Χαράς ευαγγέλια! Οπως μας ενημέρωσε η Βάνα Παπαευαγγέλου την Παρασκευή, «λόγω και του αυξημένου αριθμού των τεστ, αλλά και συνυπολογίζοντας τα self-tests, η χώρα μας άλλαξε και πάλι χρώματα στον Ευρωπαϊκό χάρτη σύμφωνα με τη χθεσινή έκθεση του ECDC».
Πράγματι, στις 22 Απρίλη η Ελλάδα βγήκε από το μουντό μουσταρδί και απεικονίζεται με ένα καταπράσινο χρώμα, όπως μπορείτε να δείτε στο χάρτη. Σαν εύφορο λιβάδι, έτοιμο να υποδεχτεί τους τουρίστες για να κυλιστούν χαρούμενοι στα covid free γρασίδια. Εντάξει, χρειάστηκε λίγη… δημιουργική επιδημιολογία, αλλά όλα επιτρέπονται όταν πρόκειται να σώσουμε τη… «βαριά βιομηχανία μας». Και μην τολμήσει κανείς να αμφισβητήσει τα δεδομένα, γιατί θα τον κατακεραυνώσει ο ακροδεξιός τηλεπλασιέ-υπουργός-πανελίστας, τρίβοντάς του στη μούρη το χάρτη του ECDC και τσιρίζοντας με τη στριγκιά φωνή του: «Το βλέπεις το πράσινο; Το πράσινο το βλέπεις;».
Μετά η σκυτάλη πέρασε στον… ειδικό στα μαθηματικά μοντέλα Γκίκα Μαγιορκίνη: «Οπως είπε και η κυρία Παπαευαγγέλου, αλλά θα πει και ο κύριος Κοντοζαμάνης, το συνολικό προφίλ της παρέμβασης (σ.σ. με τα self test) έχει ήδη παρουσιαστεί στον ECDC, ο οποίος φαίνεται ότι αποδέχεται την εγκυρότητα των self-tests. Μετά από αυτή την εξέλιξη, η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες με τους υψηλότερους ρυθμούς εργαστηριακής διερεύνησης στην Ευρωπαϊκή Ενωση»!!!
Ο Κοντοζαμάνης εξήγησε ότι η Ελλάδα ανήκει στις χώρες του «Σενάριου 1», για τις οποίες «το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων θεωρεί εφικτό τον υπολογισμό δεικτών, τόσο για τη συχνότητα εμφάνισης κρουσμάτων, όσο και για τη συχνότητα διενέργειας ελέγχων και για το ποσοστό θετικότητας. Επισημαίνει ωστόσο, ότι πιθανή υποδήλωση των αποτελεσμάτων των self-tests θα μπορούσε να επηρεάσει το ποσοστό θετικότητας και συστήνει στις χώρες την παρακολούθηση των self-tests που διανέμονται».
Αυτό στην Ηπειρο το λένε «ανακατεύεις παντζάρια με κούμπλα» (κορόμηλα). Υπάρχει και μία… ελευθεριάζουσα λαϊκή έκφραση που λέει «μπλέκουμε τις βούρτσες με τις π@@@@ες». Εξηγούμαστε: πέραν του ότι δεν μπορείς να καθιστάς συγκρίσιμα τα αποτελέσματα διαγνωστικών διαδικασιών που έχουν τεράστιες διαφορές στην αξιοπιστία τους (μοριακά τεστ PCR, rapid test αντιγόνου με ρινοφαρυγγικό επίχρισμα, self test αντιγόνου με ρινικό επίχρισμα) και να βγάζεις μέσους όρους, είναι έξω από κάθε επιδημιολογική λογική να έχεις από τη μια αποτελέσματα διαγνωστικών διαδικασιών (μοριακά τεστ και rapid test), που διεξάγονται από πιστοποιημένους φορείς υγείας, δημόσιους ή ιδιωτικούς, οι οποίοι έχουν υποχρέωση καταγραφής των αποτελεσμάτων, και από την άλλη rapid self-test που τα κάνουν μόνοι τους οι πολίτες, χωρίς να υπάρχει καμιά εγγύηση ότι θα δηλώσουν ό,τι δείξει αυτό το (έτσι κι αλλιώς αναξιόπιστο) self-test.
Ο Κοντοζαμάνης επικαλέστηκε την ανακοίνωση που εξέδωσε το ECDC στις 17 Μάρτη. «Ξέχασε», όμως, να μας πει ότι αυτή η ανακοίνωσε ξεμπρόστιαζε τα self-test ως παντελώς αναξιόπιστα, επικαλούμενη μεταξύ άλλων μελέτη, η οποία αποδείκνυε ότι η ευαισθησία του self-test (η πιθανότητα διάγνωσης θετικού αποτελέσματος εφόσον ο εξεταζόμενος είναι πράγματι θετικός στον ιό) έπεσε διαδοχικά από 78,8%, όταν την εφαρμογή έκαναν εργαστηριακοί επιστήμονες, σε 70%, όταν την εφαρμογή έκαναν εκπαιδευμένοι υγειονομικοί, και σε 57,5%, όταν το τεστ εφάρμοζαν απλοί πολίτες που αυτο-εκπαιδεύτηκαν με βάση τις οδηγίες που διάβασαν!
Βέβαια, τώρα το ECDC δέχεται να μπαίνουν και τα self-test στον ίδιο «κουβά» με τα μοριακά τεστ και με τα rapid test που εφαρμόζουν υγειονομικοί. Καμία έκπληξη για εμάς. Η ανεξαρτησία του ECDC είναι ανέκδοτο. Οταν οι αστικές κυβερνήσεις, η μία μετά την άλλη, υιοθετούν τα self-test, το ECDC θα προσαρμοστεί και θα περιορίζεται στο να κάνει… υποδείξεις στις κυβερνήσεις να… φροντίσουν να μην υποδηλώνονται τα αποτελέσματα!
Οπως κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, για παράδειγμα. Φανταστείτε τον εργαζόμενο στην εστίαση που θα βγει θετικός στο self-test, αλλά δεν έχει συμπτώματα ή έχει ψιλο-συμπτώματα. Υπάρχει περίπτωση να χάσει το μεροκάματο και να ‘χει και το αφεντικό να τον βρίζει; Φανταστείτε έναν άλλο εργαζόμενο που το self-test του βγήκε άκυρο, όταν το έκανε Κυριακή βράδυ για να πάει τη Δευτέρα για δουλειά. Λέτε να πάρει τους δρόμους για να βρει φαρμακείο ν’ αγοράσει δεύτερο self-test; Θα το δηλώσει αρνητικό και τέλος. Κανένας, άλλωστε, δεν πρόκειται (ούτε μπορεί) να τον ελέγξει.
Και για να κλείσουμε, θα θυμίσουμε τι έλεγε ο Τσιόδρας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής στις 3 Φλεβάρη του 2021, όταν τον κουβάλησε ο Κικίλιας για να κάνει ενημέρωση: «Πάμε στην περίφημη θετικότητα, η οποία αυτή τη στιγμή είναι στο 2,7%, λίγο παραπάνω με την PCR, λίγο λιγότερη με τα αντιγόνα, γιατί η PCR είναι πιο ευαίσθητη μέθοδος».
Μετρούσαν χωριστά τη θετικότητα με τα μοριακά τεστ και χωριστά με τα rapid test. Τα μοριακά έδειχναν μεγαλύτερη θετικότητα, λόγω υψηλής ευαισθησίας, ενώ τα rapid test αντιγόνου έδειχναν χαμηλότερη θετικότητα, λόγω χαμηλότερης ευαισθησίας. Φανταστείτε, λοιπόν, πόσο θα πέσει η θετικότητα (τεχνητά, όχι πραγματικά) με τη χρήση των self-test που θα ξεχειλίσουν τον «κουβά» των τεστ, όντας απείρως περισσότερα και από τα μοριακά (που είναι έτσι κι αλλιώς ελάχιστα) και από τα rapid test που γίνονται στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Οπως είπε ο Μαγιορκίνης, από τις 12 Απρίλη, που άνοιξαν τα Λύκεια με υποχρεωτικό self-test, μέχρι τις 23 Απρίλη, δηλαδή μέσα σε 11 μέρες, καταχωρήθηκαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα 1,3 εκατομμύρια δηλώσεις self-test! Δηλαδή, σχεδόν 120.000 self-test την ημέρα, κατά μέσο όρο!
Ο δείκτης θετικότητας στη χώρα (με βάση τα μοριακά και τα rapid test) κινούνταν μεταξύ 6,4% και 6,1%, όπως είχε ανακοινώσει η Παπαευαγγέλου. Ο δείκτης θετικότητας των πρώτων self-test που ανακοινώθηκαν (σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και λοιπούς εργαζόμενους στα Λύκεια) ήταν μόλις 0,27%! Είκοσι τρεις φορές χαμηλότερος! Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, πώς «έπεσε» ο δείκτης θετικότητας που έστειλαν στο ECDC: ανακάτεψαν τα μοριακά και τα rapid test, που έδιναν υψηλό δείκτη θετικότητας, με τα self-test που έδιναν το γελοίο 0,27% (μπορεί και παρακάτω). Και μάλιστα ανακάτεψαν πολύ μεγαλύτερο αριθμό self-test σε σχέση με τον αριθμό των μοριακών και των rapid test. Κι αφού τα ανακάτεψαν, είπαν… άμπρα-κατάμπρα, «περάσαμε στο πράσινο». Για τον τουρισμό και την Ελλάδα, ρε γαμώτο… Για να κλείσουμε συμβόλαια με τους τουριστικούς πράκτορες.
Για τη… δημιουργική επιδημιολογία, βάσει της οποίας φτιάχνεται ο χάρτης θετικότητας του ECDC, θα δώσουμε τον λόγο σε κάποιον «υπεράνω υποψίας», τον Σ. Τσιόδρα, ο οποίος έλεγε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής στις 3 του Φλεβάρη: «Βλέπετε εδώ τον χάρτη θετικότητας, όπου η πατρίδα μας παραμένει, με τις σκανδιναβικές χώρες, σε καλά ποσοστά θετικότητας, είμαστε στα καλύτερα της Ευρώπης. Αυτός ο χάρτης εμένα δεν μου λέει τίποτα, γιατί φτιάχτηκε για λόγους ταξιδιωτικούς, για να μπορεί να επιτρέπεται το ταξίδι»!
ΥΓ. Οταν πρωτοανακοίνωσαν την εισαγωγή των self-test, είχαν πει ότι δε θα τα υπολογίζουν μαζί με τα μοριακά και τα rapid test. Μετά διαπίστωσαν ότι μόνο με τα γελοία self-test θα μπορούσαν να ρίξουν τεχνητά τη θετικότητα και να φιλοτεχνήσουν την εικόνα της «πράσινης» χώρας. Και δεν είχαν κανένα δισταγμό ν’ αλλάξουν ρότα. Εχουν κάνει τόσο εγκλήματα στη διαχείριση της πανδημίας που ένα ακόμη δεν τους ενοχλεί. Εχουν αποκτήσει… συνειδησιακή ανοσία.