Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Για τους ήρωες της ενημέρωσης
  • Η συνδικαλιστική γραφειοκρατεία της ΟΙΕΛΕ απροκάλυπτος υπερασπιστής των σχολαρχών και της εμπορευματοποίησης της Παιδείας
  • Χαμάς: Για να περάσουμε στη δεύτερη φάση πρέπει ν’ ανοίξουν όλα τα περάσματα
  • Αυστρία: Υποπτος «τρομοκρατίας», επειδή αποκάλυψε μια πλευρά της σιωναζιστικής φρίκης
  • H νέα «μεγάλη ιδέα του έθνους»: Να προσκληθεί ο Κούλης στον Λευκό Οίκο
  • Koκκίνησαν οι δρόμοι του Γουέστμινστερ
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Παιδεία»Κοροναϊός και παιδιά: Τα σχολεία δεν είναι αλώβητα!
Παιδεία Υγεία

Κοροναϊός και παιδιά: Τα σχολεία δεν είναι αλώβητα!

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr4 Ιαν 2021, 17:54

Οσοι σπεύδουν να χαμογελάσουν για το επικείμενο άνοιγμα των σχολείων (που δεν ξέρουμε αν θα γίνει πράξη τελικά) καλό θα είναι να το ξανασκεφτούν, γιατί πλέον πληθώρα ερευνών και μελετών ανά τον κόσμο δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολίας. Τα παιδιά, αν και δε νοσούν το ίδιο με τους ενήλικες, μεταδίδουν τον κοροναϊό στον ίδιο ή και μεγαλύτερο βαθμό. Αυτό δεν το βγάζουμε από το κεφάλι μας, αλλά προκύπτει από την ανάλυση των δεδομένων που πλέον έχουν συσσωρευτεί μετά από τόσους μήνες πανδημίας.

Η αυστριακή έρευνα

Πιο πρόσφατη έρευνα σχετικά με το θέμα είναι αυτή που ξεκίνησε από τα τέλη Σεπτέμβρη και βρίσκεται σε εξέλιξη στην Αυστρία. Η έρευνα αφορά στην παρακολούθηση της μετάδοσης του κοροναϊού κι έχει στόχο να γίνουν τεστ σε 15.000 μαθητές μεταξύ 6 και 15 ετών, καθώς και σε 1.200 καθηγητές από 240 σχολεία της χώρας. Η έρευνα διεξάγεται από το πανεπιστήμιο της Βιέννης σε συνεργασία με άλλα τρία πανεπιστημιακά ιδρύματα (τα πανεπιστήμια των Γκρατς, Ινσμπρουκ και Λιντς) για λογαριασμό του υπουργείου Παιδείας της Αυστρίας.

Βρισκόμενο αντιμέτωπο με σκληρή κριτική από δασκάλους και καθηγητές, το υπουργείο Παιδείας της Αυστρίας αναγκάστηκε να κάνει αυτή την έρευνα. Κι αυτό γιατί οι οδηγίες που είχε δώσει το Νοέμβρη ήταν ότι τα σχολεία, ακόμα κι αν εμφάνιζαν κρούσματα, δε θα έκλειναν αυτόματα, αλλά θα το ανέφεραν στις υγειονομικές Αρχές οι οποίες θα ήταν οι μόνες αρμόδιες να αποφασίσουν τι θα γίνει. Από τις 3 Νοέμβρη, που η Αυστρία μπήκε στο δεύτερο λοκντάουν, οι παιδικοί σταθμοί, τα δημοτικά και τα γυμνάσια παρέμειναν ανοιχτά για τα παιδιά κάτω των 14 ετών. Στις 9 Νοέμβρη, ομάδα αυστριακών επιστημόνων ζήτησε το άμεσο κλείσιμο των σχολείων. Λίγες μέρες μετά, η κυβέρνηση της χώρας πήρε την απόφαση να κλείσει τα σχολεία. Αυτό όμως δεν κράτησε πολύ. Στις αρχές του Δεκέμβρη, τα άνοιξε ξανά! Το «ακορντεόν» δεν είναι μόνο… ελληνικό προϊόν!

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του πανεπιστημίου της Βιέννης, η μελέτη παρακολούθησης των σχολείων στην Αυστρία, με επικεφαλής τον Μίχιαελ Βάγκνερ, καθηγητή μικροβιολογίας στο πανεπιστήμιο της Βιέννης, παρουσιάστηκε στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel (βλ. εδώ και εδώ), στο τηλεοπτικό μαγκαζίνο του γερμανικού καναλιού ARD, Panorama, και σε βίντεο που αναρτήθηκε στο YouTube σχετικά με τα νέα για τον κοροναϊό, από το πανεπιστήμιο του Λιντς.

Ο Βάγκνερ υποστηρίζει ότι εξαιτίας του γεγονότος ότι τα παιδιά είναι συχνά ασυμπτωματικά, δεν υποβάλλονται σε τεστ. Αυτό τον οδηγεί στο συμπέρασμα ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός μη καταγεγραμμένων κρουσμάτων στα παιδιά.

Βάσει των μέχρι τώρα αποτελεσμάτων της έρευνας, ο Βάγκνερ επισημαίνει ότι «οι μαθητές κάτω των 14 χρόνων μολύνονται σε ρυθμό παρόμοιο με αυτό των δασκάλων» και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα σχολεία δεν μπορούν να θεωρηθούν ως «νησιά των μακάρων», ομολογώντας ότι τους ξάφνιασε το γεγονός ότι τα παιδιά μολύνονται το ίδιο ή ακόμα και πιο συχνά από τους ενήλικες!

Γι’ αυτό και στη συνέντευξή του στο Panorama, ο Βάγκνερ δηλώνει ότι δεν μπορεί να καταλάβει γιατί οι πολιτικοί είναι προσκολλημένοι στην άποψη ότι τα παιδιά δεν προσβάλλονται το ίδιο με τους ενήλικες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Spiegel, «η μελέτη του Βάγκνερ, αποδεικνύει πως όχι μόνο τα μη καταγεγραμμένα κρούσματα είναι εξίσου ψηλά τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες, αλλά και ότι τα μαζικά τεστ δείχνουν πως τα μικρά παιδιά δεν είναι προστατευμένα έναντι της προσβολής από τον Sars–CoV-2. Οτι δεν υπάρχει ουσιαστική διαφορά (σ.σ. στη μετάδοση του ιού) από τους μεγάλους καθώς και ότι σε σχολεία τα οποία βρίσκονται σε ασθενέστερες οικονομικά περιοχές οι επιστήμονες μέτρησαν τρεισήμισι φορές περισσότερες μολύνσεις από οπουδήποτε αλλού, πράγμα που αντικαθρεφτίζει το επιδημιολογικό γίγνεσθαι στις φτωχότερες περιοχές».

Αυτή η αναφορά δείχνει και το ξεκάθαρο ταξικό πρόσημο της πανδημίας που χτυπά περισσότερο τις πιο φτωχές περιοχές.

Τα κρυμμένα κρούσματα στο Μόναχο

Η έρευνα στα αυστριακά σχολεία έρχεται να συμπληρώσει παλαιότερη έρευνα που έγινε στη Βαυαρία, από το ερευνητικό κέντρο Helmholtz του Μονάχου. Η έρευνα αφορούσε γύρω στα 12.000 παιδιά και εφήβους (μέχρι 18 ετών), που είχαν δώσει αίμα για τον έλεγχο προ-συμπτωματικού διαβήτη στα παιδιά. Τα δείγματα πάρθηκαν από τον Γενάρη μέχρι τον Ιούλη του 2020.

Από την έρευνα αυτή προέκυψε ότι τα αντισώματα κατά του νέου κοροναϊού, που εντοπίστηκαν στα παιδιά αυτά, ήταν κατά μέσο όρο στο 0,87% του συνόλου των δειγμάτων για κάθε μήνα από τον Απρίλη μέχρι τον Ιούλη. Αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά αυτά είχαν περάσει την ασθένεια, αφού ως γνωστόν τα αντισώματα είναι πάντοτε μονοσήμαντα καθορισμένα: όταν κάποιος φέρει αντισώματα για κοροναϊό, αυτό σημαίνει ότι έχει μολυνθεί κάποια στιγμή στο παρελθόν απ’ αυτόν . Ομως ο αριθμός αυτός ήταν εξαπλάσιος από τον αριθμό των δηλωμένων κρουσμάτων σε παιδιά, που είχαν καταγράψει οι υγειονομικές Αρχές της Βαυαρίας το ίδιο χρονικό διάστημα!

Οι συγγραφείς της έρευνας αυτής υποστηρίζουν ότι η μεγάλη απόκλιση μεταξύ των καταγεγραμμένων κρουσμάτων σε παιδιά από τις Αρχές και των κρουσμάτων βάσει των αντισωμάτων που εντοπίστηκαν στην έρευνα, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι το 47% (δηλαδή σχεδόν τα μισά) από τα παιδιά που βρέθηκαν να έχουν αντισώματα κατά του νέου κοροναϊού ήταν ασυμπτωματικά!

Ενα ακόμα στοιχείο που επεσήμαναν οι συγγραφείς της έρευνας είναι ότι στα παιδιά που ανήκαν σε οικογένειες με κάποιο θετικό κρούσμα, το 35% εντοπίστηκε με αντισώματα, πράγμα που υποδηλώνει μεγαλύτερο βαθμό μετάδοσης από αυτόν που εκτιμούσαν προηγούμενες μελέτες.

Το παράδειγμα της Βρετανίας

Το γεγονός της αυξημένης μεταδοτικότητας του κοροναϊού από τα παιδιά είχε αναφερθεί και σε άλλες μελέτες, όπως είχαμε επισημάνει από τον περασμένο Μάη. Το φούντωμα του κοροναϊού στα βρετανικά σχολεία ήταν ένα ακόμα στοιχείο που είχαμε επισημάνει από τον Σεπτέμβρη. Αυτό αποτυπώθηκε σε έκθεση του Imperial College London, που δημοσιεύτηκε στις 15 Δεκέμβρη, στην οποία αναφέρεται ότι μεταξύ 13 Νοέμβρη και 3 Δεκέμβρη το ποσοστό των νέων κρουσμάτων με Covid-19 ήταν της τάξης του 0,94%.

Ομως το ποσοστό των κρουσμάτων στα παιδιά από 13 μέχρι 17 ετών ήταν υπερδιπλάσιο, ξεπερνώντας το 2%! Αυτό ήταν αποτέλεσμα του ότι τα σχολεία παρέμειναν ανοιχτά καθόλη τη διάρκεια του δεύτερου λοκντάουν που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Τζόνσον στα τέλη Οκτώβρη και τέθηκε σε εφαρμογή από τις 5 Νοέμβρη για τέσσερις βδομάδες. Τώρα, ο Τζόνσον δύσκολα θα ανοίξει τα σχολεία με την έκρηξη των κρουσμάτων να μαστίζει την Βρετανία.

Τι έδειχναν παλιότερες μελέτες

Πληθώρα μελετών που δημοσιεύτηκαν μέσα στο καλοκαίρι έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για τη μεταδοτικότητα του κοροναϊού από τα παιδιά και τους εφήβους. Από τη νοτιοκορεάτικη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του αμερικάνικου Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) στις 16 Ιούλη, μέχρι την έκθεση της αμερικάνικης Ακαδημίας Παιδιατρικής, που δημοσιεύτηκε στις 27 Αυγούστου.

Σε άλλη έκθεση, που δημοσιεύτηκε στο αμερικάνικο ακαδημαϊκό περιοδικό Jama Pediatrics στις 30 Ιούλη, αναφερόταν ότι τα παιδιά κάτω των πέντε ετών, όταν νοσούν, φέρουν 10 εως 100 φορές περισσότερο ιικό φορτίο SARS-CoV-2 στο ανώτερο αναπνευστικό τους σύστημα (δηλαδή από το φάρυγγα μέχρι τη μύτη).

Από τότε, κι άλλες μελέτες προστέθηκαν, που συνηγορούν στο συμπέρασμα ότι ο ρόλος των παιδιών στη μετάδοση του κοροναϊού έχει υποβαθμιστεί. Σε άρθρο με τίτλο «COVID-19, παιδιά και σχολεία: παραβλέφθηκαν και κινδυνεύουν», που δημοσιεύτηκε στις 25 Οκτώβρη στο Ιατρικό Περιοδικό της Αυστραλίας, αναφέρεται πως αρχικά ήταν ελπιδοφόρο το γεγονός ότι τα παιδιά περνούν ήπια την ασθένεια του νέου κοροναϊού. Αυτό είναι αληθές -αναφέρει το δημοσίευμα- όμως έχει δημιουργήσει την εντύπωση ότι τα παιδιά δεν παίζουν σημαντικό ρόλο στη μετάδοση του ιού. Στην Αυστραλία αυτή η αντίληψη ενισχύθηκε από τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού ότι τα σχολεία είναι ασφαλή κι ότι δε χρειάζεται η τήρηση των αποστάσεων. Ωστόσο, πολλές έρευνες δείχνουν ότι απαιτείται προσοχή.

Παιχνίδι με τη φωτιά

Μετά από τα παραπάνω, ποιος νοήμων άνθρωπος μπορεί να υποστηρίξει το άνοιγμα των σχολείων με τέτοιους όρους; Αν δεν εμβολιαστούν οι εκπαιδευτικοί και δεν μειωθεί τουλάχιστον στο μισό ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη, δε θα οδηγήσει το άνοιγμα σε έκρηξη κρουσμάτων; Γεγονός που, σε συνδυασμό με τις ήδη υπερπλήρεις ΜΕΘ και την επιδείνωση του καιρού τον Γενάρη, θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε εφιαλτικές καταστάσεις;

Να μην επιτρέψουμε παιχνίδια με τη φωτιά για να γλιτώσουν οι καπιταλιστές και το κράτος τους τις άδειες ειδικού σκοπού στους εργαζόμενους γονείς!

Εκτύπωση 🖨
ΚΟΡΟΝΑΪΟΣ ΠΑΙΔΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΟταν σε πάνε στην κρεμάλα, δε ζητάς να επιλέξεις το δήμιο…
Επόμενο άρθρο Αλαλούμ με το «καλημέρα» του εμβολιασμού

Σχετικά Αρθρα

Η συνδικαλιστική γραφειοκρατεία της ΟΙΕΛΕ απροκάλυπτος υπερασπιστής των σχολαρχών και της εμπορευματοποίησης της Παιδείας

Εργατικά 12 Νοέ 2025, 17:34

Tηλεκπαίδευση στα υπό κατάληψη σχολεία – Οι εκπαιδευτικοί απαντούν με Απεργία-Αποχή

Παιδεία 7 Νοέ 2025, 20:27

Κυνήγησαν και συνέλαβαν μαθητή Γυμνασίου και του ζητούσαν να «δώσει» συμμαθητές του για να έχει ελαφρυντικά!

Παιδεία 7 Νοέ 2025, 19:50

Εκπαιδευτικοί: Δεν ανεχόμαστε τους εκβιασμούς και τις αυθαιρεσίες της Διοίκησης

Εργατικά 5 Νοέ 2025, 21:47

14 μήνες φυλάκιση χωρίς αναστολή, για ένα σύνθημα υπέρ της Παλαιστίνης σε πανεπιστημιακό τοίχο

Καταστολή 5 Νοέ 2025, 21:43

Οι πρυτάνεις μαντρόσκυλα της κυβέρνησης

Παιδεία 4 Νοέ 2025, 17:30
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

Για τους ήρωες της ενημέρωσης

12 Νοέ 2025, 19:32
Εργατικά

Η συνδικαλιστική γραφειοκρατεία της ΟΙΕΛΕ απροκάλυπτος υπερασπιστής των σχολαρχών και της εμπορευματοποίησης της Παιδείας

12 Νοέ 2025, 17:34
Διεθνή

Χαμάς: Για να περάσουμε στη δεύτερη φάση πρέπει ν’ ανοίξουν όλα τα περάσματα

Oι σιωναζιστές υποχρεώθηκαν να ξανανοίξουν σήμερα το βορειοδυτικό πέρασμα Ζικίμ

12 Νοέ 2025, 14:43
Διεθνή

Αυστρία: Υποπτος «τρομοκρατίας», επειδή αποκάλυψε μια πλευρά της σιωναζιστικής φρίκης

12 Νοέ 2025, 13:52
Κόντρες

H νέα «μεγάλη ιδέα του έθνους»: Να προσκληθεί ο Κούλης στον Λευκό Οίκο

12 Νοέ 2025, 13:33
Διεθνή

Koκκίνησαν οι δρόμοι του Γουέστμινστερ

Καμπάνια με τίτλο Free Palestinian Hostages

12 Νοέ 2025, 09:14
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 12 Νοέμβρη

12 Νοέ 2025, 00:01
Διεθνή

Επέτειος μιας σπουδαίας αντιστασιακής επιχείρησης

11.11.2018: Ο μάρτυρας Νουρ αλ-Ντιν Μπάρακα και οι σύντροφοί του ξεπάτωσαν μια ομάδα σιωναζιστών κατασκόπων

11 Νοέ 2025, 23:37
Πολιτική

Δεν «έπιασε» στο Ηράκλειο το Crown Iris – Είχε ανακοινωθεί συγκέντρωση αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη

11 Νοέ 2025, 21:06
Διεθνή

Oι Υεμενίτες ανακοίνωσαν ότι σταμάτησαν τις επιθέσεις σε σιωνιστικών συμφερόντων τάνκερ

11 Νοέ 2025, 19:51
Καταστολή

Προκλητική κυβερνητική μεθόδευση για να κουκουλωθεί το έγκλημα της Πύλου

11 Νοέ 2025, 19:29
Πολιτισμός

Ενα ντοκιμαντέρ σκοπιμοτήτων και η καλύτερη ταινία της χρονιάς

11 Νοέ 2025, 17:16
Κόντρες

Αυτή και τα… άβατάρ της

11 Νοέ 2025, 12:33
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 11 Νοέμβρη

11 Νοέ 2025, 00:01
Διεθνή

Σκληρές διαπραγματεύσεις για το ζήτημα των αποκλεισμένων στη Ράφα παλαιστίνιων μαχητών

10 Νοέ 2025, 20:17
Διεθνή

Χάιθαμ Αμπού Γασλάν: «Κανείς δεν μπορεί να αφοπλίσει τον παλαιστινιακό λαό – Δεν δεχόμαστε διεθνή επιτροπεία»

Συνέντευξη του ηγετικού στελέχους της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ

10 Νοέ 2025, 19:21
Πολιτική

Οταν η Γκιλφόιλ χαρακτήριζε τους Ελληνες κακομαθημένα σκυλιά που κατουρούν στο χαλί

10 Νοέ 2025, 14:23
Κόντρες

Κόμμα είν’ αυτό ή απορρυπαντικό;

10 Νοέ 2025, 13:39
Αθλητισμός

Αιωρούμενοι πάνω από το φαράγγι του Βίκου με τη σημαία της Παλαιστίνης

10 Νοέ 2025, 09:56
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 10 Νοέμβρη

10 Νοέ 2025, 00:01
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 12 Νοέμβρη

Ημέρα κατά της πνευμονίας.

Αυστρία: Ημέρα δημοκρατίας (1918).

1873: Διαδήλωση φοιτητών στα Προπύλαια διαλύεται από το ιππικό και με τη χρήση -για πρώτη φορά- πυροσβεστικών αντλιών.

1968: Εξι καταδίκες μελών της ΔΑ στη Θεσσαλονίκη.

1969: Ο Τζον Λένον αρνείται να παραλάβει μετάλλιο της βασίλισσας Ελισάβετ, διαμαρτυρόμενος για το Βιετνάμ.

1979: Καταδικάζεται ο ακροδεξιός βομβιστής Ν. Παναγόπουλος σε κάθειρξη 25 χρόνων.

1980: Βόμβες (ΕΛΑ) στα super markets «Δήμητρα» (Αμπελόκηποι) και «Μαρινόπουλος» (Δροσοπούλου).

1981: Η 17 Νοέμβρη καθιερώνεται ως επίσημη σχολική εορτή.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Κάθε κρίσιμη στιγμή συνοδεύεται από αυτή την εσωτερική παρόρμηση. Να μη δεχτείς τον κόμπο ως τελικό όριο. Να βρεις τον τρόπο, με ευθύνη, με σταθερότητα, με κόστος, να περάσεις απέναντι. Αυτή η δύναμη δεν προκύπτει από τη φιλοδοξία, αλλά από την ανάγκη να παραμείνεις πιστός σε μια αποστολή που υπερβαίνει το πρόσωπό σου. Να υπηρετήσεις όχι αυτό που σε συμφέρει, αλλά αυτό που θεωρείς σωστό. Το βιβλίο αυτό γεννήθηκε από μια τέτοια ανάγκη. Όχι από την ανάγκη για προσωπική δικαίωση. Δεν γράφτηκε για να εξωραΐσει αποφάσεις, να ωραιοποιήσει γεγονότα ή να κατασκευάσει ένα αφήγημα βολικό για τον συγγραφέα του. Ο αναγνώστης, εξάλλου, γρήγορα θα συνειδητοποιήσει πως το βιβλίο γράφτηκε από την αίσθηση μιας εσωτερικής υποχρέωσης: την ανάγκη της μαρτυρίας. (…) Οι αποφάσεις που έπρεπε να ληφθούν δεν είχαν απλώς πολιτικό κόστος· είχαν ηθικό βάρος, κοινωνική προέκταση, ιστορική διάσταση. Ένιωθα να κουβαλώ στις πλάτες μου τα φαντάσματα των αδικαίωτων αγώνων του χθες, αλλά και τις ελπίδες μιας ολόκληρης γενιάς που τόλμησε να πιστέψει ότι τα πράγματα μπορούσαν να αλλάξουν. (…) Ήξερα πια, βιωματικά, τι σημαίνει να κυβερνάς με κομμένη την ανάσα και σε συνθήκες τήξης: να σηκώνεις το βάρος και τις επιθέσεις, να αντέχεις την αμφισβήτηση, να προστατεύεις ό,τι μπορεί να σωθεί και να χτίζεις ό,τι δεν υπήρχε. (…) Αυτή η πολιτική είναι έφοδος στον ουρανό. Η πολιτική σε φθείρει, ναι, αλλά σου χαρίζει κάτι πολύτιμο. Τη σπάνια δυνατότητα να συνδεθείς αληθινά με την εποχή σου. Να αφήσεις πίσω σου μια ανεξίτηλη σφραγίδα, μια κληρονομιά που θα ξεπερνά τον χρόνο και το πρόσωπό σου. Να δεις την όμορφη χώρα σου να στέκεται όρθια και τον λαό της να έχει σηκωθεί λίγο ψηλότερα. (…) Σε μια εποχή όπου η πολιτική είχε γίνει διαχείριση της παρακμής, εμείς επιχειρήσαμε να αρθρώσουμε μια διαφορετική αφήγηση. Δεν το πετύχαμε πάντα. Δεν ήταν όλες οι μάχες νικηφόρες. Αλλά κάθε μας βήμα συνοδευόταν από το όνειρο ενός καλύτερου, πιο δίκαιου κόσμου για τους πολλούς, για τους πιο αδύναμους. Γράφω γιατί θέλω να δείξω πως μπορεί να έκανα λάθη, αλλά ποτέ δεν μου έλειψε το θάρρος, ούτε όμως και άφησα τη χώρα μου μοιρολατρικά να τη σπρώξουν στον γκρεμό οι ίδιοι αυτοί που στη συνέχεια θα μας έδειχναν με το δάχτυλο ως υπεύθυνους της καταστροφής. Γράφω γιατί θέλω να δείξω πως έθεσα τον εαυτό μου στην υπηρεσία της χώρας μου αλλά και στην υπόθεση της κοινωνικής δικαιοσύνης, επιδιώκοντας με όλη τη φλόγα της ψυχής μου, και με την τελευταία ικμάδα των δυνάμεών μου, μια καλύτερη μοίρα για αυτόν τον βασανισμένο λαό.

Αλέξης Τσίπρας

(Με το ίδιο θράσος που είχε ως υποψήφιος πρωθιυπουργός, όταν έταζε ότι θα καταργήσει τα μνημόνια με ένα νόμο σε ένα άρθρο, με το ίδιο θράσος που είχε ως πρωθυπουργός, όταν οργάνωνε fake δημοψήφισμα και μετά μετέτρεπε το «όχι» σε «ναι», επανέρχεται τώρα διεκδικώντας ένα νέο ξεκίνημα. Δε διστάζει να αυτοαποθεωθεί με τον πιο χυδαίο, τον πιο αηδιαστικό τρόπο. Χειρότερα από το κάνουν ο Μητσοτάκης και η δική του τσογλανοπαρέα. Παραμένει πάντα ο ίδιος πολιτικός αλήτης: αρριβίστας, αμοραλιστής, αδίστακτος. Ενα τεράστιο «εγώ» στο οποίο δε χωρούν ούτε οι πρώην συνεργάτες του στον ΣΥΡΙΖΑ. Ta πάντα είναι σε πρώτο ενικό πρόσωπο)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo