Στις 21 Γενάρη, δημοσιεύσαμε ρεπορτάζ με τίτλο «Σφυρίζει κλέφτικα η κυβέρνηση μπροστά στους κινδύνους από την νέα έξαρση της γρίπης των πτηνών». Αφορμή πήραμε από το γεγονός ότι πλήθαιναν στις χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης τα κρούσματα του υπότυπου H5N8, ενώ στη χώρα μας ανιχνεύτηκε στις 19 Δεκέμβρη κρούσμα της Γρίππης των Πτηνών σε κύκνο στο Δέλτα του Εβρου και στις 12 Γενάρη εντοπίστηκαν κρούσματα σε μονάδα αυγοπαραγωγής, που οδήγησε στη σφαγή και το θάψιμο 28.000 ορνίθων. Σημειώσαμε τότε και το επαναλαμβάνουμε και τώρα, ότι ο υπότυπος H5N8 μπορεί μεν να μην μεταδίδεται στον άνθρωπο, αλλά δεν αποκλείεται η μετάλλαξή του σε νέο υπότυπο που θα μεταδίδεται και στον άνθρωπο.
Παρολαυτά, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης υποβάθμισε τόσο πολύ τον κίνδυνο του εν λόγω υπότυπου, που είναι υψηλής παθογονικότητας, που έφτασε στο σημείο να μη βγάλει ούτε ένα δελτίο Τύπου για να ενημερώσει τον ελληνικό λαό. Οπως μας ανέφεραν οι υπηρεσιακοί παράγοντες, αυτή η τακτική επιλέχθηκε για να μην υπάρξουν επιπτώσεις στην αγορά των κοτόπουλων, των αυγών και των παράγωγων προϊόντων. Περιορίστηκαν σε εσωτερικά κείμενα με αποδέκτες τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες των 13 Περιφερειών της χώρας, που διοικητικά υπάγονται στο υπουργείο Εσωτερικών.
Η τακτική της υποβάθμισης του κινδύνου από τον υπότυπο Η5Ν8 της Γρίππης των Πτηνών συνεχίζεται μέχρι σήμερα, παρά το γεγονός ότι πλήθαιναν τα κρούσματα, τόσο σε οικόσιτα όσο και σε άγρια πτηνά, ενώ παρατηρήθηκε και μια σχετική διασπορά.
Σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώσαμε, στις 16 Φλεβάρη του 2017 επιβεβαιώθηκαν σε οικόσιτες εκμεταλλεύσεις στην Αρκαδία, σε σχετικά κοντινή απόσταση από την πληγείσα μονάδα με τις 28.000 όρνιθες αυγοπαραγωγής, τέσσερα κρούσματα σε χήνες και 30 σε πάπιες και ένα κρούσμα σε οικόσιτο πτηνό στη Φλώρινα. Την ίδια μέρα, τα κρούσματα, σε άγρια πτηνά ήταν έντεκα: πέντε στην Αρκαδία, ένα στη Ρόδο, ένα στη Φλώρινα, τρία στη Ροδόπη και ένα στον Εβρο.
Στις 30 Γενάρη, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ι. Τσιρώνης αναγκάστηκε να βγάλει Απόφαση, με την οποία τροποποιεί υπουργική Απόφαση του 2008 που αφορά τα μέτρα βιοασφάλειας για την αντιμετώπιση των κινδύνων από τη Γρίππη των Πτηνών. Με την τροποποίηση γίνονται αυστηρότερα τα μέτρα και για τις λεγόμενες Συστηματικές Πτηνοτροφικές Μονάδες.
Και τι παρατηρούμε;
Πρώτον, η απόφαση αυτή γνωστοποιήθηκε για πρώτη φορά στις 16 Φλεβάρη, με έγγραφο της Διεύθυνσης Υγείας των Ζώων, με αριθμό πρωτοκόλλου 581-18238/16-2-2017. Σύμφωνα με τον Πίνακα Διανομής, αυτό το έγγραφο είχε στους αποδέκτες και τις Διευθύνσεις Κτηνιατρικής των Περιφερειών.
Δεύτερον, αυτό το έγγραφο δε δημοσιοποιήθηκε ποτέ. Στις 20 Φλεβάρη, ανακοινώθηκαν διάφορα μέτρα βιοασφάλειας, όμως αποσιωπούνται τόσο η απόφαση του Τσιρώνη όσο και τα νέα κρούσματα της 16ης Φλεβάρη.
Επικοινωνήσαμε, στις 21 Φλεβάρη, με την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Πελοποννήσου και διαπιστώσαμε ότι αγνοεί την ύπαρξη της απόφασης Τσιρώνη, με την οποία, όπως προαναφέραμε, αυστηροποιούνται τα μέτρα βιοασφάλειας. Την ρωτήσαμε αν έβγαλαν αποφάσεις για τα μέτρα βιοασφάλειας και μας απάντησε ότι την ίδιο μέρα έβγαλαν αποφάσεις στη Διαύγεια της Περιφέρειας. Ψάξαμε στη Διαύγεια και βρήκαμε αυτές τις αποφάσεις ανεβασμένες στις 12:30 το μεσημέρι της 21ης Φλεβάρη. Διαπιστώσαμε ότι δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά στην απόφαση Τσιρώνη που εκδόθηκε για να αυστηροποιήσει υποτίθεται τα μέτρα βιοασφάλειας.
Αν στο μπάχαλο που περιγράψαμε προσθέσετε ότι οι κτηνίατροι των Διευθύνσεων Κτηνιατρικής των 13 Περιφερειών της χώρας υπάγονται διοικητικά όχι στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά στο υπουργείο Εσωτερικών και ότι το προσωπικό είναι ελάχιστο (και δεν έχει μόνο το καθήκον να ελέγχει την Γρίππη των Πτηνών) μπορείτε να βγάλετε αβίαστα το συμπέρασμα, ότι ο ελληνικός λαός είναι ανυπεράσπιστος μπροστά στο συγκεκριμένο κίνδυνο.