Από την Ολλανδία φτάσαμε ήδη στη Βρετανία, από εκεί στη Δανία και τη Γαλλία (και βλέπουμε). Οπως αποδείχτηκε, τα μολυσμένα με διοξίνη (καμιά ογδονταριά φορές πάνω από το «επιτρεπόμενο» όριο) γερμανικά αυγά δεν εξήχθησαν μόνο στην Ολλανδία, αλλά χρησιμοποιήθηκαν για την παρασκευή άλλων προϊόντων (μαγιονέζες, σάλτσες, είδη ζαχαροπλαστικής), τα οποία εξήχθησαν και στη Βρετανία. Στη συνέχεια, μολυσμένα προϊόντα ανακαλύφτηκαν και στη Δανία, ενώ οι παρτίδες στη Γαλλία βρέθηκαν μεν μολυσμένες, αλλά εντός των «επιτρεπτών» ορίων.
Το σημειώνουμε εισαγωγικά, γιατί έχει ιδιαίτερη σημασία. Στις 4 Γενάρη, στο alert υπ’ αριθμ. 2010.1771-add04, η Κομισιόν αναφέρει, επικαλούμενη τις… υπεράνω υποψίας γερμανικές αρχές, ότι δεν υπήρξε παράδοση μολυσμένων τροφίμων εκτός Γερμανίας, πλην δυο ύποπτων παρτίδων που πουλήθηκαν στην Ολλανδία! Από πού βγήκε αυτή η σιγουριά; Από την επιθυμία τους να καθησυχάσουν τους ευρωπαίους εργαζόμενους, που είναι οι καταναλωτές αυτών των Β’ κατηγορίας τροφών (έτσι χαρακτηρίζονται επίσημα).
Λαβύρινθος
Προσέξτε τώρα μερικές λεπτομέρειες, πάντα με βάση τις ανακοινώσεις των γερμανικών αρχών. Στην Ολλανδία εξήχθησαν 136.000 αυγά από μονάδες που θεωρούνται ύποπτες. Απ’ αυτή την ποσότητα, 86.000 αυγά χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή 14 τόνων παρασκευασμάτων, που εξήχθησαν στη Βρετανία. Η τύχη των υπόλοιπων αυγών της παρτίδας αγνοείται! Στην Ολλανδία εξήχθη, επίσης, άλλη μια ποσότητα 50.000 αυγών. Αυτά αναμίχθηκαν με μια σχεδόν τετραπλάσια ποσότητα αυγών ολλανδικής παραγωγής και το σύνολο μοιράστηκε σε τρεις παρτίδες. Απ’ αυτές τις τρεις παρτίδες μία ανακαλύφτηκε στην Ολλανδία και θα ελεγχθεί. Οι άλλες δύο παρτίδες αγνοούνται! Πιάσ’ τ’ αυγό και κούρευ’ το, δηλαδή. Και κάτι πιο σημαντικό. Αυτές οι παρτίδες είναι του Δεκέμβρη. Ομως, μολυσμένα αυγά και πουλερικά (και χοιρινά) παράγονταν από το Μάρτη. Τι έγιναν όλ’ αυτά; Τα κατανάλωσαν οι εργαζόμενοι στις χώρες της ΕΕ.
Στη συνέχεια, όταν ανακαλύφτηκαν και παρτίδες που πήγαν στη Δανία και τη Γαλλία (το σχετικό alert εκδόθηκε στις 8 Γενάρη, ενώ οι παρτίδες είχαν πουληθεί στις 11 και 16 Δεκέμβρη (πριν τις ολλανδικές παρτίδες!), το γεγονός ανακοινώθηκε σαν να μην τρέχει τίποτα, το δε προειδοποιητικό σημείωμα περιλάμβανε και πάλι την καθιερωμένη επισήμανση, ότι δεν υπήρξαν εξαγωγές σε άλλες ευρωπαϊκές ή τρίτες χώρες.
Στην Ελλάδα, βέβαια, όλα είναι εντάξει! Κατά τον πρόεδρο του ΕΦΕΤ, όπως γράψαμε στο προηγού-μενο φύλλο, δεν χρειάζεται να γίνουν έλεγχοι, διότι οι γερμανικές αρχές διαβεβαίωσαν ότι μολυσμένα ή ύποπτα προϊόντα δεν εξήχθησαν στην Ελλάδα! Ούτε, βέβαια, αισθάνθηκε την ανάγκη να παραιτηθεί, όταν έγιναν οι αποκαλύψεις για Δανία και Γαλλία και οι ανακοινώσεις για τις παρτίδες που ακόμα τις ψάχνουν και δεν τις βρίσκουν. Την παχυλά αμειβόμενη θεσούλα του θέλει και για την υγεία του ελληνικού λαού δεν δίνει δεκάρα.
Πιο πονηρός ο αρμόδιος υπουργός Α. Λοβέρδος, «διέταξε να γίνουν έλεγχοι». Τι έλεγχοι να γίνουν, όμως, και από ποιους, όταν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι μπάχαλο;
Κέρδος δολοφόνος
Το νέο σκάνδαλο των διοξινών απέδειξε για μια ακόμη φορά, ότι το διατροφικό σκάνδαλο είναι διαρκές, διότι συνδέεται με την ίδια τη λειτουργία του καπιταλισμού. Με το κυνήγι του μέγιστου κέρδους. Τα μέτρα που ανακοινώνονται κάθε φορά που έχουμε την έκρηξη κάποιας πτυχής αυτού του σκανδάλου αποσκοπούν μόνο στον καθησυχασμό των λαών. Οι αστικές κυβερνήσεις και τα κοινοτικά όργανα διαχειρίζονται την κρίση σε τρόπο ώστε να μη πληγούν τα συμφέροντα των καπιταλιστών που δραστηριοποιούνται στο διατροφικό κύκλωμα. Τίποτ’ άλλο δεν τους ενδιαφέρει.
Δείτε τι αποκαλύπτεται σιγά-σιγά για το νέο σκάνδαλο των διοξινών. Η εταιρία Harles & Jentzsch, που χρησιμοποιούσε υποπροϊόντα από εργοστάσια παραγωγής βιοκαυσίμων, για να παρασκευάσει ζωοτροφές για πουλερικά και χοιρινά, ισχυρίζεται ότι όλα οφείλονται σε κάποιο λάθος. Οτι πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό, για το οποίο η ίδια η εταιρία ενημέρωσε τις αρχές. Ομως, η εν λόγω εταιρία ήξερε από το Μάρτη για την έκρηξη των διοξινών στις ζωοτροφές της. Πότε ενημέρωσε τις γερμανικές αρχές; Το Δεκέμβρη! Γιατί τότε; Γιατί υπήρξε καταγγελία από ανταγωνίστρια εταιρία παραγωγής ζωοτροφών, όπως αποκάλυψε η γερμανίδα υπουργός Προστασίας του Καταναλωτή Ιλζε Αιγκνερ!
Οταν το σογιέλαιο κοστίζει 400 ευρώ τον τόνο και τα λίπη για βιομηχανική χρήση 100 ευρώ, καταλαβαίνετε τι κέρδος έχουν οι εταιρίες διατροφής ζώων, όπως και οι εταιρίες παραγωγής ζωοτροφών, που χρησιμοποιώντας βιομηχανικά προϊόντα μπορούν να κερδίζουν πελατεία πουλώντας φτηνότερες ζωοτροφές.
Οπου φτωχός κι η μοίρα του
Αυτά τα ζωικά προϊόντα, σκέτη σαβούρα, με μεγάλη συγκέντρωση βλαπτικών παραγόντων, πωλούνται από τα ράφια και τα ψυγεία των γιγαντιαίων σούπερ μάρκετ, σε εμφανώς χαμηλότερες τιμές, και καταναλώνονται από τα πιο φτωχά στρώματα του πληθυσμού.
Με κυνικότητα η γερμανίδα υπουργός Προστασίας του Καταναλωτή δήλωσε ότι το σκάνδαλο δεν της προκάλεσε καμιά έκπληξη! «Πιστεύω ότι πολλοί θα μπορούσαν να εκτιμούν περισσότερο τα τρόφιμα και να ξοδεύουν εν τέλει περισσότερα για τρόφιμα, στη βάση ίσως μιας αλλαγής προτεραιοτήτων προς όφελος των τροφίμων», δήλωσε. Μ’ άλλα λόγια, όσοι προτιμούν τα φτηνά τρόφιμα, θα πρέπει να ξέρουν ότι αντιμετωπίζουν τέτοιους κινδύνους! Δηλαδή, η φτωχολογιά, που δεν προτιμά τα φτηνά τρόφιμα επειδή της αρέσουν, αλλά είναι αναγκασμένη να καταναλώνει μόνο φτηνά τρόφιμα λόγω χαμηλού εισοδήματος, θα πρέπει να το πάρει απόφαση ότι θα την ταΐζουν και θα την ποτίζουν με καρκινογόνους παράγοντες! Το κράτος νίπτει τα χέρια του σαν Πόντιος Πιλάτος. Οποιος θέλει ας προστατευθεί μόνος του. Οι διακηρύξεις για κρατική προστασία της υγείας του πληθυσμού είναι σκέτη υποκρισία.
Μήπως, όμως, είναι ασφαλή τα ακριβότερα τρόφιμα; Αγοράζετε μόνο βιολογικά αυγά και κοτόπουλα, συμβουλεύει τους Γερμανούς το υπουργείο της φράου Αιγκνερ, «ξεχνώντας» ότι μόλις πέρυσι είχε ανιχνευτεί διοξίνη σε ψηλή συγκέντρωση σε αυγά με βιολογική ετικέτα και ότι το 2002, πάλι στη Γερμανία, είχε εντοπιστεί σε πουλερικά με ετικέτα ελευθέρας βοσκής το ζιζανιοκτόνο Νιτροφέν.
Υποκρισία
Η Αιγκνερ, πέρα από τον κυνισμό της, εμφανίζεται και ως υπέρμαχος των αυστηρότερων μέτρων ελέγχου. «Θα πρέπει να διαχωρίσουμε την παραγωγή λίπους για ζωοτροφές από την παραγωγή λιπαντικών ουσιών για βιομηχανική χρήση», δήλωσε, συμπληρώνοντας: «Η πιθανότητα με το πάτημα ενός κουμπιού να πέσει βιομηχανικό έλαιο σε ζωοτροφές πρέπει να αποκλειστεί». Σε ποιον τα πουλάνε αυτά τα περί λάθους; Η ιστορία με το… βαλβολινού-χο ηλιέλαιο βοά ακόμη. Και μεις, ακόμα περιμένουμε την απάντηση στα ερωτήματα που, διά της επίσημης οδού, υποβάλαμε στις αρμόδιες υπηρεσίες της Κομισιόν.
Οι εργαζόμενοι της Ευρώπης ποτέ δεν έμαθαν ποια ήταν η αιτία της επιμόλυνσης του ηλιέλαιου με ορυκτέλαια. Εμείς, όμως, το γνωρίζουμε και το αποκαλύψαμε. Οφείλεται στην αλλαγή της σχετικής Οδηγίας, που επιτρέπει πλέον τη μεταφορά υγρών τροφίμων από τάνκερ που μεταφέρουν και χημικά. Παλιότερα υπήρχε σαφής διαχωρισμός. Τα τάνκερ που μεταφέρουν υγρά τρόφιμα απαγορευόταν να μεταφέρουν χημικά. Αλλαξαν την Οδηγία επικαλού-μενοι λόγους κόστους (όλα τα στοιχεία έχουν δημοσιευτεί σε παλιότερα δημοσιεύματά μας).
Το ίδιο συμβαίνει και με τα λίπη που χρησιμοποιούν στις ζωοτροφές. Κανένας δεν πάτησε λάθος κουμπί, όπως ισχυρίζεται η γερμανίδα υπουργός. Εν γνώσει τους χρησιμοποιούν βιομηχανικά υποπροϊόντα, γιατί είναι φτηνότερα. Από τη στιγμή που επισήμως η ΕΕ θεωρεί τους καπιταλιστές φερέγγυους και τους έχει αναθέσει, μέσω του «αυτοελέγχου», την προστασία των λαών από μολυσμένα τρόφιμα, έχει ευλογήσει το διαρκές διατροφικό σκάνδαλο. Οι εργαζόμενοι μαθαίνουν μόνο τις εξάρσεις του, που αποκαλύπτονται από καιρού εις καιρόν, είτε λόγω του καπιταλιστικού ανταγωνισμού είτε λόγω κάποιου τυχαίου ελέγχου που δεν μπορεί να συγκαλυφθεί.
Η Κομισιόν δηλώνει ότι δεν υπάρχει λόγος απαγόρευσης των εξαγωγών αυγών, πουλερικών και χοιρινού κρέατος από τη Γερμανία, διότι οι ύποπτες φάρμες σφραγίστηκαν εν αναμονή των αποτελεσμάτων των ελέγχων. Παράλληλα, καθησυχάζει τους εργαζόμενους που ανησυχούν για τις ποσότητες μολυσμένων τροφίμων που κατανάλωσαν, ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος, ειδικά από τα προϊόντα με βάση το αυγό, διότι οι ποσότητες της διοξίνης είναι μικρές! Ομως, ακόμα και συστημικοί επιστήμονες, όπως η τοξικολόγος Χάιντι Φορτ, διευθύντρια του Ινστιτούτου Περιβαλλοντικών Τοξικών του πανεπιστήμιου της Χάλε, κάλεσε τους καταναλωτές να αποφεύγουν να καταναλώνουν αυγά και πουλερικά από τα σούπερ-μάρκετ. Η ίδια δεν απέκλεισε την εμφάνιση εξανθημάτων ή και χλωριοακμής σε όσους καταναλώνουν αυγά και πουλερικά από τις αλυσίδες σούπερ-μάρκετ. Γιατί η γενίκευση; Γιατί η τοξικολόγος ξέρει καλά πως τα φτηνά προϊόντα που καταναλώνουν οι εργαζόμενοι, αγοράζοντάς τα από τις μεγάλες αλυσίδες λιανικής πώλησης, παράγονται όλα με τον ίδιο τρόπο και δεν πρόκειται για «μεμονωμένο περιστατικό», που αφορά μόνο μια παρτίδα ζωοτροφών μιας συγκεκριμένης εταιρίας.
Μήπως το ίδιο δεν είχε γίνει με τη νόσο Κρόιτσφελντ-Γιάκομπς, που έγινε γνωστή ως νόσος των «τρελών αγελάδων»; Ενώ ήξεραν πολύ καλά πως αιτία ήταν τα κρεατάλευρα (για λόγους γρήγορης πάχυνσης και υψηλού κέρδους μετέτρεψαν τα χορτοφάγα σε σαρκοφάγα), χρειάστηκε να περάσουν κάμποσα χρόνια και να γνωρίσει νέα έξαρση το σκάνδαλο (και εκτός βρετανικών νησιών πλέον) μέχρι να προχωρήσουν σε απαγόρευση χρήσης των κρεατάλευρων. Οι προβληματισμοί τους και τότε αφορούσαν τα κέρδη που θα χαθούν από τη μη αξιοποίηση των κρεατάλευρων. Την υγεία των λαών την είχαν γραμμένη εκεί που δεν πιάνει μελάνι.
Εκείνο που δεν λένε επίσης είναι πως οι βλαπτικοί παράγοντες δρουν σωρευτικά στον ανθρώπινο οργανισμό. Επιστρατεύουν εξωνημένους επιστήμονες, που έχουν πουλήσει την ψυχή τους στο κεφάλαιο έναντι επαρκούς αντιτίμου, οι οποίοι διαβεβαιώνουν τον κοσμάκη ότι δεν κινδυνεύει καθόλου από την κατανάλωση ακόμα και διαπιστωμένα μολυσμένων τροφίμων, διότι οι συγκεντρώσεις είναι χαμηλές. Ποιος, όμως, ορίζει τις επιτρεπόμενες συγκεντρώσεις; Αυτοί οι ίδιοι εξωνημένοι επιστήμονες, σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις και με μοναδικό κριτήριο τα συμφέροντα των καπιταλιστών. Και βέβαια, για τη σωρευτικότητα δεν μιλούν καθόλου, για να μη βάλουν τον κόσμο σε υποψίες.
Ψέμα στο ψέμα
Δείτε πώς χειρίστηκαν και αυτή την υπόθεση. Στο πρώτο κιόλας alert, που στάλθηκε από τις γερμανικές αρχές στις 28 Δεκέμβρη, η κατακλείδα αναφέρει:
«Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι το προϊόν συνήθως χρησιμοποιείται σε μίγματα ζωοτροφών σε ποσοστό 5-10%, δεν πιθανολογείται ότι τρόφιμα που παρήχθησαν από ζώα που τράφηκαν μ’ αυτές τις τροφές μολύνθηκαν».
Δηλαδή, καλούσαν τον κόσμο να τρώει άφοβα αυγά, κοτόπουλα και χοιρινό κρέας, χωρίς ν’ ανησυχεί, διότι η διοξίνη… διαλύθηκε. Ελάχιστες μέρες αργότερα, τα δικά τους εργαστήρια βρήκαν τεράστιες συγκεντρώσεις διοξίνης σε πουλερικά και αυγά! Φυσικά, δεν μπήκαν στον κόπο να ζητήσουν μια υποκριτική έστω συγνώμη για την παραπλάνηση των καταναλωτών.
Αμέσως μετά (από τις 4 Γενάρη που βρέθηκε υψηλή συγκέντρωση διοξίνης σε αυγά και κοτόπουλα), η προσοχή τους στράφηκε αλλού. Να αποδείξουν πως όλες οι ύποπτες φάρμες έχουν σφραγιστεί και όλες οι ύποπτες παρτίδες έχουν αποσυρθεί. Επομένως, δεν υπάρχει κανένας λόγος να απαγορευτούν οι εξαγωγές τροφίμων αυτού του είδους από τη Γερμανία, ούτε να σταματήσουν οι Γερμανοί να καταναλώνουν, διότι δεν υπάρχει ύποπτο κρέας ή αυγά στα ράφια και όλα είναι υπό έλεγχο. Ολα δε τα alert, τα οποία έχουν αισίως φτάσει τα 18 μέχρι τις 12 Γενάρη, διαβεβαίωναν ότι χοιρινό προσβεβλημένο δεν έχει βρεθεί ακόμα. Και ξαφνικά, στις 12 Γενάρη, με το alert 2010.1771-add17, ανακοινώνεται ότι διοξίνη σε συγκέντρωση πολύ πάνω από τα «επιτρεπτά» όρια βρέθηκε και σε δυο δείγματα χοιρινού κρέατος!
Το παραμύθι είχε ήδη αλλάξει. Εκεί που οι Γερμανοί διαβεβαίωναν, ότι δεν υπάρχει περίπτωση μόλυνσης τροφίμων, διότι η διοξίνη έχει διασπαρεί, πλέον διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για εκείνους που κατανάλωσαν διοξινούχα τρόφιμα. Ολες οι ενημερώσεις από τις γερμανικές αρχές, που στέλνονται με τη μορφή alert από το ευρωπαϊκό σύστημα RASFF, καταλήγουν στα εξής: «Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου για την Εκτίμηση Κινδύνου, δεν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος υγείας για τους καταναλωτές, ως αποτέλεσμα μικρής περιόδου κατανάλωσης αυγών και πουλερικών με τα ευρεθέντα επίπεδα διοξίνης. Γι’ αυτό και το Κρατίδιο (σ.σ. εννοεί τα διάφορα ομοσπονδιακά κρατίδια της Γερμανίας) δεν εξέδωσε δημόσια προειδοποίηση».
Οι εγκληματίες άφησαν τον κόσμο να καταναλώνει τη σαβούρα, διαβεβαιώνοντάς τον ότι και διοξίνη να καταναλώσει δεν τρέχει τίποτα. Και μετά, αναρωτιόμαστε γιατί οι διάφορες μορφές καρκίνου θερίζουν τον κόσμο. ‘Η καθόμαστε και τους ακούμε να βγάζουν απαγορεύσεις για το κάπνισμα.
Ακόμα και η Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων (Food Standards Agency της Βρετανίας) θεώρησε σκόπιμο να εκδώσει ανακοίνωση για να τονίσει ότι στα έτοιμα προϊόντα που έφτασαν στη Βρετανία η διοξίνη που ανιχνεύτηκε δεν ξεπερνούσε τα «επιτρεπτά» όρια και πως κάποιοι μεταπωλητές απέσυραν παρτίδες με δική τους απόφαση και όχι με απόφαση του FSA. Το βρετανικό αστικό κράτος δείχνει την αλληλεγγύη του στο γερμανικό και όλα τα αστικά κράτη πασχίζουν να προστατεύσουν τη φήμη μιας καπιταλιστικής παραγωγής που εμπορεύεται και κερδοσκοπεί πουλώντας καρκινογόνους παράγοντες.
Για ό,τι νεότερο προκύψει θα σας κρατάμε ενήμερους. Σημειώνουμε απλά αυτό που κάθε άλλο παρά νέο είναι: αν θέλουμε να πάψει ο καθημερινός δηλητηριασμός μας με τοξικούς, καρκινογόνους και γενικά ανθυγιεινούς παράγοντες, που δρουν σωρευτικά στον ανθρώπινο οργανισμό, πρέπει να απαλλαγούμε από τον καπιταλισμό. Μέχρι τότε, θα αμυνόμαστε μεν όπως μπορούμε, αλλά θα πρέπει να ξέρουμε ότι η άμυνά μας ελάχιστα επιτυχής μπορεί να είναι. Αυτό το σύστημα δεν εξανθρωπίζεται.