Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Αντιπροσωπεία της Χαμάς στο Κάιρο
  • Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Καταπέλτης ο εισαγγελέας στη δίκη των Μελά-Ρέππα
  • Apsys for president ή δόγμα Βαμβακούλα;
  • Η Χεζμπολά δεσμεύεται να ματαιώσει τη συμφωνία-πλαίσιο με το Ισραήλ, που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ
  • Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Kι άλλη αναβολή στη δίκη Καλφούτζου-Χλύκα (πατέρα και γιου)
  • Σαν σήμερα 1 Ιούλη
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Διεθνή»Η σιωπηλή αναθεώρηση της παλαιστινιακής εκπαίδευσης – Τι αποκαλύπτουν τα έγγραφα που διέρρευσαν
Διεθνή

Η σιωπηλή αναθεώρηση της παλαιστινιακής εκπαίδευσης – Τι αποκαλύπτουν τα έγγραφα που διέρρευσαν

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr8 Φεβ 2026, 11:36

Διαρροή εγγράφων που εξασφάλισε το Quds Network αποκαλύπτουν εκτεταμένες αναθεωρήσεις στα παλαιστινιακά σχολικά εγχειρίδια, έπειτα από απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κύρια σημεία

  • Το Quds Network απέκτησε επίσημα έγγραφα που δείχνουν εκτεταμένες αλλαγές στο παλαιστινιακό σχολικό πρόγραμμα σπουδών.
  • Οι αλλαγές αφορούν σχολικά βιβλία από την πρώτη έως τη δέκατη τάξη, σε πολλαπλά γνωστικά αντικείμενα.
  • Οι αναθεωρήσεις πραγματοποιήθηκαν μετά από αιτήματα που συνδέονται με την Ευρωπαϊκή Ένωση και ενστάσεις σχετικές με το Ισραήλ.
  • Εθνικά σύμβολα, ιστορικοί όροι και αναφορές σε κρατούμενους, πρόσφυγες και την Ιερουσαλήμ αφαιρέθηκαν ή τροποποιήθηκαν.
  • Εσωτερικές εκθέσεις καταγράφουν περισσότερες από 300 πολιτικά υποκινούμενες αλλαγές στο πρόγραμμα σπουδών.
  • Σε ορισμένα βιβλία, οι αναθεωρήσεις ξεπέρασαν το 30% του αρχικού περιεχομένου.
  • Οι αλλαγές εγείρουν ερωτήματα σχετικά με την εξωτερική επιρροή στην παλαιστινιακή εκπαιδευτική πολιτική.

Εγγραφα που εξασφάλισε το Quds Network

Διαρροή επίσημων εγγράφων και εσωτερικής αλληλογραφίας που περιήλθαν στην κατοχή του Quds News Network (QNN) αποκαλύπτουν ότι το παλαιστινιακό υπουργείο Παιδείας προχώρησε σε σαρωτικές αναθεωρήσεις του εθνικού σχολικού προγράμματος, έπειτα από εξωτερικά αιτήματα που συνδέονται με την Ευρωπαϊκή Ένωση και ενστάσεις σχετικές με το Ισραήλ.

Σύμφωνα με τα έγγραφα, οι αναθεωρήσεις εφαρμόστηκαν σε δεκάδες σχολικά βιβλία, από την πρώτη έως τη δέκατη τάξη, και επηρέασαν βασικά μαθήματα όπως η αραβική γλώσσα, η εθνική αγωγή, η πολιτική αγωγή και τα μαθηματικά.

Το υλικό δείχνει ότι οι αλλαγές δεν περιορίστηκαν σε μεμονωμένες διορθώσεις, αλλά συνιστούν συστηματική αναδιάρθρωση εκπαιδευτικού περιεχομένου που σχετίζεται με την παλαιστινιακή ιστορία, ταυτότητα, γεωγραφία και καθημερινή εμπειρία.

Τα έγγραφα περιλαμβάνουν επίσημες επιστολές, εσωτερικές εκθέσεις και σχολιασμένες αναθεωρήσεις βιβλίων, τα οποία εξετάστηκαν από το QNN.

Εξωτερικά αιτήματα

Μεταξύ των εγγράφων βρίσκεται επίσημη επιστολή με ημερομηνία 19 Γενάρη, που στάλθηκε από τον παλαιστίνιο υπουργό Παιδείας Αμτζάντ Μπαρχάμ προς τον υπουργό Οικονομικών και Σχεδιασμού Στέφαν Σαλαμέ. Η επιστολή αναφέρεται σε πρόσθετες παρατηρήσεις σχετικά με την ανταπόκριση του υπουργείου Παιδείας σε πρόσφατες απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το παλαιστινιακό πρόγραμμα σπουδών.

Σύμφωνα με την αλληλογραφία, τα αιτήματα αυτά συζητήθηκαν σε συνάντηση μεταξύ παλαιστίνιων αξιωματούχων και εκπροσώπων της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε αργότερα τον ίδιο μήνα, στις 27 Γενάρη. Οι σημειώσεις περιέγραφαν συγκεκριμένες ζητούμενες διαγραφές και τροποποιήσεις, πολλές από τις οποίες επιβεβαιώθηκαν αργότερα από το υπουργείο ως υλοποιημένες.

Τα έγγραφα δείχνουν ότι οι ζητούμενες αλλαγές επικεντρώνονταν στην αφαίρεση ή αναθεώρηση περιεχομένου με εθνικό ή πολιτικό χαρακτήρα.

Αφαίρεση εθνικών συμβόλων

Το υλικό που διέρρευσε δείχνει ότι μερικές από τις πρώτες αλλαγές στόχευσαν εθνικά σύμβολα σε βιβλία των μικρότερων τάξεων.

Σύμφωνα με το QNN, η Ευρωπαϊκή Ενωση ζήτησε την αφαίρεση του παλαιστινιακού εθνικού ύμνου από το βιβλίο πολιτικής αγωγής της πρώτης τάξης. Το υπουργείο επιβεβαίωσε ότι ο ύμνος πράγματι αφαιρέθηκε.

Σε βιβλία της δεύτερης τάξης, ένα μάθημα που περιείχε εικόνα φυλακής και δραστηριότητα κατά την οποία οι μαθητές καλούνταν να κατονομάσουν παλαιστίνιους κρατούμενους σε ισραηλινές φυλακές αφαιρέθηκε. Το υπουργείο αναγνώρισε ότι το περιεχόμενο διαγράφηκε σε απάντηση στο αίτημα.

Χάρτες που απεικόνιζαν την Παλαιστίνη και όριζαν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά της αφαιρέθηκαν επίσης από αρκετά βιβλία, έπειτα από ενστάσεις που καταγράφηκαν στα έγγραφα.

Αλλαγές στο περιεχόμενο για την Ιερουσαλήμ

Τα έγγραφα καταγράφουν πολλαπλές αναθεωρήσεις σχετικές με την Ιερουσαλήμ και άλλες παλαιστινιακές πόλεις.

Σε βιβλία εθνικής αγωγής της τρίτης τάξης, η φράση «Η Ιερουσαλήμ είναι η πρωτεύουσα της Παλαιστίνης» τροποποιήθηκε ώστε να διαβάζεται «Η Ιερουσαλήμ είναι η πρωτεύουσα των ουράνιων θρησκειών και η πρωτεύουσα της Παλαιστίνης». Αλλες αναφορές που περιέγραφαν την Ιερουσαλήμ ως παλαιστινιακή πόλη αντικαταστάθηκαν με γλώσσα που τόνιζε τη θρησκευτική της σημασία για μουσουλμάνους και χριστιανούς.

Αναφορές στην παραλιακή πόλη Γιάφα αφαιρέθηκαν ή τροποποιήθηκαν. Σε ένα μάθημα, η πρόταση «Είμαι μια παλαιστινιακή πόλη» διαγράφηκε, ενώ ερώτηση που ζητούσε από τους μαθητές να εντοπίσουν πού βρίσκεται η Γιάφα αφαιρέθηκε εντελώς.

Σε αρκετές ασκήσεις, η Γιάφα αντικαταστάθηκε από άλλες πόλεις, όπως η Χεβρώνα (Αλ-Χαλίλ), έπειτα από αντιρρήσεις στο να προσδιορίζεται η Γιάφα ως παλαιστινιακή πόλη.

Αλλαγές σε πολλαπλά μαθήματα

Οι αναθεωρήσεις επεκτάθηκαν πέρα από την πολιτική αγωγή και σε άλλα βασικά μαθήματα.

Σε βιβλίο μαθηματικών της τρίτης τάξης, η φράση «κατασκευή του τείχους προσάρτησης και επέκτασης» διαγράφηκε. Το υπουργείο Παιδείας επιβεβαίωσε ότι οι αναφορές στο τείχος αφαιρέθηκαν.

Σε βιβλία αραβικής γλώσσας της τέταρτης τάξης, παράδειγμα που περιείχε τη φράση «πόσο άσχημη είναι η κατοχή» αφαιρέθηκε. Η λέξη «μουτζαχίντ» [μαχητής] αντικαταστάθηκε με τη λέξη «υπερασπιστής», ενώ η λέξη «κρατούμενος» αντικαταστάθηκε με τη φράση «ο καταπιεσμένος». Ερωτήσεις που ενθάρρυναν τους μαθητές να γράψουν μηνύματα υποστήριξης προς τους Παλαιστινίους της Ιερουσαλήμ διαγράφηκαν.

Σε πολλά βιβλία, ο όρος «σιωνιστής» αφαιρέθηκε όπου εμφανιζόταν.

Εκατοντάδες αναθεωρήσεις

Εσωτερική έκθεση που συντάχθηκε από το Παλαιστινιακό Εθνικό Κέντρο Προγράμματος Σπουδών και αποκτήθηκε από το QNN παρέχει ποσοτική εικόνα της έκτασης των αλλαγών.

Σύμφωνα με την έκθεση, περίπου 300 αναθεωρήσεις εισήχθησαν σε βιβλία από την πρώτη έως τη δέκατη τάξη για λόγους που η ίδια η έκθεση χαρακτηρίζει ως πολιτικούς.

Η έκθεση καταγράφει τα ποσοστά αναθεώρησης ανά τάξη, όπως:

  • Βιβλία της πέμπτης τάξης αναθεωρήθηκαν σε ποσοστό άνω του 30%.
  • Βιβλία της έβδομης τάξης αναθεωρήθηκαν σε ποσοστό άνω του 25%.
  • Σημαντικές αλλαγές έγιναν σε βιβλία αραβικής γλώσσας από την έκτη έως τη δέκατη τάξη.
  • Σε ορισμένες περιπτώσεις, ολόκληρα μαθήματα αφαιρέθηκαν και αντικαταστάθηκαν με άσχετο υλικό.

Επαναγραφή ιστορικού περιεχομένου

Τα έγγραφα δείχνουν ότι μαθήματα που αφορούσαν την παλαιστινιακή ιστορία, τον εκτοπισμό και την προσφυγιά ήταν από εκείνα που τροποποιήθηκαν περισσότερο.

Οροι όπως «αναγκαστικός εκτοπισμός» αντικαταστάθηκαν με τον όρο «μετανάστευση», ενώ δηλώσεις που περιέγραφαν την προσφυγιά ως αδικία επαναδιατυπώθηκαν ώστε να παρουσιάζεται ως γενικότερο περιφερειακό ζήτημα.

Αναφορές σε ιστορικές παλαιστινιακές πόλεις και χωριά — όπως Σάφαντ, Ράμλα, Ματζντάλ και Ντέιρ Γιασίν — τροποποιήθηκαν για να δοθεί έμφαση σε εναλλακτικές ιστορικές αφηγήσεις ή αφαιρέθηκαν πλήρως.

Ποιήματα, τραγούδια και λογοτεχνικά κείμενα που αναφέρονταν στην επιστροφή, την αντίσταση, την εξορία και την εθνική μνήμη διαγράφηκαν σε πολλαπλές τάξεις.

Οι μικρές τάξεις επηρεάστηκαν περισσότερο

Σύμφωνα με τα έγγραφα που εξέτασε το QNN, τα βιβλία των πρώτων τάξεων επηρεάστηκαν ιδιαίτερα.

Σε βιβλία αραβικής γλώσσας της πρώτης τάξης, αναφορές στο Κράτος της Παλαιστίνης, εθνικά σύμβολα και πατριωτικά τραγούδια αφαιρέθηκαν. Εικόνες της παλαιστινιακής σημαίας αντικαταστάθηκαν, ενώ μαθήματα για την πατρίδα αντικαταστάθηκαν με ουδέτερα θέματα.

Σε υλικό δεύτερης και τρίτης τάξης, μαθήματα για την ελευθερία, την πατρίδα και τις παλαιστινιακές πόλεις αντικαταστάθηκαν με περιεχόμενο που προωθούσε τη συνύπαρξη, τη φιλία και αφηρημένες έννοιες ειρήνης, χωρίς αναφορά στην κατοχή ή στο ιστορικό πλαίσιο.

Ασκήσεις που απεικόνιζαν την ισραηλινή στρατιωτική παρουσία ή εικόνες σχετικές με την κατοχή αφαιρέθηκαν και αντικαταστάθηκαν με ουδέτερες εικόνες.

Ερωτήματα για την εκπαιδευτική πολιτική

Τα έγγραφα δείχνουν ότι οι αναθεωρήσεις του προγράμματος σπουδών εφαρμόστηκαν σε πολλά μαθήματα και τάξεις, αναδιαμορφώνοντας τον τρόπο με τον οποίο οι παλαιστίνιοι μαθητές διδάσκονται την ιστορία, τη γεωγραφία και την εθνική τους ταυτότητα.

Παρότι το υπουργείο Παιδείας αναγνώρισε την εφαρμογή των αλλαγών που περιγράφονται στην αλληλογραφία, ούτε το υπουργείο ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν δώσει μέχρι στιγμής δημόσια μια ολοκληρωμένη εξήγηση για το πλήρες εύρος των αναθεωρήσεων.

Το υλικό που διέρρευσε εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την έκταση της εξωτερικής επιρροής στο παλαιστινιακό εκπαιδευτικό περιεχόμενο και τους μηχανισμούς που διέπουν την έγκριση προγραμμάτων σπουδών και την εποπτεία των δωρητών.

(Quds News Network)

ΠΗΓΗ: The Palestine Chronicle

Εκτύπωση 🖨
ΕΕ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΑΡΧΗ ΣΙΩΝΙΣΤΕΣ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΟ εγκλεισμός ως «υποδοχή»: Φυλακές μέσα στα στρατόπεδα προσφύγων
Επόμενο άρθρο Φωτόπουλος: 1.147 λέξεις και ούτε μία για την ταμπακιέρα

Σχετικά Αρθρα

Αντιπροσωπεία της Χαμάς στο Κάιρο

Για την προώθηση της εφαρμογής της εκεχειρίας στη Γάζα και της ισραηλινής αποχώρησης

Διεθνή 1 Ιούλ 2026, 13:32

Η Χεζμπολά δεσμεύεται να ματαιώσει τη συμφωνία-πλαίσιο με το Ισραήλ, που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ

Διεθνή 1 Ιούλ 2026, 09:32

Μπακαεΐ: Το Ιράν δεν θα συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ τις προσεχείς ημέρες

Διεθνή 30 Ιούν 2026, 14:09

Δυνάμεις υπό την ηγεσία της Ανσαραλά κινητοποιούνται μαζικά σε ολόκληρη την Υεμένη για την «εκδίωξη των κατοχικών δυνάμεων»

Ενοπλες φυλές και δυνάμεις που υποστηρίζουν τη Σαναά ανταποκρίθηκαν στο πρόσφατο κάλεσμα του ηγέτη της Ανσαραλά για κινητοποίηση με στόχο την «εκδίωξη των κατοχικών δυνάμεων»

Διεθνή 30 Ιούν 2026, 13:34

Μαχητική αντίσταση στον Λίβανο – Νέες σιωναζιστικές επιδρομές στη Συρία

Διεθνή 29 Ιούν 2026, 19:00

Το Ιράν απάντησε με «φωτιά» στην προσπάθεια των Αμερικανών να παρακάμψουν την εξουσία του στο Στενό του Ορμούζ

Διεθνή 29 Ιούν 2026, 14:04
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

Αντιπροσωπεία της Χαμάς στο Κάιρο

Για την προώθηση της εφαρμογής της εκεχειρίας στη Γάζα και της ισραηλινής αποχώρησης

1 Ιούλ 2026, 13:32
Αγροτικά

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Καταπέλτης ο εισαγγελέας στη δίκη των Μελά-Ρέππα

1 Ιούλ 2026, 13:11
Πολιτική

Apsys for president ή δόγμα Βαμβακούλα;

1 Ιούλ 2026, 12:49
Διεθνή

Η Χεζμπολά δεσμεύεται να ματαιώσει τη συμφωνία-πλαίσιο με το Ισραήλ, που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ

1 Ιούλ 2026, 09:32
Αγροτικά

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Kι άλλη αναβολή στη δίκη Καλφούτζου-Χλύκα (πατέρα και γιου)

1 Ιούλ 2026, 08:01
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 1 Ιούλη

1 Ιούλ 2026, 00:01
Αγροτικά

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Αύριο οι ποινές για 57 καταδικασθέντες «κτηνοτρόφους» από την Κρήτη

30 Ιούν 2026, 22:41
Κόντρες

Το τσιπρόκομμα και το «δόγμα του μπορντέλου»

30 Ιούν 2026, 20:27
Καταστολή

Με λογική χούντας οι ασφαλίτες του Χρυσοχοΐδη: Απαίτησαν από τους γιατρούς της ΜΕΘ του «Ευαγγελισμού» πληροφορίες για τον Αρ. Χαντζή

30 Ιούν 2026, 18:39
Διεθνή

Μπακαεΐ: Το Ιράν δεν θα συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ τις προσεχείς ημέρες

30 Ιούν 2026, 14:09
Διεθνή

Δυνάμεις υπό την ηγεσία της Ανσαραλά κινητοποιούνται μαζικά σε ολόκληρη την Υεμένη για την «εκδίωξη των κατοχικών δυνάμεων»

Ενοπλες φυλές και δυνάμεις που υποστηρίζουν τη Σαναά ανταποκρίθηκαν στο πρόσφατο κάλεσμα του ηγέτη της Ανσαραλά για κινητοποίηση με στόχο την «εκδίωξη των κατοχικών δυνάμεων»

30 Ιούν 2026, 13:34
Οικονομία

Mητσοτάκης-Θεοδωρικάκος γιουσουφάκια των βιομήχανων και των σουπερμαρκετάδων

30 Ιούν 2026, 13:06
Εργατικά

Εκδικητική ομηρία και συνειδητή κωλυσιεργία της κυβέρνησης στην υπόθεση της Χρύσας Χοτζόγλου

30 Ιούν 2026, 07:37
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 30 Ιούνη

30 Ιούν 2026, 00:01
Διεθνή

Μαχητική αντίσταση στον Λίβανο – Νέες σιωναζιστικές επιδρομές στη Συρία

29 Ιούν 2026, 19:00
Διεθνή

Το Ιράν απάντησε με «φωτιά» στην προσπάθεια των Αμερικανών να παρακάμψουν την εξουσία του στο Στενό του Ορμούζ

29 Ιούν 2026, 14:04
Πολιτική

Η ελληνική πολεμική αεροπορία και ο ελληνικός εναέριος χώρος στην υπηρεσία των σιωναζιστών εμπρηστών του πολέμου

29 Ιούν 2026, 13:08
Αγροτικά

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Αναβλήθηκε η δίκη για την τρίτη δίωξη κατά Καλφούτζου κ.ά.

29 Ιούν 2026, 12:58
Η παπάρα

Λέμε και καμιά μακακία να περάσει η ώρα

29 Ιούν 2026, 10:30
Κόντρες

Μην αγοράσετε μανταλάκια, έρχεται «εθνική κοινωνική συμφωνία»

29 Ιούν 2026, 09:34
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 1 Ιούλη

Ημέρα συνεταιρισμών.

Γκάνα: Ημέρα δημοκρατίας (1960).

Καναδάς: Εθνική εορτή.

Σουρινάμ: Ημέρα ελευθερίας – εργασίας.

Τουρκία: Ημέρα ναυτικού.

1876: Πεθαίνει ο Μιχαήλ Μπακούνιν.

1922: Περισσότεροι από 400.000 σιδηροδρομικοί απεργούν στις ΗΠΑ.

1944: Σύνοδος του Breton-Woods, συστήνονται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Διεθνής Τράπεζα, το δολάριο αντικαθιστά τον χρυσό ως μέσο των διεθνών συναλλαγών.

1946: Τίθενται σε λειτουργία τα πρώτα έντεκα στρατοδικεία του εμφύλιου.

1978: Εμπρησμός επτά λεωφορείων στο αμαξοστάσιο Βοτανικού (ΕΛΑ).

1985: Βόμβα στο ξενοδοχείο «Απόλλων Παλλάς» στο Καβούρι, εντοπισμός πολλών κιλών εκρηκτικών έξω από την αμερικανική βάση της Νέας Μάκρης (ΕΛΑ).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Στο δέλεαρ της δημοσιότητας, της βουλευτικής έδρας, της υπουργικής καρέκλας, των πάσης φύσεως αξιωμάτων και προνομίων θέλουμε και επιδιώκουμε ένα είδος κομματικής συμμετοχής σήμερα και άσκησης της εξουσίας αύριο, που θα αμφισβητήσει στην πράξη και με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο το στερεότυπο ότι όλοι είναι ίδιοι. Οτι σε όλους η προσωπική φιλοδοξία και καριέρα είναι πάνω από τα συμφέροντα της κοινωνίας. Ε, δεν είναι», σημείωσε και ξεκαθάρισε πως «πρέπει να αποδείξουμε ότι δεν είναι όλοι ίδιοι. Για να μην επιτρέψουμε παθογένειες του χθες να αμαυρώσουν τον αγώνα του σήμερα.

Αλέξης Τσίπρας

(Ο Τσίπρας μιλάει στους «σκιώδεις» υπουργούς που όρισε και λέει και τα παραπάνω. Πολύς κόσμος αναρωτήθηκε: μα είναι δυνατόν να λέει τέτοιες μπούρδες τη στιγμή που γύρισε και δηλώνει ότι θέλει να ξανακυβερνήσει, δηλαδή να εξασφαλίσει για τον εαυτό του, τους υπουργούς του, τα στελέχη του βουλευτικές και υπουργικές καρέκλες, κρατικά αξιώματα, προνόμια; Είμαστε σίγουροι πως ξέρει πολύ καλά ότι αυτά δεν τα χάφτει ο κόσμος. Oμως κάτι πρέπει να πει. Κάτι που δε θα αναφέρεται στην πρακτική πολιτική, που έτσι κι αλλιώς ορίζεται από τον αυτόματο πιλότο των Βρυξελλών. Και καταφεύγει στην ηθικολογία: εμείς δεν είμαστε σαν αυτούς. Προσπαθεί να χτίσει ένα ηθικολογικό αφήγημα εκμεταλλευόμενος τα σκάνδαλα διαφθοράς που μαστίζουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Εχει ένα πλεονέκτημα ως προς αυτό η συριζαϊκή σοσιαλδημοκρατία. Στα 52 χρόνια μετά την πτώση της χούντας κυβέρνησε μόνο μια τετραετία. Και υπό τις ιδιάζουσες συνθήκες των Μνημονίων. Δεν απασχόλησε παρά λίγο για διάφορα σκάνδαλα με συμμετοχή στελεχών της, αλλά απασχόλησε για την εφαρμογή της μνημονιακής πολιτικής. Οπότε βολεύει ν’ αφήνεις έξω από το προεκλογικό αφήγημα την ασκηθείσα πολιτική και να το παίζεις… Νίκος Ξανθόπουλος και Στέλιος Καζαντζίδης: εμείς δεν πλουτίσαμε από την πολιτική)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo