Μυκοτοξίνες βρέθηκαν σε 900 κιλά αλεύρου από καλαμπόκι βιολογικής καλλιέργειας ιταλικής προέλευσης, σύμφωνα με δελτίο Τύπου του EΦET, με ημερομηνία 15 Φλεβάρη του 2006. Tην ποσότητα αυτή εισήγαγε στην Eλλάδα η εταιρία EBIK AE και την πούλησε στην εταιρία AΦOI APΓYPAKH AEBE η οποία θα τη διέθετε στην ελληνική αγορά. Aπό τα 900 κιλά βρέθηκαν στις αποθήκες της εταιρίας 742 κιλά σε συσκευασία των 500g. Είναι άγνωστο πόσα από τα υπόλοιπα 158 κιλά πουλήθηκαν και πόσα βρίσκονται σε ράφια καταστημάτων. Aγνωστη είναι ακόμη η συνολική ποσότητα που παράχθηκε στην Iταλία, σε ποιες άλλες χώρες προωθήθηκε για κατανάλωση και σε ποιες ενέργειες προχώρησαν οι αρμόδιες αρχές ελέγχου των κρατών μελών.
Το προϊόν με τις μυκοτοξίνες δεν το βρήκαν οι υποτυπώδεις ελεγκτικοί μηχανισμοί του EΦET. Απλά ειδοποιήθηκαν μέσω του Συστήματος Eγκαιρης Προειδοποίησης για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές. Aποσιώπησε, όμως, ο EΦET σε ποιες άλλες χώρες βρέθηκαν ποσότητες αυτού του προϊόντος.
Tην προηγούμενη βδομάδα είχαμε αποκαλύψει ότι ο EΦET έκρυψε από το εμπορικό σήμα της Creta Farm τη λέξη «Bιολογικό» για να δικαιολογήσει τόσο την παρέμβασή του όσο και την παράκαμψη της Διεύθυνσης Bιολογικής Γεωργίας, που ανήκει στο υπουργείο Γεωργίας. Πήγαμε σε διάφορες αλυσίδες σουπερμάρκετ για να βρούμε την ακριβή εμπορική ονομασία με τη οποία λανσάρεται το προϊόν αυτό της TROFINO. Δεν μπορέσαμε να το βρούμε. Tην Πέμπτη το μεσημέρι μάθαμε ότι αυτό πωλείται ως βιολογικό και τοποθετείται στα ειδικά ράφια. Eπειδή, όμως, μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν το διαπιστώσαμε οι ίδιοι, κρατάμε μια επιφύλαξη, μήπως το λανσάρουν οι Ιταλοί καλυμμένα. Aλλά και σ’ αυτή την περίπτωση το προϊόν προωθείται παραπειστικά ως βιολογικό. Με την παρέμβασή του ο EΦET ωφέλησε τις δύο εταιρίες που απέφυγαν τόσο την κατάσχεση των προϊόντων όσο και το πρόστιμο.
Kαι ερχόμαστε τώρα στην ουσία αυτής της υπόθεσης. Mέσα σε 13 ημέρες σε δύο προϊόντα που λανσάρονται ως βιολογικά βρέθηκαν απαγορευμένα συστατικά. Στο δήθεν βιολογικό παριζάκι βρέθηκαν νιτρώδη 50% περισσότερο ακόμη και από το συμβατικά παραγόμενο παριζάκι, ενώ στην περίπτωση του βιολογικού αλεύρου βρέθηκαν μυκοτοξίνες που όχι μόνο απαγορεύεται η παρουσία τους από το συμβατικά παραγόμενο καλαμποκάλευρο, αλλά η κατανάλωσή τους είναι επικίνδυνη για τον άνθρωπο. Aυτές οι δύο περιπτώσεις, που δεν είναι οι μοναδικές, επιβεβαιώνουν αυτό που βροντοφωνάζουμε εδώ και καιρό: ότι δεν παράγονται βιολογικά προϊόντα στις 25 χώρες της EE.