Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Φανταστείτε να μην είχαν καλή προσωπική σχέση
  • Η Δυτική Oχθη αντιμέτωπη με έναν αγώνα για την ίδια της την ύπαρξη
  • Σαν σήμερα 7 Σεπτέμβρη
  • Δικαστήριο-κολυμβήθρα του Σιλωάμ για 22 μέλη της εγκληματικής οργάνωσης του ΟΠΕΚΕΠΕ
  • Χαμάς: Προκατειλημμένο κατά των Παλαιστίνιων το υπό την ηγεσία των ΗΠΑ Συμβούλιο Ειρήνης
  • Αποκαλύφθηκε η γερμανική χρηματοδότηση των σιωνιστικών εποικισμών
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Διεθνή»Το δίκαιο του κατακτητή
Διεθνή

Σχέδιο Τραμπ για την Παλαιστίνη

Το δίκαιο του κατακτητή

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr1 Φεβ 2020, 00:00

«Δεν πρόκειται να τρέξουμε πίσω από τους Παλαιστίνιους. Την παλαιστινιακή ηγεσία δεν μπορεί κανείς πραγματικά να την αντιμετωπίσει σαν να ήταν μια σοβαρή κυβέρνηση, ως άξιους και ικανούς διαπραγματευτές. Θα κάνουν ό,τι έκαναν πάντα, θα τα κάνουν θάλασσα». Σ’ αυτά τα λόγια του Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρού του Τραμπ και γνωστού για τις στενές σχέσεις του με το σιωνιστικό λόμπι, λόγια που εκστόμισε όταν προ τριετίας, ως σύμβουλος του προέδρου πεθερού του, ανέλαβε να καταρτίσει ένα νέο μεγαλεπήβολο «σχέδιο ειρήνευσης» στην Παλαιστίνη, που θα έβαζε τον Τραμπ (και τον Κούσνερ, φυσικά) στο Πάνθεον της Ιστορίας, συνοψίστηκε η αμερικάνικη στρατηγική. Παραμέρισαν από την πρώτη στιγμή την εξωνημένη Παλαιστινιακή Αρχή του Μαχμούντ Αμπάς, διότι ήξεραν πολύ καλά ότι αυτό που σχεδίαζαν δε θα μπορούσε να το «σηκώσει» ούτε ο Αμπάς.

Ο,τι έγινε στη διάρκεια της θητείας του Τραμπ (μεταφορά της αμερικάνικης πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ, αναγνώριση ισραηλινής κυριαρχίας στα υψίπεδα του Γκολάν κτλ.) ήταν μια σειρά από ορεκτικά πριν να σερβιριστεί το κυρίως πιάτο. Που το σέρβιρε ο ίδιος ο Τραμπ, καλώντας στο Λευκό Οίκο όχι μόνο τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, αλλά και τον διεκδικητή της πρωθυπουργίας Μπένι Γκαντζ, για να συμβολίσει την ενότητα του σιωναζισμού όταν πρόκειται για ζητήματα που έχουν να κάνουν με την κατοχή της Παλαιστίνης. 

Υστερα από δυο χρόνια κρυφών διαπραγματεύσεων μεταξύ ΗΠΑ και σιωνιστών, λοιπόν, ο Τράμπ έδωσε στη δημοσιότητα το κακόφημο σχέδιο για την «ειρήνευση» στην Παλαιστίνη ή -όπως αρέσκεται να το αποκαλεί ο ίδιος- τη «Συμφωνία του Αιώνα». Το συγκεκριμένο σχέδιο δεν αποτελεί παρά τη θεσμοθέτηση των διαμορφωμένων εδαφικών συσχετισμών, που πέτυχαν οι σιωνιστές εφαρμόζοντας τακτικές εθνοκάθαρσης σε βάρος των Παλαιστίνιων, με τη συνενοχή της Παλαιστινιακής Αρχής. Η συμφωνία του Οσλο φαντάζει σαν φιλοπαλαιστινιακή συμφωνία σε σχέση με το σχέδιο-εκτρωμα του Τραμπ.

«Η Ιστορία χτύπησε την πόρτα του σπιτιού μας και μας έδωσε μια μοναδική ευκαιρία να εφαρμόσουμε την ισραηλινή νομοθεσία σε όλους τους οικισμούς στη Σαμάρια, την Ιουδαία, την κοιλάδα του Ιορδάνη και τη βόρεια Νεκρά Θάλασσα», έκραξε θριαμβευτικά ο ακροδεξιός Ναφτάλι Μπένετ, υπουργός Πολέμου του Ισραήλ.

Τα βασικότερα σημεία του σχεδίου Τραμπ είναι τα εξής:

Δυτική Οχθη

Σε πλήρη σύμπνοια με τις επιδιώξεις των σιωνιστών, το σχέδιο Τραμπ δέχεται την προσάρτηση της Κοιλάδας του Ιορδάνη, που αποτελεί το 30% των υφιστάμενων παλαιστινιακών εδαφών, και των εδαφών της Δυτικής Οχθης στα οποία έχουν εγκατασταθεί εβραϊκοί εποικισμοί. Σε «αντάλλαγμα», το Ισραήλ παραχωρεί ισραηλινά εδάφη στην έρημο Νεγκέβ (!) στο νότιο τμήμα της χώρας, για τη συγκρότηση ενός παλαιστινιακού κράτους στο μέλλον. Το Ισραήλ θα «δεσμευτεί», επίσης, να παγώσει επί τετραετία (όσο θα βρίσκονται –υποτίθεται- σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους) την επέκταση των εποικισμών. Θυμίζουμε ότι ο ΟΗΕ και η πλειοψηφία των κρατών-μελών του (συμπεριλαμβανόμενων ιμπεριαλιστικών κρατών) θεωρούν τους ισραηλινούς εποικισμούς εντός της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης παράνομους.

Ανατολική Ιερουσαλήμ

Ολα τα εδάφη στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, που βρίσκονται δυτικά του ισραηλινού τείχους, το όποιο έχει χαρακτηριστεί παράνομο σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, αναγνωρίζονται ως ισραηλινό έδαφος, που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της «αδιαίρετης πρωτεύουσας» του Ισραήλ. Αυτό το τμήμα της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, όπου ζούν περισσότεροι από 300.000 Παλαιστίνιοι, είναι το μεγαλύτερο και περιλαμβάνει όλους τους ιερούς τόπους του Ισλάμ συμπεριλαμβανομένου του τεμένους Αλ Ακσα. Ο,τι μένει, δηλαδή κάποιες μικρες παλαιστινιακές συνοικίες ανατολικά και βόρεια του Τείχους, θα αποτελέσουν την πρωτεύουσα του μελλοντικού παλαιστιανιακού κράτους αν και όταν αυτό συγκροτηθεί. Για την ακρίβεια, «πρωτεύουσα» του παλαιστινιακού κράτους θα είναι το χωριό Αμπού Ντις, που βρίσκεται έξω από τα όρια της Ιερουσαλήμ.

Παλαιστινιακό κράτος

Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους, εφόσον η παλαιστινιακή πολιτική ηγεσία δεχτεί τα νέα σύνορα του Ισραήλ, προχωρήσει σε πλήρη αφοπλισμό αυτού του κράτους, ανατρέψει την κυβέρνηση της Χαμάς στη Γάζα και αποδεχτεί την επίβλεψη από το Ισραήλ της ασφάλειας σε όλα τα παλαιστινιακά εδάφη, μέχρι να ωριμάσουν οι συνθήκες για την πλήρη απόσυρση του ισραηλινού στρατού από αυτά. Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, τότε και μόνο τότε, οι ΗΠΑ θα διοχετεύσουν στους Παλαιστίνιους 50 δισ. δολάρια που θα επενδυθούν στη Γάζα και τη Δυτική Οχθη, γεγονός που θα οδηγήσει -σύμφωνα με τον Τραμπ- στη δημιουργία ενός εκατομμυρίου θέσεων εργασίας για τους Παλαιστίνιους. Ακόμα και από αυτό το τίμημα για το πούλημα της πατρίδας τους οι Παλαιστίνιοι θα πάρουν λίγο παραπάνω από το μισό, σε βάθος δεκαετίας, ενώ το υπόλοιπο θα διοχετευθεί στα γειτονικά αραβικά κράτη που θα «βοηθήσουν» στη συγκρότηση του παλαιστινιακού κράτους.

Πρόσφυγες

Η επιστροφή των προσφύγων, ζήτημα κομβικής σημασίας για την Παλαιστινιακή Υπόθεση και πάγια διεκδίκηση του αγώνα του παλαιστινιακού λαού, θάβεται για πάντα. Τα εκατομμύρια των παλαιστινίων προσφύγων, που ζουν σε στρατόπεδα στα γειτονικά αραβικά κράτη, θα μπορούν να μεταφερθούν στο μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος ή να πάρουν υπηκοότητα από τα κράτη στα οποία διαμένουν. Αν επιλέξουν να μετακινηθούν στο μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος, θα πρέπει πρώτα να πάρουν έγκριση από τους σιωνιστές.

Λωρίδα της Γάζας

Η ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας, λόγω της ισραηλινής πολιορκίας, καταλογίζεται στη Χαμάς. Προϋπόθεση δε για τη συγκρότηση παλαιστινιακού «κράτους» είναι η εκδίωξη της Χαμάς από τη διακυβέρνηση της Γάζας. Δηλαδή, οι σιωνιστές θα καθορίζουν και τις πολιτικές επιλογές των παλαιστίνιων πολιτών του «ανεξάρτητου» κράτους. Μιλάμε για κάτι χειρότερο και από προτεκτοράτο. Οι προτάσεις για δημιουργία βιομηχανικού πάρκου υψηλής τεχνολογίας, οικιστικών και αγροτικών υποδομών δίπλα στη Γάζα, στην έρημο Νεγκέβ, είναι χειρότερες από τις χάντρες και τα καθρεφτάκια που χάριζαν οι αποικιοκράτες στους ιθαγενείς. Είναι σκέτη κοροϊδία.

Τέμενος Αλ Ακσα

Σύμφωνα με το σχέδιο, κανονικοποιούνται οι εισβολές των υπερορθόδοξων εβραίων εποίκων στο τέμενος Αλ Ακσα, ενώ για τους Παλαιστίνιους το σχέδιο αναφέρει ότι μόνο όσοι έρχονται «ειρηνικά» θα επιτρέπεται να εισέρχονται στο τέμενος και να προσεύχονται σε αυτό. Παγιώνεται έτσι το καθεστώς απαγορεύσεων που έχουν επιβάλει οι σιωνιστές στους παλαιστίνιους προσκυνητές εδώ και χρόνια, παρόλο που ο χώρος του τζαμιού δε βρίσκεται υπό τη δικαιοδοσία τους.

Ασφάλεια

Το καθεστώς ασφάλειας στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη παραμένει ως έχει. Η συνεργασία ασφάλειας μεταξύ του Ισραήλ, της Παλαιστινιακής Αρχής, της Αιγύπτου και της Ιορδανίας ενισχύεται. Η ασφάλεια της σιωνιστικής οντότητας χαρακτηρίζεται ως αναγκαιότητα πάνω από οτιδήποτε άλλο. Παράλληλα, θεσμοθετείται το καθεστώς συνεχών εισβολών του ισραηλινού στρατού στη Δυτική Οχθη, με πλήρη παράκαμψη των υπηρεσιών ασφάλειας της ΠΑ, ενώ το Ισραήλ αποκτά το δικαίωμα να επεμβαίνει στα εσωτερικά του μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους προκειμένου να διασφαλίζει ότι θα παραμένει αφοπλισμένο. Αυτό το κράτος-φάντασμα δε θα ασκεί κανέναν έλεγχο στα σύνορά του, δε θα έχει εθνικά χωρικά ύδατα και εθνικό εναέριο χώρο, όπως κάθε άλλο κράτος στον κόσμο.

Παλαιστίνιοι φυλακισμένοι

Οσοι παλαιστίνιοι πολιτικοί κρατούμενοι δεν έχουν φυλακιστεί από τους σιωνιστές για ανθρωποκτονία ή απόπειρα ανθρωποκτονίας θα αποκτήσουν το «δικαίωμα» να αποφυλακιστούν, αν υπογράψουν δήλωση μετανοίας και αν η Χαμάς απελευθερώσει έναν Ισραηλινό που έχει αιχμαλωτίσει στη Γάζα και επιστρέψει τα λείψανα δύο ισραηλινών στρατιωτών (κατά την πάγια τακτική της Παλαιστινιακής Αντίστασης, η Χαμάς σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τον αιχμάλωτο και τα λείψανα ως διαπραγματευτικό χαρτί σε μια μελλοντική απελευθέρωση παλαιστίνιων κρατούμενων από τους σιωνιστές). Για τα εκατοντάδες λείψαμα νεκρών Παλαιστινίων, που το Ισραήλ κρατάει παράνομα, πολλές φορές θάβοντάς τα σε ανώνυμα νεκροταφεία, δε γίνεται καμία αναφορά στο σχέδιο.

Χεβρώνα

Το σχέδιο Τραμπ θεσμοθετεί την κατοχή του κέντρου της Χεβρώνας από μια χούφτα εβραίους έποικους, που υπό την κάλυψη του ισραηλινού στρατού έχουν καταλάβει μια μεγάλη έκταση στο κέντρο της πόλης, ασκώντας τρομοκρατία σε βάρος των 200.000 παλαιστίνιων κατοίκων της.

Παράλληλα αναβαθμίζει το ρόλο της Ιορδανίας στη συγκρότηση του μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους-φάντασμα, δίνοντας στους Παλαιστίνιους πρόσβαση στο ιορδανικό λιμάνι της Ακαμπα στην Ερυθρά Θάλασσα, αποκλειστικά για εμπορική χρήση, για την οποία θα καταβάλλουν μίσθωμα στο ιορδανικό κράτος.

Από τα αραβικά κράτη, η Αίγυπτος, το Μπαχρέιν και το Κατάρ υιοθέτησαν εξαρχής το σχέδιο Τραμπ, ενώ άλλα κράτησαν αποστάσεις γιατί δε θέλουν να ταυτιστούν με ένα σχέδιο που επιχειρεί να τελειώσει τόσο εξόφθαλμα μια για πάντα την Παλαιστινιακή Υπόθεση και επειδή γνωρίζουν ότι αυτό το σχέδιο πρακτικά δεν πρόκειται να εφαρμοστεί, γιατί θα βρει απέναντί του τον παλαιστινιακό λαό και την Αντίσταση. Ηταν σίγουρο, άλλωστε, προτού ακόμα δοθεί στη δημοσιότητα, ότι αυτό το σχέδιο δε θα γίνει αποδεκτό με κανένα τρόπο από τους Παλαιστίνιους. Την αντίθεσή τους στο σχέδιο Τραμπ εξέφρασαν η Τουρκία και το Ιράν, που δήλωσαν ότι αυτό νομιμοποιεί ουσιαστικά το ισραηλινό απαρτχάιντ και, όπως αναμενόταν και η η Χεζμπολά που συμμετέχει στην κυβέρνηση του Λιβάνου.

Από τις ιμπεριαλιστικές χώρες, μόνο η Βρετανία εξέφρασε ανοιχτά και ένθερμα την υποστήριξή της. Η Γαλλία και η Κομισιόν κράτησαν αποστάσεις, προειδοποιώντας υπαινικτικά ότι πρέπει να γίνει σεβαστό το Διεθνές Δίκαιο. Εγκυρες εφημερίδες ιμπεριαλιστικών κρατών, όμως, άρχισαν να εξαπολύουν πυρά. Η Monde, σχολιάζοντας ειρωνικά το win-win του Τραμπ, έγραψε ότι οι μόνες «δύο πλευρές» που ωφελούνται από το σχέδιο είναι η κυβέρνηση Νετανιάχου, που θα προσαρτήσει το ένα τρίτο της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης. Ο Economist, σχολιάζοντας τα περί «συμφωνίας του αιώνα» του Τραμπ, έγραψε για «κλοπή του αιώνα». Ο Νετανιάχου, μετά την Ουάσινγκτον έσπευσε στη Μόσχα. Τα αποτελέσματα των επαφών του στη ρωσική πρωτεύουσα δεν ήταν γνωστά όταν γράφονταν αυτές οι γραμμές. 

Ολες οι παλαιστινιακές οργανώσεις στάθηκαν, φυσικά, ενάντια στο σχέδιο χωρίς περιστροφές. Δεν αποκλείεται όμως μελλοντικά, αν η οργή του παλαιστινιακού λαού καταλαγιάσει, ο Αμπάς να προσέλθει σε κάποιο τραπέζι συνομιλιών με τους Αμερικάνους και το Ισραήλ, με στόχο να αμβλύνει κάπως τις πιο σκληρές πτυχές του σχεδίου, για να μπορέσει στη συνέχεια να το «πουλήσει» στον παλαιστινικό λαό. Προς το παρόν, κάτι τέτοιο μοιάζει απίθανο, γιατί οποιαδήποτε κίνηση σ’ αυτή την κατεύθυνση θα προκαλούσε το ακαριαίο πολιτικό τέλος οποιουδήποτε την αποτολμούσε.

Οπως αναμενόταν, αμέσως μόλις το σχέδιο Τραμπ δόθηκε στη δημοσιότητα, ξέσπασαν διαδηλώσεις στη Γάζα και τη Δυτική Οχθη, στην οποία εκατοντάδες παλαιστίνιοι νεολαίοι συγκρούστηκαν για ώρες με τις δυνάμεις του ισραηλινού στρατού. Ο παλαιστινιακός λαός δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τον αγώνα του, όπως δεν το έκανε εφτά δεκαετίες τώρα. Ο πόθος για λευτεριά και ανεξαρτησία, για ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ (Αλ Κουντς στα αραβικά) εξακολουθεί και θα εξακολουθήσει να νοηματοδοτεί την ύπαρξή του και να σηματοδοτεί τα βήματά του.

YΓ. «Η Παλαιστίνη δεν πωλείται» έγραφαν οι ξεδιάντροποι της «Αυγής» στο πρωτοσέλιδο την περασμένη Πέμπτη! Οταν ο Τσίπρας χαρακτήριζε την Ιερουσαλήμ «ιστορική πρωτεύουσα του Ισραήλ» και έχτιζε με τον πιο προκλητικό τρόπο τη στρατηγική συμμαχία με τη σιωνιστική οντότητα, με τίνος τα συμφέροντα ήταν; Των κατακτητών ή των ανυπότακτων Παλαιστίνιων;

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

Σχέδιο Τραμπ για την Παλαιστίνη

Είμαι σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, μέσα σε μια φάση τραγική
Επόμενο άρθρο

Σχέδιο Τραμπ για την Παλαιστίνη

Το ματς θα κριθεί στην παράταση και θα είναι σκληρό

Σχετικά Αρθρα

Η Δυτική Oχθη αντιμέτωπη με έναν αγώνα για την ίδια της την ύπαρξη

Διεθνή 7 Σεπ 2026, 05:50

Χαμάς: Προκατειλημμένο κατά των Παλαιστίνιων το υπό την ηγεσία των ΗΠΑ Συμβούλιο Ειρήνης

Προς όξυνση οι σχέσεις Βρετανίας-Ισραήλ

Διεθνή 6 Σεπ 2026, 10:02

Αποκαλύφθηκε η γερμανική χρηματοδότηση των σιωνιστικών εποικισμών

Διεθνή 6 Σεπ 2026, 09:04

Το Ιράν αποκαλύπτει νέες λεπτομέρειες για την απάντηση στο έγκλημα των ΗΠΑ στο νησί Σιρίκ

Διεθνή 5 Σεπ 2026, 09:39

Συνομιλίες της Χαμάς με ανώτερους ιρανούς αξιωματούχους για τη Γάζα και τον οδικό χάρτη της κατάπαυσης του πυρός

Αραγτσί: «Βασισμένη σε αρχές και σταθερή» υποστήριξη του Ιράν στην παλαιστινιακή υπόθεση

Διεθνή 5 Σεπ 2026, 08:51

Οι μαχητές της Παλαιστινιακής Αντίστασης απέκρουσαν διείσδυση δωσιλογικής συμμορίας – Νεκρός ο μαχητής που προσπάθησαν να απαγάγουν

Διεθνή 5 Σεπ 2026, 08:26
Ροή Ειδήσεων
Κόντρες

Φανταστείτε να μην είχαν καλή προσωπική σχέση

7 Σεπ 2026, 10:13
Διεθνή

Η Δυτική Oχθη αντιμέτωπη με έναν αγώνα για την ίδια της την ύπαρξη

7 Σεπ 2026, 05:50
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 7 Σεπτέμβρη

7 Σεπ 2026, 00:01
Αγροτικά

Δικαστήριο-κολυμβήθρα του Σιλωάμ για 22 μέλη της εγκληματικής οργάνωσης του ΟΠΕΚΕΠΕ

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία οφείλει να ασκήσει έφεση στην απόφαση του του Β’ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθήνας

6 Σεπ 2026, 20:03
Διεθνή

Χαμάς: Προκατειλημμένο κατά των Παλαιστίνιων το υπό την ηγεσία των ΗΠΑ Συμβούλιο Ειρήνης

Προς όξυνση οι σχέσεις Βρετανίας-Ισραήλ

6 Σεπ 2026, 10:02
Διεθνή

Αποκαλύφθηκε η γερμανική χρηματοδότηση των σιωνιστικών εποικισμών

6 Σεπ 2026, 09:04
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 6 Σεπτέμβρη

6 Σεπ 2026, 00:01
Διεθνή

Το Ιράν αποκαλύπτει νέες λεπτομέρειες για την απάντηση στο έγκλημα των ΗΠΑ στο νησί Σιρίκ

5 Σεπ 2026, 09:39
Διεθνή

Συνομιλίες της Χαμάς με ανώτερους ιρανούς αξιωματούχους για τη Γάζα και τον οδικό χάρτη της κατάπαυσης του πυρός

Αραγτσί: «Βασισμένη σε αρχές και σταθερή» υποστήριξη του Ιράν στην παλαιστινιακή υπόθεση

5 Σεπ 2026, 08:51
Διεθνή

Οι μαχητές της Παλαιστινιακής Αντίστασης απέκρουσαν διείσδυση δωσιλογικής συμμορίας – Νεκρός ο μαχητής που προσπάθησαν να απαγάγουν

5 Σεπ 2026, 08:26
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

5 Σεπ 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 5 Σεπτέμβρη

5 Σεπ 2026, 00:01
Καταστολή

Εξόφθαλμη σκευωρία: Εστειλαν στη φυλακή τη 46χρονη γυναίκα για τη Marfin, με τα ίδια στοιχεία που το 2022 είχαν οδηγήσει τη σε βάρος της υπόθεση στο αρχείο

4 Σεπ 2026, 20:38
Κόντρες

Μπέσα από Μητσοτάκη περίμενε;

4 Σεπ 2026, 15:48
Πολιτική

Τι γύρευε η αλεπού στο παζάρι;

Μυστική επίσκεψη του Ιμπραΐμ Καλίν στην Αθήνα

4 Σεπ 2026, 13:38
Διεθνή

Η μακρά παράδοση βομβαρδισμών γαμήλιων γλεντιών από τους αμερικάνους ιμπεριαλιστές και τους συμμάχους τους

4 Σεπ 2026, 11:38
Πολιτική

…και στο τέλος ψηφίζουν Μητσοτάκη

4 Σεπ 2026, 10:29
Παιδεία

Υπουργείο Παιδείας: Απαράλλαχτη η πολιτική των χιλιάδων κενών και της καταστολής με διαγραφές φοιτητών

4 Σεπ 2026, 07:41
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 4 Σεπτέμβρη

4 Σεπ 2026, 00:01
Παιδεία

Φιέστα του υπουργείου Παιδείας: παρουσίαση του «εθνικού διαλόγου» και του «νέου Λυκείου» με τοποτηρητές ΟΟΣΑ και ΕΕ

3 Σεπ 2026, 21:29
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 7 Σεπτέμβρη

Ημέρα κατά του αναλφαβητισμού.

Βραζιλία: Ημέρα ανεξαρτησίας (1822).

1813: Καθιερώνεται η έκφραση «θείος Σαμ» για τις ΗΠΑ από ένα λογοπαίγνιο της εφημερίδας Τρόι Ποστ (US=Uncle Sam).

1929: Ανεργοι καπνεργάτες της Θάσου φτάνουν με επεισοδιακό τρόπο στην Καβάλα και συγκρούονται με τη χωροφυλακή στο λιμάνι μαζί με αλληλέγγυους καπνεργάτες της Καβάλας.

1941: Ιδρύεται το ΕΑΜ.

1942: Επταήμερη απεργία 60.000 εργαζομένων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ζητούν αύξηση μισθών και σταμάτημα των εκτελέσεων πατριωτών.

1986: Απόπειρα εκτέλεσης του Πινοσέτ από το Πατριωτικό Μέτωπο «Μανουέλ Ροδρίγες» (Χιλή).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Τα έργα δεν γίνονται για λόγους κομματικής ανταπόδοσης. Δεν τα κάνουμε, δεν τα ανακοινώνουμε, δεν τα υλοποιούμε, δεν κόβουμε κορδέλες γιατί πιστεύουμε ότι με κάποιον τρόπο έτσι κάποιοι θα μας ψηφίσουν, ή περισσότεροι θα μας ψηφίσουν, ενδεχομένως, στο μέλλον. Το κάνουμε διότι αυτή είναι η κεντρική υποχρέωση μιας κυβέρνησης, η οποία πρέπει να μεριμνά, ώστε η ανάπτυξη της χώρας να φτάνει σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας. Καλύτερες μέρες για όλους, μέρισμα ανάπτυξης σε κάθε Ελληνίδα, σε κάθε Ελληνα, όπου και αν αυτοί βρίσκονται, είτε βρίσκονται στα μεγάλα αστικά κέντρα είτε στο πιο απομονωμένο χωριό της ελληνικής επικράτειας. Αυτή είναι η προτεραιότητα αυτής της κυβέρνησης. Αυτόν τον σκοπό υπηρετούμε.

Κυριάκος Μητσοτάκης

(Οι αστοί πολιτικοί λένε συνέχεια ψέματα. Υπάρχουν ψέματα και ψέματα, όμως. Ψέματα που μπορεί να κοροϊδέψουν κάποιο κόσμο και ψέματα αυταπόδεικτα. Οταν ο Μητσοτάκης ξαναπάει στο ψευτομετρό της Θεσσαλονίκης και ξανακόβει κορδέλα, επειδή έγινε ο σταθμός στην Καλαμαριά, οι πάντες γνωρίζουν ότι ζεσταίνει τις μηχανές της κοινωνικής δημαγωγίας λίγο πριν από την ομιλία του στη ΔΕΘ. Το κάνει κάθε χρόνο και δεν είναι ο μοναδικός πρωθυπουργός που το κάνει. Οταν όμως λέει «εγώ δεν κάνω έργα για να πάρω ψήφους», το ψέμα μετατρέπεται σε χλευασμό της νοημοσύνης του ελληνικού λαού. Και μετατρέπεται σε μπούμερανγκ γι’ αυτόν που έχει το θράσος να το ξεστομίσει. Κανένας πρωθυπουργός σε αποδρομή δεν ανέκαμψε επειδή έκοψε μερικές κορδέλες παραπάνω ή επειδή μοίρασε μερικά επιδόματα. Ακόμα και όσοι ενδεχομένως επωφελήιθηκαν δεν άλλαξαν γνώμη)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • Σχέδιο Τραμπ για την Παλαιστίνη

    17Ν
    • Σχέδιο Τραμπ για την Παλαιστίνη

      Εφετείο 17Ν
  • Σχέδιο Τραμπ για την Παλαιστίνη

    ΕΛΑ
    • Σχέδιο Τραμπ για την Παλαιστίνη

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Σχέδιο Τραμπ για την Παλαιστίνη

      Εφετείο ΕΛΑ
    • Σχέδιο Τραμπ για την Παλαιστίνη

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Σχέδιο Τραμπ για την Παλαιστίνη

    Επαναστατικός Αγώνας
    • Σχέδιο Τραμπ για την Παλαιστίνη

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Σχέδιο Τραμπ για την Παλαιστίνη

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Σχέδιο Τραμπ για την Παλαιστίνη

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Σχέδιο Τραμπ για την Παλαιστίνη

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • Σχέδιο Τραμπ για την Παλαιστίνη

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Σχέδιο Τραμπ για την Παλαιστίνη

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Σχέδιο Τραμπ για την Παλαιστίνη

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σχέδιο Τραμπ για την Παλαιστίνη

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • Σχέδιο Τραμπ για την Παλαιστίνη

      Σχέδιο Τραμπ για την Παλαιστίνη

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σχέδιο Τραμπ για την Παλαιστίνη

      Σχέδιο Τραμπ για την Παλαιστίνη

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σχέδιο Τραμπ για την Παλαιστίνη

      Σχέδιο Τραμπ για την Παλαιστίνη

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σχέδιο Τραμπ για την Παλαιστίνη

      Σχέδιο Τραμπ για την Παλαιστίνη

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σχέδιο Τραμπ για την Παλαιστίνη

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Σχέδιο Τραμπ για την Παλαιστίνη

    Σχέδιο Τραμπ για την Παλαιστίνη

    Ποιοι είμαστε
  • Σχέδιο Τραμπ για την Παλαιστίνη

    Σχέδιο Τραμπ για την Παλαιστίνη

    Επικοινωνία
  • Σχέδιο Τραμπ για την Παλαιστίνη

    Σχέδιο Τραμπ για την Παλαιστίνη

    Όροι χρήσης
  • Σχέδιο Τραμπ για την Παλαιστίνη

    Σχέδιο Τραμπ για την Παλαιστίνη

    Ποιοι είμαστε
  • Σχέδιο Τραμπ για την Παλαιστίνη

    Σχέδιο Τραμπ για την Παλαιστίνη

    Επικοινωνία
  • Σχέδιο Τραμπ για την Παλαιστίνη

    Σχέδιο Τραμπ για την Παλαιστίνη

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo