Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με την απάνθρωπη και εγκληματική πολιτική της έναντι του αγροτικού κόσμου, κατάφερε να βγάλει στα μπλόκα περισσότερους αγρότες και από τη δεκαετία του ’90 που πρωτοξεκίνησαν τα μπλόκα. Πήγε να εφαρμόσει τον «κοινωνικό αυτοματισμό» (όρος πασοκικής έμπνευσης, για να μην ξεχνιόμαστε) και απέτυχε πλήρως. Είναι τόσο δυσαρεστημένοι -για να μην πούμε οργισμένοι- οι εργαζόμενοι (εργάτες και μικροαστοί) των πόλεων που ακόμα και τα αστικά Μέσα Μαζικής Παραπληροφόρησης είναι ιδιαίτερα προσεκτικά όταν αναφέρονται στον αγροτικό ξεσηκωμό. Δεν επικαλούνται την υπόλοιπη κοινωνία και αποφεύγουν να χαρακτηρίσουν τους αγρότες «εκβιαστές» που κρατούν «σε ομηρία το κοινωνικό σύνολο», όπως έκαναν παλιότερα. Πού κατέφυγε η κυβέρνηση Μητσοτάκη μέσα στην απελπισία από τη δική της απόμόνωση; Σε κάποια καπιταλιστικά συνδικάτα που τα ελέγχει με στελέχη της. Βάφτισε «κοινωνία» το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος (δεν είναι ο ΣΕΒ, είναι ο παλιός σύλλογος βομηχάνων βόρειας Ελλάδας) και το Σύνδεσμο Εξαγωγέων, που έβγαλαν μια κοινή ανακοίνωση στην οποία λένε ότι «το κόστος δεν είναι πολιτικό, αλλά οικονομικό και εθνικό» και πως «η χώρα δεν αντέχει άλλες χαμένες ευκαιρίες, ούτε σκόπιμες καθυστερήσεις σε ζητήματα που επηρεάζουν άμεσα την παραγωγή, τη βιομηχανία, τη μεταποίηση, την απασχόληση και τις εξαγωγές». Επειδή στη συνείδηση του ελληνικού λαού αυτοί «δε δικαιούνται για να ομιλούν», η ιταμή παρέμβασή τους το μόνο που κατάφερε είναι να απομονώσει ακόμα πιο πολύ τον Μητσοτάκη από την εργαζόμενη κοινωνία.
O φερόμενος ως αρχηγός εγκληματικής οργάνωσης που λυμαινόταν παράνομες επιδοτήσεις, πρόεδρος της Εθνικής Ενωσης Μικρών Αγροτικών Συνεταιρισμών και… βιοκαλλιεργητής Μύρωνας -για τους φίλους Μύρος- Χιλετζάκης κολλητός του Αυγενάκη; Ελα, δεν το πιστεύω… Από κυβερνητικής πλευράς, πάντως, διευκρινίστηκε ότι ήταν… «ανενεργό μέλος της ΝΔ». Ενεργός μόνο στο πλευρό του Αυγενάκη, δηλαδή.
Κι η κοπριά στα λάχανα
Πριν από λίγα χρόνια, το μόρφωμα της Μελόνι «Αδέλφια της Ιταλίας» χαρακτηριζόταν νεοφασιστικό και κανένας αστός πολιτικός -ούτε οι κοινοβουλευτικοί ακροδεξιοί- δεν τολμούσε να νταραβεριστεί μαζί του. Οταν η Μελόνι έγινε πρωθυπουργός, το κόμμα άρχισε να χαρακτηρίζεται «μεταφασιστικό» και από τη στιγμή που η Μελόνι εντάχτηκε πλήρως στο ευρωσύστημα, χωρίς «πιρουέτες» και άλλα «περιττά», εξέλιπε κάθε επιθετικός προσδιορισμός. Το μόφωμά της αναφέρεται απλά με το όνομά του, όπως όλα τα αστικά κόμματα. Πώς να μην πάει… κολυμπώντας στην Ιταλία ο Πλεύρης, καλεσμένος στο φεστιβάλ «Atreju» του νεοφασιστικού μορφώματος; Κανένας δε θα τον κατηγορούσε. Πήγε, διαφήμιση τη βαρβαρότητα ενάντια στους μετανάστες, έγλειψε πατόκορφα τη Μελόνι και εξήρη τη σκληρή μεταναστευτική πολιτική του ιταλού ομολόγου του. Ομοπιος στον όμοιο κι η κοπριά στα λάχανα, όπως λέει η παροιμία.
Υπερκατανάλωση μπινελικιών
Ο Χρυσοχοΐδης φοράει χειμωνιάτικο μπουφάν με σηκωμένο το γιακά. Ψύχρα έκανε αργά το βράδυ του Σαββάτου. Ο Μητσοτάκης, όμως, ήταν με το φουτεράκι εργασίας. Το ίδιο που φοράει στις… λαϊκές εμφανίσεις του (θα έχει καμιά ντουζίνα από δαύτα και ο αμπιγιέρ ή η αμπιγιέζ φροντίζει να υπάρχει πάντα ένα διαθέσιμο, σύμφωνα με τις οδηγίες του στιλίστα image maker). Ο Χρυσοχοΐδης είχε μια φάτσα κηδεία. Από μέσα του σίγουρα βλαστημούσε που τον κουβάλησε ο άλλος σαββατοβραδιάτικα για σόου στη Σταδίου, ενώ θα έπρεπε να βρίσκεται σε κανένα γκουρμέ εστιατόριο ή καμιά ταβέρνα πολυτελείας. Ο Μητσοτάκης ζήτησε να του κάνουν και αλκοτέστ. Αλκοτέστ σε πεζό; Ναι, ρε, τι θέλετε, έτσι την είδαν οι επικοινωνιολόγοι: ο πρωθυπουργός πρέπει να δείχνει ότι ουδείς είναι υπεράνω του νόμου. Εστω κι αν ο νόμος δεν προβλέπει αλκοτέστ σε πεζούς (μπορούν να περπατάνε ακόμα κι αν είναι ντίρλα).
Τι κατάφερε ο πανικόβλητος που ζητάει λίγη «θετική δημοσιότητα»; Να υπερκαταναλώσει μπινελίκια, καθώς έπηξε η Σταδίου και έγινε ένα άνευ προηγουμένου για τέτοιες ώρες μποτιλιάρισμα. Καμιά σαρανταριά μπάτσοι είχαν παραταχτεί και οι τροχονόμοι σταματούσαν για αλκοτέστ κάθε αυτοκίνητο ή μηχανάκι, προκαλώντας το μποτιλιάρισμα. Δεν ήταν επίσης λίγοι εκείνοι που θυμήθηκαν πως όταν ο Μητσοτάκης ενέπιπτε στις διατάξεις του νόμου, την περίοδο του πρώτου λοκντάουν της COVID, παραβίαζε το νόμο κατά το δοκούν. Μία στην Πάρνηθα μαζί με τη σύζυγό του και μία στον Εύδηλο της Ικαρίας, όταν συμμετείχε σε γλέντι στο σπίτι του τοπικού κυβερνητικού βουλευτή. Αφήστε που το διαδίκτυο γέμισε από… παραινέσεις του τύπου «άμα έχεις μπιιιιπ!, να πας στα μπλόκα των αγροτών, όχι στα μπλόκα της Τροχαίας».
ΥΓ. Ενα ωραίο αστείο θα ήταν το εξής: να πηγαίνουν πεζοί πολίτες (που έχουν πιει τα ποτάκια τους) στα μπλόκα των τροχόμπατσων και να απαιτούν να τους κάνουν αλκοτέστ, όπως στον Μητσοτάκη. Και να μανουριάζουν στην άρνηση των μπάτσων. Αμα μαζεύονται μερικοί τη φορά, μπορεί να περάσει και κανένας εποχούμενος από την παρέα χωρίς έλεγχο.
Γεννήθηκε και άλλος δελφίνος του Κούλη ή κάνουμε λάθος; Να δω τον «σημιτομητσοτακικό» Πιερρακάκη αντίπαλο του «κεντροδεξιού» Δένδια και του ακροδεξιού Μπουμπούκου και τι στον κόσμο. Είναι, όμως σίγουρη η οικογένεια ότι με τον Πιερρακάκη θα μπορέσει να ελέγξει το κόμμα; Αυτός ήταν πασόκος και έγινε δεξιός με άνεση ιπποπόταμου, θα διστάσει να παρατήσει την οικογένεια έτσι και βγει αρχηγός; Βιαζόμαστε, ε;
Xάρης η σφήκα
Οχι, δεν είναι τίτλος παραμυθιού ή παιδικής σειράς. Στον Χάρη Δούκα αναφέρεται. Ο δήμαρχος Αθηναίων εξέφρασε το παράπονό του σενεντευξιαζόμενος στη «Realnews»: «Σημειώνω επίσης ότι είμαι ο μόνος από τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας της ΚΟΕΣ που, δυστυχώς, δεν αξιοποιείται στο πλαίσιο των ομιλιών και των διεργασιών που λαμβάνουν χώρα πριν από το συνέδριο, ούτε καν στην Αθήνα». Αυτό όμως ήταν μόνο το πρόσχημα. Ο Δούκας ξέρει πολύ καλά ότι το να εμφανίζεσαι σαν παραπονούμενος σε υποβιβάζει σε αδύναμο γκρινιάρη. Γι’ αυτό κάρφωσε το κεντρί στα… μαλακά του Ανδρουλάκη: «Δεν είναι προσωπικές οι διαφορές μου με τον Νίκο Ανδρουλάκη. Εξάλλου έχω από την πρώτη ώρα δηλώσει ότι το αποτέλεσμα της εσωκομματικής κάλπης είναι απόλυτα σεβαστό. Όμως βλέπετε σε όλες τις μετρήσεις της κοινής γνώμης ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει καταφέρει ακόμα να δημιουργήσει τις συνθήκες ανατροπής του πολιτικού σκηνικού και ότι ο στόχος της πρώτης θέσης στις εκλογές δυσκολεύει. Είναι, λοιπόν, χρέος μου όπως και όλων των στελεχών μας να συμβάλουμε στη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής που θα μας καταστήσει καταλύτες της επιδιωκόμενης αλλαγής. Σε αυτό στοχεύουν οι παρεμβάσεις μου». Σε ελεύθερη απόδοση: «Οταν θα χάσουμε -γιατί θα χάσουμε- η ήττα θα είναι αποκλειστικά του άχρηστου, όχι και δική μου».
Η υπόθεση είναι ασφαλώς θλιβερή. Δότης σπέρματος από τη Δανία έφερε γονίδιο το οποίο δημιουργεί προδιάθεση για καρκίνο. Από το σπέρμα του γεννήθηκαν 180 παιδιά σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Το 10% (18 παιδιά) στην Ελλάδα, ποσοστό πάνω από το μέσο όρο του ελληνικού πληθυσμού στον δυτικοευρωπαϊκό. Γιατί, όμως, οδηγούνται ελληνικά ζευγάρια ή μητέρες στην αναζήτηση σπέρματος από τη Δανία; Προφανώς όχι επειδή υπάρχει έλλειψη στην Ελλάδα. Είναι η μπιμπημένη η ευγονική: αναζητούν παιδί με χαρακτηριστικά Βίκινγκ, ψηλά, ξανθά και με γαλανά μάτια. Δυστυχώς. Δεν λέμε ότι η αναζήτηση σπέρματος εκτός Ελλάδας έχει ρίσκο. Τις ρατσιστικές αντιλήψεις θέλουμε να στηλιτεύσουμε.
Εξίσου θα στηλιτεύσουμε και τη θεωρία του αίματος. Παιδιά που έχουν γεννηθεί από διαφορετικές μητέρες αλλά από τον ίδιο δότη σπέρματος είναι, λέει, αδέρφια! Τι λέτε, ρε; Το αίμα ορίζει την αδελφοσύνη ή οι κοινωνικοί δεσμοί, από την οικογένεια μέχρι τον περίγυρο και την ευρύτερη κοινωνία στην οποία μεγαλώνει ένας άνθρωπος;
Το πάει για κλείσιμο;
Ο πρόεδρος ΣτέΚας αποφάσισε να κάνει έκτακτο συνέδριο του μορφώματός του. «Στις 7 και 8 Φεβρουαρίου, στο έκτακτο Συνέδριο που συγκαλώ, θα πάρουμε όλοι μαζί την απόφαση για το μέλλον του Κινήματος Δημοκρατίας», διαμήνυσε στα μέλη, κυριολεκτώντας σε δύο σκέλη. Πρώτο, τόσοι λίγοι που έχουν απομείνει, χωράνε όλοι στο συνέδριο, οπότε δε χρειάζεται να εκλέξουν αντιπρόσωπους. Δεύτερο, μπορεί και να το κλείσουν το μαγαζί. Το λέει καθαρά ο σκέτος: «Μαζί θα αποφασίσουμε εάν και πώς θα συνεχιστεί το Κίνημα Δημοκρατίας. Για την καταστατική ανασυγκρότησή του, για την οικονομική βιωσιμότητά του και για την κυβερνητική προοπτική του». Εχει πλάκα. Από τη μια ανοίγει ζήτημα κλεισίματος του μαγαζιού και από την άλλη μιλά για… «κυβερνητική προοπτική του». Να σας πούμε τη μαύρη αλήθεια, αδιάφορους μας αφήνει η εξέλιξη. Πάει καιρός που ο Στέφανος σκέτος δε δίνει η στήλη. Αντί ν’ ασχολούμαστε μ’ αυτόν, τον Τάιλερ και τη Φρόξι, καλύτερα ν’ ασχοληθούμε με τον Φάνσι Τζέιμς. Τι θα πει ποιος είναι αυτός; Ο εκκεντρικός στλίστας της Κίμπερλι, που τα σπάει. Μόνο για τη Θοδώρα στεναχωριόμαστε. Ελπίζουμε να έχει ρίξει τις γέφυρες προς το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ, για να εξακολουθήσουμε να τη θαυμάζουμε.
Πολλά με λίγα
Ο υποψήφιος της ΝΔ για την προεδρία στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών κυριολεκτικά συντρίφτηκε στο δεύτερο γύρο. Εχασε πολλά με λίγα (62% ο πασόκος, 38% ο δεξιός). Ο υποψήφιος της ΝΔ δεν ήταν απλά ένας δεξιός δικηγόρος αλλά παρουσιάστηκε ως μητσοτακικός. Είχε την έγκριση του μεγάρου Μαξίμου κόντρα σε άλλους δεξιούς και γύρω του συνασπίστηκε όλος ο μηχανισμός προπαγάνδας που διευθύνεται και κατευθύνεται από τις πρωθυπουργικές υπηρεσίες. Η συντριβή του ήταν συντριβή του Μητσοτάκη. Αλλο να χάνεις με 52%-48% και άλλο να χάνεις με 62%-38%. Δεν υπάρχει, βέβαια, απευθείας σχέση με το επίπεδο των κοινοβουλευτικών εκλογών, αλλά είναι μια ακόμα ένδειξη της απέχθειας που προκαλεί πια ο Μητσοτάκης σε όλους τους χώρους.
Καλώδιο; Ποιο καλώδιο;
Ο Χριστοδουλίδης έκανε έναν μίνι ανασχηματισμό της κυπριακής κυβέρνησης και αρχικά όλοι απόρησαν. Οταν είδαν το περιεχόμενο του ανασχηματισμού, κατάλαβαν ότι έγινε για να εκδιωχτεί με τις κλωτσιές ένας υπουργός (άλλαξε και άλλους τέσσερις για ξεκάρφωμα). Ο εκδιωχθείς είναι ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου που ήταν υπέρ της εγκατάστασης του περιβόητου καλωδίου «με κάθε κόστος». Αντίθετα, έμεινε στη θέση του ο υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός, ορκισμένος εχθρός του καλωδίου.




