Μετά τη Γαλλία, όπου ανακαλύφτηκε πρόσφατα κρούσμα Σπογγώδους Εγκεφαλοπάθεια σε κατσίκα, και η Αγγλία ανακοίνωσε ότι μια κατσίκα, στην οποία διαγνώστηκε το 1990 η νόσος Scrapie (θεωρείται ότι δεν επηρεάζει τον άνθρωπο) ενδεχομένως να έπασχε από τη νόσο των «τρελών αγελάδων»! Απάντηση κατηγορηματική δεν μπορεί να δοθεί, γιατί θα χρειαστούν πάνω από δυο χρόνια περαιτέρω εξετάσεων προκειμένου να βγει ασφαλές συμπέρασμα!
Ο επικεφαλής των κτηνιατρικών υπηρεσιών του βρετανικού υπουργείου Περιβάλλοντος, Διατροφής και Αγροτικών Θεμάτων δήλωσε: «Είναι σημαντικό να αξιολογήσουμε το εύρημα αυτό με επίγνωση της κατάστασης. Βρέθηκε το 1990, την εποχή του πλέον αυξημένου ξεσπάσματος της Σπογγώδους Εγκεφαλοπάθειας των Βοοειδών και πριν απαγορευτεί η επίμαχη διατροφή από μολυσμένα ζώα. Είναι πιθανό, αν το ζώο μολύνθηκε από ΣΕΒ, αυτό να οφείλεται σε έκθεσή του σε μολυσμένη τροφή».
Το ερώτημα μπορεί να το βάλει και ο πλέον αδαής. Γιατί επί τόσα χρόνια δεν ανέλυσαν τον εγκέφαλο του ζώου με τη βιολογική μέθοδο, που διαγιγνώσκει με σιγουριά αν έχει μολυνθεί από ΣΕΒ ή από Scrapie; Γιατί τόσα χρόνια κρατούσαν μυστικές τις αμφιβολίες τους;
Την απάντηση, βέβαια, δεν μπορούν να τη δώσουν εκείνοι που δεν γνωρίζουν τα σχετικά με τις ασθένειες και το ιστορικό από το 1990 μέχρι σήμερα. Η Βρετανία έχει τα μεγαλύτερα κοπάδια προβάτων σατην Ευρώπη, τα οποία τρέφονταν με τον ίδιο περίπου τρόπο που τρέφονταν και τα βοοειδή. Δηλαδή, με κρεατάλευρα και τροφές παρασκευασμένες από μολυσμένα ζώα (όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, μετέτρεψαν τα χορτοφάγα σε σαρκοφάγα). Την περίοδο εκείνη τα βρετανικά κοπάδια μαστίζονταν από τη Scrapie και ενδεχομένως από ΣΕΒ. Είχαν κάθε λόγο, όμως, να μη κάνουν θόρυβο και να κουκουλώσουν τις έρευνες, για να μην υπάρξει μια χιονοστιβάδα αποκαλύψεων ανάλογη μ’ αυτή που υπήρξε με τα βοοειδή.
Το συμπέρασμα είναι ένα. Καμιά εμπιστοσύνη δεν μπορούμε να έχουμε στις κρατικές υπηρεσίες και στα εργαστήρια αναφοράς της ΕΕ. Στόχος τους δεν είναι να εξασφαλίσουν υγιή τρόφιμα για τους λαούς, αλλά να βοηθούν τους καπιταλιστές της βιομηχανίας τριφίμων να εξασφαλίζουν το μέγιστο κέρδος. Ακόμα και όταν ξεσπά κάποιο διατροφικό σκάνδαλο, μέλημά τους είναι το πώς θα εξασφαλίσουν ηρεμία στην αγορά, για να μην πέσει η κατανάλωση. Το λένε άλλωστε πως στόχος τους είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών.