Πόρισμα «ανεξάρτητης» επιτροπής εμπειρογνωμόνων για την υγεία, που κατά τη συνήθη εξουσιαστική πρακτική ονομάστηκαν «σοφοί», για να περιβληθούν οι απόψεις τους με ιδιαίτερο κύρος, παρέδωσε στην τρόικα ο επικεφαλής της Αρης Σισσούρας, καθηγητής του πανεπιστήμιου της Πάτρας. Μετά την τρόικα, παρέδωσε το πόρισμα και στον υπουργό Υγείας Α. Λοβέρδο, ο οποίος φρόντισε να το κλειδαμπαρώσει στο συρτάρι του. Γιατί είναι τόσο αποκρουστικές οι προτάσεις των «σοφών» που μπορούν να του κάνουν μεγάλη ζημιά στην κούρσα για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, επειδή το πόρισμα διέρρευσε στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», ο Λοβέρδος έσπευσε έντρομος να διαψεύσει ότι αφορά θέματα όπως ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων νοσοκομείων ή θέσπιση ποινολόγιου σε γιατρούς.
Η εφημερίδα, όμως, είχε γράψει σαφέστατα ότι έχει στην κατοχή της το πόρισμα (και όχι αποσπάσματά του), ενώ σε πολλά σημεία το δημοσίευμά της περιείχε φράσεις μέσα σε εισαγωγικά, σημάδι ότι αυτές προέρχονται από το ίδιο το πόρισμα και όχι από πληροφορίες. Κι αφού ο Λοβέρδος έχει το θράσος να κάνει διαψεύσεις, γιατί δεν δίνει στη δημοσιότητα το πόρισμα, για να μάθουμε κι εμείς οι… άπιστοι Θωμάδες, αλλά το κλείδωσε στο συρτάρι του;
Η επιτροπή αυτή συστάθηκε κατ’ απαίτηση της τρόικας. Πρώτος πρόεδρός της ήταν ο Μόσιαλος, που τότε ήταν ο πανίσχυρος πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ, αντλώντας εξουσία από τον ίδιο τον Παπανδρέου. Οταν ο Μόσιαλος έγινε υπουργός, μπήκε στη θέση του ο Σισσούρας. Και μόνο από την εντολή που είχε η επιτροπή μπορούμε να καταλάβουμε ότι στόχος της δεν ήταν προτάσεις για ένα κάποιο συντηρητικής αντίληψης συμμάζεμα της δημόσιας Υγείας, αλλά η εκπόνηση ενός σχεδίου ριζικής αναδιάταξής της, ώστε να μη θυμίζει σε τίποτα τις δομές που γνωρίζουμε ως τώρα (κυρίως το ΕΣΥ).
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «ΚΕ», οι «σοφοί» προτείνουν την κατάργηση του ΕΣΥ. Ολόκληρα νοσοκομεία θα μπορούν να δοθούν σε ιδιώτες. Ιδιώτες θα μπορούν να πάρουν διάφορες εργαστηριακές κλινικές (ακτινολογικές, μικροβιολογικές), αλλά και εξειδικευμένες μονάδες (π.χ. λιθοτριψία, εγχειρήσεις καταρράκτη κ.ά.). Ιδιωτικές πτέρυγες θα μπορούν να ιδρυθούν μέσα στα δημόσια νοσοκομεία. Το μάνατζμεντ κρατικών νοσοκομείων θα μπορεί να εκχωρείται με σύμβαση σε ιδιώτη, ο οποίος θα έχει την ευθύνη των προσλήψεων και την υποχρέωση να προσελκύσει επενδύσεις κεφαλαίου. Οσα νοσοκομεία μείνουν υπό κρατικό έλεγχο θα μετατραπούν σε αυτόνομες επιχειρήσεις, με νομική μορφή μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και διοικητική αυτοτέλεια (μαγαζιά δηλαδή).
Οι γιατροί θα υπογράφουν «συμβόλαιο δραστηριοτήτων» και θα «αξιολογούνται» βάσει στόχων, παίρνοντας είτε μπόνους είτε πρόστιμο. Προτείνεται ο δραστικός περιορισμός των οργανικών θέσεων γιατρών (!) καθώς και των θέσεων ειδικευόμενων γιατρών. Προτείνεται, επίσης, ν’ αλλάξει το εργασιακό καθεστώς των γιατρών του ΕΣΥ, με κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης: «Είναι ανάγκη να αναθεωρηθεί ο θεσμός του γιατρού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, ιδιαίτερα στα νοσοκομεία της επαρχίας, αλλά όχι μόνο. Η θέσπιση του γιατρού-συμβούλου με μερική απασχόληση στους τρεις τομείς: παθολογικό, χειρουργικό, εργαστηριακό για εφημερίες και στα εξωτερικά ιατρεία». Οι γιατροί μερικής απασχόλησης θα μπορούν να έχουν και τα προσωπικά τους ιατρεία ή να εργάζονται και σε ιδιωτικά νοσοκομεία.
Το δημοσίευμα της «ΚΕ» έγραφε κι άλλα, τα οποία δεν μπορούμε να παραθέσουμε λόγω στενότητας χώρου. Σημειώνουμε μόνο το στόχο για αύξηση στο 50% της υποχρεωτικής συνταγογράφησης γεννόσημων φαρμάκων (ιμιτασιόν, δηλαδή) στα νοσοκομεία, που θα επιδιωχτεί να επιτευχθεί με τη χορήγηση μπόνους στους γιατρούς που θα συνταγογραφούν γεννόσημα! Μιλάμε, δηλαδή, για χρηματισμό των γιατρών από το ίδιο το κράτος, για λογαριασμό μιας σειράς φαρμακευτικών εταιριών. Φυσικά, όσοι έχουν γεμάτο πορτοφόλι θα παίρνουν τα ακριβά φάρμακα. Ο λαουτζίκος θα πρέπει να συνηθίσει στην ιδέα των –συχνά αμφίβολης ποιότητας– ιμιτασιόν.
Μόλις κατασταλάξουν οι πολιτικές εξελίξεις, θα έρθει η τρόικα με το πόρισμα των «σοφών» ανά χείρας και ο πρόθυμος Λοβέρδος (ή ο διάδοχός του) θ’ αρχίσει την κατεδάφιση των υπολειμμάτων του πάλαι ποτέ ΕΣΥ, μετατρέποντας την Υγεία σε εμπόρευμα σε όλη την έκτασή της.