Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 19 Ιούλη
  • Ιράν: Αναστέλλουμε την εφαρμογή όλων των δεσμεύσεων του Μνημόνιου Κατανόησης
  • Εκλογές στη σιωνιστική οντότητα: Το σύστημα θέλει να ξεφορτωθεί τον Νετανιάχου και έχει ήδη βρει τη διάδοχη λύση
  • «Φυλακές με Κροκόδειλους» – Το Ισραήλ αίρει το βασικό νομικό εμπόδιο για τη σοκαριστική πρόταση του Μπεν-Γκβιρ
  • ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ
  • Σαν σήμερα 18 Ιούλη
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Υγεία»Κραυγή γιατρών: «Το Νοσοκομείο Ρεθύμνου βρίσκεται υπό αποσύνθεση»
Υγεία

Κραυγή γιατρών: «Το Νοσοκομείο Ρεθύμνου βρίσκεται υπό αποσύνθεση»

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr4 Οκτ 2023, 10:47
Από λαμπάκια και χριστουγεννιάτικα δέντρα τίγκα. Τι σημασία έχει που δε διαθέτει γιατρούς;

«”Κόκκινος” συναγερμός για το Νοσοκομείο Ρεθύμνου: Ειδικευόμενοι και αγροτικοί γιατροί κρατάνε μόνοι τα επείγοντα». Αυτός ήταν ο τίτλος προχθεσινού αποκαλυπτικού ρεπορτάζ της ιστοσελίδας neakriti.gr, για την κατάσταση που επικρατεί στο πολύπαθο νοσοκομείο. Χαρακτηρίζουμε πολύπαθο το Νοσοκομείο Ρεθύμνου, γιατί δεν είναι η πρώτη φορά που οι γιατροί κάνουν παρόμοιες καταγγελίες, χωρίς να ιδρώνει το αυτί κανενός και καμιάς στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

Χρειάζονται γιατροί; Εχουμε πειθαρχικές διώξεις

Η κρητική ιστοσελίδα παραθέτει καταγγελία των αγροτικών, ειδικευόμενων και νοσοκομειακών γιατρών, που απευθύνονται στους κατοίκους του Ρεθύμνου, καταγγέλλοντας την άθλια κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το νοσοκομείο και τους κινδύνους που εγκυμονεί. Ελλειψη γιατρών σε όλες τις ειδικότητες και υπερεφημέρευση που εξοντώνει τους γιατρούς, λειτουργία του νοσοκομείου επί της ουσίας ως κέντρο υγείας, που στέλνει τα περιστατικά στον ιδιωτικό τομέα και σε άλλα νοσοκομεία του νησιού, και πολλά ακόμα εκτίθενται αναλυτικά από τους γιατρούς, που δεν παραλείπουν να κάνουν και τη δική τους αυτοκριτική: «Ως ιατροί είμαστε οι πρώτοι υπεύθυνοι για την κατάρρευση του ΕΣΥ με την αποδοχή του εξευτελισμού μας. Πληρώνουμε βαρύ τίμημα λογω της αδράνειάς μας με τις υπερωρίες, συχνά 32 ώρες συνεχόμενες, αναστολή αδειών, αμοιβή με κάτω των 5 ευρώ την ώρα, σωματική και ψυχολογική εξάντληση και συνεπώς καταστροφή της προσωπικής μας ζωής».

Η ανακοίνωση των γιατρών

«Ξεκινώντας από το τμήμα υποδοχής σου το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) θέλουμε να γνωρίζεις ότι πλέον είναι επικίνδυνα υποστελεχωμένο. Επανδρώνεται κυρίως από αγροτικούς χωρίς καμία κλινική εμπειρία. Οι επιμελητές ΤΕΠ όλο και μειώνονται και ταυτόχρονα πενιχρή είναι και παρουσία ειδικευόμενων σε χειρουργική και παθολογική με αποτέλεσμα μια χούφτα γιατρών να εργάζεται πάνω από 80 ώρες την εβδομάδα και η πλειοψηφία αυτών είναι 24ωρες εφημερίες ΤΕΠ. Η έλλειψη επιμελητών ΤΕΠ, χειρουργικής και παθολογικής αφήνουν το ΤΕΠ εκτεθειμένο χωρίς κάλυψη  και συνεπώς επωμίζονται όλο το φόρτο εργασίας αγροτικοί και ειδικευόμενοι. Πολλές φορές αναλαμβάνει όλα τα περιστατικά το παθολογικό τεπ που δεν έχει εμπειρία από χειρουργικά περιστατικά.

Ένας νομός με 80.000 κόσμο δεν έχει εξωτερικό παθολογικό ιατρείο συνεπώς όλα τα περιστατικά να περνάνε από το ΤΕΠ χωρίς να εξυπηρετηθούν ουσιαστικά και ακολούθως παραπέμπονται σε ιδιώτες αφού ειδικοί δεν υπάρχουν στο νοσοκομείο. Παθολόγοι και χειρουργοί, ειδικότητες πρώτης γραμμής, είναι ελάχιστοι και κάποιοι σε άδειες (μητρότητας, κυήσεως, πατρότητας). Γαστρεντερολογος υπάρχει ένας, Ογκολόγος ένας, Πνευμονολόγοι όσο για να υπολειτουργεί μια κλινική, Ουρολόγοι δύο, Δερματολόγος κανένας και Ψυχίατρος ένας . Ακόμα και οι ελάχιστες κλινικές που λειτουργούν με “επαρκή” αριθμό ιατρών δεν προσελκύουν κανένα νέο γιατρό με αποτέλεσμα να οδηγούνται και αυτές αργά και σταδιακά στον ενταφιασμό τους. Το ΓΝΡ μετατρέπεται σε ένα κέντρο υγείας που παραπέμπει ολοένα και περισσότερα περιστατικά στον ιδιωτικό τομέα και σε κεντρικότερα νοσοκομεία. Χειρουργεία γίνονται υποδιπλάσια από παλαιότερα με αποτέλεσμα κανένας ειδικευόμενος να μην δηλώνει το νοσοκομείο και επιπλέον ο κόσμος να οδηγείται στον ιδιωτικό τομέα.

Στην Παθολογική κλινική, η οποία στελεχώνει το ΤΕΠ, υπηρετούν 4 ειδικευόμενοι που τελειώνουν το μέρος εκπαίδευσής τους στην παθολογία τον Νοέμβριο και το ΤΕΠ στελεχώνεται κυρίως από αγροτικούς που οδηγούνται αναγκαστικά σε παραίτηση λόγω των επισφαλών συνθηκών εργασίας. Σε λίγους μήνες δυστυχώς δεν θα έχει απομείνει κανείς ειδικός ή ειδικευόμενος στο νοσοκομείο, όπως και ουδείς αγροτικός θα δηλώνει το νομό Ρεθύμνης. Σύντομα δεν θα λειτουργεί ούτε παθολογικό ΤΕΠ στον νομό. Εξι παραιτήσεις αγροτικών και ειδικευομένων είχαμε το τελευταίο εξάμηνο! 

Ως ιατροί είμαστε οι πρώτοι υπεύθυνοι για την κατάρρευση του ΕΣΥ με την αποδοχή του εξευτελισμού μας. Πληρώνουμε βαρύ τίμημα λογω της αδράνειάς μας με τις υπερωρίες, συχνά 32 ώρες συνεχόμενες, αναστολή αδειών, αμοιβή με κάτω των 5 ευρώ την ώρα, σωματική και ψυχολογική εξάντληση και συνεπώς καταστροφή της προσωπικής μας ζωής. Όσο δίκαιη και να είναι η τιμωρία μας σε χρειαζόμαστε στο πλευρό μας για να σώσουμε το νοσοκομείο μας και το ΕΣΥ γιατί αύριο στα χέρια ελαχίστων, εξαντλημένων μη ειδικών ιατρών για το πρόβλημα σου θα βρεθείς εσύ.

Επιβάλλεται άμεσα να δοθούν κίνητρα για την προσέλκυση γιατρών.

Αύξηση του μισθού ειδικών και ειδικευόμενων

Τήρηση του εκπαιδευτικού προγράμματος και όχι χρήση των ειδικευόμενων ως πασπαρτού για κάθε τμήμα που υπολειτουργεί

Ανθρώπινες εργασιακές συνθήκες με αριθμό εφημεριών και ωράριο όπως σε όλα τα προηγμένα συστήματα υγείας.

Άρση φορολογίας στις εφημερίες όπως και αμοιβή όλων των εφημεριών πέραν της 7ης.

Ανεξαρτητοποίηση του ΤΕΠ με ειδικό μισθολογικό καθεστώς και κάλυψη του από ειδικούς.

Επιστροφή των αγροτικών στα κέντρα υγείας για ισχυροποίηση της πρωτοβάθμιας υγείας

ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΟΥ

Ειδικευόμενοι και αγροτικοί νομού Ρεθύμνου

Ένωση γιατρών ΕΣΥ ν. Ρεθύμνου»

Το neakriti.gr έχει και ρεπορτάζ, το οποίο παραθέτουμε:

Στο σημείο μηδέν βρίσκεται το νοσοκομείο Ρεθύμνου, με τους γιατρούς να κρούουν επανειλημμένα τον κώδωνα του κινδύνου χωρίς αποτέλεσμα. Η παθολογική κλινική βρίσκεται στα όρια του γκρεμού, καθώς έχει μείνει με έναν επιμελητή και βασίζεται στο περίφημο «εντέλλεσθαι». Έρχονται γιατροί από το Ηράκλειο για να καλύψουν τις ελλείψεις, ανοίγοντας ουσιαστικά άλλες τρύπες στα νοσοκομεία από όπου μεταφέρονται και αναλαμβάνοντας στο Ρέθυμνο καθημερινά διαφορετικά περιστατικά. Γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να μην έχουν πλήρη εικόνα των ασθενών και της αγωγής που ακολουθείται, και βεβαίως να μη μπορούν να εγκλιματιστούν αφού συνεχώς αλλάζουν.

Καθημερινά έρχονται νέες παραιτήσεις γιατρών που δεν μπορούν να διαχειριστούν πια τις υπερεφημερίες και τις ελλείψεις των κλινικών, ενώ παράλληλα ειδικευόμενοι και αγροτικοί γιατροί, έχουν ήδη αρχίσει να αποφεύγουν το νοσοκομείο στο Ρέθυμνο, αφού συχνά αναγκάζονται να αναλάβουν εξολοκλήρου στην πλάτη τους ένα παθολογικό ΤΕΠ.

«Εγώ συγκεκριμένα, πήγα να κάνω 24ωρες εφημερίες από τον πρώτο μήνα, που δεν είχα εκπαίδευση, κάτι που συμβαίνει ακόμα. Μόλις βγεις δηλαδή από τη σχολή, παίρνεις στην πλάτη σου ένα παθολογικό ΤΕΠ», δήλωσε η αγροτική γιατρός, Μαρία- Ειρήνη Φραδέλη στη Νέα Κρήτη, και συνέχισε «δεν υπάρχουν βασικές ειδικότητες σε κάθε εφημερία, αν έρθει για παράδειγμα μια κρίσιμη γαστρορραγία, δε μπορεί να τη δει ειδικός, πρέπει να διακομιστεί. Αν έρθει ένα εγκεφαλικό όταν δεν εφημερεύει νευρολόγος, πρέπει να διακομιστεί. Σε τέτοια περιστατικά ο χρόνος είναι κρίσιμης σημασίας, δε μπορεί να περιμένει ένα εγκεφαλικό 5 ώρες μέχρι να διακομιστεί».

Λόγω των ελλείψεων, ο ένας επιμελητής που θα εφημερεύει στα επείγοντα, μπορεί να κληθεί σε περιστατικό στο χειρουργικό ΤΕΠ, και εάν ταυτόχρονα παρουσιαστεί και δεύτερο περιστατικό, θα πρέπει να το αναλάβει ο ειδικευόμενος ή ο αγροτικός ιατρός, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το ρίσκο που λαμβάνεται όσον αφορά της έκβαση της περίθαλψης από κάποιον γιατρό που δεν έχει την ανάλογη εμπειρία. Ένας επιμελητής και ελάχιστοι ειδικευόμενοι, είναι αδύνατον να τα βγάλουν πέρα με τον τεράστιο όγκο ασθενών, καταλήγοντας στην απόλυτη εξάντληση αλλά και στο φόβο για ενδεχόμενα λάθη στις διαγνώσεις από την υπερβολική κούραση ή την απειρία.

Το θέμα των επικίνδυνων διακομιδών από ανειδίκευτους γιατρούς, είναι ένα τεράστιο πλήγμα στο σύστημα υγείας και ειδικότερα στην άθλια κατάσταση που έχει περιέλθει το νοσοκομείο Ρεθύμνου. Δεδομένης της έλλειψης ειδικοτήτων, αλλά και επιμελητών, όταν χρειάζεται να διακομιστεί ένα περιστατικό, αρκετά συχνά, το συνοδεύει ειδικευόμενος, αγροτικός ή γιατρός ειδικότητας άσχετης με το περιστατικό, πράξη που επιτρέπει το νέο νομοσχέδιο για τις διακομιδές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα βαριά νοσούντες ασθενείς, ακόμα και διασωληνωμένοι, να κινδυνεύουν κατά τη διακομιδή τους να μη λάβουν τη φροντίδα που θα έπρεπε. Η ίδια η κ. Φραδέλη, δήλωσε χαρακτηριστικά «Μου έχει τύχει στη μέση της διαδρομής, να πάθει ανακοπή ο ασθενής από μαζική αιμορραγία και τον γύρισα πίσω στο νοσοκομείο. Δεν υπήρχε γαστρεντερολόγος και έβαλαν εμένα, την 5 μηνών αγροτικό να διακομίσω το περιστατικό και τον γύρισα πίσω τον άνθρωπο».

Ο πρόεδρος γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου, Γιάννης Σαριδάκης, αναφέροντας πως χάνονται ανθρώπινες ζωές, σε μια υπεράνθρωπη προσπάθεια που καταβάλλουν οι γιατροί για να κρατήσουν το νοσοκομείο, δήλωσε χαρακτηριστικά πως «ό,τι δουλεύει τώρα στο σύστημα υγείας, δουλεύει για 2 λόγους: πρώτον, λόγω των ατέλειωτων, επικίνδυνων και ανήθικων μετακινήσεων των γιατρών, και δεύτερον, λόγω του εξαναγκασμού σε υπερωριακή εργασία των λιγοστών που έχουν απομείνει».

Οι γιατροί του νοσοκομείου έχουν στείλει αμέτρητες επιστολές και έχουν επιστήσει την προσοχή των αρμοδίων στην επικινδυνότητα της κατάστασης, η οποία επιδεινώνεται ραγδαία, αλλά όπως τονίζουν, η περιφέρεια και το κράτος κωφεύουν απέναντι στις εκκλήσεις τους, υποτιμώντας τη νοημοσύνη των ίδιων αλλά και των πολιτών. Ζητούν την κατανόηση των ασθενών σε πολύωρες αναμονές, σε ένα τμήμα επειγόντων περιστατικών που έχει εικόνα εμπόλεμου τοπίου και ζητούν:

Να δοθούν κίνητρα για την προσέλκυση γιατρών, αύξηση του μισθού ειδικών και ειδικευόμενων, τήρηση του εκπαιδευτικού προγράμματος και όχι χρήση των ειδικευόμενων ως πασπαρτού για κάθε τμήμα που υπολειτουργεί, ανθρώπινες εργασιακές συνθήκες με αριθμό εφημεριών και ωράριο όπως σε όλα τα προηγμένα συστήματα υγείας. Άρση φορολογίας στις εφημερίες όπως και αμοιβή όλων των εφημεριών πέραν της 7ης. Ανεξαρτητοποίηση του ΤΕΠ με ειδικό μισθολογικό καθεστώς και κάλυψη του από ειδικούς και επιστροφή των αγροτικών στα κέντρα υγείας για ισχυροποίηση της πρωτοβάθμιας υγείας.

Δείτε το βίντεο:

Εκτύπωση 🖨
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΥΠΕΡΕΦΗΜΕΡΕΥΣΗ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΚατάργηση Σχολικών Επιτροπών: στην κατεύθυνση της «αυτονομίας» της σχολικής μονάδας, της αξιολόγησης και των διευθυντών-μάνατζερ
Επόμενο άρθρο Τη δεκαετία του 1930 κατασκεύαζαν φράγματα βάρους στα ορεινά των χειμάρρων, σήμερα… αφήνουν τα βουνά να κατεβαίνουν στα πεδινά

Σχετικά Αρθρα

Το «κόστος» καθορίζει την ασφαλή παροχή υπηρεσιών Υγείας στο ΕΣΥ

Υγεία 8 Ιούλ 2026, 18:27

Αγαπηδάκη: Κατασκευές για προεκλογική… σταυροφορία

Υγεία 6 Ιούλ 2026, 05:05

«Το καλύτερο ΕΣΥ όλων των εποχών» χρωστάει στους εργαζόμενους του Αττικόν 68.000 μέρες κανονικής άδειας και 10.000 ρεπό!

Υγεία 16 Ιούν 2026, 22:23

EΣΥ: Τα ψέματα του Μητσοτάκη και η αλήθεια των αριθμών

Υγεία 11 Ιούν 2026, 12:07

Εγκληματική εγκατάλειψη των δημόσιων ψυχιατρικών δομών

Υγεία 7 Ιούν 2026, 11:15

Για τα μάτια της Σταμάτας…

Υγεία 29 Μάι 2026, 12:22
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 19 Ιούλη

19 Ιούλ 2026, 00:01
Διεθνή

Ιράν: Αναστέλλουμε την εφαρμογή όλων των δεσμεύσεων του Μνημόνιου Κατανόησης

Χτυπήθηκαν και πολιτικοί στόχοι στο Κουβέιτ

18 Ιούλ 2026, 20:46
Διεθνή

Εκλογές στη σιωνιστική οντότητα: Το σύστημα θέλει να ξεφορτωθεί τον Νετανιάχου και έχει ήδη βρει τη διάδοχη λύση

18 Ιούλ 2026, 13:29
Διεθνή

«Φυλακές με Κροκόδειλους» – Το Ισραήλ αίρει το βασικό νομικό εμπόδιο για τη σοκαριστική πρόταση του Μπεν-Γκβιρ

18 Ιούλ 2026, 10:33
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

18 Ιούλ 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 18 Ιούλη

18 Ιούλ 2026, 00:01
Πολιτική

Γιατί δεν μιλούν για τον «γαλάζιο» Principal Dancer του σκανδάλου της εγκληματικής οργάνωσης του ΟΠΕΚΕΠΕ;

17 Ιούλ 2026, 21:36
Πολιτική

Στο πλευρό του Βασίλη Γραβάνη – Η αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη είναι καθήκον αδιαπραγμάτευτο

17 Ιούλ 2026, 19:31
Κόντρες

Τα δικά μας τα πλημμελήματα είναι καλύτερα

17 Ιούλ 2026, 14:11
Διεθνή

EKTAKTO: Το Ιράν βομβάρδισε αιφνιδιαστικά αμερικάνικη βάση στη Συρία

17 Ιούλ 2026, 10:04
Διεθνή

O Bανς στέλνει σιωνιστές «στο διάολο»!

17 Ιούλ 2026, 05:36
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 17 Ιούλη

17 Ιούλ 2026, 00:01
Διεθνή

Ιρανικός Στρατός: Οι αμερικανικές επιθέσεις δε θ’ ανοίξουν το Στενό του Ορμούζ

Και οι 17 αμερικανικές βάσεις στην περιοχή έχουν καταστραφεί

16 Ιούλ 2026, 20:33
Πολιτική

Με ύφος δικτάτορα, ο Μητσοτάκης, πρωθυπουργός «κυβέρνησης υποδίκων», προσπαθεί να βγει από πάνω

16 Ιούλ 2026, 19:59
Κόντρες

Φράξια με το φελλό

16 Ιούλ 2026, 13:39
Διεθνή

Ενα τεράστιο, προσβάσιμο ψηφιακό αρχείο συγκεντρώνει τα πειστήρια της σιωναζιστικής θηριωδίας στη Γάζα

16 Ιούλ 2026, 11:53
Διεθνή

Λίβανος: Σταθερά αντίθετος στο αμερικανοϊσραηλινό σχέδιο ο πρόεδρος της Βουλής, Ναμπίχ Μπέρι

16 Ιούλ 2026, 10:55
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 16 Ιούλη

16 Ιούλ 2026, 00:01
Διεθνή

Ανοιξε και το μέτωπο της Υεμένης

15 Ιούλ 2026, 21:09
Διεθνή

Σκληραίνει τη στάση του το Ιράν, σε στρατιωτικό και διπλωματικό επίπεδο

15 Ιούλ 2026, 20:02
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 19 Ιούλη

Νικαράγουα: Ημέρα ανεξαρτησίας.

1900: Εκτελείται ο βασιλιάς της Ιταλίας Ουμπέρτο Α’.

1951: Εκτελείται ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα Α’.

1969: Ανευρίσκονται αυτοσχέδιοι μηχανισμοί της ΔΑ δίπλα στο μηχανοστάσιο του “Ηχος και Φως“.

1969: Βόμβα του ΚΕΑ στο Καλαμάκι.

1970: Το Ισραήλ πραγματοποιεί επιδρομές σε Αίγυπτο, Ιορδανία και Λίβανο.

1979: Η Μαρία Ντελουρντές Πιντασίλγκο γίνεται η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Πορτογαλίας.

1989: Η Βουλή αποφασίζει την παραπομπή των Παπανδρέου, Κουτσόγιωργα, Πέτσου, Τσοβόλα και Ρουμελιώτη στην ειδική ανακριτική επιτροπή για το σκάνδαλο των ΔΕΚΟ που κατέθεσαν τα χρήματά τους στην Τράπεζα Κρήτης.

1989: Ο στρατηγός Γιαρουζέλσκι εκλέγεται πρόεδρος της Πολωνίας.

2002: Συλλαμβάνεται ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος για συμμετοχή στη 17Ν.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…
Ποιος είναι λοιπόν ο επόμενος στόχος; Δεν είναι ένας αριθμός σε έναν πίνακα. Είναι ο στόχος που θα τον βρείτε στο τραπέζι κάθε ελληνικής οικογένειας. Πιο πολλές δουλειές. Πιο καλές δουλειές. Υψηλότεροι μισθοί, ευημερία που να τη νιώθει ο πολίτης. Το όχημα είναι η ταχύτερη ανάπτυξη και η παραγωγικότητα. Και το στοίχημα άλλαξε τάξη μεγέθους: για δεκαπέντε περίπου χρόνια παλεύαμε να σταθούμε όρθιοι, τώρα παλεύουμε για το πόσο ψηλά μπορούμε να φτάσουμε. […] Κυρίες και κύριοι, πριν από δεκαπέντε χρόνια, το ερώτημα ήταν αν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα επιβιώσει. Πριν από δέκα, αν θα σταθεροποιηθεί. Πριν από πέντε, αν θα ανακάμψει. Ολα αυτά τα ερωτήματα απαντήθηκαν, θετικά. Το σημερινό ερώτημα είναι διαφορετικής τάξης: Πόσο μεγάλοι μπορείτε να γίνετε και πόσο μεγάλη Ελλάδα μπορείτε να χτίσετε γύρω σας. Η δική μου απάντηση, και η πρόσκλησή μου προς εσάς, είναι μία: ο ρόλος που αξίζει στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν είναι του ωφελημένου της ανάκαμψης. Είναι του αρχιτέκτονα της επόμενης φάσης. Μιας οικονομίας με περισσότερες και καλύτερες δουλειές. Μιας κοινωνίας που δεν αφήνει κανέναν εκτός. Μιας δυνατής Ελλάδας σε μια δυνατή Ευρώπη. Αυτό είναι το επόμενο κατόρθωμα, που μας αναλογεί από κοινού. Και είμαι βέβαιος ότι, όπως πετύχαμε τα προηγούμενα, θα πετύχουμε και αυτό μαζί.
Κυριάκος Πιερρακάκης
(Το ορφανό του σημητισμού, που προσέτρεξε στην αυλή του Μητσοτάκη και κάνει καριέρα με τον αδίστακτο τρόπο του νεοφιλελεύθερου τεχνοκράτη, εκφώνησε ομιλία στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών. Η κατακλείδα της ομιλίας του ήταν τα παραπάνω παρατιθέμενα. Δεν είναι η πρώτη φορά που αστοί πολιτικοί, πρωθυπουργοί και υπουργοί Οικονομικών, γλείφουν τους τραπεζίτες. Μόνο τα λόγια που χρησιμοποιεί ο καθένας τους αλλάζουν, η ουσία παραμένει η ίδια. Ο λογογράφος του Πιερρακάκη είναι προφανές ότι έχει σημιτικές ρίζες. Γι’ αυτό και δε διστάζει, με έναν τρόπο πραγματικά εμετικό, όχι απλά να αναγορεύσει τις τράπεζες σε «ραχοκοκαλιά της οικονομίας» και σε «ατμομηχανή της ανάπτυξης», όπως λένε όλοι, αλλά να τους προσδώσει και… κοινωνικό ρόλο! Οι τράπεζες θα ανοίξουν «δουλειές», θα οδηγήσουν στην αύξηση των μισθών, θα αυξήσουν καθοριστικά την ευημερία για όλους! Ακόμα και όσοι δεν γνωρίζουν τις βασικές αρχές πολιτικής οικονομίας, το ρόλο των τραπεζών στον καπιταλισμό, την πραγματοποίηση της υπεραξίας κτλ, έχουν την εμπειρία των τελευταίων δεκαπέντε ετών. Τη διάσωση των τραπεζών και το φόρτωμα των βαρών στις πλάτες εργαζόμενων και συνταξιούχων. Τα κόκκινα δάνεια που ξεπουλήθηκαν στα vulture funds, τους γύπες του χρηματιστικού κεφάλαιου. Την επιδημία των πλειστηριασμών που ακόμα συνεχίζεται. Με απλά λόγια: έκοψαν μισθούς-συντάξεις για να διασώσουν τις τράπεζες – οι άνθρωποι φτώχυναν βίαια και δεν μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους – τα δάνεια πουλήθηκαν στους γύπες οι οποίοι άρχισαν εκβιασμούς και πλειστηριασμούς. Συμπέρασμα: ο Πιερρακάκης, αυτός ο αδίστακτος αριβίστας φτύνει κατάμουτρα τον ελληνικό λαό)
Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo