Υπάλληλος της Βουλής, που εργάζεται σε υπηρεσία εκτός του κεντρικού κτιρίου, βρέθηκε θετικός στον κοροναϊό. Αμέσως έκλεισε η υπηρεσία και οι 25 υπάλληλοι που εργάζονται σ’ αυτήν μπήκαν σε αυστηρή καραντίνα στο σπίτι τους, μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα των τεστ στα οποία υποβλήθηκαν. Τεστ τα οποία είναι μοριακά, όπως συνάγεται από τη χρονική καθυστέρηση μέχρι να βγουν τα αποτελέσματά τους. Οχι rapid tests αντιγόνου, σαν αυτά που γίνονται σε άλλους εργασιακούς χώρους, όταν διαπιστώνεται ότι υπάρχει κρούσμα.
Γιατί μοριακά τεστ και όχι τεστ αντιγόνου; Γιατί μόνο το μοριακό τεστ έχει υψηλή ευαισθησία. Τα τεστ αντιγόνου έχουν επισφάλεια, η οποία είναι υψηλή, όπως συνάγεται και από το γεγονός ότι δεν τα εμπιστεύτηκαν για γρήγορη ανίχνευση των εργαζόμενων στο εν λόγω τμήμα της Βουλής. Η ίδια η αμερικάνικη FDA, που έδωσε άδεια κυκλοφορίας στα τεστ αντιγόνου, σύστησε να γίνεται μοριακός επανέλεγχος των αρνητικών τεστ. Εδώ τι κάνουν; Επανελέγχουν -όπως λένε- τα θετικά! Δεν μας είπαν, όμως, μετά από περισσότερα από 40.000 τεστ αντιγόνου που έχουν κάνει (πάντα με όσα οι ίδιοι ανακοινώνουν), αν έκαναν μοριακό επανέλεγχο στο σύνολο των θετικών αποτελεσμάτων και σε τι συμπεράσματα κατέληξαν ως προς την αξιοπιστία του τεστ αντιγόνου στα θετικά δείγματα.
Οσο για τα αρνητικά, δε θα μάθουμε ποτέ τι ποσοστό επιτυχίας έχει το τεστ αντιγόνου, αφού δεν κάνουν ούτε δειγματοληπτικό μοριακό επανέλεγχο. Δηλαδή, να επανελέγξουν ένα επαρκές ποσοστό από τα αρνητικά δείγματα, για να δούμε αν είναι όντως αρνητικά και να υπάρξει εκτίμηση για το ποσοστό ακρίβειας του τεστ. Προφανώς, γνωρίζουν ότι αυτή η διαδικασία κάνει «τζιζ». Ετσι και έβγαινε ένα υψηλό ποσοστό αποτυχίας, το τεστ θα γινόταν εντελώς αναξιόπιστο και θα έπρεπε να το παρατήσουν.
Στη Βουλή, πάντως, έκαναν αυτό που πρέπει να γίνεται. Εκλεισαν την υπηρεσία, πήραν δείγμα από όλους τους εργαζόμενους και τους έκλεισαν στα σπίτια τους μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα των μοριακών τεστ. Γιατί δεν επιβάλλεται το ίδιο πρωτόκολλο σε κάθε εργασιακό χώρο (για να μη μλήσουμε για τα σχολεία); Στους εργασιακούς χώρους, αν διαγνωστεί κρούσμα, ο εργασιακός χώρος δεν κλείνει. Ούτε γίνονται τεστ σε όλους τους εργαζόμενους. Το πολύ να γίνουν μερικά τεστ σε «στενές επαφές» (που σκόπιμα μπορεί να μην είναι και τόσο «στενές», για ευνόητους λόγους). Η δουλειά συνεχίζεται κανονικά!
Αλλο Βουλή, όπου το κράτος ανησυχεί για την υγεία των «εθνοπατέρων» και τη διεθνή εικόνα του, με αποτέλεσμα, μετά από ένα κρούσμα, να κλείνει ακόμα και υπηρεσίες που δε στεγάζονται στο κεντρικό κτίριο (για να προληφθεί κάθε πιθανότητα μετάδοσης, μέσω της επικοινωνίας των υπηρεσιών), και άλλο ένα εργοστάσιο, όπου δε δίνουν δεκάρα για την υγεία των εργατών και των οικογενειών τους, και το κλείνουν μόνο αν ανιχνευτούν καμιά κατοσταριά κρούσματα μαζεμένα και δεν πάει άλλο.