Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 10 Νοέμβρη
  • Ταξιαρχίες Αλ-Κασάμ: Στο λεξιλόγιό μας δεν υπάρχει η λέξη παράδοση
  • Ουαλίντ Κιλάνι: «Η Αντίσταση υπάρχει εξαιτίας της κατοχής»
  • Η Ελλάδα ως μπανανία-ενεργειακό hub των ΗΠΑ
  • Σαν σήμερα 9 Νοέμβρη
  • Oταν η φιλαρμονία γίνεται δυσαρμονία, χρειάζονται (και) καπνογόνα
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Υγεία»Πόσες καραβιές μολυσμένου ηλιέλαιου φάγαμε;
Υγεία

Συνεχή ψέματα από κυβέρνηση και ΕΦΕΤ

Πόσες καραβιές μολυσμένου ηλιέλαιου φάγαμε;

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr24 Μάι 2008, 00:00
«Εμείς, όπως και όλες οι άλλες χώρες, δρούμε σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε από τα συστήματα ελέγχου και της ενημέρωσης. Δεν υπήρχε καμία άλλη πληροφόρηση για να αρχίσουμε να κοιτάμε κάτι το οποίο θεωρείται, επαναλαμβάνω, ότι δεν έχει να κάνει με άμεσο πρόβλημα δημόσιας υγείας… Από την στιγμή που δεν μπορούμε να δεσμευτούμε ότι ενδεχομένως να μην υπάρξει κάτι άλλο αργότερα που θα μας ξαναέρθει, πάμε ένα βήμα παραπάνω και τα αποσύρουμε όλα».
 
Αντώνης Ζαμπέλας
(αντιπρόεδρος και προαλειφόμενος για πρόεδρος του ΕΦΕΤ)
 
Είχε γραφεί το σημείωμα της διπλανής στήλης, όταν ο ΕΦΕΤ ανακοίνωσε πως «ενημερώθηκε σήμερα 19/05/08 από το Γενικό Χημείο του Κράτους, αρμόδια αρχή διενέργειας ελέγχων κατά το στάδιο της εισαγωγής προϊόντων από τρίτες χώρες, ότι δείγμα ηλιελαίου ουκρανικής προέλευσης που εξετάστηκε τώρα, μετά τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, για πιθανή επιμόλυνση από ορυκτέλαιο, βρέθηκε να είναι επιμολυσμένο. Το φορτίο (3060 tn) έφτασε στην Ελλάδα (τελωνείο Χαλκίδας) στις 17 Μαρτίου 2008 με το πλοίο “Kazan” και εισήχθη από την εταιρία SOYA HELLAS AE»!!!
 
Το ίδιο δελτίο Τύπου του ΕΦΕΤ συνοδευόταν από επικαιροποιημένο κατάλογο προϊόντων προς απόσυρση. Σ’ αυτό τον κατάλογο, βρίσκουμε όχι μία, αλλά 8 διαφορετικές μάρκες ηλιέλαιου που εμπορεύτηκε η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΕ. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις μάρκες DEMO, DIVA, PROTON, MAKRO QUALITY, DIA, ΓΑΛΑΞΙΑΣ, DAILY και ΔΟΥΚΑΣ, σε 53 διαφορετικές συσκευασίες (από 1 μέχρι 10 λίτρα)!
 
Ας ανακεφαλαιώσουμε:
 
♦ Στα δελτία της 7ης, της 8ης, της 9ης, της 12ης και της 14ης Μάη, ο ΕΦΕΤ διαβεβαιώνει ότι όλη η ποσότητα των 835 τόνων της ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΕ βρέθηκε στις αποθήκες της εταιρίας και δε διανεμήθηκε.
 
♦ Στο δελτίο της 16ης Μάη, χωρίς να δώσει καμιά εξήγηση, ο ΕΦΕΤ ανακοινώνει ότι βρήκε επιμολυσμένο και το ηλιέλαιο μάρκας DIVA της ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΕ, στη συσκευασία του ενός λίτρου, για μια συγκεκριμένη παρτίδα.
 
♦ Στο δελτίο της 19ης Μάη (μεσολάβησε Σαββατοκύριακο) ο ΕΦΕΤ ανακοινώνει, πάλι χωρίς να δώσει καμιά εξήγηση, ότι βρήκε συνολικά 8 μάρκες και 53 συσκευασίες-παρτίδες της ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΕ επιμολυσμένο.
 
Στο άρθρο της διπλανής στήλης αναρωτιόμαστε αν ο ΕΦΕΤ έκανε τα στραβά μάτια. Θέτουμε το ερώτημα: «Μήπως και προηγούμενες εισαγωγές ηλιέλαιου ήταν το ίδιο επιμολυσμένες και γι’ αυτό βρέθηκε επιμολυσμένο DIVA;». Πλέον είμαστε βέβαιοι ότι πρόκειται για πολλές παρτίδες, για πολλές καραβιές. Διότι, από την ποσότητα των 835 τόνων, που φέρεται να εισήγαγε η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΕ, δε μπορούν να παραχθούν τόσες μάρκες και τόσες παρτίδες. Χρειάζονται πολλαπλάσιες ποσότητες και αυτές ήρθαν με άλλες καραβιές. Ομως, ο ΕΦΕΤ, κατ’ εντολή της κυβέρνησης, κρύβει την αλήθεια, για να μην αποκαλυφθεί το εύρος του σκανδάλου. Δυο μέρες μετά, σε ενημέρωση των δημοσιογράφων που έκανε ο αντιπρόεδρος και ασκών χρέη προέδρου του ΕΦΕΤ Α. Ζαμπέλας, πέρασε στο ντούκου η εξής αναφορά του: «Σχετικά με την παραλαβή επιμολυσμένου ηλιελαίου ποσότητας 1.000 τόνων από την Αγροτική Α.Β.Ε.Ε. στις 7/1 του 2008, η εταιρεία είχε προχωρήσει σε απόσυρση – ανάκληση όλων των σχετικών παρτίδων, ενώ έχει γίνει και σχετική ενημέρωση των καταναλωτών». Ποιοι είναι αυτοί οι 1.000 τόνοι; Προφανώς, πρόκειται για άλλη παρτίδα, για την οποία ο ΕΦΕΤ ουδέποτε ανακοίνωσε τίποτα!
 
Στους διαδρόμους αρμόδιων υπηρεσιών υπάλληλοι κάνουν λόγο για τουλάχιστον 7 καράβια που κουβάλησαν μολυσμένο ηλιέλαιο. Δεν είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε την είδηση, όμως και ο αριθμός των 7 βαποριών μας φαίνεται πια μικρός. Μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί τρία (τα «Μithat Vardal» και «Νazo-S», που μετέφεραν τους 3.000 τόνους που βρέθηκαν αρχικά, και το «Kazan», που μετέφερε τους 3.000 τόνους που βρέθηκαν στη συνέχεια). Και μόνο η λίστα με τις προς απόσυρση μάρκες και συσκευασίες, που κάθε μέρα μεγαλώνει, αποδεικνύει ότι οι εισαγωγές ήταν πολύ περισσότερες, αλλά οι αρμόδιες κρατικές αρχές δε λένε λέξη, για να μη ξεμπροστιαστεί η εγκληματική πολιτική τους στον ελληνικό λαό.
 
Η εκτίμηση αυτή επιβεβαιώνεται και από δυο κινήσεις που έκανε η κυβέρνηση την περασμένη Τρίτη. Εδιωξε τον πρόεδρο του ΕΦΕΤ Ε. Λάζο, τον οποίο έβαλε στη θέση του αποδιοπομπαίου τράγου, επειδή δεν κατάφερε να χειριστεί με επικοινωνιακά αποτελεσματικό τρόπο το σκάνδαλο. Εβαλε στη θέση του τον αντιπρόεδρο Α. Ζαμπέλα (για να αναλάβει τυπικά πρόεδρος πρέπει να περάσει από τη Βουλή), στον οποίο έδωσε εντολή να ανακοινώσει ότι «αποφασίστηκε να ζητηθεί η άμεση απόσυρση από την αγορά του συνόλου του ραφιναρισμένου ή ακατέργαστου ηλιελαίου, ανεξάρτητα από την χώρα προέλευσης ή τον βαθμό επιμόλυνσης»! Δηλαδή, αποφάσισαν να εξαφανίσουν το ηλιέλαιο από τα ράφια, διότι ξέρουν πως όσο ψάχνουν τόσο θα βρίσκουν μολυσμένο ηλιέλαιο. Ενώ με ένα διάλειμμα, ώστε να αποκοιμηθεί ο ελληνικός λαός, θα μπορέσουν να επαναφέρουν στην αγορά τη διαταραγμένη ομαλότητα.
 
Οταν μια μέρα μετά (21.5.08) ο Ζαμπέλας ρωτήθηκε για την πληροφορία ότι η πολυεθνική UNILEVER, ιδιοκτήτρια και της «Ελαΐς ΑΕ» έχει εισάγει απευθείας 10.000 τόνους μολυσμένο ηλιέλαιο, με την απάντησή του επιβεβαίωσε εμμέσως την είδηση: «Εγώ δεν έχω επίσημα καμία απολύτως ενημέρωση. Αν υπάρξει οποιαδήποτε ενημέρωση ως προς τους 10.000 τόνους, εγώ πρώτη φορά το ακούω αυτό. Αν υπάρχει οποιαδήποτε άλλη ενημέρωση για το συγκεκριμένο ή για οποιοδήποτε άλλο θέμα που αφορά επιμολυσμένο ηλιέλαιο από την Ουκρανία, να είστε σίγουροι ότι θα σας ενημερώσω».

Οι πληροφορίες, όμως, λένε ότι η απόσυρση όλου του ηλιέλαιου από την αγορά, επιβλήθηκε από τη UNILEVER και άλλες μεγάλες εταιρίες (οι οποίες από τις πρώτες μέρες που ξέσπασε το σκάνδαλο έσπευδαν οικειοθελώς να αποσύρουν το ηλιέλαιο με τη φίρμα τους, χωρίς κανείς να τις υποχρεώσει και χωρίς να έχουν κάνει κανένα έλεγχο), για να μη χαθεί η εμπιστοσύνη των καταναλωτών. Τους ελέγχους πια θα κάνουν οι ίδιες εταιρίες και όταν κρίνουν ότι πέρασε η μπόρα, θα ξαναρίξουν το ηλιέλαιο στην αγορά. Οπως γίνεται κάθε φορά που κάποια πτυχή του διατροφικού σκανδάλου βλέπει το φως.
 

Στην πρώτη του εμφάνιση ο Ζαμπέλας προσπάθησε αρχικά να αποφύγει τη συζήτηση με τους δημοσιογράφους, αναθέτοντας σε μια υπάλληλό του να ανακοινώσει ότι θα δεχτεί μόνο δυο ερωτήσεις, γιατί… έχει πολλή δουλειά. Οταν αυτοί απείλησαν ότι θα φύγουν, αναγκάστηκε να δεχτεί ερωτήσεις και υπήρξε πραγματικό περιβόλι στις απαντήσεις του.

Κομβική απάντηση θεωρούμε αυτή που παραθέσαμε στην αρχή. Οταν ρωτήθηκε γιατί δεν απέσυραν από την αρχή όλο το ηλιέλαιο που κυκλοφορεί, απάντησε ότι δεν είχαν κανένα λόγο να το κάνουν, διότι δεν είναι επικίνδυνο! Ανέλαβε να τον βοηθήσει και ο παρακαθήμενος γενικός γραμματέας καταναλωτή Ι. Οικονόμου, ο οποίος με ύφος χιλίων καρδιναλίων προσπάθησε να παραδώσει μαθήματα… υγιεινής των τροφίμων, λέγοντας ότι «μιλάμε για ένα μη κανονικό προϊόν… που δεν είναι επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία»! Μας παρακάλεσε, δε, να είμαστε «πάρα πολύ προσεχτικοί, διότι ο πανικός και η δημιουργία υπερβολών δεν συμβάλλει στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος»!
 

Πρέπει να έχεις απύθμενο θράσος για να τολμάς να εκστομίζεις τέτοια πράγματα, όταν έχει αποδειχτεί πως οι αρμόδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι διάτρητοι, πως παραβιάζουν ευθέως τη νομοθεσία και όλοι οι διοικούντες αυτούς τους μηχανισμούς, καθώς και οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι θα έπρεπε να είναι ήδη κατηγορούμενοι για ποινικά αδικήματα (στο γιατί αναφερθήκαμε αναλυτικά στο προηγούμενο φύλλο). Τι σημαίνει «μη κανονικό» προϊόν; Μήπως ότι είχαν βάλει στραβά την ετικέτα; Αν είναι έτσι, τότε τζάμπα γίνεται όλος ο θόρυβος και θα ‘πρεπε να το φάμε ελεύθερα και να μη στενοχωριόμαστε γι’ αυτό που ήδη φάγαμε.
 
Ομως, ο Οικονόμου, χωρίς να το καταλαβαίνει και επειδή αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση έχει ανάγκη τη δημοσιοκαφρίλα (ήδη έχει αρχίσει να δημιουργείται το «απαραίτητο» κλίμα και ξέρουμε καλά πως εξαγοράζεται η δημοσιογραφική συστράτευση στις «εθνικές υποθέσεις»), ζητώντας «προσοχή» και «όχι πανικό» αποκάλυψε πως το μόνο που τους ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή είναι να παραμυθιάσουν τον ελληνικό λαό. Ξέρουν πολύ καλά ότι οι ποσότητες είναι τεράστιες και είναι άγνωστο από πότε το ηλιέλαιο έρχεται μολυσμένο με παραφινέλαιο (μόνο παραφινέλαιο;). Οπως ξέρουν, επίσης, ότι το ηλιέλαιο έχει χρησιμοποιηθεί ως πρώτη ύλη για μια τεράστια γκάμα σκευασμάτων (μαγιονέζες, μουστάρδες, σάλτσες, γλυκά, μπισκότα, κονσέρβες κ.λπ. κ.λπ.), που κυκλοφορούν κανονικότατα στην αγορά.
 
Είναι άγνωστο από πότε έρχεται ηλιέλαιο (μόνο ηλιέλαιο άραγε;) μολυσμένο με ορυκτέλαια (μόνο ορυκτέλαιο άραγε;) και τι ποσότητες έχουμε καταναλώσει, άμεσα ή έμμεσα. Το μόνο βέβαιο, ομολογημένο επίσημα από το Ρουσόπουλο, είναι πως δε γινόταν κανένας έλεγχος για ορυκτέλαια. Τα υπόλοιπα, το μπάχαλο των ελεγκτικών μηχανισμών, δε χρειάζεται να τα ομολογήσει κανείς. Τα έχουμε δει όλοι. Και δεν είναι η πρώτη φορά.
 

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

Συνεχή ψέματα από κυβέρνηση και ΕΦΕΤ

Χειρότεροι από παπάδες
Επόμενο άρθρο

Συνεχή ψέματα από κυβέρνηση και ΕΦΕΤ

Ο ΠΑ-ΣΥΝ σε νέες περιπέτειες

Σχετικά Αρθρα

Αυτό είναι ταβάνι στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο!

Υγεία 21 Οκτ 2025, 20:40

Μια πληρωμένη απάντηση στον διοικητή της 2ης ΥΠΕ

Υγεία 19 Οκτ 2025, 20:17

Ροϊλός (2η ΥΠΕ): Απαγορεύεται να μιλάτε σε δημοσιογράφους, αν δεν το εγκρίνω ΕΓΩ!

Υγεία 16 Οκτ 2025, 19:16

ΜΑΤ και χημικά ενάντια στους υγειονομικούς στο «Αττικόν»

Υγεία 15 Οκτ 2025, 14:33

«Υποδοχή» ετοιμάζουν οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείο «Αττικόν» στους Μητσοτάκη-Γεωργιάδη

Υγεία 14 Οκτ 2025, 20:43

152 ασθενείς σε ράντζα στο «Αττικόν» σε μια εφημερία!

Υγεία 30 Σεπ 2025, 11:26
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 10 Νοέμβρη

10 Νοέ 2025, 00:01
Διεθνή

Ταξιαρχίες Αλ-Κασάμ: Στο λεξιλόγιό μας δεν υπάρχει η λέξη παράδοση

Νέο ξεφτίλισμα των σιωναζιστών στη Ράφα

9 Νοέ 2025, 20:14
Διεθνή

Ουαλίντ Κιλάνι: «Η Αντίσταση υπάρχει εξαιτίας της κατοχής»

Συνέντευξη του εκπρόσωπου της Χαμάς

9 Νοέ 2025, 13:48
Οικονομία

Η Ελλάδα ως μπανανία-ενεργειακό hub των ΗΠΑ

9 Νοέ 2025, 10:37
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 9 Νοέμβρη

9 Νοέ 2025, 00:01
Πολιτισμός

Oταν η φιλαρμονία γίνεται δυσαρμονία, χρειάζονται (και) καπνογόνα

8 Νοέ 2025, 06:36
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

8 Νοέ 2025, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 8 Νοέμβρη

8 Νοέ 2025, 00:01
Παιδεία

Tηλεκπαίδευση στα υπό κατάληψη σχολεία – Οι εκπαιδευτικοί απαντούν με Απεργία-Αποχή

7 Νοέ 2025, 20:27
Παιδεία

Κυνήγησαν και συνέλαβαν μαθητή Γυμνασίου και του ζητούσαν να «δώσει» συμμαθητές του για να έχει ελαφρυντικά!

7 Νοέ 2025, 19:50
Καταστολή

Εγκλημα ανοιχτά της Πύλου: Στο σκαμνί με κακουργήματα και ο σημερινός αρχηγός του Λιμενικού

Εκλεκτός του Μητσοτάκη, που τον έκανε αρχηγό παρά το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη

7 Νοέ 2025, 19:46
Διεθνή

Ο Μερτς κατηγορείται για κατασκευή «κινδύνου ρωσικών drones» για να δώσει συμβόλαιο σε φιλική εταιρία

7 Νοέ 2025, 14:06
Κόντρες

Εξουσιαστές είναι, τίποτα λιγότερο ή περισσότερο

7 Νοέ 2025, 11:46
Καταστολή

Χτύπησαν απρόκλητα διαδήλωση ενάντια στην παρουσία του Crown Iris στα Χανιά

Μητσοτάκης: ο σφουγγοκωλάριος του σιωναζιστή σφαγέα Νετανιάχου

7 Νοέ 2025, 11:34
Καταστολή

Αναβλήθηκε η δίκη των δύο στρατηγών της Αστυνομίας

Μεθόδευση για παραγραφή

7 Νοέ 2025, 10:55
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 7 Νοέμβρη

7 Νοέ 2025, 00:01
Η παπάρα

Η αυτοαποθέωση ενός πολιτικού αλήτη

6 Νοέ 2025, 17:06
Κόντρες

Η Παλαιστίνη έβγαλε δήμαρχο στη Νέα Υόρκη

6 Νοέ 2025, 13:47
Διεθνή

Tαξιαρχίες Αλ-Κασάμ: Ετσι ξεγελάσαμε το σιωναζιστικό στρατό

Σύμφωνα με την παροιμία: Αλλού βαρούν τα όργανα κι αλλού χορεύει η νύφη

6 Νοέ 2025, 11:45
Διεθνή

Γάζα: Συνεχίζεται το κυνήγι των δωσίλογων

6 Νοέ 2025, 10:47
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 10 Νοέμβρη

Ημέρα επιστήμης για την ειρήνη και την ανάπτυξη.

Ινδονησία: Ημέρα ηρώων – νεολαίας.

1913: Ιδρύεται το «Νέον Εργατικόν Κέντρον Αθηνών» από αντιπροσώπους εργατικών σωματείων μαρμαρογλυπτών, τυπογράφων, κτιστών, αρτεργατών και υποδηματεργατών.

1924: Συγκρούσεις καπνεργατών με τον στρατό και τη χωροφυλακή στην Καβάλα, νεκροί μία εργάτρια και ένας αξιωματικός της χωροφυλακής.

1961: Το Στάλινγκραντ μετονομάζεται σε Βόλγκογκραντ.

1967: Βόμβες (ΔΕΑ) σε δρόμους της Καλλιθέας.

1975: Βόμβα καταστρέφει τμήμα αποθήκης των αμερικανικών «ΡΧ» της λεωφόρου Συγγρού (ΕΛΑ).

1996: Ο αστυνόμος Δημ. Τρίμης σε μπλόκο έξω από τη Λιβαδειά σκοτώνει τον τσιγγάνο μικροπωλητή Τάσο Μουράτη που βρισκόταν ακινητοποιημένος στο έδαφος.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Κάθε κρίσιμη στιγμή συνοδεύεται από αυτή την εσωτερική παρόρμηση. Να μη δεχτείς τον κόμπο ως τελικό όριο. Να βρεις τον τρόπο, με ευθύνη, με σταθερότητα, με κόστος, να περάσεις απέναντι. Αυτή η δύναμη δεν προκύπτει από τη φιλοδοξία, αλλά από την ανάγκη να παραμείνεις πιστός σε μια αποστολή που υπερβαίνει το πρόσωπό σου. Να υπηρετήσεις όχι αυτό που σε συμφέρει, αλλά αυτό που θεωρείς σωστό. Το βιβλίο αυτό γεννήθηκε από μια τέτοια ανάγκη. Όχι από την ανάγκη για προσωπική δικαίωση. Δεν γράφτηκε για να εξωραΐσει αποφάσεις, να ωραιοποιήσει γεγονότα ή να κατασκευάσει ένα αφήγημα βολικό για τον συγγραφέα του. Ο αναγνώστης, εξάλλου, γρήγορα θα συνειδητοποιήσει πως το βιβλίο γράφτηκε από την αίσθηση μιας εσωτερικής υποχρέωσης: την ανάγκη της μαρτυρίας. (…) Οι αποφάσεις που έπρεπε να ληφθούν δεν είχαν απλώς πολιτικό κόστος· είχαν ηθικό βάρος, κοινωνική προέκταση, ιστορική διάσταση. Ένιωθα να κουβαλώ στις πλάτες μου τα φαντάσματα των αδικαίωτων αγώνων του χθες, αλλά και τις ελπίδες μιας ολόκληρης γενιάς που τόλμησε να πιστέψει ότι τα πράγματα μπορούσαν να αλλάξουν. (…) Ήξερα πια, βιωματικά, τι σημαίνει να κυβερνάς με κομμένη την ανάσα και σε συνθήκες τήξης: να σηκώνεις το βάρος και τις επιθέσεις, να αντέχεις την αμφισβήτηση, να προστατεύεις ό,τι μπορεί να σωθεί και να χτίζεις ό,τι δεν υπήρχε. (…) Αυτή η πολιτική είναι έφοδος στον ουρανό. Η πολιτική σε φθείρει, ναι, αλλά σου χαρίζει κάτι πολύτιμο. Τη σπάνια δυνατότητα να συνδεθείς αληθινά με την εποχή σου. Να αφήσεις πίσω σου μια ανεξίτηλη σφραγίδα, μια κληρονομιά που θα ξεπερνά τον χρόνο και το πρόσωπό σου. Να δεις την όμορφη χώρα σου να στέκεται όρθια και τον λαό της να έχει σηκωθεί λίγο ψηλότερα. (…) Σε μια εποχή όπου η πολιτική είχε γίνει διαχείριση της παρακμής, εμείς επιχειρήσαμε να αρθρώσουμε μια διαφορετική αφήγηση. Δεν το πετύχαμε πάντα. Δεν ήταν όλες οι μάχες νικηφόρες. Αλλά κάθε μας βήμα συνοδευόταν από το όνειρο ενός καλύτερου, πιο δίκαιου κόσμου για τους πολλούς, για τους πιο αδύναμους. Γράφω γιατί θέλω να δείξω πως μπορεί να έκανα λάθη, αλλά ποτέ δεν μου έλειψε το θάρρος, ούτε όμως και άφησα τη χώρα μου μοιρολατρικά να τη σπρώξουν στον γκρεμό οι ίδιοι αυτοί που στη συνέχεια θα μας έδειχναν με το δάχτυλο ως υπεύθυνους της καταστροφής. Γράφω γιατί θέλω να δείξω πως έθεσα τον εαυτό μου στην υπηρεσία της χώρας μου αλλά και στην υπόθεση της κοινωνικής δικαιοσύνης, επιδιώκοντας με όλη τη φλόγα της ψυχής μου, και με την τελευταία ικμάδα των δυνάμεών μου, μια καλύτερη μοίρα για αυτόν τον βασανισμένο λαό.

Αλέξης Τσίπρας

(Με το ίδιο θράσος που είχε ως υποψήφιος πρωθιυπουργός, όταν έταζε ότι θα καταργήσει τα μνημόνια με ένα νόμο σε ένα άρθρο, με το ίδιο θράσος που είχε ως πρωθυπουργός, όταν οργάνωνε fake δημοψήφισμα και μετά μετέτρεπε το «όχι» σε «ναι», επανέρχεται τώρα διεκδικώντας ένα νέο ξεκίνημα. Δε διστάζει να αυτοαποθεωθεί με τον πιο χυδαίο, τον πιο αηδιαστικό τρόπο. Χειρότερα από το κάνουν ο Μητσοτάκης και η δική του τσογλανοπαρέα. Παραμένει πάντα ο ίδιος πολιτικός αλήτης: αρριβίστας, αμοραλιστής, αδίστακτος. Ενα τεράστιο «εγώ» στο οποίο δε χωρούν ούτε οι πρώην συνεργάτες του στον ΣΥΡΙΖΑ. Ta πάντα είναι σε πρώτο ενικό πρόσωπο)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • Συνεχή ψέματα από κυβέρνηση και ΕΦΕΤ

    17Ν
    • Συνεχή ψέματα από κυβέρνηση και ΕΦΕΤ

      Εφετείο 17Ν
  • Συνεχή ψέματα από κυβέρνηση και ΕΦΕΤ

    ΕΛΑ
    • Συνεχή ψέματα από κυβέρνηση και ΕΦΕΤ

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Συνεχή ψέματα από κυβέρνηση και ΕΦΕΤ

      Εφετείο ΕΛΑ
    • Συνεχή ψέματα από κυβέρνηση και ΕΦΕΤ

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Συνεχή ψέματα από κυβέρνηση και ΕΦΕΤ

    Επαναστατικός Αγώνας
    • Συνεχή ψέματα από κυβέρνηση και ΕΦΕΤ

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Συνεχή ψέματα από κυβέρνηση και ΕΦΕΤ

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Συνεχή ψέματα από κυβέρνηση και ΕΦΕΤ

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνεχή ψέματα από κυβέρνηση και ΕΦΕΤ

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • Συνεχή ψέματα από κυβέρνηση και ΕΦΕΤ

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Συνεχή ψέματα από κυβέρνηση και ΕΦΕΤ

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Συνεχή ψέματα από κυβέρνηση και ΕΦΕΤ

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Συνεχή ψέματα από κυβέρνηση και ΕΦΕΤ

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • Συνεχή ψέματα από κυβέρνηση και ΕΦΕΤ

      Συνεχή ψέματα από κυβέρνηση και ΕΦΕΤ

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Συνεχή ψέματα από κυβέρνηση και ΕΦΕΤ

      Συνεχή ψέματα από κυβέρνηση και ΕΦΕΤ

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Συνεχή ψέματα από κυβέρνηση και ΕΦΕΤ

      Συνεχή ψέματα από κυβέρνηση και ΕΦΕΤ

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Συνεχή ψέματα από κυβέρνηση και ΕΦΕΤ

      Συνεχή ψέματα από κυβέρνηση και ΕΦΕΤ

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Συνεχή ψέματα από κυβέρνηση και ΕΦΕΤ

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Συνεχή ψέματα από κυβέρνηση και ΕΦΕΤ

    Συνεχή ψέματα από κυβέρνηση και ΕΦΕΤ

    Ποιοι είμαστε
  • Συνεχή ψέματα από κυβέρνηση και ΕΦΕΤ

    Συνεχή ψέματα από κυβέρνηση και ΕΦΕΤ

    Επικοινωνία
  • Συνεχή ψέματα από κυβέρνηση και ΕΦΕΤ

    Συνεχή ψέματα από κυβέρνηση και ΕΦΕΤ

    Όροι χρήσης
  • Συνεχή ψέματα από κυβέρνηση και ΕΦΕΤ

    Συνεχή ψέματα από κυβέρνηση και ΕΦΕΤ

    Ποιοι είμαστε
  • Συνεχή ψέματα από κυβέρνηση και ΕΦΕΤ

    Συνεχή ψέματα από κυβέρνηση και ΕΦΕΤ

    Επικοινωνία
  • Συνεχή ψέματα από κυβέρνηση και ΕΦΕΤ

    Συνεχή ψέματα από κυβέρνηση και ΕΦΕΤ

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo