Μέχρι τα μέσα του Φλεβάρη, διάβαζες στα ελληνικά Μέσα δημοσιεύματα με τίτλους του τύπου «Ο κοροναϊός χτύπησε τους γουναράδες σε Καστοριά και Σιάτιστα». Δεν αναφέρονταν σε κρούσματα μετάδοσης του ιού σε έλληνες γουναράδες, αλλά στην καθίζηση της μεγαλύτερης αγοράς γούνας διεθνώς, της Κίνας.
Υστερα, περί τα τέλη Φλεβάρη, πληροφορηθήκαμε ότι περίπου 100 γουναράδες από την Καστοριά και τη Σιάτιστα βρέθηκαν στο Μιλάνο, στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης γούνας Mifur 2020. Μολονότι ο κοροναϊός είχε ήδη πλήξει την Ιταλία, με επίκεντρο το Μιλάνο και ευρύτερα τη Λομβαρδία, όπως έλεγαν οι γουναράδες δεν είδαν κάτι ιδιαίτερο. Το εκθεσιακό κέντρο στο οποίο σύχναζαν λειτουργούσε κανονικότατα, χωρίς να παίρνεται κανένα μέτρο. «Πιο πολύ ανησύχησαν οι δικοί μας άνθρωποι στην Ελλάδα που το άκουσαν στις ειδήσεις και μας τηλεφωνούσαν για να μάθουν τι γίνεται, παρά εμείς. Δεν αισθανθήκαμε καθόλου πως κάτι έκτακτο συνέβαινε», είπε ένας από τους γουναράδες στο «Εθνος». «Δεν είδαμε ούτε κόσμο με μάσκες στο δρόμο, στα μέσα μεταφοράς και στο αεροδρόμιο, με εξαίρεση έναν μικρό αριθμό Ασιατών. Σαν να μην συνέβαινε τίποτα», συμπλήρωσε.
Οι άνθρωποι γύρισαν στην Ελλάδα, όπου επίσης δεν τέθηκαν σε κάποια μορφή καραντίνας. Το αποτέλεσμα το ξέρουμε πλέον. Η Καστοριά επλήγη (αναλογικά με τον πληθυσμό) όσο καμιά άλλη πόλη της Ελλάδας. Επλήγησαν και οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο της πόλης. Ενα νοσοκομείο υποστελεχωμένο, οι εργαζόμενοι του οποίου ήδη εκπέμπουν SOS.
«Ο Ιατρικός Σύλλογος ενημέρωσε όταν επέστρεψαν οι γουναράδες από το Μιλάνο. Είναι στο κόκκινο η Καστοριά σε σχέση με τον πληθυσμό. Η αναλογία με τον πληθυσμό δείχνει ότι είναι πολλά τα έξι κρούσματα», δήλωσε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καστοριάς. Ποιους ενημέρωσε; Τον ΕΟΔΥ, προφανώς. Ο οποίος δε συνέστησε καραντίνα. Αλλωστε, τα ταξίδια από και προς την Ιταλία γίνονταν κανονικότατα μέχρι τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας. Κατά τα άλλα, έχουν το θράσος να αποδίδουν τα πάντα στην ατομική ευθύνη.