Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 18 Μάη
  • Εζεντίν Αλ-Χαντάντ | Ενα λιοντάρι της Αντίστασης έπεσε – Ο αγώνας συνεχίζεται
  • Βγάλτε επιτέλους τον σκασμό!
  • Σαν σήμερα 17 Μάη
  • Tο φερέφωνο του στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος, The Atlantic, παραδέχεται: Το Iράν νίκησε ΗΠΑ-«Ισραήλ» και έγινε παγκόσμια δύναμη
  • ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Διεθνή»Δήλωση Ομάδων Λαϊκής Αντίστασης και Κοινοτικής Δράσης στον Λίβανο
Διεθνή

Δήλωση Ομάδων Λαϊκής Αντίστασης και Κοινοτικής Δράσης στον Λίβανο

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr11 Μαρ 2026, 14:18

Προσεγγίζουμε τον τριακοστό μήνα του γενοκτονικού πολέμου στον Λίβανο και την Παλαιστίνη, που διεξάγει η σιωνιστική οντότητα υπό την αιγίδα των ΗΠΑ και με την απόλυτη υποστήριξη μιας διεθνούς κοινότητας που είναι συνυπεύθυνη για τη δολοφονία μας και την απόπειρα εξόντωσής μας. Στην Παλαιστίνη, τη Συρία και τον Λίβανο, γινόμαστε μάρτυρες, μπροστά στα μάτια του κόσμου, της επέκτασης της κατοχής σε όλες τις μορφές της, ενώ τα κράτη, συμπεριλαμβανομένων των δικών μας κυβερνήσεων, συνεργάζονται στην ποινικοποίηση του δικαιώματος των λαών να αντιστέκονται και να καθορίζουν το πεπρωμένο τους, αντί να ενωθούν για να λογοδοτήσει η κατοχή και να αφοπλιστεί ώστε να ανατραπεί και να εξοντωθεί το επεκτατικό, εποικιστικό-αποικιοκρατικό σύστημα της. Αυτές οι πρακτικές δεν περιορίζονται μόνο στο Μασρέκ (σ.σ. ανατολική αραβική περιοχή που περιλαμβάνει Συρία, Λίβανο, Ιορδανία, Παλαιστίνη, Ιράκ και την αιγυπτιακή περιοχή του Σινά). Αποτελούν, αντίθετα, ένα δεσποτικό πρότυπο μέσω του οποίου η ηγεμονική αυτοκρατορία επιχειρεί να ποινικοποιήσει τα αντιστασιακά και πολιτικά απελευθερωτικά κινήματα που αντιτίθενται στη γενοκτονία και υπερασπίζονται τη γη.

Κατά την περίοδο που ψευδώς ονομάστηκε «ανακωχή» — μια μονομερής συμφωνία μεταξύ Παλαιστίνης και Λιβάνου που έθεσε τα θεμέλια για την επέκταση της κατοχής — η σιωνιστική οντότητα εξαπέλυσε πάνω από 15.000 επιθέσεις από αέρα, ξηρά και θάλασσα εναντίον μας στον Λίβανο, με αποτέλεσμα 397 μάρτυρες και πάνω από 1.102 τραυματίες. Ταυτόχρονα, υπό τις εντολές των ΗΠΑ, οι προτεραιότητες της λιβανέζικης κυβέρνησης επικεντρώθηκαν στην επίθεση στις οικογένειες των μαχητών της Αντίστασης, στην προσπάθεια αφοπλισμού τους και στην επιβολή νόμων που θα στερούσαν τον λαό από τους πόρους, την κληρονομιά και τα προσωπικά του δεδομένα, ανοίγοντας τον δρόμο για πολυεθνικές εταιρείες, βασικό εργαλείο της κατοχής.

Πριν από την τρέχουσα κλιμάκωση, οι επιθέσεις είχαν ήδη οδηγήσει στο μαρτύριο περισσότερων από 4.000 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων 316 παιδιών και 790 γυναικών. Οι γυναίκες και τα παιδιά αποτελούσαν πάνω από το ένα τέταρτο των θυμάτων, εκ των οποίων το 51% ήταν νέοι. Οι επιθέσεις είχαν επίσης ως στόχο 11 δημοσιογράφους. 222 εργαζόμενοι στον τομέα υγείας νεκροί και 330 τραυματίες, βομβαρδίστηκαν 158 ασθενοφόρα και 57 πυροσβεστικά οχήματα, ενώ περίπου 90.076 εγκαταστάσεις υπέστησαν ζημιές, εκ των οποίων 23.489 καταστράφηκαν ολοσχερώς. Στόχοι υπήρξαν λιβανέζικα στρατιωτικά φυλάκια, δημοτικά κτίρια και νοσοκομεία (8 νοσοκομεία έκλεισαν διά της βίας και 38 υπέστησαν ζημιές). Στο στόχαστρο βρέθηκαν επίσης υπάλληλοι πολιτικής άμυνας και δήμων, ιδιαίτερα στο κέντρο Πολιτικής Άμυνας στη Βηρυτό (13 νεκροί), καθώς και εργαζόμενοι και κτίρια δήμων. Ο αριθμός των λιβανέζων κρατουμένων εκτιμάται σε 22 (11 από αυτούς συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της χερσαίας εισβολής του 2024). Την περασμένη εβδομάδα, στην αρχή της τρέχουσας κλιμάκωσης, το Ισραήλ σκότωσε 268 μάρτυρες και προκάλεσε πρόσθετες ζημιές. Πάνω από 500.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν από τον Νότο, τη Βηρυτό και τα προάστια. Εχουν άμεση ανάγκη για στέγη, τροφή, νερό και άλλες υπηρεσίες, δεδομένης της απροθυμίας του κράτους να διαθέσει χρήματα για τη βοήθεια στο λαό.

Παράλληλα με την εξόντωση ανθρώπων και την καταστροφή των μέσων διαβίωσής τους, η συστηματική περιβαλλοντική καταστροφή είχε ως αποτέλεσμα την καύση περίπου 10.800 εκταρίων (108 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα) λόγω οβίδων φωσφόρου και καταστροφικών αεροπορικών επιδρομών. Επιπλέον, καταστράφηκαν, κάηκαν ή κλάπηκαν πάνω από 47.000 αρχαίες ελιές, ενώ ζημιές υπέστησαν 134 εκτάρια ελαιώνων, 48 εκτάρια εσπεριδοειδών και 44 εκτάρια μπανανιών. Καταστράφηκαν 26 δημόσιοι σταθμοί άντλησης νερού, ενώ οι σταθμοί Αλ-Ουαζάνι και Μάισατ τέθηκαν εκτός λειτουργίας, στερώντας νερό από 150.000 ανθρώπους. Οι απώλειες στον τομέα νερού και άρδευσης εκτιμώνται μεταξύ 171 και 356 εκατομμυρίων δολαρίων.

Κατά την ίδια περίοδο, ο εχθρός κατέστρεψε 18 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα δασών και δασικών εκτάσεων (δρύες, βελανιδιές κ.ά.), και μόλυνε τη γη με διάφορους τοξικούς και θανατηφόρους ρύπους, ψεκάζοντας ζιζανιοκτόνα και άλλες άγνωστες χημικές και βιολογικές ουσίες. Αυτοί οι ρύποι καταστρέφουν το οικοσύστημα και καθιστούν το έδαφος ακατάλληλο για γεωργία για πολλά χρόνια.

Οπως συνήθως, λαϊκές και κοινοτικές πρωτοβουλίες έχουν αρχίσει να κινητοποιούνται για παροχή βοήθειας και επίδειξη αλληλεγγύης. Ενώ αυτή η ανθρωπιστική προσέγγιση είναι εξαιρετικά σημαντική, σε έντονη αντίθεση με τον σεκταρισμό που έχει διαστρεβλώσει τη λιβανέζικη κοινωνία, είναι αδύνατο να αγνοηθεί το γεγονός ότι η σημερινή κυβέρνηση όχι μόνο ευθυγραμμίζει τη ρητορική της με τις εντολές παλαιών και νέων αποικιοκρατικών δυνάμεων, αλλά και συμμορφώνεται χωρίς αμφισβήτηση ή σκέψη για το εθνικό συμφέρον και το δικαίωμα των λιβανέζων πολιτών να αποκρούσουν τις συνεχείς επιθέσεις. Αυτό είναι ουσιώδες για την προστασία της ζωής τους και της ζωής και ασφάλειας των αγαπημένων τους και για την υπεράσπιση του δικαιώματός τους να ζουν χωρίς φόβο απέναντι σε έναν βάρβαρο εχθρό που διαπράττει θηριωδίες με ατιμωρησία.

Και τώρα, ο εχθρός ετοιμάζεται να καταλάβει τον Λίβανο, ξεκινώντας από τον Νότο, την κοιλάδα Μπεκάα και τα νότια προάστια της Βηρυτού, που υφίστανται την καθημερινή καταστροφή και τις δολοφονίες. Αυτή η επιχείρηση έρχεται στο πλαίσιο ενός σφοδρού πολέμου κατά του Ιράν και του λαού του από τον σιωνιστή εχθρό σε συμμαχία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, που η φασιστική διοίκησή τους διακηρύσσει καθημερινά την πρόθεσή της να ελέγξει τον κόσμο και να χρησιμοποιεί εκτεταμένη βία κατά όσων δεν αποδέχονται την ηγεσία και τη ρατσιστική υπεροχή της, προειδοποιώντας για επιστροφή στις χειρότερες εποχές αποικιοκρατίας και καταπίεσης.

Αυτός ο πόλεμος εξελίσσεται παράλληλα με προσπάθειες αναδιάρθρωσης της πολιτικής οικονομίας της χώρας με τρόπους που βαθαίνουν την εξάρτηση και τις ανισότητες. Η οικονομική κρίση και η συνεχιζόμενη καταστροφή χρησιμοποιούνται για να επιταχυνθεί η νεοφιλελεύθερη αναδιάρθρωση, η ιδιωτικοποίηση δημόσιων πόρων και η μεταφορά πλούτου στα χέρια της εγχώριας ελίτ και των πολυεθνικών.

Κατά το πρώτο έτος της, η λιβανέζικη κυβέρνηση, που είχε προφανώς διοριστεί από δυτικές πρεσβείες και απεσταλμένους, άρχισε να προτείνει μια σειρά νόμων που λεηλατούν τους πόρους της χώρας, την αγροτική κληρονομιά και την οικολογική ισορροπία προς όφελος πολυεθνικών εταιριών που ευθύνονται για την κατάρρευση των συστημάτων τροφίμων παγκοσμίως. Υιοθέτησε πολιτική συλλογικής τιμωρίας κατά του λαού των περιοχών που στοχεύονταν από την κατοχή, στερώντας τους πόρους που χρειάζονται για ανάκαμψη και ανοικοδόμηση. Η υποταγή της στις αποικιοκρατικές δυνάμεις φαίνεται ότι δεν θα τελειώσει με την πρόσφατη απόφαση που στοχεύει στην ποινικοποίηση της αντίστασης, δηλαδή στην ποινικοποίηση του δικαιώματος του λαού να υπερασπιστεί τον εαυτό του απέναντι στις θεσμικές αρχές του κράτους, συμπεριλαμβανομένου του στρατού, ο οποίος με επίσημη εντολή δεν εκπληρώνει τα καθήκοντά του. Αυτή η ποινικοποίηση συνοδεύεται από οργανωμένο πόλεμο μέσων ενημέρωσης που αντικατοπτρίζει την ισραηλινο-αμερικανική προπαγάνδα κατά του δικαιώματος αυτοάμυνας και αυτοδιάθεσης, χρησιμοποιώντας απαράδεκτη ρατσιστική, σεκταριστική, ταξική, εξαιρετική και διχαστική ρητορική.

Οπως και σε προηγούμενες κρίσεις, οι εργαζόμενοι του Λιβάνου, οι μικροί αγρότες, οι εκτοπισμένες κοινότητες και οι φτωχοί των πόλεων επωμίζονται το μεγαλύτερο βάρος του πολέμου, της εκτόπισης και της ανοικοδόμησης, ενώ οι πολιτικές ελίτ και οι οικονομικοί παράγοντες αναδιατάσσουν την οικονομία ώστε να διατηρήσουν την εξουσία τους ή να την παραδώσουν στην κατοχή.

Σε αυτό το πλαίσιο και βασιζόμενοι στην ακλόνητη πίστη μας στα εγγενή δικαιώματα των λαών, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος αυτοδιάθεσης και του δικαιώματος αντίστασης, και ενόψει εξωτερικών και εσωτερικών προσπαθειών να αναγκαστεί η κοινωνία να παραδοθεί και να αποδεχτεί τη σιωνιστική ηγεμονία στην περιοχή, εμείς, οι ομάδες λαϊκής αντίστασης και δράσης στον Λίβανο, επιβεβαιώνουμε τις ακόλουθες αρχές:

● Το δικαίωμα των λαών να αντιστέκονται και να υπερασπίζονται τη γη και την κυριαρχία τους, ως εγγενές και φυσικό ανθρώπινο δικαίωμα, κατοχυρώνεται και είναι εγγυημένο από διεθνείς συμβάσεις και συνθήκες, κυρίως από τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ και τις συμφωνίες που αφορούν το δικαίωμα των λαών στην αυτοδιάθεση. Η άσκηση αυτού του δικαιώματος αποτελεί ενσάρκωση αυτών των νομικών αρχών, οι οποίες δεν υπόκεινται σε ερμηνεία ή κατάργηση από κανέναν.

● Δηλώνουμε την απόλυτη απόρριψη των τρεχουσών πολιτικών και πιέσεων που ασκεί το καθεστώς, οι οποίες στοχεύουν να περιορίσουν ή να παρακάμψουν αυτό το νόμιμο δικαίωμα. Η προστασία της εθνικής κυριαρχίας δεν επιτυγχάνεται μέσω υποχώρησης, αλλά με την τήρηση των ιστορικών και νομικών δικαιωμάτων.

Συνεπώς, απευθύνουμε μια συλλογική κραυγή και επείγουσα έκκληση προς τον λαό της χώρας, όλους τους κατοίκους του Λιβάνου και όλους τους ελεύθερους ανθρώπους παγκοσμίως, να αναλάβουν άμεση δράση υπέρ αυτής της θέσης, αντιμετωπίζοντας το σχέδιο της κυβέρνησης, της αυτοκρατορίας και της Κατοχής. Πρέπει να τεκμηριώσουμε τις παραβιάσεις και να αντισταθούμε στο μπλοκάρισμα από τα μίντια και στις εκστρατείες παραπληροφόρησης στις οποίες υπόκειται ο λαός καθώς υπερασπίζεται τη γη και τα νόμιμα δικαιώματά του. Ας κινητοποιηθούμε παγκοσμίως για να απορρίψουμε τον μηχανισμό των γενοκτονικών συστημάτων, ενώνοντας τις δυνάμεις μας όπου βρισκόμαστε για να αποδομηθεί το επεκτατικό, εποικιστικό-αποικιοκρατικό σύστημα που επιδιώκει να κυριαρχήσει στον πλανήτη μας. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την οργάνωση διαδηλώσεων και καθιστικών διαμαρτυριών μπροστά στις πρεσβείες της δύναμης κατοχής και των συνεργαζόμενων κρατών για να ενισχυθεί η φωνή της λαϊκής αντίστασης, με εκστρατείες υπογραφών για να επιβεβαιωθεί η λαϊκή υποστήριξη στο δικαίωμα υπεράσπισης της γης, με αλληλεγγύη στους εκτοπισμένους μας και με αντιμετώπιση της ιμπεριαλιστικής επίθεσης με κάθε αναγκαίο μέσο.

Απορρίπτοντας οποιονδήποτε συμβιβασμό στο δικαίωμά μας στην αυτοδιάθεση, επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας να συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα, βασιζόμενοι στην επίγνωση και την αλληλεγγύη του λαού για την προστασία όσων έχουν απομείνει από την εθνική μας κυριαρχία και αξιοπρέπεια. Ηρθε η ώρα οι λαοί του κόσμου να ελευθερωθούν από την αυτοκρατορία και η κυριαρχία να επιστραφεί σε όλους τους λαούς της γης!

Βηρυτός, 9 Μαρτίου 2026

Υπογράφοντες:

Αγροτικό Κίνημα στον Λίβανο
Συλλογικότητα Κοινωνικο-Οικονομικής Δράσης (SEAC)
Αραβικό Δίκτυο για την Κυριαρχία στα Τρόφιμα
Χαρτογράφηση του Σκότους
Σπόρος σε Κουτί
Μέτωπο Ελεύθερης Παλαιστίνης
Tafkik
Sikka Saida
Κίνημα Ανάπτυξης
Deyer Men Dar
Αραβικό Δίκτυο για την Κυριαρχία των Τροφίμων
Δίκτυο Siyada: για λαϊκή κυριαρχία στα συστήματα τροφίμων και τους πόρους
Aatma
Αγροτική Επιτροπή στον Δήμο Μπαχούν – Επαρχία Αλ-Μινιέ-Ντινίγια
Bladi Khadra
Πολιτιστικός Σύλλογος του Νότου – AUB
Λαϊκό Κίνημα

Εκτύπωση 🖨
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΗΠΑ ΛΙΒΑΝΟΣ ΣΙΩΝΙΣΤΙΚΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΣτα μαλακά ρίχνουν (πάλι) τους νεοναζιστές εγκληματίες
Επόμενο άρθρο Εφετείο ΧΑ: Ποινές-χάδι με βελούδινο γάντι

Σχετικά Αρθρα

Εζεντίν Αλ-Χαντάντ | Ενα λιοντάρι της Αντίστασης έπεσε – Ο αγώνας συνεχίζεται

Διεθνή 17 Μάι 2026, 10:40

Tο φερέφωνο του στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος, The Atlantic, παραδέχεται: Το Iράν νίκησε ΗΠΑ-«Ισραήλ» και έγινε παγκόσμια δύναμη

Διεθνή 16 Μάι 2026, 08:38

Aμερικανός βουλευτής παραδέχεται ότι οι ΗΠΑ έχασαν 39 αεροπλάνα στον πόλεμο κατά του Ιράν

Διεθνή 15 Μάι 2026, 18:54

78 χρόνια από τη Νάκμπα | Ολοι/ες αύριο στην πορεία αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό και την Αντίστασή του

Πολιτική 15 Μάι 2026, 13:03

«Στον Λίβανο τον ήπιαμε» λέει (σε ελεύθερη απόδοση) διάσημος σιωναζιστής καραβανάς

Διεθνή 15 Μάι 2026, 12:40

Οσα κι αν χτίζουνε τειχιά κι αν τον κλοιό στενεύουν, τα ντρόουν είν’ αληταριά κι όλο θα ταξιδεύουν (video)

Διεθνή 14 Μάι 2026, 22:24
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 18 Μάη

18 Μάι 2026, 00:01
Διεθνή

Εζεντίν Αλ-Χαντάντ | Ενα λιοντάρι της Αντίστασης έπεσε – Ο αγώνας συνεχίζεται

17 Μάι 2026, 10:40
Παιδεία

Βγάλτε επιτέλους τον σκασμό!

Πώς δυο 17χρονα παιδιά πίστεψαν ότι δεν έχουν πια καμιά ελπίδα

17 Μάι 2026, 08:39
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 17 Μάη

17 Μάι 2026, 00:01
Διεθνή

Tο φερέφωνο του στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος, The Atlantic, παραδέχεται: Το Iράν νίκησε ΗΠΑ-«Ισραήλ» και έγινε παγκόσμια δύναμη

16 Μάι 2026, 08:38
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

16 Μάι 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 16 Μάη

16 Μάι 2026, 00:01
Διεθνή

Aμερικανός βουλευτής παραδέχεται ότι οι ΗΠΑ έχασαν 39 αεροπλάνα στον πόλεμο κατά του Ιράν

15 Μάι 2026, 18:54
Πολιτική

78 χρόνια από τη Νάκμπα | Ολοι/ες αύριο στην πορεία αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό και την Αντίστασή του

15 Μάι 2026, 13:03
Διεθνή

«Στον Λίβανο τον ήπιαμε» λέει (σε ελεύθερη απόδοση) διάσημος σιωναζιστής καραβανάς

15 Μάι 2026, 12:40
Κόντρες

Nτροπή σου, Σι Τζιπίνγκ 

15 Μάι 2026, 11:55
Υγεία

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ως ψηφοθηρικό σόου της Αγαπηδάκη

15 Μάι 2026, 08:44
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 15 Μάη

15 Μάι 2026, 00:01
Διεθνή

Οσα κι αν χτίζουνε τειχιά κι αν τον κλοιό στενεύουν, τα ντρόουν είν’ αληταριά κι όλο θα ταξιδεύουν (video)

14 Μάι 2026, 22:24
Πολιτική

Aνέκρουσε πρύμναν το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ

14 Μάι 2026, 21:42
Κόντρες

Μαθημένοι στις κωλοτούμπες

14 Μάι 2026, 20:25
Εργατικά

Στις πειθαρχικές διώξεις απαντάμε συλλογικά και αγωνιστικά

Δευτέρα 18 Μάη, 1 μ.μ., στην Π.Δ.Ε. Κεντρ. Μακεδονίας (κτίριο ZEDA)

14 Μάι 2026, 18:49
Πολιτική

Προκαλούν οι Ουκρανοί

14 Μάι 2026, 14:26
Αθλητισμός

Χαιρετισμός στον Λαμίν Γιαμάλ από το λαό της Γάζας

14 Μάι 2026, 11:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 14 Μάη

14 Μάι 2026, 00:01
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 18 Μάη

Ημέρα ενημέρωσης για το εμβόλιο κατά του AIDS.

Ημέρα μουσείων.

Αϊτή: Ημέρα σημαίας.

1781: Εκτελούνται στην πλατεία του Κούσκο ο Τουπάκ Αμάρου, η Μικαέλα Μπαστίδας και άλλοι ηγέτες της περουβιανής εξέγερσης.

1954: Τίθεται σε ισχύ η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

1961: Πραξικόπημα από αντικομμουνιστές ανατρέπει το καθεστώς του στρατηγού Τσανγκ στη Νότια Κορέα.

1962: Βουλευτές αλληλοβρίζονται και αλληλολακτίζονται στη Βουλή κατά τη συζήτηση πρότασης δυσπιστίας προς την κυβέρνηση.

1969: Βόμβα στο «ΡΧ» της Συγγρού (ΚΕΑ).

1994: Ρουκέτα κατά των γραφείων της IBM στην οδό Φιλελλήνων (17Ν).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή ανέδειξε με εμφατικό τρόπο τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει στη γεωπολιτική και στην ενεργειακή ασφάλεια η Ευρώπη. Η Ελλάδα ανταποκρίθηκε πρώτη στην επίθεση που δέχτηκε η Κύπρος και με τον τρόπο αυτό κάναμε ένα βήμα ιστορικής σημασίας γιατί υπενθυμίσαμε στην Ευρώπη το άρθρο 42 παράγραφος 7 των Ευρωπαϊκών Συνθήκων για την Ευρωπαϊκή Αλληλεγγύη με τη στήριξη που προσφέραμε στην Κύπρο.

Σταύρος Παπασταύρου

(Ο γνωστός για τις ιδιαίτερα στενές σχέσεις του με τους σιωνιστές υπουργός Ενέργειας του Μητσοτάκη αποδεικνύεται άξιος μαθητής του Γκέμπελς. Και στο πλασάρισμα ψεύτικων ειδήσεων και στην αποσιώπηση πραγματικών ειδήσεων. Δέχτηκε καμιά επίθεση η Κύπρος; Δεν το ισχυρίστηκε κανένας. Ολοι μίλησαν για επίθεση στις βρετανικές βάσεις που βρίσκονται στην Κύπρο. Οι βάσεις, όμως, από το ιδρυτικό της Κυπριακής Δημοκρατίας δε θεωρούνται κυπριακό έδαφος αλλά βρετανικό έδαφος. Εχουν το ίδιο στάτους που έχει η αμερικάνικη βάση στο Γκουαντανάμο της Κούβας, που η κουβανέζικη επανάσταση δεν μπόρεσε να τη διώξει. Από ποιον δέχτηκαν επίθεση οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο; Οχι από το Ιράν, που διέψευσε από την πρώτη στιγμή το γεγονός. Ηταν μια προβοκάτσια των φίλων του Παπασταύρου, των σιωναζιστών του Ισραήλ, που προσπαθούσαν να σύρουν χώρες όπως η Βρετανία, η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία στον πόλεμο κατά του Ιράν. Οταν το Ιράν τους ξεμπρόστιασε, σταμάτησαν αυτές τις προβοκάτσιες. Ομως οι καλοί φίλοι των σιωναζιστών, όπως ο Παπασταύρου, εξακολουθούν να μηρυκάζουν γκεμπελίστικα τα περί «επίθεσης που δέχτηκε η Κύπρος». Αν τον ενδιαφέρει η γεωπολιτική και η ενεργειακή ασφάλεια, γιατί ο Παπασταύρου δεν στηλίτευσε το γεγονός ότι ένα ουκρανικό επιθετικό θαλάσσιο drone, έμφορτο με εκρηκτικά και επιχειρησιακά σε κατάσταση αναμονής, βρέθηκε σε ελληνικά χωρικά ύδατα; Γιατί δεν στηλίτευσε το γεγονός ότι η Ουκρανία εξάγει τον πόλεμο στη Μεσόγειο, πλήττοντας με τέτοια drones ρωσικά τάνκερ, γεγονός που εγκυμονεί τον κίνδυνο να απαντήσει με αντίστοιχα – και αριθμητικά πολλαπλάσια – πλήγματα η Ρωσία ενάντια σε πλοία που μεταφέρουν καύσιμα ή άλλα εμπορεύματα από και προς την Ουκρανία; Τι είναι πιο επικίνδυνο, ένα drone προβοκάτσιας που κινήθηκε προς τις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο ή οι πολεμικές ενέργειες της Ουκρανίας στη Μεσόγειο, που – εκτός των άλλων – εγείρουν μεγάλους κινδύνους για κάθε είδους σκάφη – αλιευτικά, αναψυχής, ποστάλια, εμπορικά – που πλέουν στην περιοχή και που τους καλοκαιρινούς μήνες πολλαπλασιάζονται εκθετικά;)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo