Και «ξαφνικά», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Τσιόδρας θυμήθηκε χτες να μας εξηγήσει τι σημαίνει «ανοσία της αγέλης». Πριν δώσει το λόγο στον σερίφη Χαρδαλιά, εξήγησε στο πανελλήνιο που (δυστυχέστατα) κρέμεται –στην πλειοψηφία του- από τα χείλη του:
«Με τα ως σήμερα δεδομένα από παρόμοιους κορονοϊούς, καθώς και τους ιούς SARS και MERS, φαίνεται πως μετά από λοίμωξη με το νέο ιό οι περισσότεροι θα έχουν κάποιο βαθμό ανοσίας, κάποιοι πιο σημαντικό από τους άλλους. Φαίνεται ότι η διάρκεια αυτής της απάντησης με αντισώματα, με τα μέχρι τώρα δεδομένα που έχουμε από άλλους κορονοϊούς, θα κρατήσει τουλάχιστον ένα έτος με πιθανή μείωση μετά. Εάν είναι αλήθεια ότι η λοίμωξη δημιουργεί ανοσία στα περισσότερα ή όλα τα άτομα και ότι η προστασία διαρκεί ένα έτος ή περισσότερο, τότε η μόλυνση αυξανόμενου αριθμού ανθρώπων σε οποιοδήποτε δεδομένο πληθυσμό, θα οδηγήσει στη συσσώρευση της αποκαλούμενης ανοσίας της αγέλης.
Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Σημαίνει πως ένα μολυσμένο άτομο έχει όλο και λιγότερες πιθανότητες να έρθει σε επαφή με ένα πρόσωπο που δεν έχει περάσει τη λοίμωξη, ένα ευαίσθητο στη λοίμωξη πρόσωπο. Και αν είναι αρκετά διαδεδομένη η ανοσία της αγέλης, θα αρχίσει να μειώνεται ο αριθμός των νέων μολύνσεων ακόμα και χωρίς υπόλοιπα μέτρα για την επιβράδυνση της μετάδοσης. Θα περιοριστεί ο ιός ή θα εξαφανιστεί τελείως μέχρι να εξασθενήσει η μετάδοση του ιού – αν δεν εξαφανιστεί – ή γεννηθούν αρκετά νέα άτομα που είναι ευαίσθητα στη λοίμωξη» (η έμφαση δική μας).
Βάλαμε τη λέξη «ξαφνικά» σε εισαγωγικά, γιατί την ίδια μέρα που ο κ. Τσιόδρας αποφάσισε να μας κάνει μάθημα για την «ανοσία της αγέλης», αναπτυσσόταν από τα ΜΜΕ μια εκκωφαντική φιλολογία για μέτρα χαλάρωσης της καραντίνας σε Ιταλία και Ισπανία και μια σεναριολογία για την πορεία της εξόδου από την καραντίνα στη χώρα μας. Δεν ήταν, λοιπόν, τυχαίο το «μάθημα» από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας. Εβαλε την επιστημονική πινελιά στην περιρρέουσα φιλολογία και σεναριολογία, η οποία ποτέ δεν είναι αυθόρμητη. Τα παπαγαλάκια πάντοτε παίρνουν γραμμή από την κυβέρνηση και προσαρμόζουν τη φιλολογία τους σ’ αυτή τη γραμμή.
Ασφαλώς, κάποια στιγμή η χώρα θα πρέπει να βγει από την καραντίνα. Με τι όρους, όμως, πρέπει να βγει; Με όρους προστασίας της δημόσιας υγείας και της ζωής των ευπαθών ομάδων του λαού μας ή με όρους υπαγορευμένους από την ανάγκη διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης έτσι που να μη θιγούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου;
Δεν πρόκειται για ψευτοδίλημμα. Πρόκειται για το πραγματικό δίλημμα που σφραγίζει όλη την περίοδο από τον περασμένο Νοέμβρη, που εμφανίστηκε η επιδημία του νέου κοροναϊού στην επαρχία Χουμπέι της Κίνας, μέχρι τη στιγμή που ο ΠΟΥ αναγκάστηκε να κηρύξει πανδημία και από τότε μέχρι σήμερα.
To κινέζικο ιμπεριαλιστικό κράτος προσπάθησε αρχικά να κρύψει την εμφάνιση επιδημίας του νέου ιού. Οταν αυτό δεν μπορούσε πλέον να κρυφτεί, πήρε τη σκυτάλη ο ΠΟΕ με τις κατευναστικές ανακοινώσεις του και την προστασία… του τουρισμού και του εμπορίου, όπως ξεδιάντροπα δήλωναν οι εκπρόσωποί του. Οταν αναγκαστικά (και με τα χίλια ζόρια) κηρύχτηκε πανδημία, η σκυτάλη πέρασε στον Μπόρις Τζόνσον, που σήκωσε τη σημαία της «ανοσίας της αγέλης», και στον Ντόναλντ Τραμπ, που ως γνήσιος καπιταλιστής διακήρυξε ότι «η θεραπεία είναι χειρότερη από τη νόσο». Κι εκείνοι που δεν έκαναν τόσο «χοντρές» δηλώσεις, άρχισαν να παίρνουν μέτρα καραντίνας μόνο όταν άρχισαν να βουλιάζουν τα συστήματα Υγείας και οι νεκροί να μη βρίσκουν χώρο να ταφούν. Στην Ιταλία χρειάστηκε να απεργήσουν οι βιομηχανικοί εργάτες για να κλείσουν τα εργοστάσια. Στη Γαλλία και στην Ισπανία άφησαν τους ηλικιωμένους να πεθάνουν «ήσυχοι» στα γηροκομεία, για να μην καταλαμβάνουν κρεβάτια στις ΜΕΘ. Στην Αγγλία το έκαναν με… αγγλοσαξονικό φλέγμα: ζήτησαν από τους ηλικιωμένους να υπογράψουν δήλωση ότι δε θέλουν να τους μεταφέρουν στο νοσοκομείο, αν νοσήσουν, αλλά προτιμούν να πεθάνουν στο γηροκομείο ή στο σπίτι!
Ολ’ αυτά και πολλά ακόμα, που δεν έχουμε σταματήσει να καταγράφουμε στα ρεπορτάζ μας τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, δείχνουν ότι τα αστικά κράτη έβαλαν στην κορυφή την «οικονομία», δηλαδή τα κέρδη της κεφαλαιοκρατίας, και από κάτω τις ανθρώπινες ζωές. Και τώρα, που η πανδημία ολοκληρώνει (ή φαίνεται να ολοκληρώνει) τον πρώτο φονικό της κύκλο σε βασικά ιμπεριαλιστικά κέντρα, περισσότερη συζήτηση γίνεται για το βάθος της επερχόμενης καπιταλιστικής ύφεσης, παρά για τα ιατρικά-επιδημιολογικά προαπαιτούμενα της εξόδου από την καραντίνα. Γι’ αυτό και δεν μπορούμε (και δεν πρέπει) να τρέφουμε την παραμικρή εμπιστοσύνη στις δηλώσεις των «ειδικών» με τους βαρύγδουπους τίτλους. Οι περισσότεροι από δαύτους έχουν θέσει την επιστήμη στην υπηρεσία του κεφαλαίου. Τα αστικά κράτη, με τον ίδιο κυνισμό που άφησαν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να πεθάνουν, εν γνώσει τους ότι αυτό θα ήταν το αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολουθούσαν (δεν μπορεί να μην υπολόγισαν και το… όφελος για τα ασφαλιστικά ταμεία και τα ταμεία Υγείας από τους θανάτους τόσων συνταξιούχων), μπορεί «χαλαρά» να παίξουν στα ζάρια ίσο ή μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπινων ζωών, προκειμένου να επιστρέψουν μια ώρα γρηγορότερα στην «κανονικότητα», περιορίζοντας το βάθος της επερχόμενης ύφεσης.
Στη χώρα μας οι προοπτικές είναι χειρότερες σε σχέση με τα βασικά ιμπεριαλιστικά κέντρα της Ευρώπης κι ας είναι –μέχρι στιγμής- σημαντικά μικρότερος ο αριθμός των νοσηλευόμενων στις ΜΕΘ και των θανάτων. Γιατί δεν υπάρχει στοιχειώδης επιδημιολογική χαρτογράφηση, εξαιτίας της πραγματοποίησης ελάχιστων τεστ.
Μέχρι την προπερασμένη βδομάδα, ο Τσιόδρας έλεγε ότι υπάρχει ένα μαθηματικό μοντέλο που έχει φτιάξει μια καθηγήτρια του ΕΚΠΑ με την ομάδα της και υπολογίζει ότι τα πραγματικά κρούσματα είναι πολλαπλάσια, ενδεχομένως δεκαπλάσια, με σημαντικό βαθμό αβεβαιότητας. Ξέρετε γιατί σταμάτησε να κάνει αναφορά σ’ αυτό το μαθηματικό μοντέλο; Γιατί απλούστατα έχει πλέον καταστεί άχρηστο καθώς ο βαθμός αβεβαιότητας του μοντέλου έφτασε σε δυσθεώρητα ύψη.
Οταν δεν κάνεις μεγάλο αριθμό τεστ, δεν μπορείς με κανένα μαθηματικό μοντέλο να υπολογίσεις ποιο είναι το εύρος των κρουσμάτων στη χώρα. Επομένως δεν έχεις επιδημιολογική εικόνα για τη διασπορά του ιού στη χώρα και για το βαθμό που έχει αναπτυχθεί η «ανοσία της αγέλης».
Επιστροφή στο χτεσινό «μάθημα» Τσιόδρα περί «ανοσίας της αγέλης». «Αν είναι αρκετά διαδεδομένη η ανοσία της αγέλης, θα αρχίσει να μειώνεται ο αριθμός των νέων μολύνσεων ακόμα και χωρίς υπόλοιπα μέτρα για την επιβράδυνση της μετάδοσης». Πολύ σωστά. Για ν’ αρχίσεις να χαλαρώνεις τα μέτρα της καραντίνας, θα πρέπει να γνωρίζεις σε ποιο βαθμό είναι διαδεδομένη η «ανοσία της αγέλης». Κι ακόμα, να έχεις φτιάξει έναν επιδημιολογικό χάρτη, γεωγραφικό και κοινωνικό, για να ξέρεις πού βαδίζεις και τι στοχευμένα μέτρα πρέπει να πάρεις και να μην αφήσεις ένα λαό -που υπέμεινε αγόγγυστα μια πρωτοφανή στα χρονικά των σημερινών Ελλήνων καραντίνα- έκθετο σε μια αναζωπύρωση της επιδημίας.
Oταν προ ημερών τέθηκε σχετικό ερώτημα στον Τσιόδρα, πήρε το γνωστό ύφος της ξινίλας, που παίρνει όταν του φέρνουν αντίρρηση, και ζήτησε ν’ αφήσουμε την Επιτροπή να χειριστεί το ζήτημα, δείχνοντάς της απόλυτη εμπιστοσύνη, γιατί ξέρει τι κάνει. Αυτό μας φοβίζει ακόμα περισσότερο. Οχι μόνο γιατί θυμόμαστε πώς χειρίστηκαν την πανδημία στην αρχή (όταν άφησαν ορθάνοιχτες τις πόρτες εισόδου, ακόμα και από τη γειτονική Ιταλία, όπου ο χάρος θέριζε με δρεπανηφόρο άρμα), αλλά και γιατί ξέρουμε ότι αυτή η Επιτροπή δεν υπηρετεί τον ελληνικό λαό αλλά την κυβέρνηση και τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Από άποψη αρχών, λοιπόν, καμιά εμπιστοσύνη στον Τσιόδρα και τους ομοίους του.
Θα μιλήσουμε και συγκεκριμένα, όμως. Για να ξέρεις πόσο είναι «διαδεδομένη η ανοσία της αγέλης», θα πρέπει να κάνεις μαζικά τεστ στον πληθυσμό. Οχι τα τεστ αντισωμάτων, που μέχρι στιγμής είναι της πλάκας, αλλά μοριακά τεστ, τα μόνα που είναι αξιόπιστα.
Τι έχει γίνει μέχρι τώρα; Εχουν γίνει ελάχιστα τεστ, τα περισσότερα των οποίων δεν έγιναν σε τυχαία δείγματα, όπως επιβάλλεται επιδημιολογικά, αλλά με τον ΕΟΔΥ να τρέχει πίσω από τον ιό. Οπου έβλεπαν να αυξάνονται τα κρούσματα, έτρεχαν ασθμαίνοντας και εκ των υστέρων να κάνουν τεστ σε σχετικά μαζική κλίμακα. Οπως συνέβη με το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», με τους οικισμούς των Ρομά στη Λάρισα και την Ξάνθη, με το γηροκομείο στη Νέα Μάκρη, με τα στρατόπεδα προσφύγων στη Ριτσώνα και στη Μαλακάσα κτλ. Αντί να κάνουν μαζικά τεστ στις ευπαθείς ομάδες ή σε ταξιδιώτες ή σε κατοίκους οικισμών με μεγάλο συνωστισμό και λειψά μέσα καθαριότητας και υγιεινής, επέλεγαν την καραντίνα και μόνον αυτή.
Υπάρχει και συνέχεια. Ο Τσιόδρας ξεκίνησε τις δηλώσεις του με αναφορά στα τεστ αντισωμάτων, χωρίς να κάνει τη διάκριση με τα αξιόπιστα μοριακά τεστ, την οποία ο ίδιος έκανε μέχρι πριν από μερικές μέρες. Είπε συγκεκριμένα, χωρίς να ερωτηθεί: «Σχετικά με τα τεστ αντισωμάτων, που ανακοινώνονται από κάποιες χώρες, υπάρχουν τουλάχιστον 60 τέτοια τεστ υπό ενεργό έλεγχο και αξιολόγηση σε διάφορα μέρη του κόσμου. Ανάλογα με την αξιοπιστία τους, θα χρησιμοποιηθούν για επιδημιολογικούς σκοπούς, όπως έχει ορίσει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και σύμφωνα με τα κριτήρια που έθεσε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και ειδικότερα οι εργαστηριακοί της Επιτροπής».
Ξέρετε τι μας λέει εμάς αυτό; Οτι καλυμμένοι πίσω από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), ένα όργανο της ΕΕ, που βρίσκεται πάντοτε σε διατεταγμένη υπηρεσία, έχουν σκοπό να κάνουν μόνο τεστ αντισωμάτων και να προσπαθήσουν μ’ αυτά να φτιάξουν επιδημιολογικό χάρτη, χαλαρώνοντας ταυτόχρονα την καραντίνα, ώστε να μειώσουν τη ζημιά για τον ελληνικό καπιταλισμό.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο Τσιόδρας δε λέει κουβέντα για τις περιβόητες ΚΟΜΥ (Κινητές Ομάδες Υγείας), που ακόμα δεν τις έχουν φτιάξει, μολονότι τις έχουν εξαγγείλει από τις 20 Μάρτη, όπως αποκαλύψαμε. Μέχρι τώρα μας έλεγαν ότι αυτές οι 500 κινητές ομάδες (ένας νοσηλευτής, ένας οδηγός, ένα αυτοκίνητο) θα μοιραστούν σε περιοχές ευθύνης και θα κάνουν κατ’ οίκον λήψεις βιολογικού υλικού, προκειμένου αυτό να εξεταστεί στα εργαστήρια για ανίχνευση κορωναϊού. Λήψη βιολογικού υλικού και εξέτασή του στα εργαστήρια σημαίνει πραγματοποίηση μοριακών τεστ.
Εχουμε την υποψία (για να μην πούμε τη βεβαιότητα), ότι ο Τσιόδρας, με την αναφορά του μόνο σε τεστ αντισωμάτων (και καθόλου σε μοριακά τεστ), τα οποία συνέδεσε με τον έλεγχο της «ανοσίας της αγέλης», και με την αποφυγή κάθε αναφοράς στις Κ.ΟΜ.Υ. (που υποτίθεται ότι θα συγκροτούνταν για την πραγματοποίηση μοριακών τεστ σε μαζική κλίμακα), φτιάχνει κλίμα, προλειαίνει το έδαφος για καταφυγή σε τεστ της πλάκας, με τεράστιο βαθμό αβεβαιότητας (όπως ο ίδιος έλεγε προ ημερών), με στόχο να επισπεύσουν την έξοδο από την καραντίνα, χωρίς να έχουν σαφή επιδημιολογική εικόνα, παίζοντας ζωές στα ζάρια.
Επειδή αυτά δεν πρέπει να τ’ αφήνουμε στη δικαιοδοσία των «ειδικών» του αστικού κράτους, γιατί αφορούν τις ζωές δικών μας ανθρώπων, των συνταξιούχων μας, των ανθρώπων μας με νοσήματα ή με χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα, πρέπει από τώρα να τους προειδοποιήσουμε: να μην διανοηθείτε να επιχειρήσετε έξοδο από την καραντίνα, χωρίς προηγουμένως να κάνετε μαζικά μοριακά τεστ.
ΥΓ. Για το ζήτημα των μοριακών τεστ και των δυνατοτήτων των πανεπιστημιακών και ερευνητικών εργαστηρίων στην Ελλάδα κάνουμε εδώ και μέρες ρεπορτάζ, τα δεδομένα του οποίου θα παρουσιάσουμε σύντομα.