♦ Εκεί στο υπουργείο Υγείας φαίνεται ότι κάποιος χρώσταγε στους ξενοδόχους. Σε εγκύκλιο που στείλανε με αριθμό 69533 στις 6.6.06 ούτε λίγο ούτε πολύ απάλλαξαν τα ξενοδοχεία απ’ την άδεια χρήσης στην περίπτωση χρησιμοποίησης θαλασσινού νερού. Μετά από δυο περίπου μήνες, όμως, έλαβαν έγγραφο απ’ το ΥΠΕΧΩΔΕ που τους γνωστοποιούσε: «Σύμφωνα με το άρθρο 11 παρ. 1 του ν. 3199/2003 (ΦΕΚ 280Β) “Για την παροχή νερού, τη χρήση νερού και την εκτέλεση έργου για την αξιοποίηση υδατικών πόρων καθώς και… από φυσικό ή νομικό πρόσωπο του ιδιωτικού ή του δημόσιου τομέα απαιτείται άδεια”.
Σημειώνεται ότι το πεδίο εφαρμογής του νόμου είναι σύμφωνα με το άρθρο 2 παρ.1 τα επιφανειακά και υπόγεια ύδατα της χώρας. «Επιφανειακά ύδατα» είναι τα εσωτερικά ύδατα συμπεριλαμβανομένων και των παράκτιων υδάτων. Κατά συνέπεια στην περίπτωση χρήσης νερού από τη θάλασσα για κολυμβητικές δεξαμενές απαιτείται η έκδοση άδειας χρήσης νερού από την οικεία Περιφέρεια σύμφωνα με τις διατάξεις της ΚΥΑ 43504/5-12-05/(1784 Β).
Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες ως προς τη διόρθωση του αναφερόμενου σημείου της εγκυκλίου, ενημερώνοντας και την Υπηρεσία μας».
Τι να πει κανείς. Αυτοί ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη του τουρισμού και της εθνικής οικονομίας και οι άλλοι τους την πέφτουν για χάρη της προστασίας του περιβάλλοντος. Γι’ αυτό κι αυτός ο τόπος δεν θα δει ποτέ… προκοπή!
♦ Μπορείτε τώρα εσείς να μας πείτε γιατί στο υπουργείο Υγείας, ενώ λαμβάνουν κατά δεκάδες τις μελέτες ασφαλείας των διάφορων εγκαταστάσεων που διαχειρίζονται επικίνδυνες χημικές ουσίες, δεν τις αξιολογούν; Το πρόβλημα βέβαια δεν είναι να κλείσουν οι αριθμοί πρωτοκόλλου, αλλά η εκμηδένιση του κινδύνου απ’ τη λειτουργία αυτών των εγκαταστάσεων. Μήπως δεν ξέρουμε όλοι μας για τα διάφορα «ατυχήματα» (εγκλήματα) που έγιναν στη χώρα μας και σ’ άλλες χώρες; Αυτοί όμως, ενώ μετέχουν σε αμειβόμενες επιτροπές με θέμα την ασφάλεια αυτών των εγκαταστάσεων, αφήνουν τις μελέτες αναπάντητες, με αποτέλεσμα η αξιολόγηση να θεωρείται αυτόματα απ’ το νόμο θετική. Εκστομίζουν παπαριές για τις… πιθανότητες να συμβεί κάποιο ατύχημα, ενώ ο κίνδυνος, όπως έχει αποδειχτεί, είναι υπαρκτός και όχι αμελητέος. Βρε δεν πάτε στο διάολο!
♦ Ποια κριτήρια μας λέτε ότι εφαρμόζονται για τη χορήγηση άδειας σκοπιμότητας ακτινολογικών μηχανημάτων; Το μόνο ασφαλές κριτήριο φαίνεται ότι είναι όταν μπορείς να δώσεις κάτι, τότε να μπορείς και να λάβεις κάτι αντίστοιχα.
Ποια κριτήρια εφαρμόστηκαν για να πάρει άδεια αξονικού η εταιρεία ΒΙΟΔΙΑ-ΓΝΩΣΤΙΚΗ ΕΠΕ στον Πειραιά; Χωρίς κανένα κριτήριο, αφού ο Πειραιάς ήταν ήδη πιασμένος και δεν χωρούσε άλλη άδεια. Ποια κριτήρια εφαρμόστηκαν για να πάρει άδεια η EXPRESS SERVICE στη Θεσσαλονίκη; Μήπως έχει να μας πληροφορήσει κάτι επ’ αυτού ο υφυπουργός Γιαννόπουλος ή τον έχουν απορροφήσει εντελώς τα ιερά κείμενα της εκκλησίας μας;
♦ Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ευθύνεται για την έκδοση της 21540 του 2005 υπουργικής απόφασης με την οποία χορηγήθηκαν δεκάδες άδειες αξονικών τομογράφων και οστεοπυκνομέτρων. Μην ψάχνετε για τα επιστημονικά δεδομένα αυτής της απόφασης γιατί δύσκολα θα τα βρείτε. Ασε που αφήνει ανοικτά πολλά «παράθυρα» και σ’ άλλες περιπτώσεις πρέπει να καταφύγεις σε ιέρεια και μαντείο για να καταλάβεις τι εννοεί.
Μια και μιλούμε για την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας έχουμε να κάνουμε μια ερώτηση. Μήπως ο πρώην υπουργός Κακλαμάνης θυμάται κάτι για τον συνδυασμό Ντούνας-αξονικός-Ν. Ηράκλειο; Αν ξέχασε, ίσως ο κύριος Μελιτσιώτης να θυμάται.
♦ Επ’ ευκαρία, να ξέρετε ότι στην επιτροπή χορήγησης αδειών ήταν μέχρι πρότινος μέλος και ο Διονύσης Μελιτσιώτης, πρόεδρος του ΟΠΑΔ και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό Κακλαμάνη. Οχι τίποτε το επιλήψιμο δηλαδή, ο άνθρωπος και γλυκομίλητος είναι και χαμογελαστός είναι και προπαντός εξυπηρετικός! Με το αμίμητο χιούμορ του ίσως μπορεί να μας εξηγήσει πώς πήρε την άδεια του οστεοπυκνομέτρου το διαγνωστικό «Βορείων Προαστείων».
♦ Μέλος της επιτροπής ήταν και ο γενικός επιθεωρητής υγείας και πρόνοιας Σαμπατακάκης που παραιτήθηκε. Προσπάθησε να απελευθερώσει κι άλλο τα κριτήρια χορήγησης αδειών αλλά τελικά δεν τα κατάφερε. Μήπως, κύριε επιθεωρητά, γνωρίζετε τον Bill Σταθάκο (Μπρούκλιν, Νιου Γιορκ), τελετάρχη της «εθνικής παρέλασης» στην Νέα Υόρκη; Τελικά δεν τα κατάφερε να πάρει την άδεια του αξονικού, ε; ‘Η μήπως γνωρίζετε να μας πείτε πώς πήρε άδεια αξονικού ο ακτινολόγος Πλώτας στην Κόρινθο, ενώ προηγείτο η αίτηση του Κοτρώτσου, που δεν πήρε; Ισως κρίθηκε ότι η υπουργική απόφαση εκτός απ’ τα «παράθυρα» και τις ασάφειες κρύβει και κάτι από μυστήριο!
Αλλά και η απάντηση που δώσατε στις διαμαρτυρίες του ακτινολόγου Ζιώγα γα την χορήγηση άδειας σκοπιμότητας αξονικού στο γιατρό Καφέ στο Βόλο είναι ανεπανάληπτη και θα μείνει στην ιστορία. Σε μια παράγραφο στο υπ’ αριθμ. 131700/2-12-2005 έγγραφο επισημαίνετε: «Για λόγους ανταγωνιστικότητας που παραδοσιακά υπάρχουν με το γειτονικό νομό (Λάρισας) που έχει ήδη υπέρβαση του αριθμού αξονικών, πέραν των προβλεπομένων από τα πληθυσμιακά κριτήριά τους». Απροσμέτρητε, η ευρηματικότητά σου μας συγκλονίζει!
♦ Σαμπατακάκης και Στριγγάρης παραιτήθηκαν απ’ την Επιτροπή χορήγησης αδειών μετά από αντιδράσεις. Εκτός όμως απ’ την παραίτηση αυτών των δύο ανωτέρων υπαλλήλων είχαμε και την αποτροπή της απόφασης για τη χορήγηση άδειας αξονικού στον ένα απ’ τους δύο. Να χαρούμε; Γιατί όχι, αφού αποδεικνύει ότι η αντίσταση στην αυθαιρεσία φέρνει αποτελέσματα, διδάσκει τους υπαλλήλους ότι χωρίς τη δική τους συναίνεση δεν μπορεί να γίνει τίποτε, ξεσκεπάζει την υποκρισία και την απάτη της ηγεσίας που κατασκευάζει τρύπιες αποφάσεις και μετά η ίδια δεν σέβεται ούτε αυτές.
Οι απαισιόδοξοι θα μας απαντήσουν ότι η ηγεσία δοκιμάζει και ξαναδοκιμάζει, αλλάζει τα δεδομένα, μετακινεί τους ανυπότακτους υπαλλήλους και τελικά τα καταφέρνει. Τότε τι μένει, να υποταχτούμε; Η υποταγή φέρνει μεγαλύτερη διαφθορά, αφού τότε οι διάφοροι οσφυοκάμπτες δεν σταματάνε πουθενά. Εως ότου υπάρχει το καπιταλιστικό σύστημα εμείς δεν έχουμε αυταπάτες: η διαφθορά θα υπάρχει, το κέρδος και η συναλλαγή θα οδηγούν στις παράνομες αποφάσεις. Γι’ αυτό και αντιστεκόμαστε αλλά και δεν τρέφουμε αυταπάτες για το εύρος των επιτυχιών μας μέσα στα πλαίσια του καπιταλισμού.