Στο σόου της «ενημέρωσης» στις 7 Μάη, υποβλήθηκε ερώτημα σχετικά με την απόφαση της Βρετανίας να μην γίνεται το εμβόλιο της Οξφόρδης AstraZeneca σε πολίτες κάτω των 40 ετών. Εσπευσε να απαντήσει η Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία –εκτός από μέλος της περιβόητης επιτροπής των λοιμωξιολόγων-επιδημιολόγων- είναι και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Είπε:
«Οντως, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών της Αγγλίας σήμερα τροποποίησε τις οδηγίες και έδωσε την οδηγία να γίνει το εμβόλιο σε άτομα άνω των 40 ετών. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει αποφασίσει με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα της Ελλάδας και τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης, αλλά και θανάτου από κορονοϊό σύμφωνα με τα δικά μας επιδημιολογικά δεδομένα, να χορηγείται το εμβόλιο στα άτομα άνω των 30 ετών, διότι εκεί είδαμε ότι αυξάνει η βαριά νόσηση και οι σοβαρές επιπλοκές. Τώρα, το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται σε μία τελείως διαφορετική επιδημιολογική εικόνα από εμάς. Εχετε ακούσει εδώ και αρκετές εβδομάδες να συζητούμε πώς η Αγγλία έχει εμβολιάσει ένα πολύ σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού και έχουν σημαντική μείωση των κρουσμάτων, των νοσηλειών αλλά και των θανάτων τις τελευταίες εβδομάδες. Συνεπώς, η απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών της Αγγλίας συνδέεται με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας».
Ολη αυτή η «τιράντα», όπως λέμε στη δημοσιογραφική γλώσσα, μοιάζει περισσότερο με χρησμό της Πυθίας, παρά με μια σαφή επιστημονική απάντηση σε ένα απλό και σαφές ερώτημα. Εκείνο που καταλάβαμε εμείς, αποκρυπτογραφώντας τη δήλωση της Παπαευαγγέλου, είναι πως η Βρετανία έχει προχωρήσει στον εμβολιασμό, οπότε έχει την… πολυτέλεια να κάνει το AstraZeneca σε μεγαλύτερες ηλικίες, στις οποίες οι πιθανότητες σοβαρής παρενέργειας (θρόμβωσης) είναι μικρότερες, ενώ εμείς δεν έχουμε προχωρήσει τον εμβολιασμό, γι’ αυτό και κατεβήκαμε στα 30-44 χρόνια, ηλικίες στις οποίες έχει καταγραφεί η συντριπτική πλειοψηφία των παρενεργειών!
Πέραν του κυνισμού που αποκαλύπτει αυτή η τοποθέτηση, χρειάστηκε να συνοδευτεί από ένα χοντροκομμένο ψέμα: στα άτομα άνω των 30 ετών αυξάνει η βαριά νόσηση και οι σοβαρές επιπλοκές της Covid-19, είπε η Παπαευαγγέλου. Αν όμως ρίξουμε μια ματιά στα στοιχεία των Ημερήσιων Εκθέσεων Επιδημιολογικής Επιτήρησης του ΕΟΔΥ, θα δούμε να αναφέρεται ότι το 95.2% των θανόντων από Covid-19 είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω (έκθεση της 12ης Μάη, χτεσινή δηλαδή). Θα δούμε ακόμα ότι στην ηλικιακή ομάδα των 18-39 (δεν ταυτίζονται οι ηλικιακές ομάδες του ΕΟΔΥ μ’ αυτές του προγράμματος εμβολιασμού) είχαμε το 1% των θανάτων και το 2,3% των διασωληνωμένων, στην ηλικιακή ομάδα των 40-64 είχαμε το 18% των θανάτων και το 43,2% των διασωληνωμένων και στην ηλικιακή ομάδα των 65 και άνω είχαμε το 88,1% των θανάτων και το 63,5% των διασωληνωμένων.
Επομένως, ακολουθώντας τη λογική της Παπαευαγγέλου, το AstraZeneca έπρεπε να χορηγηθεί στις πολύ μεγάλες ηλικίες, που έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό σοβαρών νοσήσεων και θανάτων και το ελάχιστο ποσοστό επιπλοκών από το συγκεκριμένο εμβόλιο. Επέλεξαν, όμως, να το «σπρώξουν» στις ηλικίες 30-44, με λογική «προσφοράς σε πανέρι», επειδή οι άνθρωποι των μεγαλύτερων ηλικιών απέφευγαν να κάνουν αυτό το εμβόλιο, μετά το διεθνή θόρυβο και τις αντιφατικές αποφάσεις που έπαιρναν οι κυβερνήσεις.
Δεν ήταν ιατρικοί οι λόγοι που «έσπρωξαν» το AstraZeneca στους 30-44, όπως με θράσος ισχυρίζεται η Παπαευαγγέλου, αλλά λόγοι ξεστοκαρίσματος. Eπέφεραν έτσι ένα ακόμα πλήγμα στην εμβολιαστική συνείδηση, ιδιαίτερα μετά τη δήλωση της… εθνικής μας εμβολιάστριας Μαρίας Θεοδωρίδου, ότι καλό θα είναι οι γυναίκες να μην κάνουν το AstraZeneca αλλά να επιλέξουν ένα mRNA εμβόλιο.
Οι νέοι βέβαια, παρά τη γκεμπελίστικη προπαγάνδα περί «βουλιάγματος των εμβολιαστικών κέντρων» δεν τσίμπησαν. Ούτε το 12% των ηλικιών 30-44 δε γράφτηκε για να κάνει το AstraZeneca. Eπειδή, όμως, αυτό το ποσοστό πρέπει να καλύπτει το στοκ που είχε μείνει και τη μικρή ποσότητα που περιμένουν να πάρουν μέσα στον Μάη, ενώ από την άλλη βιάζονται να εμβολιάσουν και μικρότερες ηλικίες, για να βοηθήσουν την εικόνα του «τουριστικού προϊόντος», αποφάσισαν ν’ ανοίξουν τις πλατφόρμες για όλα τα εμβόλια και σ’ αυτές τις ηλικίες, πριν από το τέλος Μάη.
Το ανακοίνωσε πρώτος ο Κικίλιας στις 6 Μάη, σε εκπομπή του ΣΚΑΪ. Οταν τον ρώτησαν σχετικά, επικαλούμενοι σωρεία τηλεφωνημάτων, απάντησε αμέσως ότι τα ερωτήματα των τηλεθεατών είναι θεμιτά και ότι πριν από τα τέλη Μαΐου θ’ ανοίξει γι’ αυτές και άλλες ηλικιακές ομάδες η πλατφόρμα για όλα τα εμβόλια. Αργότερα το «μάζεψε», αυτολογοκρινόμενος στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε για τη συνέντευξή του.
Τέσσερις μέρες αργότερα, όμως, στις 10 Μάη, το ανακοίνωσε με κάθε επισημότητα ο αρμόδιος για τον εμβολιασμό γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους: «Σε σχέση με το άνοιγμα των επόμενων ηλικιακών ομάδων, αυτό θα γίνει στο τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου και θα ανοίγουμε ανά πενταετία. Πρώτη θα ανοίξει η ηλικιακή ομάδα 40-44 έτσι ώστε να μπορούν να κλείσουν ραντεβού σε όλα τα εμβόλια και θα ακολουθήσουν οι 35-39 και η ηλικιακή ομάδα 30–34».
Ετσι, εκείνοι που δεν έτρεξαν στα «πανέρια» με τα AstraZeneca και θα εμβολιαστούν με κάποιο mRNA εμβόλιο, θα ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους πιο γρήγορα από εκείνους που έτρεξαν να εμβολιαστούν με AstraZeneca, οι οποίοι δικαίως αισθάνονται ότι εξαπατήθηκαν από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Οπως γράψαμε, είναι κι αυτό ένα ακόμα κατόρθωμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Ενα ακόμα πλήγμα στην ανάπτυξη της αναγκαίας εμβολιαστικής συνείδησης. Αντιμετωπίζει τους πολίτες σαν Χαχόλους, που χάφτουν ό,τι τους λέει, με αποτέλεσμα να αυξάνει τις φοβίες, να ενισχύει τις ανασφάλειες και να καθυστερεί τον μαζικό εμβολιασμό με την ενίσχυση της λογικής «άσε λίγο ακόμα να δούμε».
Στην ίδια «ενημέρωση» με τον Θεμιστοκλέους, η Θεοδωρίδου επανέλαβε με περισσότερα λόγια αυτά που είχε πει η Παπαευαγγέλου, με περισσότερες δόσεις κουτοπονηριάς. Πήρε την απόφαση της Βρετανίας για μετάθεση του εμβολιασμού με AstraZeneca στις ηλικίες άνω των 40 και τη συνέκρινε με την απόφαση της Γερμανίας για σύσταση για εμβολιασμό σε όλες τις ηλικίες από τα 18 χρόνια, για να πει ότι «αυτές οι τροποποιήσεις που δημιουργούν απορίες και προβληματισμούς, θα πρέπει να πούμε ότι γίνονται και στηρίζονται σε αποφάσεις που ειδικότερα αφορούν στα επιδημιολογικά δεδομένα της κάθε χώρας». Και εξήγησε ότι η Βρετανία έχει χαμηλό ιικό φορτίο που επιτρέπει τη μετάθεση στα 40 και άνω, ενώ η Γερμανία, «που έχει πολύ υψηλό ιικό φορτίο και χαμηλό ποσοστό εμβολιασμένων ατόμων, χρειάζεται ένα γρήγορο πρόγραμμα με μία ευρεία κατανομή των εμβολίων, εξ ου και η επέκταση της ηλικίας εμβολιασμών».
Δεν ξέρουμε τι ακριβώς έχει αποφασιστεί στη Γερμανία και για ποιους λόγους, όμως η Παπαευαγγέλου απέφυγε να μιλήσει για υποχρεωτικότητα, όπως έγινε εδώ. Γιατί εδώ είπαν στους ανθρώπους ηλικίας 30-44 ετών, που αποτελούν τις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες του πληθυσμού, «ή AstraZeneca ή τίποτα». Και τώρα τους λένε, «όσοι δεν πήρατε από το πανέρι δεν πειράζει, τώρα μπορείτε να κάνετε όποιο εμβόλιο θέλετε».
Το πρόβλημα δεν είναι μόνο πολιτικό (ότι εξαπατούν τον κόσμο). Είναι και ζήτημα υγειονομικό, ζήτημα εμβολιαστικής συνείδησης. Οταν, για να δικαιολογήσουν την κοροϊδία, βάζουν τους κυβερνητικούς επιστήμονες να κάνουν τόσο κυνικές δηλώσεις, όπως αυτές των Παπαευαγγέλου-Θεοδωρίδου, που είπαν ευθέως ότι κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca στις ηλικίες που εμφανίζονται σοβαρές επιπλοκές επειδή είναι χαμηλό το επίπεδο του εμβολιασμού. Αυτά δεν περνούν απαρατήρητα. Αντίθετα, στρώνουν βούτυρο στο ψωμί των αντιεμβολιαστών («μας κάνουν πειραματόζωα»!) και εμποδίζουν τους ταλαντευόμενους να πάνε να εμβολιαστούν.
Μόνο μια ειλικρινής σχέση με το λαό, με σεβασμό στους φόβους (ακόμα και τους αδικαιολόγητους), με επιχειρηματολογία και πειθώ, μπορεί να αναπτύξει την τόσο απαραίτητη εμβολιαστική συνείδηση. Από τη στιγμή που το AstraZeneca είχε «καεί» (βοήθησαν και οι ίδιοι με την… αταραξία τους και τη συνέχιση των εμβολιασμών ακόμα και σε περιόδους που η πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών τους είχε σταματήσει), όφειλαν να το αφήσουν «καμένο» και όχι να μηχανεύονται κόλπα για να ξεστοκάρουν και να δικαιολογούν αυτά τα κόλπα με δηλώσεις που αποκαλύπτουν κυνισμό και κοινωνική αναλγησία.