Οι νοσοκομειακοί γιατροί, οι «ήρωες» όπως τους αποκαλούσαν στη φάση της έξαρσης της πανδημίας, όταν η Μητσοτάκαινα οργάνωνε σόου χειροκροτημάτων, υποχρεώνονται να υπερεφημερεύουν μέχρι τελικής εξάντλησης και την ίδια στιγμή υπερφορολογούνται για τις γλίσχρες αποδοχές των εφημεριών.
Οι γιατροί υφίστανται το βασανιστήριο της υπερεφημέρευσης επειδή οι αστικές κυβερνήσεις διορίζουν μόνιμους γιατρούς με το σταγονόμετρο. Αυτή την πολιτική συνεχίζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ισχυριζόμενη ξεδιάντροπα ότι προκηρύσσει θέσεις αλλά δε βρίσκονται γιατροί για να τις στελεχώσουν, με αποτέλεσμα -εκτός από την υπερεφημέρευση- η κυβέρνηση να είναι αναγκασμένη να μετακινεί γιατρούς από νοσοκομείο σε νοσοκομείο για να μπαλώνει τρύπες.
Ο ακροδεξιός-νεοφιλελεύθερος Γεωργιάδης, μάλιστα, είχε το θράσος να δηλώσει σε πρόσφατη τηλεοπτική του εμφάνιση (μονόλογο), ότι οι γιατροί προτιμούν τον ιδιωτικό τομέα, επειδή εκεί παίρνουν 10-12 χιλιάδες το μήνα. Πρόκειται, φυσικά, για ψέμα. Μπορεί να υπάρχουν οι γνωστές «φίρμες» του ιδιωτικού τομέα, που βγάζουν και περισσότερα από 10-12 χιλιάδες το μήνα («μαύρα» στη συντριπτική τους πλειοψηφία), όμως οι γιατροί που βγάζουν τη δουλειά (τη «λάντζα», όπως λένε πικρά στις μεταξύ τους συζητήσεις) δεν παίρνουν περισσότερα από τους γιατρούς του ΕΣΥ. Πολλοί παίρνουν λιγότερα από τους συναδέλφους τους του ΕΣΥ, όμως επιλέγουν να μην πάνε στο ΕΣΥ, γιατί δε θέλουν να υποστούν το βασανιστήριο της υπερεφημέρευσης και των μετακινήσεων και παράλληλα να υπερφορολογούνται κιόλας (στον ιδιωτικό τομέα, ως γνωστόν, παίζουν πολύ τα «μαύρα»).
Θυμίζουμε ότι οι λεγόμενες ενεργείς εφημερίες των γιατρών του ΕΣΥ γίνονται τις καθημερινές από τις 3 μμ μέχρι τις 8 πμ της επομένης (17 ώρες) και τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες από τις 8 πμ μέχρι τις 8 πμ της επομένης (24 ώρες). Το ωρομίσθιο των γιατρών είναι:
- Διευθυντής: 8,9 ευρώ από τις 3 μέχρι τις 10 μμ και +15% από τις 10 μμ μέχρι τις 6 πμ (νυχτερινό)
- Επιμελητής Α: 8,46 ευρώ από τις 3 μέχρι τις 10 μμ και +15% από τις 10 μμ μέχρι τις 6 πμ (νυχτερινό).
- Επιμελητής Β: 8,08 ευρώ από τις 3 μέχρι τις 10 μμ και +15% από τις 10 μμ μέχρι τις 6 πμ (νυχτερινό).
- Ειδικευόμενος: 5,38 ευρώ από τις 3 μέχρι τις 10 μμ και +15% από τις 10 μμ μέχρι τις 6 πμ (νυχτερινό).
- Τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες το ωρομίσθιο αυξάνεται κατά 25% για το ωράριο από 8 πμ μέχρι 10 μμ και κατά 30% το νυχτερινό (10 μμ – 6 πμ), αν η επομένη ημέρα είναι Κυριακή ή αργία.
- Στη συνολική αμοιβή των ενεργών εφημεριών προστίθεται ένα εφάπαξ ποσό 31,8 ευρώ.
Οι παραπάνω αποδοχές είναι μεικτές και υπόκεινται σε συγκεκριμένες κρατήσεις.
Δεν είναι, όμως, μόνο αυτό. Κάθε χρόνο καθορίζεται με υπουργική απόφαση το συνολικό ύψος του ποσού που θα δοθεί για τις εφημερίες των γιατρών και προβλέπεται μια υπέρβασή του πότε κατά 9% και πότε κατά 15%. Ετσι, έχουμε ένα πλαφόν, με αποτέλεσμα οι γιατροί να μην πληρώνονται τις επιπλέον εφημερίες που υποχρεώνονται να κάνουν με τα καλυμμένα «εντέλλεσθε» από τις διοικήσεις των νοσοκομείων.
Πέραν της απλήρωτης υπερεφημέρευσης, που οι γιατροί κάνουν με εντολή και όχι κατόπιν δικής τους επιλογής, αντιμετωπίζουν και την υπερφορολόγηση των εξευτελιστικών καθαρών αποδοχών τους από τις εφημερίες, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα ακόμα αντικίνητρο στο να πιλέξουν το διορισμό τους στο ΕΣΥ.
Μέχρι τις 22 Απρίλη του 2010 οι καθαρές αποδοχές των γιατρών του ΕΣΥ φορολογούνταν αυτοτελώς με συντελεστή 20%.
Νόμος 3754/2009, άρθρο 3, παράγραφος 1α:
«Οι αποζημιώσεις για τις εφημερίες των ειδικευμένων και ειδικευόμενων ιατρών φορολογούνται αυτοτελώς, με ειδικό φορολογικό συντελεστή 20%».
Στις 23 Απρίλη του 2010 δημοσιεύτηκε ο νόμος 3842/2010 (ΦΕΚ 58 Α) της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου, που κατήργησε την αυτοτελή φορολόγηση των αποδοχών από εφημερίες.
Νόμος 842/2010, άρθρο 5, παράγραφος 8:
«Οι διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 57 του Κ.Φ.Ε. και του άρθρου 3 του ν. 3754/2009 (ΦΕΚ 43 Α΄) καταργούνται».
Ετσι, οι καθαρές αποδοχές από τις εφημερίες αθροίζονται με τις τακτικές αποδοχές, με αποτέλεσμα να φορολογούνται με τους ανώτερους συντελεστές της φορολογικής κλίμακας, πολύ πάνω από το 20%.
Κατά την άποψη μας, και το 20% της αυτοτελούς φορολόγησης ήταν ένα πολύ βαρύ ποσοστό φορολόγησης για τις εφημερίες των γιατρών, που αποζημιώνονται με εξευτελιστικά ωρομίσθια. Ομως, η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης μετέτρεψε την φορολόγηση των εφημεριών σε χαράτσι, καθώς ένα μεγάλο μέρος της ισχνής αποζημίωσης το αρπάζει το κράτος μέσω της εφορίας.
Ετσι, δημιουργείται ένα ακόμα αντικίνητρο για την επιλογή του ΕΣΥ από τους νέους γιατρούς, αφού η υποχρεωτική εξοντωτική υπερεφημέρευση συνοδεύεται και από φοροληστεία. Για να δημιουργηθεί ένα -μικρό έστω- κίνητρο, πρέπει να γίνουν αφορολόγητες οι αποδοχές των γιατρών από τις εφημερίες.
Η υπερεφημέρευση, η υπερφορολόγηση των πολύ χαμηλών αποδοχών των εφημεριών, οι προσλήψεις γιατρών με το σταγονόμετρο, στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης των νοσοκομείων του ΕΣΥ μέσω της κατάργησης της αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών και του νοικιάσματος των χειρουργικών τραπεζιών και όλου του εξοπλισμού των νοσοκομείων του ΕΣΥ, είναι οι βασικές αιτίες που οι προκηρύξεις για την πρόσληψη μερικών μόνο γιατρών (όχι όλων των γιατρών που είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία των νοσοκομείων) κηρύσσονται άγονες.
ΥΓ. Στις 21 Φλεβάρη του 2024, βουλευτές του Σύριζα κατέθεσαν Ερώτηση στους υπουργούς Υγείας και Οικονομίας και Οικονομικών, ρωτώντας γιατί δεν επαναφέρουν την καταργηθείσα διάταξη για την αυτοτελή φορολόγηση των αποδοχών των εφημεριών. Ο ακροδεξιός-νεοφιλελεύθερος Γεωργιάδης το ‘παιξε τροχονόμος, δήλωσε αναρμοδιότητα και τους παρέπεμψε στον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών.
Ο «παντός καιρού» Θ. Θεοχάρης, που ανέλαβε να απαντήσει από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, είπε ανάμεσα στ’ άλλα: «Οι τελικές αποφάσεις για τις όποιες μεταβολές στη φορολογική πολιτική λαμβάνονται με γνώμονα την κοινωνική δικαιοσύνη, την αρχή της ίσης φορολογικής μεταχείρισης, τη βιώσιμη ανάπτυξη και τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας»!
Παραδίδουμε στην κρίση σας αυτή την προκλητική απάντηση.