«Να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας και κυρίως, να δείχνουμε τι κάνουμε για να δώσουμε λύσεις. Γι’ αυτό και ξεκινώ τη σημερινή ανασκόπηση με το θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ. Για να ξεκαθαρίσω εξαρχής ότι από εμένα δεν πρόκειται να ακούσετε κανένα συμψηφισμό με το παρελθόν -στη λογική «και οι άλλοι τα ίδια έκαναν»- που να δικαιολογεί αδράνεια για το παρόν και για το μέλλον».
Κυριάκος Μητσοτάκης
Ούτε τέσσερις μέρες δεν κράτησε η διαβεβαίωση από τον Μητσοτάκη μέσω facebook, ότι αυτός δεν πρόκειται να αναζητήσει συμψηφισμό επικαλούμενος πως «και οι άλλοι τα ίδια έκαναν». Επειδή η γραμμή «κόψαμε το γόρδιο δεσμό του ΟΠΕΚΕΠΕ» δεν περνάει με τίποτα, καθώς καθημερινά κυκλοφορούν νέα στοιχεία που δείχνουν ότι ο κυβερνητικός και κομματικός μηχανισμός της ΝΔ γάζωνε με τη μηχανή της λαμογιάς από τη μια και της συγκάλυψής της από την άλλη, με τον ίδιο το Μητσοτάκη ενήμερο για τα πάντα, κατέφυγαν και πάλι στη λύση της διάχυσης των ευθυνών, ώστε να λειτουργήσει ο συμψηφισμός.
Μάλιστα, απλώνουν τον τραχανά πολύ περισσότερο απ’ όσο έκαναν με το έγκλημα των Τεμπών, ισχυριζόμενοι ότι τα ίδια έκαναν όλες οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα, τα ίδια κάνουν όλες οι κυβερνήσεις στην ΕΕ.
Η συζήτηση που έγινε χτες στη Βουλή ήταν χαρακτηριστική της γραμμής πλεύσης που εκπόνησε ο μηχανισμός προπαγάνδας του μεγάρου Μαξίμου (ακούγεται ότι επανήλθε ο Γκρίνμπεργκ και είναι αυτός που χαράζει τη γραμμή).
Ασχετο νομοσχέδιο περιλάμβανε η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, αλλά το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ κυριάρχησε. Μάλιστα, το νομοσχέδιο ήταν του υπουργείου Υγείας, οπότε ήταν εκεί ο κατεξοχήν χειριστής της ραδιοτηλεοπτικής προπαγάνδας της κυβέρνησης.
Κάποια στιγμή εμφανίστηκε ο Βελόπουλος και έδωσε το σόου του κατά της κυβέρνησης. Ανέλαβε να του απαντήσει ο υφυπουργός Βαρτζόπουλος. Προσέξτε τη γραμμή του Μαξίμου:
«Κύριε Πρόεδρε, γνωρίζετε πολύ καλύτερα από μένα, διότι είστε παλιός και έμπειρος Βουλευτής ότι υπάρχουν τουλάχιστον δεκαέξι χώρες, οι οποίες έχουν πληρώσει συνολικώς πολλά δισεκατομμύρια για ζητήματα που έχουν να κάνουν με παραβάσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.
Το δεύτερον είναι ότι γνωρίζετε, επίσης, ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ υπάρχει εδώ και είκοσι πέντε χρόνια και όλα αυτά τα φαινόμενα δυσλειτουργίας και αδιαφάνειας δεν είναι προϊόντα μόνο των τελευταίων ετών. Σίγουρα αντιλαμβάνεστε ότι και η δικαιοσύνη, αλλά και με την ουσιαστική και τελική λύση που εδόθη με το να υπαχθεί, να ενσωματωθεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ από την ΑΑΔΕ, την ανεξάρτητη αρχή, επαναλαμβάνω ότι η ανεξάρτητη αρχή είναι απολύτως σε θέση να ρίξει φως σε όλες τις δυσλειτουργίες, να δώσει λύσεις και να στείλει όλους τους ενόχους στον φυσικό τους δικαστή.
Και μία τελευταία παρατήρηση όσον αφορά τους χαρακτηρισμούς σας για τον Πρόεδρο της Κυβερνήσεως και της Νέας Δημοκρατίας και την ίδια τη Νέα Δημοκρατία. Ξέρετε, κύριε Πρόεδρε, εμάς τους πολιτικούς -και κόμματα και Βουλευτές και Υπουργούς και τον Πρωθυπουργό τον ίδιο- και κυρίως τον Πρωθυπουργό ένας είναι αυτός που τον κρίνει, ο κυρίαρχος λαός. O κυρίαρχος λαός απεφάνθη το 2019, απεφάνθη το 2023 και θα αποφανθεί το 2027. Ο λαός θα δείξει το 2027 ποιος είναι αυτός που αρμόζει στην Ελλάδα και ποιος όχι».
Τα επιχειρήματα του Βαρτζόπουλου τα συνέτριψαν διάφοροι που πήραν το λόγο (κυρίως ο Χαρίτσης). Σε ό,τι αφορά τις προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις και τον ΟΠΕΚΕΠΕ, η άμυνα ήταν εύκολη: «η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έστειλε δικογραφία για εγκλήματα που αρχίζουν και τελειώνουν επί κυβέρνησης Μητσοτάκη-ΝΔ». Οσο για το «άνοιγμα» σε όλη την ΕΕ, αρκούσε ένα στοιχείο: από τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί σε όλη την ΕΕ, το 78% έχει επιβληθεί στην Ελλάδα, που αντιπροσωπεύει πληθυσμιακά το 2,2% της ΕΕ.
Εμείς θα απαντούσαμε ότι οι μηχανισμοί ελέγχου της Κομισιόν και γενικά της ΕΕ δεν κυνηγούν τις ιμπεριαλιστικές χώρες της ΕΕ και ειδικά τα μονοπώλια του γερμανογαλλικού άξονα, αλλά κυνηγούν κυρίως τις μπανανίες. Ομως κανένας ευρώδουλος δεν μπορεί να δώσει τέτοια απάντηση. Αυτοί ισχυρίζονται ότι η ΕΕ είναι το βασίλειο της ισότητας και της δικαιοσύνης. Γι’ αυτό και η στατιστική που λέει ότι η Ελλάδα του 2,2% του ευρωενωσίτικου πληθυσμού έχει δεχτεί το 78% των προστίμων για παραβάσεις των κοινοτικών κανόνων λειτουργεί ενάντια στην προσπάθεια του Μητσοτάκη ν’ απλώσει τον συμψηφισμό σε όλη την ΕΕ.
Ο ακροδεξιός-νεοφιλελεύθερος τηλεπλασιέ-τηλεμαϊντανός-υπουργός Υγείας το κατάλαβε αυτό και χρησιμοποίησε άλλα εργαλεία. Αυτός ανέλαβε να απαντήσει στον Ανδρουλάκη που εμφανίστηκε κάποια ώρα μετά τον Βελόπουλο και έδωσε το δικό του σόου. Ο Γεωργιάδης άρχισε τις τσιρίδες και έστησε έναν καυγά με τον Ανδρουλάκη, σε πολλά σημεία επί προσωπικού, ξέροντας ότι στη μιντιακή επικαιρότητα θα κυριαρχήσουν ο καυγάς και οι τσιρίδες και όχι η ουσία.
Ιδού μερικά απ’ αυτά που είπε στη διάρκεια του καυγά του με τον Ανδρουλάκη:
«Αλλά την περίοδο 1998-2004 μήπως ξέρετε, κύριε Πρόεδρε του ΠΑΣΟΚ, ποιος κυβερνούσε την Ελλάδα; Ποιο κόμμα κυβερνούσε 1998-2004; Μήπως λεγόταν ΠΑΣΟΚ; Ξέρετε πόσα ήταν τα πρόστιμα για τις αγροτικές επιδοτήσεις το 1998 μέχρι το 2004; Ακούστε τον αριθμό: 862 εκατομμύρια ευρώ. (…) Τώρα στα σοβαρά πιστεύατε ότι στην Ελλάδα υπάρχει ένας άνθρωπος που ακούει το ΠΑΣΟΚ να μιλάει για διαφθορά και δεν πέφτει κάτω από τα γέλια ή πιστεύετε ότι έχουμε πάθει όλοι ομαδικό αλτσχάιμερ και δεν θυμόμαστε τις κλαδικές, πώς έγινε η Κρήτη πράσινη επί δεκαετίες και πώς πήγαιναν σύννεφο τα ρουσφέτια στο νησί σας και σε όλη την Ελλάδα; (…) Άρα λοιπόν, κύριε Ανδρουλάκη, αυτό που είπαν οι συμπολίτες μας στη χθεσινή δημοσκόπηση ότι το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι διαχρονικό και το είπαν οι 7 στους 10, μάλλον είναι αλήθεια. (…) Τώρα θυμηθήκατε το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ εσείς στο ΠΑΣΟΚ. Εσείς στο ΠΑΣΟΚ τώρα το μάθατε. Δεν το ξέρατε. Τώρα το αναρωτηθήκατε. (…) Σας πιστεύει ένας στην Ελλάδα με αυτά που λέτε, ότι το ΠΑΣΟΚ δεν ξέρει τίποτα για τις αγροτικές επιδοτήσεις και δεν ντρέπεστε; (…) Αλλά παρακαλώ πολύ μην περιμένουμε να πιστέψουμε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι το κόμμα της παρθενιάς, το κόμμα της αθωότητας, το κόμμα της τιμιότητας. Υπάρχει και ένα όριο στο θράσος!».
Τα ίδια ακριβώς έλεγε η Βούλτεψη σήμερα πρωί-πρωί στην εκπομπή του Στραβελάκη στον Real FM. Κι όταν ο Στραβελάκης της θύμισε τι έγραψε ο Μητσοτάκης στο facebook, ότι δηλαδή δεν κάνει συμψηφισμούς, απάντησε κοφτά: «Εγώ το κάνω»! Προφανώς, επιστρατεύτηκε και αυτή για να βγει μπροστά, με το δικό της τρόπο, μαζί με τον Γεωργιάδη, στην επιχείρηση «σκάστε, γιατί και εσείς τα ίδια κάνατε».
Ο Γεωργιάδης θυμήθηκε το σκάνδαλο του καλαμποκιού, η Βούλτεψη το Qatargate. Τα ρίχνουν όλα στο μίξερ και τα σκορπάνε με γιγαντιαίο ανεμιστήρα. Και όπου βγει. Στόχος; Να περάσει σε έναν κόσμο η αντίληψη «δεν βγαίνει τίποτα» και να πάψει να ασχολείται. Είναι καλύτερα να μην ασχολείται, παρά να στρέφεται ενάντια στην κυβέρνηση. Στο Μαξίμου συνειδητοποίησαν ότι η γραμμή «ο πρωθυπουργός έδωσε μάχη για να λύσει το πρόβλημα» δεν περνάει, οπότε επιλέγουν το «το πρόβλημα είναι διαχρονικό και πανευρωπαϊκό», σεμια προσπάθεια να θολώσουν την εικόνα.