Δυο πράγματα ακούμε τις τελευταίες μέρες από ανθρώπους που φέρουν επιστημονικούς τίτλους. Το ένα είναι ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τον άνθρωπο από τη νόσο των πτηνών. Και το δεύτερο, που έρχεται να συμπληρώσει την προφανή αναξιοπιστία του πρώτου, είναι ότι και μολυσμένο να είναι το κρέας μπορούμε να το φάμε άφοβα, γιατί με το βράσιμο ή ψήσιμο στους 70 βαθμούς ο ιός αδρανοποιείται. Ποιον κοροϊδεύουν όλοι αυτοί οι κύριοι, που δεν ενεργούν ως επιστήμονες αλλά ως κρατικοί προπαγανδιστές;
Εμείς θα τους απαντήσουμε με δεδομένα από δικά τους ντοκουμέντα. Με την οδηγία 40/1992 «για τη θέσπιση κοινοτικών μέτρων για την καταπολέμηση της γρίπης των ορνίθων», που εφάρμοσε και το υπουργείο Γεωργίας για την αντιμετώπιση του ύποπτου περιστατικού στις Οινούσσες,
Τα πρώτα μέτρα, όταν υπάρχει υποψία προσβολής από γρίπη των πτηνών (όπως στις Οινούσσες) είναι μια μορφή καραντίνας, αρκετά αυστηρής μάλιστα (άρθρο 4 της Οδηγίας). Απαγορεύεται κάθε επαφή με την ύποπτη μονάδα, προφανώς επειδή υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης του ιού. Ακόμα και για μετακίνηση ανθρώπων από και προς την ύποπτη μονάδα απαιτείται ειδική άδεια. Αν επιβεβαιωθεί κρούσμα γρίπης των πτηνών, ακολουθούν άλλα πιο αυστηρά μέτρα (άρθρο 5): «Ολα τα πουλερικά της εκμετάλλευσης θανατώνονται επί τόπου χωρίς χρονοτριβή». Καταστρέφονται επίσης όλα τα υλικά και τα απορρίμματα της εκμετάλλευσης, με τρόπο που «να εξασφαλίζει την καταστροφή του ιού της γρίπης των ορνίθων που ενδεχόμενα υπάρχει». Αν έχουν σφαγεί πουλερικά κατά την περιόδο επώασης της νόσου, «το κρέας των εν λόγω πουλερικών θα αναζητείται και θα καταστρέφεται στο μέτρο του δυνατού». Καταστρέφονται επίσης τα αυγά, ενώ οτιδήποτε ενδέχεται να έχει μολυνθεί (κτίρια, μηχανήματα, περιβάλλων χώρος, μεταφορικά μέσα) απολυμαίνεται.
Ενώ, λοιπόν, προβλέπονται τέτοια μέτρα, διαβεβαιώνονται οι πολίτες ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος από την κατανάλωση ακόμα και άρρωστου πουλερικού, αν αυτό βραστεί ή ψηθεί. Ποια διαδρομή, όμως, έχει κάνει ένα άρρωστο πουλερικό μέχρι να φτάσει στο ταψί ή τη χύτρα; Εφυγε από μια μονάδα και ταξίδεψε ελεύθερα μολύνοντας τον αέρα και τα άλλα πουλερικά που ήταν μαζί του στο ανοιχτό φορτηγό, σφάχτηκε και ξεπουπουλιάστηκε στο σφαγείο, μπήκε σε καφάσι, μεταφέρθηκε με ψυγείο, έφτασε στον πάγκο του χασάπη ή του σούπερ μάρκετ. Σε αυτή τη διαδρομή ήρθε σε επαφή με άλλα σφάγια αλλά και με χώρους που θα μεταφέρουν άλλα σφάγια. Αρα, ο ιός μπορεί κάλλιστα να έχει μεταφερθεί σε άλλα σφάγια ή σε χώρους και σκεύη που θα μεταφέρουν άλλα σφάγια. Γιατί δεν μας λέει κανείς τους, πόσα υγιή σφάγια μπορούν να μολυνθούν από την επαφή τους με ένα μολυσμένο;
Ας έρθουμε, όμως, και στον καταναλωτή. Θα πιάσει το μολυσμένο σφάγιο με τα χέρια του, θα το καθαρίσει, θα το κόψει σε μερίδες ακουμπώντας το στον πάγκο της κουζίνας, θα το βάλει σε άλλα σκεύη πριν το μαγειρέψει, θα ξεπλύνει το λίγο αίμα κ.λπ. κ.λπ. Σε όλη αυτή τη διαδικασία το μολυσμένο σφάγιο θα έχει έρθει σε επαφή με σκεύη και χώρους που δεν θα υποστούν στη συνέχεια καμιά απολύμανση. Και βέβαια, θα έρθει σε επαφή με τον ίδιο τον καταναλωτή, πριν το μαγείρεμα. Εχει μήπως καμιά σημασία, μετά απ’ όλα αυτά, αν ο ιός θα αδρανοποιηθεί με το ψήσιμο ή το βράσιμο; Αν δεν υπήρχε κίνδυνος μετάδοσης του ιού με τις άλλες επαφές (πέρα από την κατανάλωση), τότε δεν θα χρειάζονταν όλα αυτά τα μέτρα που παίρνονται όταν εντοπιστεί ένα ύποπτο κρούσμα και όταν βεβαιωθεί κρούσμα της νόσου. Ποιον κοροϊδεύουν, λοιπόν, με τις διαβεβαιώσεις τους;
Εμείς ψάξαμε το θέμα, συζητήσαμε με επιστήμονες και πληροφορηθήκαμε ότι ο ιός αδρανοποιείται μετά από θέρμανση στους 60 βαθμούς επί μία ώρα. Σε συνθήκες εργαστηρίου, όμως. Το ύποπτο σφάγιο έχει περισυλλεγεί προσεκτικά από ανθρώπους με ολόσωμες φόρμες και γάντια (τους έχουμε δει στην τηλεόραση), κλείνεται σε αποστειρωμένο σκεύος και μεταφέρεται στο εργαστήριο χωρίς να έρθει σε επαφή με το περιβάλλον. Στο εργαστήριο παραλαμβάνεται από ειδικούς επιστήμονες οι οποίοι ελέγχουν την αντοχή του ιού στη θέρμανση, σε ένα επίσης αποστειρωμένο και απομονωμένο περιβάλλον. Εχουν οι συνθήκες της εργαστηριακής εξέτασης καμιά σχέση με τις συνθήκες διανομής της αγοράς και τις συνθήκες προετοιμασίας φαγητού σε μια οποιαδήποτε κουζίνα;