Με τον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών covid να πέφτει σταδιακά και πλέον να είναι κάτω από τους 500 (θυμίζουμε ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα κινούνταν πάνω από τους 800), είναι λογικό να χαμηλώνει η πίεση στο ΕΣΥ και ιδιαίτερα στον τομέα της Εντατικής Θεραπείας. Αυτή η φάση, όμως, της αποκλιμάκωσης της πίεσης για κλίνες ΜΕΘ-COVID, μας βοηθάει ταυτόχρονα να αντιληφθούμε τι συνέβαινε την περίοδο της μεγάλης πίεσης.
Οταν, λοιπόν, στη φάση των 500- διασωληνωμένων, έχουμε καθημερινά 10-20 αιτήματα διακομιδής ασθενών covid, ακόμα και από νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής (Ευαγγελισμός, Σωτηρία, Θριάσιο, Νίκαια), ορισμένα από τα οποία παραμένουν για μέρες ανικανοποίητα, μπορούμε να φανταστούμε τι συνέβαινε όταν οι διασωληνωμένοι ασθενείς ήταν 800+: ένα πολύ μεγάλο ποσοστό απ’ αυτούς παρέμενε εκτός ΜΕΘ, επειδή δεν υπήρχε ελεύθερο κρεβάτι ούτε στις ψευδο-ΜΕΘ (τις έστησαν άρον-άρον, χρησιμοποιώντας χειρουργεία, θαλάμους ανάνηψης, ακόμα και απλούς θαλάμους, και φυσικά με τίποτα δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ΜΕΘ) και οι περισσότεροι κατέληγαν διασωληνωμένοι σε κοινούς θαλάμους, χωρίς οι γιατροί να μπορούν να τους προσφέρουν τη βοήθεια που δικαιούνταν.
Ακόμα χειρότερα είναι τα πράγματα για τους non-covid ασθενείς που διασωληνώνονται και πρέπει να μεταφερθούν σε ΜΕΘ. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, βλέποντας ότι η προσοχή της «κοινής γνώμης» είναι στραμμένη στη διαχείριση των ασθενών covid, μετέτρεψε τα νοσοκομεία σε νοσοκομεία μιας νόσου. Εκτός του ότι επί της ουσίας κατήργησε τα προγραμματισμένα χειρουργεία (η μείωση κατά 80% δεν απέχει πολύ από την κατάργηση), πήρε και όλα τα κρεβάτια ΜΕΘ που αφορούσαν τη λοιπή (πλην covid) νοσηρότητα και τα μετέτρεψε σε ΜΕΘ-COVID. Υποτίθεται ότι τα υπόλοιπα περιστατικά θα αντιμετωπίζονταν στα μαγαζιά των εμπόρων της υγείας. Αυτοί, όμως, διέθεσαν λίγα κρεβάτια ΜΕΘ για τους ασθενείς του ΕΣΥ, ίσα-ίσα για ξεκάρφωμα, και τα υπόλοιπα τα κράτησαν για τη δική τους πελατεία, η οποία αυξήθηκε κατακόρυφα, καθώς τα δημόσια νοσοκομεία έκλεισαν.
Παρά ταύτα, προκύπτουν πάντοτε επείγοντα περιστατικά, τα οποία διασωληνώνονται και πρέπει να μεταφερθούν σε ΜΕΘ. Και βέβαια, καθώς δεν υπήρχαν ελεύθερα κρεβάτια ΜΕΘ, αυτοί οι ασθενείς παρέμεναν διασωληνωμένοι σε κοινούς θαλάμους και η εξέλιξή τους μας είναι άγνωστη. Δεν ξέρουμε, δηλαδή, τι επίδραση είχε στην αύξηση της θνητότητας το γεγονός ότι αυτοί οι ασθενείς, μολονότι διασωληνώθηκαν, δεν μεταφέρθηκαν σε ΜΕΘ, αλλά παρέμειναν σε κοινούς θαλάμους.
Τις συνέπειες αυτής της εγκληματικής πολιτικής τις βλέπουμε καθαρότερα τώρα, στη φάση της μείωσης των διασωληνωμένων ασθενών covid. Ενώ η λίστα αναμονής στην ηλεκτρονική βάση του ΕΚΑΒ για διασωληνωμένους ασθενείς covid κινείται στα επίπεδα των 10-20 αιτημάτων ημερησίως, η λίστα αναμονής για διασωληνωμένους ασθενείς non-covid παραμένει στα ίδια υψηλά επίπεδα, με πάνω από 30 ασθενείς ημερησίως.
Κι ενώ αυτή είναι η πραγματιικότητα, ο Κοντοζαμάνης εξακολουθεί να λέει ψέματα. Οπως διαβεβαίωνε με απύθμενο θράσος ότι κανένας διασωληνωμένος covid ασθενής δεν περιμένει περισσότερο από 24, το πολύ 36 ώρες, έτσι διαβεβαιώνει τώρα («ενημέρωση» 28 Μάη): «Εχουν ανοίξει και άλλες δραστηριότητες. «Να θυμίσω επί τη ευκαιρία ότι έχουμε γυρίσει κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας που ήταν αποκλειστικά για Covid, για χρήση non Covid περιστατικών. Εχουν επιστρέψει στην κανονικότητα και συγκεκριμένες Μονάδες σε Νοσοκομεία, όπως είναι Καρδιοχειρουργικές Μονάδες, προκειμένου να συνεχιστούν και να προχωρήσουν χειρουργεία, όπως και οι χειρουργικές αίθουσες». Αν πράγματι συνέβαινε αυτό, τότε δε θα διατηρούνταν στα ίδια υψηλά επίπεδα, η λίστα αναμονής των non-covid ασθενών που έχουν διασωληνωθεί και περιμένουν να βρεθεί ελεύθερο κρεβάτι ΜΕΘ.
Covid ασθενείς
Παρακάτω βλέπετε την εξέλιξη των διασωληνωμένων covid ασθενών στην ηλεκτρονική βάση του ΕΚΑΒ. Οι διακυμάνσεις το τελευταίο διάστημα είναι σημαντικές (έστω και σε χαμηλό επίπεδο). Για παράδειγμα, στις 29 Μάη, τελευταία μέρα του πίνακα, στη λίστα αναμονής υπήρχαν 5 αιτήματα, όμως στις 2 Ιούνη τα αιτήματα ήταν 11.
Νon-covid ασθενείς
Η λίστα αναμονής για non-covid ασθενείς εξελίσσεται όπως ακριβώς περιγράφουμε στην εισαγωγή αυτού του άρθρου.