Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 10 Οκτώβρη
  • Γάζα: Ο γίγαντας λαός σηκώνεται μέσα από τα ερείπια, πανηγυρίζει για τη νίκη, δοξάζει την Αντίσταση
  • Νέα αναβολή: Συνεχίζεται η δικαστική ομηρία των συλληφθέντων στα Σεπόλια στις 17.11.2020
  • Η ευλογιά καλπάζει και η κυβέρνηση Μητσοτάκη κρύβει νέες εστίες
  • Δίκτυο Samidoun: 7 Οκτώβρη, Κατακλυσμός του Αλ-Ακσα: Η σημερινή παλαιστινιακή επανάσταση που αντιστέκεται σε δύο χρόνια γενοκτονίας και τα επείγοντα καθήκοντα του κινήματός μας
  • Επιχείρηση τρομοκράτησης των εκπαιδευτικών
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Αγροτικά»Eνοχη ανακοίνωση για τον κοροναϊό των μινκ…
Αγροτικά Υγεία

Eνοχη ανακοίνωση για τον κοροναϊό των μινκ…

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr13 Ιαν 2021, 23:14

Aπ’ αφορμή το τεράστιο ζήτημα με το πέρασμα μεταλλαγμένου SARS-CoV-2 από τα μινκ στον άνθρωπο, που προέκυψε από δηλώσεις του προέδρου του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ), Δημήτρη Θάνου, ενός επιστήμονα με «βαρύ» βιογραφικό, συμπληρωματικά προς το χτεσινό αναλυτικό δημοσίευμά μας, ερχόμαστε να σχολιάσουμε ανακοίνωση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, που εκδόθηκε χθες και η οποία βρίθει ανακριβειών και υπηρετεί τη γραμμή του εφησυχασμού που προωθούν ο (δεξιός) περιφερειάρχης Κασαπίδης και η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Η ανακοίνωση

«Η Κτηνιατρική υπηρεσία της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας σας ενημερώνει  σχετικά με  τη δημοσίευση για το θέμα των μεταλλάξεων του κορονοϊού στις εκτροφές της  Δυτικής Μακεδονία, σε ανθρώπους, γουνοφόρα ζώα καθώς και τη σχέση που μπορεί να έχουν μεταξύ τους, τα εξής:

  1. Με τα έως τώρα δεδομένα δεν προκύπτει οριζόντια διασπορά μεταξύ των εκτροφών.
  2. Η νόσος στα μινκ, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, φαίνεται να υπαναχωρεί μετά από κάποιο διάστημα και για όσο υπάρχει φυσική ανοσία στον πληθυσμό των ζώων.
  3. Ο κίνδυνος είναι χαμηλός για τον γενικό πληθυσμό και μέτριος για όσους έρχονται σε επαφή με τα ζώα.

Η κτηνιατρική υπηρεσία από τις 11 Νοεμβρίου του 2020 έθεσε σε καθεστώς επίσημης  επιτήρησης όλες τις εκτροφές μινκ της Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Υπάρχει καθημερινή επικοινωνία, συνεργασία και άμεση ενημέρωση του ΕΟΔΥ, με την Κτηνιατρική Υπηρεσία του ΥΠΑΑΤ και τις Περιφερειακές Κτηνιατρικές υπηρεσίες.

Από τις 11 Νοέμβριου και από  το σύνολό των  εργαζομένων σε εκτροφές μινκ εξετάζονται κάθε εβδομάδα 350 άτομα.

Εχουν βρεθεί 70 θετικοί, εκ των οποίων  4 με την ίδια  μετάλλαξη του ιού χωρίς αυτό να συνεπάγεται ότι βρέθηκαν και θετικά ζώα στις αντίστοιχες εκτροφές.

Η κτηνιατρική υπηρεσία μόλις ειδοποιηθεί από τον ΕΟΔΥ για την ύπαρξη θετικού εργαζομένου ή και εφόσον το κρίνει σκόπιμο προβαίνει σε μοριακό έλεγχο της εκτροφής και ανάλυση του γονιδιώματος των ιικών στελεχών (virus genome sequencing) στα τυχόν θετικά ζώα.

Κοζάνη 12-1-2021

Ο Προϊστάμενος Κτηνιατρικής της ΠΔΜ

Ηλιάδης Σωκράτης

Κτηνίατρος».

Τα σχόλιά μας

  • Πώς υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει οριζόντια διασπορά μεταξύ των εκτροφών, όταν μέχρι τις 15 Δεκέμβρη είχαν ανιχνευτεί κρούσματα σε τουλάχιστον 15 φάρμες σε όλη την περιοχή, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της ελληνικής κυβέρνησης στον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων (ΟΙΕ), ενώ στο μεταξύ θανάτωσαν και έγδαραν έναν τεράστιο πληθυσμό μινκ (περίπου 600.000 ζώα), χωρίς να γίνει κανένας έλεγχος για CoviD-19; Οταν είναι γνωστό ότι δεν εφαρμόζονται μέτρα βιοασφάλειας και ότι υπάρχει επικοινωνία μεταξύ των εκτροφών τουλάχιστον σε επίπεδο ανθρώπων (εργάτες, τροφοδιανομείς, τεχνικοί κ.ά); Για μια ακόμα φορά, πήραν τα ζητούμενο και το μετέτρεψαν σε δεδομένο!
  • Πώς τολμούν και ισχυρίζονται ότι υπάρχει υπαναχώρηση της νόσου, όταν δεν ασκούν καμιά ουσιαστική επιτήρηση και αρκούνται σε όσα τους λένε οι ιδιοκτήτες των εκτροφών;

Θυμίζουμε ότι στο πρώτο έγγραφο που απέστειλαν στον ΟΙΕ οι Αλεξανδρόπουλος-Δηλέ, στις 3 Δεκέμβρη του 2020, διαβεβαίωναν ότι τα ζώα «δεν έχουν επιδείξει είτε κλινικά σημεία είτε αυξημένη θνησιμότητα έως σήμερα» και ότι ακόμα και στο εκτροφείο που βρέθηκαν τα πρώτα κρούσματα «η κατάσταση υγείας έχει βελτιωθεί σημαντικά έκτοτε (όχι νοσηρότητα, κανονικός ρυθμός θνησιμότητας και πρόσληψης τροφής)». Τους πήρε τότε στο ψιλό το διεθνές επιστημονικό δίκτυο ProMED, σχολιάζοντας ειρωνικά ότι φαίνεται πως στην Ελλάδα ή τα μινκ έχουν γενετικές διαφορές από τον υπόλοιπο κόσμο ή ο ιός έχει γενετικές διαφορές. Στη συνέχεια βρέθηκαν και άλλα εκτροφεία μολυσμένα και το κυριότερο, βρέθηκε σε ανθρώπους ο μεταλλαγμένος ιός που προήλθε από τα μινκ, στον οργανισμό των οποίων μεταλλάχθηκε.

  • Τι σημαίνει «φαίνεται να υπαναχωρεί η νόσος» λόγω «φυσικής ανοσίας στον πληθυσμό των ζώων»; Φυσική ανοσία σημαίνει ότι τα μινκ ανέπτυξαν ανοσία αγέλης! Αυτό σημαίνει ότι η πλειοψηφία των ζώων προσβλήθηκε από SARS-CoV-2. Και αυτά που θανατώθηκαν για να παρθεί η γούνα τους προς εκμετάλλευση και αυτά που παρέμειναν στα κλουβιά των εκτροφών (ζώα αναπαραγωγής). Επομένως, σύμφωνα με τους δικούς τους ισχυρισμούς, θανάτωσαν άγνωστο αριθμό προσβεβλημένων από SARS-CoV-2 ζώων, πήραν τις γούνες προσβεβλημένων ζώων, έθαψαν τα πτώματα προσβεβλημένων ζώων (ενώ σε κάθε περίπτωση έπρεπε να τα αποτεφρώσουν, όπως προβλέπεται από την ελληνική και την κοινοτική νομοθεσία).
  • «Εχουν βρεθεί 70 θετικοί, εκ των οποίων  4 με την ίδια  μετάλλαξη του ιού χωρίς αυτό να συνεπάγεται ότι βρέθηκαν και θετικά ζώα στις αντίστοιχες εκτροφές».

Γιατί δεν ενημερώνει ο Ηλιάδης το λαό της περιοχής ποια είναι η μετάλλαξη στην οποία βρέθηκαν θετικοί πέντε (και όχι τέσσερις, όπως γράφει) άνθρωποι που έχουν σχέση με τις εκτροφές; Πρόκειται για τη μετάλλαξη Y453F στην πρωτεΐνη της ακίδας (S) του ιού, η οποία είναι η μετάλλαξη που περνάει από τα μινκ στους ανθρώπους. Γιατί το κρύβει αυτό ο Ηλιάδης;

Είναι φανερό ότι ταρακουνήθηκαν από τις δηλώσεις του καθηγητή Θάνου στo iatropedia.gr, για ανίχνευση της ίδιας μετάλλαξης σε 120 κρούσματα (ανθρώπους). Μπορεί ο Δ. Θάνος να αναγκάστηκε να «μαζέψει» τις δηλώσεις του, μετά από απαίτηση της κρατικής εξουσίας, όμως το iatropedia.gr ούτε έχει ανασκευάσει ούτε έχει «κατεβάσει» το δημοσίευμα. Κι αυτό λέει πολλά.

Μετά απ’ αυτή την ένοχη ανακοίνωση του προϊοσταμένου Κτηνιατρικής της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, θα επαναλάβουμε την κατακλείδα της χτεσινής μας ανάλυσης.

Τεράστιο ζήτημα

Εμάς δε θα μας φαινόταν καθόλου περίεργο να έχει απλωθεί στην περιοχή η διασπορά του μεταλλαγμένου κοροναϊού, που σχετίζεται με τα μινκ. Οταν το μεταλλαγμένο στέλεχος ανιχνεύτηκε σε πέντε ανθρώπους-κρούσματα, στο εργαστήριο του ΕΚΕΤΑ στη Θεσσαλονίκη στις 8 Δεκέμβρη, όταν στο μεταξύ έχει γίνει θανάτωση και γδάρσιμο περίπου 600.000 μινκ, τα οποία θάφτηκαν σε λάκους, αντί να αποτεφρωθούν όπως επιβάλλεται και προβλέπεται, ενώ τα δέρματα παραδόθηκαν σε επεξεργασία και αποθήκευση για να πωληθούν, αντί να αποτεφρωθούν, όταν περίπου 420.000 ζώα αναπαραγωγής παραμένουν στα εκτροφεία (θανατώθηκαν μόνο 2.500 ζώα μιας μονάδας, μετά σταμάτησαν), γιατί να μην έχει υπάρξει διάδοση του μεταλλαγμένου κοροναϊού των μινκ στην περιοχή και γιατί να μην έχει ανιχνεύσει αυτή τη μετάλλαξη σε 120 δείγματα το ΙΙΒΕΑΑ, όπως δήλωσε ο πρόεδρός του Δ. Θάνος;

Περίεργο θα ήταν να μην έχει υπάρξει μετάδοση του μεταλλαγμένου ιού. Τα μινκ εξακολουθούν να είναι «πατικωμένα» στα κλουβιά, εργάτες και ιδιοκτήτες εξακολουθούν να ασχολούνται με την εκτροφή τους, άλλοι εργάτες ασχολήθηκαν με τη θανάτωση, το γδάρσιμο και την ταφή των εκατοντάδων χιλιάδων ζώων από τα οποία πάρθηκε η γούνα, άλλοι εργάτες ασχολήθηκαν με την επεξεργασία των δερμάτων, όλοι αυτοί οι άνθρωποι έχουν οικογένειες, φίλους, συγγενείς, με τους οποίους ήρθαν και έρχονται σε επαφή, τι το πιο λογικό από τη μετάδοση (και) του μεταλλαγμένου στελέχους;

Δηλαδή, θα πρέπει να πιστέψουμε ότι τα εκτροφεία μινκ έγιναν ξαφνικά «ζώνες απόλυτης απομόνωσης» και η συγκεκριμένη μετάλλαξη του κοροναϊού περιορίστηκε μόνο στα πέντε άτομα που ανιχνεύτηκε στις αρχές Δεκέμβρη; Σε ποιον τα πουλάνε αυτά; Οχι πάντως σ’ εμάς, που -πέραν των άλλων- ξέρουμε ότι η περιβόητη «επιτήρηση» γίνεται… με τα κυάλια και πως οι υπηρεσίες δέχονται ό,τι τους λένε οι ιδιοκτήτες των εκτροφείων.

Το ζήτημα είναι τεράστιο. Εμείς δε γνωρίζουμε τι έχει βρει το ΙΙΒΕΑΑ. Ξέρουμε, όμως, τι είχε βρει το ΕΚΕΤΑ και πώς η κυβέρνηση κουκούλωσε το ζήτημα. Απαιτούμε, λοιπόν, να δοθούν στη δημοσιότητα όλες οι αναλύσεις, και του ΕΚΕΤΑ και του ΙΙΒΕΑΑ, για να μπορεί να τις κρίνει εκείνο το τμήμα της επιστημονικής κοινότητας που δεν έχει «ενσωματωθεί» στην κυβερνητική πολιτική, αλλά διατηρεί την επιστημονική του ανεξαρτησία και το αίσθημα ευθύνης απέναντι στο λαό.

Τα πάντα συνηγορούν στην υποχρεωτική εξάλειψη της εκτροφής μινκ. Η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει ακολουθήσει από καιρό το παράδειγμα της Δανίας. Οχι να τίθεται σε διακινδύνευση η δημόσια υγεία για τα κέρδη μιας δράκας καπιταλιστών.

ΥΓ. Μέχρι τώρα, όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με τα εκτροφεία μινκ τα χειριζόταν ο προϊστάμενος Κτηνιατρικής της ΠΕ Κοζάνης, Θεόφιλος Καντζόγλου. Αυτός έκανε δηλώσεις στα ΜΜΕ, αυτός μιλούσε σε δημοσιογράφους. Δεν είναι λίγες οι φορές που στο πλαίσιο του ρεπορτάζ επικοινωνήσαμε με τον Ηλιάδη για να τον ρωτήσουμε κάτι και αυτός μας παρέπεμπε στον Καντζόγλου ως αρμόδιο για την ενημέρωση των ΜΜΕ. Χτες, «μίλησε» ο Ηλιάδης, προφανώς επειδή ο Καντζόγλου κρίθηκε… ανεπαρκής. Κάτι λέει κι αυτό, έτσι δεν είναι; Σήμερα, πάντως, ο μεν Ηλιάδης δε σήκωνε τηλέφωνο, ο δε Καντζόγλου μας δήλωσε ότι δεν είναι πλέον αρμόδιος για να ενημερώνει τα ΜΜΕ!

Εκτύπωση 🖨
ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΟΣ ΚΟΡΟΝΑΪΟΣ ΜΙΝΚ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροOχι στην εξόντωση του Δ. Κουφοντίνα – Να μεταφερθεί ΑΜΕΣΑ στον Κορυδαλλό
Επόμενο άρθρο Σαν σήμερα 14 Γενάρη

Σχετικά Αρθρα

Η ευλογιά καλπάζει και η κυβέρνηση Μητσοτάκη κρύβει νέες εστίες

Αγροτικά 9 Οκτ 2025, 19:21

Εγινε και αυτό: Συνέλαβαν αγροτοσυνδικαλιστή την ώρα που μιλούσε σε ραδιοφωνικό σταθμό!

Αγροτικά 8 Οκτ 2025, 21:57

Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης: «Καταχεριάζουν» άγρια τον Τσιάρα

Αγροτικά 8 Οκτ 2025, 11:14

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Κρύβουν σημαντικό αριθμό νέων εστιών ευλογιάς των αιγοπροβάτων

Αγροτικά 6 Οκτ 2025, 12:17

Mε τη γίδα στην πλάτη πιάστηκε η ΝΔ στην «Εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ»

Αγροτικά 6 Οκτ 2025, 09:59

Nέο θλιβερό ρεκόρ: 137 νέες εστίες ευλογιάς – Θανατώθηκαν άλλα 24.787 αιγοπρόβατα!

Την ίδια ώρα, ο Τσιάρας παραμύθιαζε ξεδιάντροπα τη Βουλή, μιλώντας για μείωση!

Αγροτικά 1 Οκτ 2025, 09:32
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 10 Οκτώβρη

10 Οκτ 2025, 00:01
Διεθνή

Γάζα: Ο γίγαντας λαός σηκώνεται μέσα από τα ερείπια, πανηγυρίζει για τη νίκη, δοξάζει την Αντίσταση

9 Οκτ 2025, 22:23
Καταστολή

Νέα αναβολή: Συνεχίζεται η δικαστική ομηρία των συλληφθέντων στα Σεπόλια στις 17.11.2020

9 Οκτ 2025, 20:40
Αγροτικά

Η ευλογιά καλπάζει και η κυβέρνηση Μητσοτάκη κρύβει νέες εστίες

9 Οκτ 2025, 19:21
Διεθνή

Δίκτυο Samidoun: 7 Οκτώβρη, Κατακλυσμός του Αλ-Ακσα: Η σημερινή παλαιστινιακή επανάσταση που αντιστέκεται σε δύο χρόνια γενοκτονίας και τα επείγοντα καθήκοντα του κινήματός μας

9 Οκτ 2025, 13:38
Εργατικά

Επιχείρηση τρομοκράτησης των εκπαιδευτικών

9 Οκτ 2025, 12:04
Διεθνή

Oι σιωναζιστές εγκαταλείπουν τους δωσίλογους – Αρνούνται να τους πάρουν στο Ισραήλ

9 Οκτ 2025, 11:54
Διεθνή

Συμφωνία νίκης για την Παλαιστινιακή Αντίσταση – Εγρήγορση και σταθερότητα για την πλήρη εφαρμογή της

9 Οκτ 2025, 10:52
Παιδεία

Το πανεπιστήμιο-επιχείρηση Α.Ε. θέλει λούσα και βιτρίνα

9 Οκτ 2025, 08:56
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 9 Οκτώβρη

9 Οκτ 2025, 00:01
Διεθνή

Συνεχίζονται οι σκληρές διαπραγματεύσεις στο Σαρμ Ελ-Σέιχ

8 Οκτ 2025, 23:01
Αγροτικά

Εγινε και αυτό: Συνέλαβαν αγροτοσυνδικαλιστή την ώρα που μιλούσε σε ραδιοφωνικό σταθμό!

8 Οκτ 2025, 21:57
Πολιτική

Οταν ο «Μάκης το τσεκούρι» καταργούσε (δύο φορές μάλιστα) διάταξη ΚΥΑ με μια απλή εγκύκλιο, για να βολέψει Φραπέδες, Χασάπηδες και σία!

Ο υποστράτηγος και ο στρατηγός της εγκληματικής οργάνωσης

8 Οκτ 2025, 21:39
Διεθνή

Απόστρατος ισραηλινός στρατηγός Μπρικ: «Το Ισραήλ έχει φτάσει στο σημείο χωρίς επιστροφή»

8 Οκτ 2025, 13:30
Πολιτική

Μια κοινωνικά ανάλγητη κυβέρνηση με θεραπαινίδα μια Δικαιοσύνη της ντροπής

8 Οκτ 2025, 12:32
Αγροτικά

Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης: «Καταχεριάζουν» άγρια τον Τσιάρα

8 Οκτ 2025, 11:14
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 8 Οκτώβρη

8 Οκτ 2025, 00:01
Διεθνή

Δύο χρόνια από τον Κατακλυσμό του Αλ-Ακσα: Οι σιωνιστές θυμούνται την «προφητεία του Σινουάρ»

7 Οκτ 2025, 14:55
Διεθνή

Δυο χρόνια από τον Κατακλυσμό του Αλ-Ακσα, δυο χρόνια τερατώδους ψευδολογίας

Χαμάς: Οι θέσεις μας για την Επιχείρηση Καταιγίδα του Αλ-Ακσα

7 Οκτ 2025, 13:24
Παιδεία

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έβαλε μπροστά τη βιομηχανία πειθαρχικών διώξεων φοιτητών

7 Οκτ 2025, 12:16
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 10 Οκτώβρη

Ημέρα αυγού.

Ημέρα για την κατάργηση της θανατικής ποινής.

Ημέρα όρασης.

Ημέρα ψυχικής υγείας.

Ταϊβάν: Εθνική γιορτή (1911).

Κούβα: Αρχή πολέμου ανεξαρτησίας (1868).

Ιαπωνία: Ημέρα υγείας – αθλητισμού (1964).

1837: Πεθαίνει ο Σαρλ Φουριέ.

1939: Φυλακίζονται 33 κομμουνιστές κοινοβουλευτικοί στη Γαλλία.

1941: Πρώτο ανοιχτό διάγγελμα του ΕΑΜ στον ελληνικό λαό.

1978: Βόμβα σε βορειοαμερικανικό αυτοκίνητο στου Γκύζη (ΕΛΑ).

1979: Τρεις βόμβες σε αυτοκίνητα της ΕΛΑΣ (ΕΛΑ).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Επιστρέφοντας στα καθ’ ημάς και στο ζήτημα της απεργίας πείνας του Π. Ρούτσι, που απασχολεί το τελευταίο διάστημα τη δημόσια συζήτηση, θέλω να πω ότι η πολιτεία πρέπει να στέκεται με ευαισθησία δίπλα στους ανθρώπους που πονούν, ακόμη κι όταν την αμφισβητούν. Αυτό επιτάσσει η ανθρωπιά και ο πολιτισμός μας. Σεβόμαστε τις αποφάσεις της ανεξάρτητης δικαιοσύνης, όποιες κι αν είναι αυτες, χωρίς να τις σχολιάζουμε. Αυτό επιτάσσει το κράτος δικαίου το οποίο δεν μπορούμε να επικαλούμαστε α λα καρτ. Πόσο μάλλον σε θέματα που αποτελούν αποκλειστική αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης, όπως είναι το συγκεκριμένο αίτημα, και βεβαίως η εκδίκαση αυτής της μεγάλης τραγωδίας, που μας έχει πληγώσει βαθιά όλους. Όπως, άλλωστε, ειπώθηκε από την ηγεσία του Αρείου Πάγου, δεν χάνεται κανένα δικαίωμα κανενός συγγενή, καθώς κατά τη διαδικασία στο ακροατήριο θα μπορεί να διατυπωθεί εκ νέου οποιοδήποτε αίτημα οποιασδήποτε πλευράς. Κι ας μην ξεχνάμε ότι νέες αέναες καθυστερήσεις μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε παραγραφές αδικημάτων, που θα ήταν η απόλυτη ασέβεια στη μνήμη των νεκρών.

Kυριάκος Μητσοτάκης (facebook)

(Για να αφιερώνει ο Μητσοτάκης ένα «κεφάλαιο» της εβδομαδιαίας σινδονιάδας του στο facebook στην απεργία πείνας του Πάνου Ρούτσι σημαίνει πως αισθάνεται και πάλι στριμωγμένος. Μάλλον δεν είχε δει ακόμα τις συγκεντρώσεις που έγιναν στην Αθήνα και άλλες πόλεις, αλλά δεν ήταν καθόλου δύσκολο για τους συνεργάτες του να προβλέψουν το μέγεθός τους. Και τι έκανε; Το έριξε στην υποκρισία. Το έκανε τις προηγούμενες μέρες ο εκπρόσωπός του, χτες βγήκε μπροστά ο ίδιος ο Μητσοτάκης. «Ευαισθησία», «ανθρωπιά», «πολιτισμός», από τη μια, «ανεξάρτητη δικαιοσύνη», από την άλλη. Ο Μητσοτάκης έχει όλες αυτές τις σπουδαίες ιδιότητες, αλλά η αστική Δικαιοσύνη δεν τις έχει. Κι αυτός δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Μόνο που και αυτή η εκδήλωση υποκρισίας πάει κατευθείαν «στον κουβά». Γιατί ήταν ο δικός του μηχανισμός που προσπάθησε να συκοφαντήσει τον Ρούτσι όταν ξεκίνησε την απεργία πείνας. Και ήταν ο δικός του υπουργός, ο Φλωρίδης, που προανήγγειλε την απόφαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λάρισας, γεγονός που κατέγραψαν όλα τα φιλοκυβερνητικά μίντια με τον πανομοιότυπο τίτλο: «Παράθυρο από τον Φλωρίδη». Από το Μαξίμου τους έδωσαν τον τίτλο, για να φανεί ότι η κυβέρνηση παρενέβη στην Εισαγγελία και δικαίωσε τον Ρούτσι. Μόνο που ικανοποιήθηκε το μισό αίτημα του απεργού πείνας: εκταφή της σορού του δολοφονηθέντα γιου του, αλλά μόνο για ταυτοποίηση, όχι για χημικές εξετάσεις που θα δείξουν την ακριβή αιτία θανάτου. Οταν ο Πάνος Ρούτσι ανακοίνωσε ότι συνεχίζει την απεργία πείνας, ο Μητσοτάκης, βλέποντας το κυβερνητικό σχέδιο να ναυαγεί, δεν είχε κανένα πρόβλημα να φορτώσει την ευθύνη στην αστική Δικαιοσύνη. Μόνο που δεν ξεγελάει κανέναν. Θέλει δε θέλει, τη λύση θα την δώσει ο ίδιος, μέσω της αστικής Δικαιοσύνης. Και θα χρεωθεί την ευθύνη για μια ανάλγητη και απάνθρωπη συμπεριφορά έναντι ενός χαροκαμένου γονιού που υπέβαλε ένα απλούστατο και απόλυτα νόμιμο αίτημα)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo