο Αθηνών με την εκδίκαση της αγωγής του Δ. Αντωνίου στις 17/02/2025. Η απόφαση του οποίου δικαιώνει εν μέρει τον Δ. Αντωνίου εκδικάζοντας αποζημίωση απόλυσης αναγνωρίζοντας επιπλέον και τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες που κάλυπτε επί 19 συναπτά έτη.
Η απόφαση αυτή ήταν μια μικρή νίκη που οφείλεται στη διαρκή στήριξη του κόσμου του αγώνα και την μαζική συμμετοχή του στις κινητοποιήσεις και τα δικαστήρια.
Σήμερα, ο Δ. Αντωνίου συνεχίζει ανυποχώρητος να διεκδικεί την ακύρωση της απόλυσης του. Ασκεί έφεση στην πρωτόδικη απόφαση διεκδικώντας την αναγνώριση της παράνομης και καταχρηστικής απόλυσης του που οφείλεται στην συνδικαλιστική του δράση και την επιστροφή του στην θέση εργασίας του στο ΕΚΠΑ. Η έφεση θα εκδικαστεί στις 02/06/2026 στο Εφετείο της οδού Λουκάρεως.
Η απόλυση του Δ. Αντωνίου είναι απροκάλυπτα συνδικαλιστική και εκδικητική δίωξη. Είναι η πρώτη – μετά την Μεταπολίτευση – συνδικαλιστική απόλυση στο Δημόσιο και έχει ως απώτερο στόχο την πειθάρχηση, τη συμμόρφωση, την υποταγή στην κρατική εξουσία και την εξάλειψη κάθε αντίστασης ενάντια στο κεφάλαιο.
Η απόλυση του Δ. Αντωνίου τοποθετείται δίπλα σε όλες τις συνδικαλιστικές διώξεις που υφίστανται οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία, στις πειθαρχικές διώξεις φοιτητών, στις διώξεις συνδικαλιστών και αγωνιστών εργαζομένων σε κάθε εργασιακό χώρο.
Ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Αθηνών διεκδικεί την άμεση επαναπρόσληψη του Δημήτρη Αντωνίου και καλεί σε συγκέντρωση αλληλεγγύης την Τρίτη 2/6 στις 11 π.μ. στο Εφετείο Αθηνών.








