Τι ακριβώς θα αποφασίσει αύριο η περιβόητη «εθνική επιτροπή» των επιδημιολοιμωξιολόγων; Την επικύρωση των ήδη ειλημμένων κυβερνητικών αποφάσεων για το λιανεμπόριο! Με κάποιες μικροαλλαγές, ίσως, για ξεκάρφωμα. Οπως έγινε και με τα σχολεία.
Το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Αττικής, πάντως, δεν κρατήθηκε. «Στη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων, από τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου, αλλά πάντα με περιορισμούς, προσανατολίζεται να ανακοινώσει την Παρασκευή η κυβέρνηση, καθώς κρίνει ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέπουν, αλλά και η αγορά το έχει ανάγκη», ανακοίνωσε χθες. Ο πρόεδρός του Β. Κορκίδης, που χρόνια τώρα πασχίζει ν’ αλλάξει πίστα και να βρεθεί στα γαλάζια έδρανα στη Βουλή, έκανε και προσωπική δήλωση: «Σωστά προτάθηκε και αναμένεται εντός της εβδομάδας να επιβεβαιωθεί και επίσημα, από την κυβέρνηση το προσεκτικό άνοιγμα του λιανεμπορίου».
Αυτές οι δηλώσεις δεν έγιναν στα κουτουρού. Τα ίδια έλεγε και το δίδυμο Γεωργιάδη-Παπαθανάση, που κάνει «τουρ» στα ραδιοκάναλα, σε μια προσπάθεια να μη χαθούν οι ψήφοι της «μεσαίας τάξης».
Γεωργιάδης: «Ο Πρωθυπουργός έθεσε δημοσίως την πρόθεση της Κυβερνήσεως. Θα πρέπει να τεκμηριωθεί με στοιχεία στην Επιτροπή, ώστε να πειστούν οι ειδικοί και να πάρουμε το πράσινο φως».
Παπαθανάσης: «Εχουμε λοιπόν οριστικοποιήσει ότι την Παρασκευή η επιτροπή θα αποφασίσει, αφού λάβει υπόψιν όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα και αυτά που έχουμε προτείνει εμείς ως πιθανή έναρξη της αγοράς, που είναι το click away, όπως αναφέρθηκε και χθες ο Πρωθυπουργός. Μια πιθανότητα υπάρχει να δοθεί η δυνατότητα να λειτουργήσουν και με ραντεβού τα καταστήματα, αυτό δεν είναι σίγουρο όμως».
Είχε προηγηθεί τη Δευτέρα σύσκεψη των Γεωργιάδη, Παπαθανάση, Σταμπουλίδη (γενικός γραμματέας Εμπορίου) με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ (συνδικάτο των εμπόρων) Καρανίκα. Τα κυβερνητικά στελέχη εξέφρασαν την αγωνία τους για την αγορά και ανέθεσαν στον Καρανίκα να δώσει την είδηση: «Η αποδοχή από το Υπουργείο Ανάπτυξης της πρότασης του εμπορικού κόσμου να λειτουργήσουν έστω με τη μέθοδο του click in shop τα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης και κοσμήματος είναι στη σωστή κατεύθυνση, εφόσον υλοποιηθεί χωρίς χρονοτριβή. (…) Οι διαβεβαιώσεις που λάβαμε από την ηγεσία του Υπουργείου δείχνουν ότι υπάρχει η βούληση για άμεσες αποφάσεις που θα σηματοδοτήσουν την επιστροφή συνολικά του λιανεμπορίου σε μια μορφή κανονικότητας».
Την Τρίτη, ο Σταμπουλίδης εμφανίστηκε στο πρωινάδικο του Παπαδάκη στον ΑΝΤ1 και δήλωσε ότι έχει προταθεί να λειτουργήσουν ένδυση, υπόδηση και χρυσοχοεία με τη μέθοδο click in shop (ο πελάτης με ραντεβού θα μπαίνει στο μαγαζί και θα διαλέγει) και πως υπάρχει πρόταση από την πλευρά του υπουργείου για να λειτουργήσει όλη η αγορά με τους απαραίτητους κανόνες, καθώς κάποια στιγμή θα πρέπει να συμβαδίσει η λειτουργία της αγοράς με την πανδημία, αφού έχει αποδειχθεί πως όταν τα μέτρα τηρούνται δεν υπάρχει επιδημιολογική επιβάρυνση!
Την ίδια μέρα, ο Σύνδεσμος Ανωνύμων Εταιριών & ΕΠΕ ανακοίνωσε ότι «η θετική στάση του αρμόδιου Υπουργού αποτελεί ισχυρή ένδειξη για την αναγνώριση της σοβαρότητας της κατάστασης και τον κίνδυνο ανεπανόρθωτης βλάβης τόσο στο λιανικό εμπόριο όσο και σε όλη την παραγωγική και εφοδιαστική αλυσίδα» και ότι «συντάσσεται με το καθολικό αίτημα του εμπορικού κόσμου για άμεση επανέναρξη της λειτουργίας των καταστημάτων», διότι «οι επιδημιολογικές συνθήκες το επιτρέπουν και οι οικονομικές συνθήκες το επιβάλουν».
Αφήσαμε για το τέλος τον Μητσοτάκη. «Θέλουμε λοιπόν να δώσουμε στους ειδικούς όλα τα εφόδια και όλα τα δεδομένα ώστε να πάρουν τις αποφάσεις τους με γνώμονα τη δημόσια υγεία πρωτίστως αλλά και την κατάσταση της πραγματικής οικονομίας. Και πιστεύω ότι την Παρασκευή θα πάρουν τις αποφάσεις τους με βάση αυτά τα δεδομένα», είπε στη συνέντευξή του στον Χατζηνικολάου την Τρίτη!
«Τι έγινε, ρε παιδιά; Σηκώθηκαν τ’ αγγούρια να χτυπήσουν τον μανάβη»; Εμποροι, μανατζαραίοι και μέλη της πολιτικής ηγεσίας ξέρουν τι επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και είναι αυτοί που θα δώσουν στην «επιστημονική επιτροπή» τα… εφόδια για ν’ αποφασίσει;
Μέχρι τώρα μας έλεγαν ότι η Επιτροπή εισηγείται στην κυβέρνηση. Τώρα μαθαίνουμε ότι η κυβέρνηση εισηγείται στην Επιτροπή, η οποία ξαναεισηγείται στην κυβέρνηση, αποφασίζει ο Κούλης και ανακοινώνει ο Χαρδαλιάς.
Αστειευόμαστε, φυσικά. Πάντοτε το ίδιο γινόταν. Η περιβόητη «επιστημονική επιτροπή» επικύρωνε τις κυβερνητικές αποφάσεις και λειτουργούσε ως ασπίδα της κυβέρνησης. Τώρα, όμως, βλέποντας τη γενική δυσαρέσκεια για την πολιτική της (οργή για τους νεκρούς, οργή όμως και για το «λοκντάουν» από εμπόρους και επαγγελματίες), η κυβέρνηση αλλάζει την προπαγανδιστική διαχείριση, βάζοντας την Επιτροπή σε ρόλο εντολοδόχου, προκειμένου να δείξει στους «μεσαίους ψηφοφόρους» ότι η ίδια (η κυβέρνηση) ασκεί πίεση για ν’ ανοίξει η αγορά. Αυτό που γινόταν πάντοτε (η κυβέρνηση αποφασίζει – η Επιτροπή προσφέρει το επιστημονικό άλλοθι) τώρα το κάνουν φόρα παρτίδα.
Σύντομα θ’ αναγκαστούν να ξανακλείσουν δραστηριότητες, καθώς θα φουντώσει το τρίτο κύμα. Θα έχουν να λένε, όμως, ότι έδωσαν «μια ανάσα στην αγορά» την περίοδο των εκπτώσεων. Οπως είχαν κάνει και πριν τις γιορτές με το click away. Τώρα βάζουν και το click in shop για να βολέψουν λίγο κάποιες συγκεκριμένες κατηγορίες καταστημάτων.
Είναι η γνωστή τακτική του ακορντεόν, για την οποία έχει γίνει συζήτηση σε όλη την Ευρώπη. Μόνο που αυτό το ακορντεόν παίζει φάλτσα, καθώς αφήνει ανέγγιχτα τα βασικά εκκολαπτήρια και υπερμεταδότες του κοροναϊού, τις μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις (βιομηχανικές, εμπορικές, υπηρεσιών).
Τι κάνει η τακτική του ακορντεόν; Δε δημιουργεί τείχος ανάσχεσης στη διασπορά του κοροναϊού, αλλά ρίχνει λίγο το ρυθμό μετάδοσης, απλώνοντας χρονικά τους νοσηλευόμενους, τους διασωληνωμένους και τους νεκρούς, ώστε να δίνεται η εντύπωση ότι το σύστημα Υγείας αντέχει.
Αυτή η τακτική δεν είναι παρά μια διαφοροποιημένη τακτική της ανάπτυξης ανοσίας της αγέλης στην κοινότητα, μέσω φυσικής προσβολής από τη νόσο. Τα εμβόλια δεν είναι επαρκή σε ποσότητα και καθυστερούν να δημιουργήσουν τείχος ανοσίας, αλλά οι καπιταλιστές βιάζονται. Ας πεθάνουν, λοιπόν, άλλοι τόσοι (ίσως και περισσότεροι), ώστε να δημιουργηθεί και μια φυσική ανοσία σε μέρος του πληθυσμού που θα νοσήσει, ώστε να συμπληρωθεί η ανοσία που αναμένεται να δημιουργήσουν τα εμβόλια.