Είμαστε σίγουροι ότι πολλοί θα μούτζωσαν τον εαυτό τους, όταν πληροφορήθηκαν πρόσφατη ανακοίνωση του ΕΦΕΤ, σύμφωνα με την οποία σε παριζάκι από βιολογική γαλοπούλα της εταιρίας Creta Farm ανιχνεύθηκε παρουσία συντηρητικού σε επίπεδα πάνω από το επιτρεπόμενο. Γιατί δεν θα είναι λίγοι αυτοί που προτιμούσαν το συγκεκριμένο παριζάκι (αλλαντικό που καταναλώνεται κυρίως από παιδιά), έστω και αν χρειαζόταν να το πληρώσουν 25% ακριβότερα από τα άλλα παριζάκια. Οταν πρόκειται για την υγεία των παιδιών, ο κόσμος βάζει το χέρι στην τσέπη όσο πιο βαθιά γίνεται.
Οσοι/ες διαβάσουν αυτά που θα ακολουθήσουν και τυχαίνει να αγόραζαν το συγκεκριμένο προϊόν είμαστε σίγουροι ότι δεν θα μουτζώσουν απλώς τον εαυτό τους, αλλά θα οργιστούν όσο δεν παίρνει άλλο. Για μας, όμως, αυτή η ιστορία δεν είναι παρά ένα απλό επεισόδιο του διαρκούς διατροφικού σκανδάλου, που συντίθεται από μικρές και μεγάλες απάτες σε βάρος της τσέπης των εργαζόμενων και της δημόσιας υγείας, αλλά και από συγκαλύψεις εκ μέρους των κρατικών αρχών, που υποτίθεται ότι αποτελούν τον κέρβερο που προφυλάσσει τη δημόσια υγεία.
Το Δελτίο Τύπου του ΕΦΕΤ (2.2.06) αναφέρει: «Στα πλαίσια των προληπτικών ελέγχων που διεξάγει ο ΕΦΕΤ για την προστασία του καταναλωτή, διαπιστώθηκε παρουσία του συντηρητικού “νιτρώδους νατρίου” σε επίπεδα πάνω από το νομοθετημένο επιτρεπτό όριο, σε δείγμα αλλαντικού θερμικής επεξεργασίας που φέρει την εμπορική ονομασία “Creta farm παριζάκι από βιολογική γαλοπούλα”».
Το πρώτο που κάναμε είναι να επικοινωνήσουμε με τον πρόεδρο του ΕΦΕΤ κ. Βλέμα, τον οποίο ρωτήσαμε σε ποια νομοθεσία βρήκε ανώτερα επιτρεπτά όρια για το νιτρώδες νάτριο σε βιολογικά προϊόντα; Η απάντησή του ήταν πως κάναμε γκάφα, διότι δεν πρόκειται για βιολογικό αλλά για συμβατικό προϊόν, το οποίο απλώς χρησιμοποιεί πρώτες ύλες βιολογικής προέλευσης. Αν ήταν βιολογικό προϊόν ο ΕΦΕΤ δεν θα είχε δικαίωμα ελέγχου, μας απάντησε ο κ. Βλέμας. Ο ΕΦΕΤ έκανε έλεγχο στο συγκεκριμένο προϊόν ως συμβατικό και συνέκρινε την περιεκτικότητα σε νιτρώδες νάτριο με το όριο που θέτει ο κώδικας τροφίμων.
Για να δούμε, λοιπόν, ποιος έκανε «γκάφα». Στη μεγάλη φωτογραφία φαίνεται το… σώμα του εγκλήματος, αγορασθέν έναντι 4,24 ευρώ. Η ονομασία του είναι πολύ διαφορετική από αυτή που αναφέρει το δελτίο του ΕΦΕΤ: «Creta Farm – Βιολογικά (με μεγάλα γράμματα – ΑΠΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ (με πολύ μικρά γράμματα». Από κάτω φαρδιά πλατιά η σφραγίδα της ΔΗΩ (του μεγαλύτερου οργανισμού πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων) και η επεξήγηση: «Πιστοποιείται σύμφωνα με το πρότυπο του Οργανισμού ΔΗΩ. www.dionet.gr». Η μηχανή του σούπερ μάρκετ το χτυπάει ως «ΠΑΡΙΖΑΚΙ ΒΙΟΛΟΓ CR FARM».
Το εν λόγω παριζάκι, λοιπόν, κυκλοφορεί ως βιολογικό και όχι ως συμβατικό προϊόν. Ετσι μοστράρεται στον καταναλωτή, ο οποίος το πληρώνει 25% ακριβότερα σε σχέση με τις συμβατικές συσκευασίες της ίδιας και άλλων εταιριών. Αν ο ΕΦΕΤ είχε τη γνώμη, ότι πρόκειται για συμβατικό προϊόν, τότε έπρεπε να επιβάλει πρόστιμο στην εταιρία για παραπλανητική διαφήμιση και να διατάξει την απόσυρση όλων των «μαϊμού» προϊόντων από την αγορά. Και επειδή ο αλαζών πρόεδρος του ΕΦΕΤ μίλησε για «γκάφα», τί έχει να μας πει για το γεγονός ότι οι υπηρεσίες του, που υποτίθεται ότι έκαναν έλεγχο, δεν πρόσεξαν τι αναγράφεται με πολύ μικρά γράμματα στη συσκευασία του «βιολογικού» αλλαντικού: «Συστατικά: χοιρινό κρέας» (με παραπομπή ότι πρόκειται για προϊόν βιολογικής γεωργίας). Δείτε τη μικρή φωτογραφία και θα καταλάβετε. Παριζάκι από βιολογική γαλοπούλα, που γίνεται από χοιρινό κρέας! Εκανε λάθος στην εκτύπωση η εταιρία; Και τόσο καιρό δεν το κατάλαβε; Και οι υπηρεσίες του ΕΦΕΤ που έκαναν τον έλεγχο δεν το είδαν, για να ζητήσουν εξηγήσεις; Εψαξαν, άραγε, και διαπίστωσαν ότι το παριζάκι είναι από γαλοπούλα και όχι από γουρούνι; Τέτοια είναι η ποιότητα των ελέγχων.
Το θέμα των «μαϊμού» βιολογικών αλλαντικών έχουμε θέσει πρώτοι (και δυστυχώς μόνοι) στην «Κόντρα», στο φύλλο της 27.11.2004. Αποκαλύψαμε τότε, ότι η χρήση των συντηρητικών νιτρώδες νάτριο και νιτρικό κάλιο απαγορεύεται σε προϊόντα που χαρακτηρίζονται βιολογικά και ότι είναι παράνομη η κυκλοφορία τέτοιων αλλαντικών από τις εταιρίες «Νίκας» και «Creta Farm». Αποκαλύπταμε, μάλιστα, και το πόρισμα ειδικής επιστημονικής ομάδας που συγκρότησε το υπουργείο Γεωργίας. Τα «μαϊμού» βιολογικά αλλαντικά πιστοποιήθηκαν με βάση ένα δοκιμαστικό πρότυπο της ΔΗΩ, που ίσχυε από το Μάρτη του 2003 μέχρι το Μάρτη του 2004. Εχει λήξει, δηλαδή, και η ισχύς του προτύπου πιστοποίησης.
Φυσικά, το θέμα δεν είναι νομικό, αλλά θέμα ουσίας. Δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται βιολογικό (και να πουλιέται πανάκριβα) ένα προϊόν με συντηρητικά και αν ακόμα δεχτούμε ότι η πρώτη ύλη είναι προϊόν βιολογικής κτηνοτροφίας ή γεωργίας. Και το τελευταίο, βέβαια, είναι υπό αίρεση, όπως έχουμε δείξει σε παλιότερα άρθρα-έρευνες. Αναλογιστείτε μόνο ότι το εν λόγω παριζάκι, αν είναι από γαλοπούλα, ενδέχεται να γίνεται με εμβολιασμένες για τη γρίπη των πτηνών ιταλικές γαλοπούλες!
Παρά τις αποκαλύψεις μας, η Διεύθυνση Βιολογικής Γεωργίας του υπουργείου Γεωργίας, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου και ο αρμόδιος φορέας πιστοποίησης και ελέγχου των πιστοποιητικών οργανισμών (ΟΠΕΓΕΠ) δεν έκαναν τίποτα, ενώ έπρεπε να στείλουν στον εισαγγελέα (αφού πρώτα απαγορεύσουν την κυκλοφορία των παράνομων προϊόντων) και τις εταιρίες παραγωγής και τη ΔΗΩ που πουλάει πιστοποιητικά βιολογικότητας.
Τώρα, μπήκε στο παιχνίδι και ο αναρμόδιος ΕΦΕΤ, χωρίς καν να μπει στον κόπο να ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Γεωργίας. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, την επέμβαση του ΕΦΕΤ προκάλεσαν ανταγωνίστριες εταιρίες, οι οποίες για τους δικούς τους λόγους δεν θέλουν να βγάλουν «βιολογικά» αλλαντικά. Με τη γνωμάτευσή του ο ΕΦΕΤ στάθηκε στη μέση σαν Πόντιος Πιλάτος. Εμμέσως λέει ότι το προϊόν δεν είναι βιολογικό, αλλά ταυτόχρονα επιτρέπει στην εταιρία να το κυκλοφορεί ως τέτοιο. Και όχι μόνο αυτό, αλλά μας κοροϊδεύει κιόλας. Γράφει στο δελτίο του ότι διέταξε την απόσυρση της παρτίδας με ημερομηνία λήξης 26.02.2006. Μόνο αυτή η παρτίδα είχε πρόβλημα; Η συγκεκριμένη παρτίδα πρέπει να έχει παραχθεί πριν από ένα πεντάμηνο τουλάχιστον. Στο διάστημα που μεσολάβησε πρέπει να βγήκαν πολλές παρτίδες ακόμα (το δείγμα που αγοράσαμε εμείς είχε ημερομηνία λήξης 16.05.2006. Oλες αυτές οι παρτίδες παρασκευάστηκαν με τον ίδιο τρόπο. Οχι μόνο με απαγορευμένα για βιολογικά προϊόντα συντηρητικά, αλλά και σε συγκεντρώσεις πάνω απ’ αυτές που επιτρέπονται για τα συμβατικά αλλαντικά. Και όμως, κυκλοφορούν ελεύθερα.
Ετσι δουλεύουν οι μηχανισμοί που υποτίθεται ότι προστατεύουν τη δημόσια υγεία. Τα όσα αναφέραμε αποτελούν απλώς ένα παράδειγμα.