Ο υπουργός Υγείας Ν. Κακλαμάνης, ένας από τους πιο σοβαρούς πολιτικούς της κυβερνητικής παράταξης, βρίσκεται ένα βήμα πριν την πλήρη γελοιοποίηση με το νέο σύστημα εφημεριών που έχει επιβάλει στα νοσοκομεία και το οποίο προσπαθεί να υποστηρίξει με αυταρχικό τρόπο, νομίζοντας ότι κάτι μπορεί να καταφέρει. Δεν είναι ο πρώτος. Είχε προηγηθεί ο Αλ. Παπαδόπουλος που έσπασε τα μούτρα του και για ένα διάστημα βρέθηκε εκτός πολιτικής, καθώς τον άδειασε ο ίδιος ο Σημίτης.
Ο Κακλαμάνης, όπως και ο προκάτοχός του, νομίζει ότι το σύστημα εφημεριών είναι κάτι σαν το σύστημα αναμονής στις τράπεζες και πως οι ασθενείς που προσέρχονται στα νοσοκομεία είναι σαν τους μικροκαταθέτες που παίρνουν το χαρτάκι που ορίζει τη σειρά τους στα γκισέ των τραπεζών. Τί θα κάνει, όμως, ένα νοσοκομείο όταν θα του πάει ένας ασθενής με ιδιωτικό μέσο και δεν έχει κρεβάτι; Θα φωνάξει ασθενοφόρο για να τον στείλει σε άλλο νοσοκομείο; Κι αν πρέπει επειγόντως να νοσηλευτεί ο ασθενής;
Αυτό ακριβώς συνέβη στο «Αγία Ολγα» και είναι προς τιμήν του διευθυντή της Α’ Παθολογικής Κλινικής που έβαλε ασθενείς σε ράντζα, αντί να τους ξαποστείλει σε άλλα νοσοκομεία, υποβάλλοντάς τους σε ταλαιπωρία. Ο Κακλαμάνης βγήκε στα «παράθυρα» για να καταγγείλει σαμποτάρισμα του νέου συστήματος, όμως οι γιατροί αποκάλυψαν ότι στην εφημερία της 30ής Γενάρη το νοσοκομείο είχε 30 ράντζα και τα είχε με εντολή του Συντονιστικού Οργάνου Τομέα Υγείας (ΣΟΤΥ), δηλαδή του οργάνου που έχει συστήσει το υπουργείο για να ρυθμίζει τη ροή των ασθενών στα εφημερεύοντα νοσοκομεία, ώστε να εξαφανιστούν (υποτίθεται) τα ράντζα.
Το πρόβλημα των ράντζων δεν είναι τεχνικό, για να λυθεί με μεθόδους «φαινομένων αναμονής», όπως επιχειρούν οι φωστήρες του υπουργείου Υγείας. Οφείλεται πρωτίστως στον όγκο των ασθενών και στην αδυναμία των νοσοκομείων να ανταποκριθούν λόγω έλλειψης προσωπικού. Στο «Αγία Ολγα», για παράδειγμα, οι ελλείψεις σε προσωπικό φτάνουν το 30% σε όλες σχεδόν τις υπηρεσίες, ενώ παραμένει αναξιοποίητη η παλιά πτέρυγα και 2 κλίνες ΜΕΘ, λόγω έλλειψης προσωπικού. Τουλάχιστον 120 κλίνες ΜΕΘ παραμένουν κλειστές στα δημόσια νοσοκομεία, λόγω έλλειψης προσωπικού, και το υπουργείο δεν έχει πρόβλημα να υπογράψει σύμβαση με μεγάλο ιδιωτικό νοσοκομείο για τη χρησιμοποίηση 50 κλινών ΜΕΘ. Μήπως μπορεί ο κ. Κακλαμάνης να μας πει πόσες «σουϊτες» μένουν άδειες στα μεγάλα νοσοκομεία που ανακαινίστηκαν, ενώ οι ασθενείς που δεν έχουν τα φράγκα στοιβάζονται σε ράντζα στους διαδρόμους;
Οσο για τους μεγαλογιατρούς, φυσικά και δεν πρόκειται να τους θίξει το νέο σύστημα εφημεριών. Αυτοί θα κάνουν μια χαρά τη δουλίτσα τους, όπως και μέχρι τώρα. Αλλωστε, η κυβέρνηση (όπως και οι προηγούμενες) δεν θέλει να εξαφανίσει το φακελάκι. Γιατί το φακελάκι είναι το αντίδοτο για τις χαμηλές αμοιβές των γιατρών. Η πλειοψηφία έχει πάψει να διεκδικεί και το ‘χει ρίξει στο φακελάκι και έχει μείνει μια μειοψηφία να κρατάει ψηλά τη σημαία της αξιοπρέπειας και της ιατρικής δεοντολογίας και ηθικής. Αυτό που το ξέρει όλος ο κόσμος το… αγνοεί ο κ. Κακλαμάνης.