Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Ο διπλός εξευτελισμός ενός αυτοκρατορίσκου: αθώα η Μπέγκελ, έκθετος ο Μητσοτάκης
  • ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ
  • Σαν σήμερα 15 Νοέμβρη
  • Αμπντουλάχ Αλ-Ντανάν: «Η Αντίσταση ζει στις καρδιές του παλαιστινιακού λαού»
  • Το κάλεσμα του Πεπ
  • Στις 20 Νοέμβρη, στην Καρδίτσα, η δίκη των βασανιστών του Βασίλη Μάγγου
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Παιδεία»109η Σύνοδος Πρυτάνεων: Μέσα «ναι στη Λισαβόνα» και παζάρια για τις διαγραφές «αιώνιων», έξω ξύλο και χημικά
Παιδεία

109η Σύνοδος Πρυτάνεων: Μέσα «ναι στη Λισαβόνα» και παζάρια για τις διαγραφές «αιώνιων», έξω ξύλο και χημικά

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr13 Ιούλ 2025, 09:01

H 109η Σύνοδος των Πρυτάνεων που πραγματοποιήθηκε στην Ανάβυσσο (8-11 Ιουλίου) αποδέχθηκε την στρατηγική της κυβέρνησης Μητσοτάκη όσον αφορά την ενσωμάτωση της Συνθήκης της Λισαβόνας που αναφέρεται στην αναγνώριση ξένων τίτλων σπουδών. Η κύρωση της Συνθήκης ανοίγει τον ασκό του Αιόλου μέσω της αναγνώρισης επαγγελματικών και ακαδημαϊκών προσόντων ιδιωτικών τριτοβάθμιων ιδρυμάτων της αλλοδαπής που δεν πληρούν τυπικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις (π.χ. τριετείς σπουδές). Τα ακαδημαϊκά και επαγγελματικά προσόντα των ξένων αυτών ιδρυμάτων  αντιβαίνουν στο ελληνικό Σύνταγμα, δεν συνάδουν με τα αντίστοιχα των ελληνικών πανεπιστημίων και είναι δώρο στα πανεπιστημιοποιημένα κολλέγια.

Η ένστασή της συνίσταται στη λειτουργία του συστήματος αναγνώρισης των τίτλων (πέρασμα από «τη λογική της γραφειοκρατίας στη λογική του δικαιώματος»). Το πόρισμα της Συνόδου αναφέρει χαρακτηριστικά: «Για να λειτουργήσει αυτό το σύστημα, χρειάζεται (α) ένα δίχτυ από διακόσιους ειδικά καταρτισμένους αξιολογητές σε όλες τις Σχολές, (β) ένας κοινός οδηγός “ουσιώδους διαφοράς” ώστε ίδια υπόθεση να έχει την ίδια κρίση σε κάθε ΑΕΙ, και (γ) η γενίκευση του ψηφιακού πιστοποιητικού σπουδών που επαληθεύεται με ένα απλό σκανάρισμα».

Προτείνεται επίσης «η Σύνοδος να ιδρύσει Μόνιμη Επιτροπή Αναγνώρισης και Κινητικότητας, …ώστε τα ελληνικά πανεπιστήμια να πάψουν να λειτουργούν ως φραγμός στον ρόλο της ‘’γέφυρας’’ ευκαιριών για φοιτητές, ακαδημαϊκούς και εργοδότες».

Στην ίδια κατεύθυνση της μπαχαλοποίησης των σπουδών, οι πρυτάνεις, επειδή και αυτοί έχουν γίνει ένθερμοι οπαδοί της προσέλκυσης φοιτητών-πελατών και του πανεπιστήμιου-επιχείρηση, αποδέχονται και το «Κοινό Ευρωπαϊκό Πτυχίο». Γι΄αυτό και συζήτησαν με τη Γενική Γραμματεία Ανώτατης Εκπαίδευσης του ΥΠΑΙΘΑ τον οδικό χάρτη ως το 2029, που θα οδηγήσει σε αυτό το «πτυχίο». Πρόκειται για μια απόφαση των ισχυρών ιμπεριαλιστικών χωρών της ΕΕ να βελτιώσουν τις προϋποθέσεις του σκληρού ανταγωνισμού τους σε σχέση με το αμερικάνικο κεφάλαιο και τα κείθε του Ατλαντικού πανεπιστήμια, που μαζεύουν το «χαρτί» φοιτητών-πελατών από διάφορες χώρες επιβάλλοντας υψηλά δίδακτρα. Το αποτέλεσμα είναι πτυχία-πολτός καθώς «αφορά τα κρατικά, τα μη κρατικά ιδρύματα, τα κερδοσκοπικά και μη κερδοσκοπικά ιδρύματα».

Ο οικονομικός στραγγαλισμός των δημόσιων πανεπιστημίων, αφού η δημόσια χρηματοδότηση από το 2009 υπέστη μεγάλη μείωση (περίπου 60%) (δες εδώ και εδώ), είναι από τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΑΕΙ. Οι πρυτάνεις, λοιπόν, δεν θα μπορούσαν να μη ζητήσουν επιτακτικά την αύξηση της χρηματοδότησης για τις ανάγκες των πανεπιστημίων (ανακαίνιση, ενίσχυση υποδομών, κεντρικές λειτουργίες, κ.λπ.) και την άμεση επαναφορά του μέτρου της ετήσιας έκτακτης χρηματοδότησης. Τόνισαν επίσης την ανάγκη για προσλήψεις διοικητικού προσωπικού λόγω των επικείμενων συνταξιοδοτήσεων και λόγω της σύστασης πολλών νέων διοικητικών μονάδων, βάσει του ν. 4957/2022.

Ως προς το ζήτημα της άμεσης διαγραφής των λεγόμενων «αιώνιων φοιτητών» και τον διαχωρισμό σε «ενεργούς» και «ανενεργούς» με το νομοσχέδιο που έχει δοθεί στη «διαβούλευση», οι πρυτάνεις δεν απαίτησαν την άμεση διαγραφή της αντιεκπαιδευτικής διάταξης του άρθρου 76 του ν. 4957/2022 (τροποποιήθηκε με το άρθρο 126 του νομοσχέδιου που είναι στη διαβούλευση). Δεν καταδίκασαν τον κυβερνητικό στόχο της επίτευξης των «ποιοτικών κριτηρίων» της κακόφημης αξιολόγησης των ιδρυμάτων, που είναι πρωτίστως και κυρίως η προσέλκυση «προγραμμάτων» από επιχειρηματικούς ομίλους και καπιταλιστές με τη σιγή νεκροταφείου να επικρατεί μέσα στο πανεπιστήμιο-επιχείρηση. Αρχισαν τα παζάρια με το ΥΠΑΙΘΑ, ζητώντας α) τη μείωση του απαιτούμενου ποσοστού (75%) επιτυχούς αξιολόγησης όπως ορίζεται στο άρθρο 126, β) την απαλοιφή του όρου «επιτυχώς», ώστε να αρκεί η συμμετοχή σε δύο ακαδημαϊκές δοκιμασίες και γ) τη δυνατότητα στα Πανεπιστήμια να διαχειρίζονται με αιτιολογημένη ευελιξία «ειδικές» περιπτώσεις φοιτητών που διατρέχουν κίνδυνο διαγραφής.

Τέλος αποφάσισαν να στείλουν επιστολή στον αυτοκρατορίσκο ζητώντας συνάντηση μαζί του για να του εκθέσουν, λέει, τη ζωτική σημασία της αυξημένης χρηματοδότησης, λες και ο Μητσοτάκης δεν είναι ο εμπνευστής και σχεδιαστής αυτής της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής και της υποβάθμισης των δημόσιων ΑΕΙ.

Και ενώ οι πρυτάνεις υποδέχονταν την υπουργό Αμάθειας και Καταστολής Ζαχαράκη στη σύνοδο, απέξω τα ΜΑΤ επιδίδονταν στο προσφιλές τους έργο. Ανοιγαν κεφάλια φοιτητών και εργαζόμενων που διαδήλωναν και τους ψέκαζαν με χημικά. Θύματα η Νίκη Χρονοπούλου, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού και μέλος του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ, που τραυματίστηκε σοβαρά και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, δύο ακόμη μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας και πολλοί φοιτητές.

Η ανακοίνωση των φοιτητικών συλλόγων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Για την κινητοποίηση στην Σύνοδο των Πρυτάνεων Παρασκευή 11 Ιουλίου

Οι φοιτητές δεν φιμώνονται: Απαιτούμε σύγχρονες και δωρεάν σπουδές όχι καταστολή και διαγραφές!

Με τη μαζική και δυναμική κινητοποίηση των Φοιτητικών Συλλόγων στην Σύνοδο των Πρυτάνεων στην Ανάβυσσο, καταδικάσαμε το απαράδεκτο νομοσχέδιου για τις διαγραφές φοιτητών και την ένταση της καταστολής που η κυβέρνηση φέρνει μέσα στο κατακαλόκαιρο για να αποφύγει τις αντιδράσεις των φοιτητών και της πανεπιστημιακής κοινότητας. Ακόμα μια φορά η Υπουργός παιδείας αρνήθηκε να συναντήσει τους φοιτητικούς συλλόγους και να ακούσει τις δίκαιες  διεκδικήσεις μας.

Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: ζητάμε στήριξη και σύγχρονες σπουδές όχι καταστολή και διαγραφές!

Η κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη για την απρόκλητη βίαιη επίθεση των ΜΑΤ με χημικά και γκλόπ στους φοιτητές που προκάλεσαν τραυματισμούς μεταξύ των οποίων και της Προέδρου της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Οι φοιτητές και φοιτήτριες της χώρας απορρίπτουμε το αισχρό νομοσχέδιο που διαγράφει τους κόπους και τις προσπάθειες χιλιάδων φοιτητών που παλεύουν για να πάρουν το πτυχίο τους.  Οι διαγραφές απειλούν ενεργούς φοιτητές,  23 και 24 χρονών και όχι εισαχθέντες προηγούμενων δεκαετιών όπως ψευδώς υποστηρίζει η κυβέρνηση. Η πολιτική της ευθύνεται για όλα όσα οδηγούν χιλιάδες φοιτητές να καθυστερούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους: για το ότι 1 στους 2 φοιτητές εργάζονται παράλληλα με τις σπουδές τους, για τη διάλυση της φοιτητικής μέριμνας, για τις τεράστιες ελλείψεις καθηγητών και προσωπικού.

Καταδικάζουμε επίσης τα μέτρα έντασης της καταστολής και του αυταρχισμού που έχουν στόχο να φιμώσουν όσους αντιδρούν στην αντιεκπαιδευτική πολιτική, όσους αποκαλύπτουν  την πραγματική ανομία στα ΑΕΙ, της διαπλοκής των επιχειρηματικών συμφερόντων, των μπίζνες με τις  οπλοβιομηχανίες και το ΝΑΤΟ. Δεν θα επιτρέψουμε να ποινικοποιηθεί η έκφραση και η συλλογική αγωνιστική δράση, να  μετατρέψουν τα πανεπιστήμια σε άβατα εταιριών για να προχωράει ανενόχλητη η πολιτική τους.

Όση καταστολή και αν επιστρατέψει δεν θα φιμώσει τους  περισσότερους από 140 Φοιτητικούς Συλλόγους που αγωνίζονται για το αυτονόητο: μέτρα στήριξης των φοιτητών και όχι διαγραφές, αύξηση της χρηματοδότησης για τις ανάγκες των πανεπιστήμιων σε  καθηγητές, αναβάθμιση των υποδομών, δωρεάν φοιτητικής μέριμνας και ειδικά μέτρα στήριξης για τους εργαζόμενους φοιτητές  πτυχία με αξία. Αυτά είναι τα μεγάλα προβλήματα των πανεπιστημίων.

Επιβεβαιώνεται ότι όσο το πανεπιστήμιο απομακρύνεται από τις ανάγκες μας τόσο πιο ξένο και εχθρικό γίνεται για τους φοιτητές. Ο πρωθυπουργός λέγοντας ότι με το νομοσχέδιο επιδιώκει «οφέλη από τους δείκτες αξιολόγησης» ουσιαστικά ομολόγησε ότι η κυβέρνηση διαγράφει φοιτητές για να προωθήσει τις κατευθύνσεις της ΕΕ για το πανεπιστήμιο επιχείρηση που προώθησαν όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις. Στόχους τους να σπρώξουν πελατεία στα ιδιωτικά κολέγια που βάφτισαν πανεπιστήμια και να προσελκύσουν φοιτητές-πελάτες από ο εξωτερικό με δίδακτρα στα προγράμματα σπουδών και των δημοσίων πανεπιστημίων.

Δεν θα τους περάσει! Οι φοιτητές δεν τρώμε κουτόχορτο όπως τα γίδια του ΟΠΕΚΕΠ.

Δυναμώνουμε τον αγώνα για ένα σύγχρονο, αποκλειστικά δημόσιο και πραγματικά δωρεάν Πανεπιστήμιο, πτυχία με αξία για δουλειά με δικαιώματα. Για ένα πανεπιστήμιο ανοιχτό, της μάθησης, της επιστήμης, της έρευνας προς όφελος της κοινωνίας, της ουσιαστικής ακαδημαϊκής ελευθερίας, της συζήτησης και του προβληματισμού και όχι καταστολής και αυταρχισμού.

Συνεχίζουμε! Την τελευταία λέξη θα την πούμε εμείς με τους αγώνες μας!

Οργανώνουμε:

Νέες κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα

Συνέντευξη Τύπου για να εκφράσουμε την εναντίωσή μας στο απαράδεκτο νομοσχέδιο την Τρίτη 15 Ιουλίου στις 11:00πμ στο Μέγαρο της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20 , Αθήνα, 10671) στην Αίθουσα «Γεώργιος Αναστασόπουλος» στον  3ο όροφο.

Ανάβυσσος, 11/7/2025

Εκτύπωση 🖨
«ΑΙΩΝΙΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ» ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΣαν σήμερα 13 Ιούλη
Επόμενο άρθρο Aνάς Αλ-Σαρίφ: «Δεν θα σωπάσω. Δεν θα σταματήσω. Η φωνή μου θα παραμείνει μάρτυρας για κάθε έγκλημα»

Σχετικά Αρθρα

Η συνδικαλιστική γραφειοκρατεία της ΟΙΕΛΕ απροκάλυπτος υπερασπιστής των σχολαρχών και της εμπορευματοποίησης της Παιδείας

Εργατικά 12 Νοέ 2025, 17:34

Tηλεκπαίδευση στα υπό κατάληψη σχολεία – Οι εκπαιδευτικοί απαντούν με Απεργία-Αποχή

Παιδεία 7 Νοέ 2025, 20:27

Κυνήγησαν και συνέλαβαν μαθητή Γυμνασίου και του ζητούσαν να «δώσει» συμμαθητές του για να έχει ελαφρυντικά!

Παιδεία 7 Νοέ 2025, 19:50

Εκπαιδευτικοί: Δεν ανεχόμαστε τους εκβιασμούς και τις αυθαιρεσίες της Διοίκησης

Εργατικά 5 Νοέ 2025, 21:47

14 μήνες φυλάκιση χωρίς αναστολή, για ένα σύνθημα υπέρ της Παλαιστίνης σε πανεπιστημιακό τοίχο

Καταστολή 5 Νοέ 2025, 21:43

Οι πρυτάνεις μαντρόσκυλα της κυβέρνησης

Παιδεία 4 Νοέ 2025, 17:30
Ροή Ειδήσεων
Καταστολή

Ο διπλός εξευτελισμός ενός αυτοκρατορίσκου: αθώα η Μπέγκελ, έκθετος ο Μητσοτάκης

15 Νοέ 2025, 09:10
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

15 Νοέ 2025, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 15 Νοέμβρη

15 Νοέ 2025, 00:01
Διεθνή

Αμπντουλάχ Αλ-Ντανάν: «Η Αντίσταση ζει στις καρδιές του παλαιστινιακού λαού»

Συνέντευξη με τον υπεύθυνο πολιτικών σχέσεων του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης

14 Νοέ 2025, 21:05
Αθλητισμός

Το κάλεσμα του Πεπ

14 Νοέ 2025, 14:54
Καταστολή

Στις 20 Νοέμβρη, στην Καρδίτσα, η δίκη των βασανιστών του Βασίλη Μάγγου

Δικαίωμα παράστασης προς υποστήριξη της κατηγορίας ζητούν οι γονείς του

14 Νοέ 2025, 14:26
Κόντρες

Γιατί τόση «καΐλα» για τον Ιμάμογλου;

14 Νοέ 2025, 14:03
Πολιτική

Ερντογάν διακηρύσσει, Ερχιουρμάν συγκατανεύει

14 Νοέ 2025, 12:01
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 14 Νοέμβρη

14 Νοέ 2025, 00:01
Διεθνή

Λευτεριά στην Παλαιστίνη από την κορυφή της Πύλης του Βραδεμβούργου

13 Νοέ 2025, 22:14
Οικονομία

Το GSI θα κάνει παρέα στον EastMed, στο ντουλάπι με τα απραγματοποίητα φαραωνικά σχέδια

13 Νοέ 2025, 21:54
Διεθνή

Γαλλία: Η κυβερνητική σταθερότητα, η απειλή του δρόμου και οι πολιτικές καντρίλιες

13 Νοέ 2025, 19:39
Κόντρες

…κι η κοπριά στα λάχανα

13 Νοέ 2025, 15:11
Πολιτισμός

Ντοκιμαντέρ σκοπιμότητας να προβοκάρει την Αντίσταση του παλαιστινιακού λαού

13 Νοέ 2025, 14:05
Πολιτική

Σπίτια και κοινωνικές παροχές μόνο για καραβανάδες

13 Νοέ 2025, 12:02
Διεθνή

Πατέρας Μανουέλ Μουσάλαμ: Η Ενοπλη Αντίσταση είναι ο μοναδικός δρόμος για την απελευθέρωση

13 Νοέ 2025, 09:56
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 13 Νοέμβρη

13 Νοέ 2025, 00:01
Πολιτική

Προετοιμάζοντας τη διάδοχη κατάσταση για τη διαχείριση της αστικής κρατικής εξουσίας

12 Νοέ 2025, 22:32
Διεθνή

Για τους ήρωες της ενημέρωσης

12 Νοέ 2025, 19:32
Εργατικά

Η συνδικαλιστική γραφειοκρατεία της ΟΙΕΛΕ απροκάλυπτος υπερασπιστής των σχολαρχών και της εμπορευματοποίησης της Παιδείας

12 Νοέ 2025, 17:34
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 15 Νοέμβρη

Βραζιλία: Ημέρα δημοκρατίας (1889).

Βέλγιο: Ημέρα βασιλιά.

1922: Εκτελούνται οι έξι υπεύθυνοι για τη μικρασιατική καταστροφή (Δημήτριος Γούναρης, Γεώργιος Χατζηανέστης, Νικόλαος Στράτος, Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης, Γεώργιος Μπαλτατζής, Νικόλαος Θεοτόκης).

1929: Συγκρούσεις απεργών (προσωπικό ιδιωτικών λεωφορείων) με τη χωροφυλακή (Αθήνα).

1951: Το έκτακτο στρατοδικείο Αθηνών καταδικάζει σε θάνατο τον Νίκο Μπελογιάννη και άλλους για παράβαση του Αναγκαστικού Νόμου 509/1947.

1973: Φοιτητές κλείνονται στα Πολυτεχνεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης καλώντας τον λαό σε εξέγερση εναντίον της δικτατορίας.

1973: Οκτώ μέλη του IRA καταδικάζονται σε ισόβια κάθειρξη για βομβιστικές ενέργειες στο Λονδίνο.

1977: Δεκαοκτώ επιθέσεις με βόμβες σε όλη τη Γαλλία για την έκδοση του δικηγόρου Κρουασάν.

1977: Βόμβα στα γραφεία της ΕΝΕΠ Χαριλάου στη Θεσσαλονίκη.

1977: Εμπρησμός των γραφείων της Εθνικής Παράταξης (ΛΕΑ).

1979: Βόμβα στο αυτοκίνητο αξιωματικού ε.α. μέλους της ΑΕ «Αερολιμήν Αθηνών» (ΕΛΑ).

1983: Εκτελούνται ο πλοίαρχος Τζορτζ Τσάντες (JUSMAGG) και ο οδηγός του Νίκος Βελούτσος (17Ν).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Κάθε κρίσιμη στιγμή συνοδεύεται από αυτή την εσωτερική παρόρμηση. Να μη δεχτείς τον κόμπο ως τελικό όριο. Να βρεις τον τρόπο, με ευθύνη, με σταθερότητα, με κόστος, να περάσεις απέναντι. Αυτή η δύναμη δεν προκύπτει από τη φιλοδοξία, αλλά από την ανάγκη να παραμείνεις πιστός σε μια αποστολή που υπερβαίνει το πρόσωπό σου. Να υπηρετήσεις όχι αυτό που σε συμφέρει, αλλά αυτό που θεωρείς σωστό. Το βιβλίο αυτό γεννήθηκε από μια τέτοια ανάγκη. Όχι από την ανάγκη για προσωπική δικαίωση. Δεν γράφτηκε για να εξωραΐσει αποφάσεις, να ωραιοποιήσει γεγονότα ή να κατασκευάσει ένα αφήγημα βολικό για τον συγγραφέα του. Ο αναγνώστης, εξάλλου, γρήγορα θα συνειδητοποιήσει πως το βιβλίο γράφτηκε από την αίσθηση μιας εσωτερικής υποχρέωσης: την ανάγκη της μαρτυρίας. (…) Οι αποφάσεις που έπρεπε να ληφθούν δεν είχαν απλώς πολιτικό κόστος· είχαν ηθικό βάρος, κοινωνική προέκταση, ιστορική διάσταση. Ένιωθα να κουβαλώ στις πλάτες μου τα φαντάσματα των αδικαίωτων αγώνων του χθες, αλλά και τις ελπίδες μιας ολόκληρης γενιάς που τόλμησε να πιστέψει ότι τα πράγματα μπορούσαν να αλλάξουν. (…) Ήξερα πια, βιωματικά, τι σημαίνει να κυβερνάς με κομμένη την ανάσα και σε συνθήκες τήξης: να σηκώνεις το βάρος και τις επιθέσεις, να αντέχεις την αμφισβήτηση, να προστατεύεις ό,τι μπορεί να σωθεί και να χτίζεις ό,τι δεν υπήρχε. (…) Αυτή η πολιτική είναι έφοδος στον ουρανό. Η πολιτική σε φθείρει, ναι, αλλά σου χαρίζει κάτι πολύτιμο. Τη σπάνια δυνατότητα να συνδεθείς αληθινά με την εποχή σου. Να αφήσεις πίσω σου μια ανεξίτηλη σφραγίδα, μια κληρονομιά που θα ξεπερνά τον χρόνο και το πρόσωπό σου. Να δεις την όμορφη χώρα σου να στέκεται όρθια και τον λαό της να έχει σηκωθεί λίγο ψηλότερα. (…) Σε μια εποχή όπου η πολιτική είχε γίνει διαχείριση της παρακμής, εμείς επιχειρήσαμε να αρθρώσουμε μια διαφορετική αφήγηση. Δεν το πετύχαμε πάντα. Δεν ήταν όλες οι μάχες νικηφόρες. Αλλά κάθε μας βήμα συνοδευόταν από το όνειρο ενός καλύτερου, πιο δίκαιου κόσμου για τους πολλούς, για τους πιο αδύναμους. Γράφω γιατί θέλω να δείξω πως μπορεί να έκανα λάθη, αλλά ποτέ δεν μου έλειψε το θάρρος, ούτε όμως και άφησα τη χώρα μου μοιρολατρικά να τη σπρώξουν στον γκρεμό οι ίδιοι αυτοί που στη συνέχεια θα μας έδειχναν με το δάχτυλο ως υπεύθυνους της καταστροφής. Γράφω γιατί θέλω να δείξω πως έθεσα τον εαυτό μου στην υπηρεσία της χώρας μου αλλά και στην υπόθεση της κοινωνικής δικαιοσύνης, επιδιώκοντας με όλη τη φλόγα της ψυχής μου, και με την τελευταία ικμάδα των δυνάμεών μου, μια καλύτερη μοίρα για αυτόν τον βασανισμένο λαό.

Αλέξης Τσίπρας

(Με το ίδιο θράσος που είχε ως υποψήφιος πρωθιυπουργός, όταν έταζε ότι θα καταργήσει τα μνημόνια με ένα νόμο σε ένα άρθρο, με το ίδιο θράσος που είχε ως πρωθυπουργός, όταν οργάνωνε fake δημοψήφισμα και μετά μετέτρεπε το «όχι» σε «ναι», επανέρχεται τώρα διεκδικώντας ένα νέο ξεκίνημα. Δε διστάζει να αυτοαποθεωθεί με τον πιο χυδαίο, τον πιο αηδιαστικό τρόπο. Χειρότερα από το κάνουν ο Μητσοτάκης και η δική του τσογλανοπαρέα. Παραμένει πάντα ο ίδιος πολιτικός αλήτης: αρριβίστας, αμοραλιστής, αδίστακτος. Ενα τεράστιο «εγώ» στο οποίο δε χωρούν ούτε οι πρώην συνεργάτες του στον ΣΥΡΙΖΑ. Ta πάντα είναι σε πρώτο ενικό πρόσωπο)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo