Εμείς το γράψαμε από χτες: «Θα συναντηθώ με τρεις υπουργούς: Δικαιοσύνης, Εσωτερικών και Οικονομικών. Οπως είπα και την προηγούμενη φορά, έχουν δοθεί κάποιες υποσχέσεις. Ηρθαμε να δούμε ποια είναι η κατάσταση. Υπάρχει πολύς θόρυβος γύρω από τις υποθέσεις μας, αλλά αύριο θα μπορώ να πω περισσότερα», δήλωσε προσερχόμενη σήμερα στο υπουργείο Δικαιοσύνης η Λάουρα Κοβέσι, με ύφος ηγεμόνα που ήρθε να επισκεφτεί τους υποτελείς. Ο Φλωρίδης χασκογελάει στη φωτογραφία για να το παίξει άνετος, αλλά η ψυχούλα του το ξέρει τι αγωνία θα περάσει μέχρι αύριο που θα μιλήσει η απερχόμενη Ευρωπαία Εισαγγελέας (που ασκεί… δικαιοσύνη Τσαουσέσκου, αν πιστέψουμε τη Σοφία Βούλτεψη!).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ
Η αγωνία του Φλωρίδη τέλειωσε με τον χειρότερο γι’ αυτόν τρόπο. Ενώ ο ίδιος φρόντισε με διαρροές στα παπαγαλάκια να ισχυριστεί και πάλι πως αποκλειστικά αρμόδιο για την ανανέωση της θητείας τριών ελλήνων Εντεταλμένων Ευρωπαίων Εισαγγελέων είναι το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, η γενική ευρωπαία εισαγγελέας έστειλε το μήνυμα, με καθόλου κομψό τρόπο: αποκλειστικά αρμόδιοι είμαστε εμείς και οποιανού δεν του αρέσει να προσφύγει δικαστικά στο Λουξεμβούργο.
Αναφέρει το Δελτίο Τύπου του Οικονομικού Φόρουμ Δελφών, στο οποίο μίλησε η Λάουρα Κοβέσι (η έμφαση δική μας):
Αναφερόμενη στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η EPPO, στάθηκε στις διαφορετικές ερμηνείες του νόμου μεταξύ των κρατών-μελών, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Ελλάδα και το ζήτημα της ανανέωσης της θητείας των εντεταλμένων Ευρωπαίων εισαγγελέων. Όπως εξήγησε, η διαδικασία είναι σαφώς ορισμένη από τον ευρωπαϊκό κανονισμό και η αρμοδιότητα ανήκει στα όργανα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας. «Αν κάποιος θεωρεί ότι η απόφαση δεν είναι σωστή, υπάρχει μόνο ένας δρόμος: το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Λουξεμβούργο», σημείωσε. Για τους Έλληνες εισαγγελείς που χειρίστηκαν κρίσιμες υποθέσεις, τόνισε ότι «έκαναν εξαιρετική δουλειά» και διερωτήθηκε: «Ποιος είναι ο λόγος να μην ανανεωθεί η θητεία τους;
Η ίδια ανέφερε ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης της μετέφερε πως το θέμα δεν εμπίπτει στη δική του αρμοδιότητα, ενώ εξέφρασε εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη. «Δεν έχω αμφιβολίες ότι το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο θα κάνει σωστά τη δουλειά του», είπε, προσθέτοντας ότι «δεν πιστεύω ότι το ελληνικό σύστημα της Δικαιοσύνης ή η κυβέρνηση μας ανταγωνίζονται – υπάρχει η αναγκαία υποστήριξη».
Η Κοβέσι έχει τις «πλάτες» των ευρωενωσίτικων οργάνων και του γερμανογαλλικού άξονα. που τη διόρισαν σ’ αυτό το πόστο. Και όπως συμβαίνει με κάθε μεγαλογραφειοκράτη της ΕΕ, αντιμετωπίζει τις κυβερνήσεις και τους υπουργούς των μπανανιών τύπου Ελλάδας σαν ενοχλητικά μυγάκια (ούτε καν αλογόμυγες). Κι επειδή εν προκειμένω αυτή – και όχι ο Φλωρίδης, ο Γεωργιάδης και η Βούλτεψη – ερμηνεύει σωστά το (σαφέστατο) ισχύον θεσμικό πλαίσιο, τους προκαλεί: αν δεν σας αρέσει η απόφαση του Κολεγίου της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για ανανέωση της θητείας τριών εκ των ελλήνων Εντεταλμένων Ευρωπαίων Εισαγγελέων και θέλετε να είστε εσείς που θα επιλέξετε τα πρόσωπα, δεν έχετε παρά να προσφύγετε στο Δικαστήριο της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.
Η Κοβέσι είναι σίγουρη πως ο Μητσοτάκης και οι υπουργοί του που «αλυχτάνε» στα ελληνικά μίντια δεν έχουν την… προσωπικότητα να κάνουν μια προσφυγή που την έχουν χαμένη από χέρι (η Ελλάδα έχει ενσωματώσει στο εθνικό δίκαιο τον ευρωενωσίτικο κανονισμό 1939/2017 για την ίδρυση και λειτουργία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και η κυβέρνηση Μητσοτάκη εισηγήθηκε τον νόμο 4786/2021 που βρίσκεται σε απόλυτη αρμονία με τον κανονισμό).
Τους αφήνει, όμως, και μια διέξοδο διαφυγής: ας κάνει «σωστά τη δουλειά του» το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, διεκπεραιώνοντας τυπικά την ανανέωση της θητείας των τριών ελλήνων Εντεταλμένων Ευρωπαίων Εισαγγελέων, όπως έχει αποφασίσει το Κολέγιο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, ώστε το ζήτημα να διευθετηθεί με τις μικρότερες απώλειες για την κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Αναβαθμίζοντας την επίθεσή της ενάντια στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, η Κοβέσι συνέδεσε ευθέως την ανανέωση της θητείας των τριών Εντεταλμένων Ευρωπαίων Εισαγγελέων με την «ανεξαρτησία» της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας ως Οργανισμού. «Για αυτό και η ανανέωση της θητείας είναι σημαντική, αφήστε μας να κάνουμε τη δουλειά μας», είπε, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι «οι ελληνικές αρχές θα κάνουν το σωστό».
Με τη διατύπωση που χρησιμοποίησε («Δεν έχω αμφιβολίες ότι το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο θα κάνει σωστά τη δουλειά του»), η Κοβέσι πέταξε το γάντι όχι μόνο στην κυβέρνηση αλλά και στον ελληνικό αστικό δικαστικό μηχανισμό. Υπονόησε ευθέως και χωρίς περικοκλάδες, ότι αν το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο απορρίψει την ανανέωση της θητείας έστω ενός (μιας, για να ακριβολογούμε, γιατί οι νεοδημοκράτες επιτίθενται ευθέως στην Εντεταλμένη Ευρωπαία Εισαγγελέα Πόπη Παπανδρέου), δε θα έχει κάνει σωστά τη δουλειά του. Σε μια τέτοια περίπτωση, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία θα επιμείνει στην απόφαση του Κολεγίου της κι αν χρειαστεί θα σύρει αυτή το ελληνικό κράτος στο δικαστήριο του Λουξεμβούργου.
Εχει ο Μητσοτάκης τα κότσια να βάλει την κυβέρνησή του σε μια τέτοια κρίση, συγκρουόμενος ευθέως με ένα ευρωενωσίτικο όργανο που υποτίθεται πως είναι ανεξάρτητο; Αν σκεφτούμε το επίδικο της σύγκρουσης, θα καταλήξουμε στο συμπέρασμα πως δεν έχει τα κότσια. Ποιο είναι το επίδικο; Δεν γουστάρουν μια Εντεταλμένη Ευρωπαία Εισαγγελέα, επειδή έφτιαξε δικογραφία/ες με υπόπτους (που θα καταστούν κατηγορούμενοι) υπουργούς και βουλευτές της ΝΔ. Κατηγορούμενους για συμμετοχή στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Αν ο Μητσοτάκης έβαζε την κυβέρνησή του σε μια τέτοια σύγκρουση με έναν ευρωενωσίτικο θεσμό, δε θα έμπαινε μόνο σε μια κρίση από την οποία αποκλείεται να βγει νικητής (μιας και το θεσμικό πλαίσιο, ο κανονισμός και ο ελληνικός νόμος, είναι σαφέστατο και δεν επιδέχεται διπλής ερμηνείας), αλλά ταυτόχρονα θα κρατούσε το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ στην πρώτη γραμμή της εγχώριας πολιτικής επικαιρότητας.
Αυτό δεν είναι προς το συμφέρον του, βέβαια. Αρκεί να σκεφτούμε τους συνειρμούς που παράγει: «Οι δεξιοί, που έτρωγαν με δέκα μασέλες, με τους Φραπέδες, τους Χασάπηδες, τον Χρήστο με τη Φεράρι και την Πόπη με την Πόρσε, κυνηγάνε μια εισαγγελέα που έβγαλε στη φόρα μερικές από τις πομπές τους». Εκτός απ’ αυτόν τον συνειρμό, που θα τον πουν… λαϊκιστικό, θα παραχθεί και ένας άλλος, απ’ αυτούς που τους χαρακτηρίζουν… κεντρώους: «Η κυβέρνηση παραβιάζει την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, προσπαθώντας να εξοστρακίσει μια εισαγγελέα που συνέταξε μια μη αρεστή στη ΝΔ δικογραφία, ενώ ταυτόχρονα υπονομεύει το ευρωπαϊκό κύρος της χώρας, ερχόμενη σε σύγκρουση με το θεσμό της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας».
Για τους παραπάνω λόγους εκτιμούμε ότι ο Μητσοτάκης δεν έχει τα κότσια να τραβήξει άλλο το σκοινί. Αν το κάνει, θα σημαίνει ότι έχει χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα και προσχώρησε στο δόγμα «αποθανέτω η ψυχή μου μετά των αλλοφύλων».
Οσο για τον Φλωρίδη, αυτός μάλλον είναι υπ’ ατμόν, καθώς οι νεοδημοκράτες βουλευτές του καταλογίζουν ότι έχασε εντελώς τον έλεγχο της κατάστασης και δεν μπόρεσε να τους προστατέψει. Κάποιος πρέπει να πληρώσει γι’ αυτό και δε θα είναι, βέβαια, ο Μητσοτάκης. Στον Φλωρίδη θα χρεωθεί και η σύγκρουση με την Ευρωπαία Εισαγγελέα και η εξευτελιστική ήττα που υπέστη σήμερα από την Κοβέσι στο Φόρουμ των Δελφών.
Η Κοβέσι δεν πέρασε πριονοκορδέλα μόνο τον Φλωρίδη. Συνέχισε με τον Μητσοτάκη.
Αφού είπε για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ ότι πρόκειται για σύνθετη έρευνα με πολλές επιμέρους υποθέσεις, που εξελίσσεται σε βάθος χρόνου και ενδέχεται να προκύψουν και νέα στοιχεία, επιτέθηκε ευθέως στα όσα είπε από το βήμα της Βουλής ο Μητσοτάκης για το ότι στοιχεία της έρευνας δίνονται σταδιακά: «Απορρίπτω κατηγορηματικά αυτές τις κατηγορίες. Δεν είναι αληθείς». Εκανε, μάλιστα, και πολιτική επίθεση στον Μητσοτάκη (χωρίς να τον κατονομάσει, φυσικά): «Είναι μια προσπάθεια να μετακινηθεί η κουβέντα από το τι έγινε πράγματι στον ΟΠΕΚΕΠΕ και ποιος είναι υπεύθυνος». Και μετά έριξε την τελευταία μαχαιριά: «Ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι ακρωνύμιο διαφθοράς, νεποτισμού και πελατειακών σχέσεων».
Γράφει το Δελτίο Τύπου του Φόρουμ Δελφών:
Απαντώντας σε αιτιάσεις περί «πολιτικής στοχοποίησης», υπογράμμισε ότι η EPPO ενεργεί αποκλειστικά με βάση το νομικό πλαίσιο. «Δεν ερευνούμε τους πολιτικούς επειδή είναι πολιτικοί. Υπάρχουν καλοί και κακοί πολιτικοί. Εδώ το θέμα είναι ο σεβασμός προς τον νόμο», ανέφερε, προσθέτοντας: «Κανείς δεν μπορεί να με πείσει ότι οι κατηγορίες της διαφθοράς είναι μέρος του job description (σ.σ. επαγγέλματος) των πολιτικών».
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η αναφορά της σε διαφορές νομικής πρακτικής μεταξύ κρατών-μελών. «Στην Ελλάδα, αν κάνεις κάποια παρανομία, αν κλέψεις χρήματα, τα πληρώνεις και είσαι ελεύθερος. Για μας αυτό ήταν ένα σοκ», ανέφερε, τονίζοντας ότι η EPPO επιδιώκει ενιαία εφαρμογή του νόμου. «Αυτός είναι ο ευρωπαϊκός τρόπος λειτουργίας και όταν είσαι μέρος του EPPO πρέπει να προσαρμόζεσαι αναλόγως», σημείωσε.
Για το ζήτημα της εξάλειψης του αξιόποινου της απάτης, εφόσον επιστραφούν τα κλοπιμαία, έχουμε γράψει αναλυτικά όταν αποκαλύφτηκε το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, περιγράφοντας όλα τα στάδια του υπέρ των λαμόγιων «στησίματος».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ
Η Κοβέσι επανήλθε και στο ζήτημα του άρθρου 86 του ελληνικού Συντάγματος, σημειώνοντας ότι σε υποθέσεις όπου εμπλέκονται νυν ή πρώην υπουργοί «δεν μπορούσαμε να συνεχίσουμε τις διαδικασίες», λόγω του ισχύοντος πλαισίου. Εμμέσως πλην σαφώς, περιέγραψε την προστασία των ποινικά υπόλογων υπουργών από την κυβέρνησή τους και την κυβερνητική πλειοψηφία.
Είναι γνωστό τι έγινε με τους Βορίδη και Αυγενάκη. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έκρινε ότι δεν υπάρχει καμιά ποινική ευθύνη τους, μολονότι τα στοιχεία βοούν για τη διάπραξη κακουργηματικών πράξεων. Εστησε και μια Εξεταστική Επιτροπή, με κουμανταδόρο τον διαβόητο Μακάριο Λαζαρίδη, η οποία απεφάνθη ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ αλλά υπάρχουν… διαχρονικές παθογένειες του συστήματος των κοινοτικών επιδοτήσεων.
Τι είπε η Κοβέσι; Οτι ο νόμος περί ευθύνης υπουργών εμπόδισε τις υπηρεσίες της να ψάξουν τις ποινικές ευθύνες του Βορίδη, του Αυγενάκη και όλων των υπουργών που είχαν εμπλοκή στο «ακρωνύμιο διαφθοράς, νεποτισμού και πελατειακών σχέσεων». Αυτό είναι βολή κατά του Μητσοτάκη, που παίρνει τις αποφάσεις, όχι κατά του ενός ή του άλλου υπουργού ή βουλευτή ή στελέχους της ΝΔ.
Η Γενική Ευρωπαία Εισαγγελέας δεν άφησε τίποτα να πέσει κάτω. Απάντησε ακόμα και στις κατηγορίες που εξαπέλυσε ο Μητσοτάκης περί καθυστερήσεων και δικογραφιών σε δόσεις, επιρρίπτοντας την ευθύνη στην κυβέρνηση Μητσοτάκη που έχει αφήσει υποστελεχωμένες τις υπηρεσίες του γραφείου των Εντεταλμένων Ευρωπαίων Εισαγγελέων. Αναφέρει το Δελτίο Τύπου του Φόρουμ Δελφών:
Για την πορεία των ερευνών, ανέφερε ότι η εικόνα διαφοροποιείται ανά υπόθεση. «Σε κάποιες περιπτώσεις ήδη έχουμε αποτέλεσμα, σε άλλες ακόμη βρισκόμαστε στο στάδιο της έρευνας», είπε, εκφράζοντας την ελπίδα για επιτάχυνση. «Ελπίζω ότι μπορούμε να συνεχίσουμε με ταχύτητα. Χαίρομαι που θα έχουμε βοήθεια με περισσότερους αστυνομικούς και ελπίζω ότι το συντομότερο θα έχουμε αποτέλεσμα», πρόσθεσε.
Στο ίδιο πλαίσιο, αναγνώρισε τα όρια των διαθέσιμων πόρων. «Εχουμε μόνο έναν αστυνομικό και δύο εισαγγελείς που πρέπει που και που να κοιμούνται, διότι έχουν μόνο 24 ώρες την ημέρα», ανέφερε, σημειώνοντας ότι έχει υπάρξει δέσμευση για ενίσχυση της ομάδας.
Κλείνοντας, θα επαναλάβουμε αυτά που σημειώσαμε στο χτεσινό άρθρο μας:
Η δική μας άποψη για τους κάθε είδους αστικούς δικαστικούς θεσμούς, εθνικούς και ευρωπαϊκούς, είναι δεδομένη και γνωστή. Θα την υπενθυμίσουμε για να μην βρεθεί κανένας καλοθελητής να μας πει ότι υπερασπιζόμαστε αστικούς δικαστικούς θεσμούς.
Κάθε δικαστικός μηχανισμός, εθνικός ή ευρωενωσίτικος, έχει ταξικό πρόσημο. Πρόκειται για μηχανισμούς υπεράσπισης των συμφερόντων του κεφαλαίου και της λειτουργίας του αστικού κράτους και της ΕΕ, ενάντια στην εργατική τάξη και την φτωχολογιά της πόλης και του χωριού.
Η αναφορά μας στη θεσπισμένη υποχρέωση των αστικών κυβερνήσεων και των κάθε είδους κρατικών αρχών να «διευκολύνουν τους (τις) ευρωπαίους(-ες) εντεταλμένους(-ες) εισαγγελείς κατά την άσκηση των καθηκόντων που τους ανατίθενται» και να «απέχουν από κάθε ενέργεια ή πολιτική που θα μπορούσε να επηρεάσει δυσμενώς την επαγγελματική σταδιοδρομία τους ή την ιδιότητά τους στους κόλπους των εθνικών συστημάτων δίωξης», δεν είναι υπεράσπιση εκ μέρους μας της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και του ελληνικού γραφείου των Εντεταλμένων Ευρωπαίων Εισαγγελέων.
Είναι, από τη μια, υπόμνηση της δουλικότητας της κυβέρνησης Μητσοτάκη και όλου του αστικού πολιτικού συστήματος έναντι της ΕΕ, που ποδογετείται από τον γαλλογερμανικό άξονα, και της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας. Και είναι, από την άλλη, απόδειξη του πανικού που προκάλεσαν στην κυβέρνηση Μητσοτάκη οι δικογραφίες της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας που στέλνονται στην Βουλή, καθώς απ’ αυτές επιβεβαιώνεται ότι η εγκληματική οργάνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ οργανώθηκε από την κυβέρνηση του αυτοκρατορίσκου Μητσοτάκη και ότι αυτός είναι ο αρχηγός της.







