Γράφαμε προ καιρού για τις «βιολογικές» φακές που βρέθηκαν να έχουν υπολείμματα από το επικίνδυνο ζιζανιοκτόνο glyphosate, το οποίο ο ΕΦΕΤ χαρακτήριζε «φυτοπροστατευτική ουσία». Σχολιάζαμε το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες φακές, τουρκικής παραγωγής, είχαν πιστοποιηθεί ως βιολογικές από ελληνική εταιρία πιστοποίησης, όπως και το γεγονός ότι ο ΕΦΕΤ πληροφορήθηκε το γεγονός της ανίχνευσης τοξικών ουσιών μέσω του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης της ΕΕ, γιατί ο ίδιος ως υπηρεσία αρμόδια για την ασφάλεια των τροφίμων δεν κάνει ούτε στοιχειώδεις δειγματοληπτικούς ελέγχους, με αποτέλεσμα η αγορά να είναι μπάχαλο.
Στα μέσα Απρίλη, ο ΕΦΕΤ εξέδωσε ένα ακόμη τυπικό δελτίο Τύπου, για να μας πληροφορήσει ότι βρέθηκαν και πάλι φακές και πουρές από φακές, τουρκικής προέλευσης, προϊόντα και πάλι χαρακτηρισμένα ως βιολογικά, με υπολείμματα glyphosate ανώτερα από τα μέγιστα επιτρεπόμενα όρια. Και πάλι ο ΕΦΕΤ χαρακτηρίζει το glyphosate σαν φυτοπροστατευτική ουσία και πάλι πληροφορήθηκε ότι παρτίδα από τις μολυσμένες φακές ήρθε και στην Ελλάδα, μέσω του συστήματος RASFF. Δηλαδή, η διαπίστωση δεν προέκυψε από δικό του έλεγχο.
Και μεις αναρωτιόμαστε. Γιατί ο ΕΦΕΤ, όταν διαπίστωσε ότι υπήρξε χοντρό πρόβλημα με τουρκικές φακές και μάλιστα «βιολογικές» και ενώ ξέρει ότι γενικά ανιχνεύονται ζιζανιοκτόνα και εντομοκτόνα σε αγροτικά προϊόντα από την Τουρκία (αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά στις καταχωρήσεις του συστήματος RASFF για να το διαπιστώσει), δεν προχώρησε σε μερικούς δειγματοληπτικούς ελέγχους, ώστε να βοηθήσει τον έλληνα καταναλωτή και μολυσμένα προϊόντα να μην καταναλώνει και την παραμύθα του βιολογικού προϊόντος να μη χρυσοπληρώνει;
Την απάντηση την έχουμε δώσει πολλές φορές. Ο ρόλος του ΕΦΕΤ δεν είναι να προστατεύει το λαό από την κατανάλωση επικίνδυνων τροφίμων, αλλά να προστατεύει τις εταιρίες παραγωγής και εμπορίας τροφίμων από την οργή του κόσμου και να συγκαλύπτει τα μεγάλα και μικρά διατροφικά σκάνδαλα. Κάπως έτσι δεν συγκάλυψε την ελληνική διάσταση του σκανδάλου του ηλιέλαιου; Οσο για την περιβόητη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, έχουμε επίσης αναφερθεί πολλές φορές στην απόλυτη ασυδοσία που επικρατεί στη χώρα μας, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο χειρίζονται αυτή τη μπίζνα τα ευρωπαϊκά όργανα, βοηθώντας μια μερίδα του κεφάλαιου να αποκομίσει το μέγιστο κέρδος με την καλλιέργεια και πώληση δήθεν βιολογικών προϊόντων σε μια μερίδα αστικών και μικροαστικών στρωμάτων που έχει την οικονομική δυνατότητα να αγοράσει τέτοια προϊόντα. Μην ξοδεύετε, λοιπόν, τα χρήματά σας αγοράζοντας βιολογικά που συχνά είναι χειρότερα από τα συμβατικά.