Eίναι γνωστή η θέση της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την ιδιωτικοποίηση των νοσοκομείων του ΕΣΥ και την κατάργηση της αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ. Οι συνέπειες απ’ αυτή την αντιδραστική αλλαγή του ΕΣΥ θα είναι εξαιρετικά επώδυνες για την υγεία της εργατικής τάξης, όλων των εργαζόμενων, της φτωχής αγροτιάς και των συνταξιούχων, τόσο από την αύξηση της δαπάνης για ιατρονοσηλευτική και φαρμακευτική περίθαλψη όσο και ως προς το επίπεδο της παρεχόμενης περίθαλψης. Περιττεύει να πούμε ότι από την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ, με την μετατροπή των νοσοκομείων σε ανώνυμες εταιρίες, οι έμποροι της υγείας θα εξασφαλίσουν τεράστια κέρδη.
Ο χρόνος που μεσολάβησε από την ανάληψη της διαχείρισης της καπιταλιστικής εξουσίας από την κυβέρνηση της ΝΔ, στις αρχές Ιούλη του 2019, μέχρι τα τέλη Φλεβάρη του 2020 που ξέσπασε η πανδημία του κοροναϊού, δεν ήταν αρκετός για να προετοιμάσει το έδαφος περνώντας στον ελληνικό λαό την αντίληψη ότι η ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ είναι δήθεν προς όφελός του. Ο χρόνος αυτός δεν ήταν αρκετός και για να εξωραΐσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη τα διάφορα καπιταλιστικά συγκροτήματα, όπως για παράδειγμα το περιβόητο Ιδρυμα Νιάρχου, που θέλουν να συμμετάσχουν ενεργά στην ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ, εμφανίζοντάς τα ως μεγάλους ευεργέτες.
Σε πρόσφατο άρθρο μας με τίτλο: Γκεμπελίστικη προπαγάνδα από Πλεύρη-Μητσοτάκη επισημάναμε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη, εκτός των άλλων, παρουσιάζει συστηματική τα καπιταλιστικά ιδρύματα τύπου Νιάρχου ως ανιδιοτελείς ευεργέτες, προκειμένου να στρώσει με ροδοπέταλα το δρόμο για τη μετατροπή των νοσοκομείων του ΕΣΥ σε ανώνυμες εταιρίες καπιταλιστικού τύπου. Γράφαμε συγκεκριμένα:
«Το ΙΣΝ προσδοκά ότι με την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ που σχεδιάζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα πάρει μεγάλο μέρος από το φιλέτο του ΕΣΥ και γι’ αυτό έσπευσε το να παίξει μεγάλος δωρητής στο ΕΣΥ. Ο Γιάννης Ζερβάκης, Υπεύθυνος Διαχείρισης Μεγάλων Δωρεών του ΙΣΝ, δήλωσε σχετικά με τη συνεργασία του Ιδρύματος με το Ελληνικό Δημόσιο:
“Είναι ολοφάνερο πως για να είναι αποτελεσματική η αντιμετώπιση μιας παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης, όπως αυτή που ζήσαμε, και ζούμε ακόμα, είναι απαραίτητη, περισσότερο από ποτέ, η συνεργασία ανάμεσα στον ιδιωτικό τομέα και τους κρατικούς φορείς. Ολοι μαζί μπορούμε να είμαστε πιο δυνατοί τώρα, εξασφαλίζοντας καλύτερες συνθήκες για όσους μάχονται καθημερινά απέναντι στην πανδημία και, κυρίως, να γίνουμε ισχυρότεροι απέναντι σε ένα νέο, ενδεχόμενο κύμα. Η εξαιρετική συνεργασία με τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, όχι μόνο τώρα αλλά εδώ και 3 χρόνια που υλοποιούμε από κοινού την Πρωτοβουλία για την Υγεία, δίνει σε εμάς στο Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος ένα ξεχωριστό κίνητρο κάθε μέρα να προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις να βοηθήσουμε στη θωράκιση, ενδυνάμωση και αναβάθμιση του Συστήματος Υγείας της χώρας“.
Χρειαζόμαστε άλλους μάρτυρες; Αυτοί που υποτίθεται ότι είναι κοινωφελές, μη κερδοσκοπικό ίδρυμα, αυτοτοποθετούνται στον ιδιωτικό τομέα και ζητούν συνεργασία με το κράτος. Στις περιβόητες ΣΔΙΤ είναι στραμμένα τα μάτια τους και προσανατολισμένες οι κινήσεις τους. Γι’ αυτό και λένε πως η συνεργασία δημόσιου-ιδιωτικού “είναι απαραίτητη, περισσότερο από ποτέ“. Χρειάζεται μήπως να θυμίσουμε ότι ο ιδιωτικός καπιταλιστικός τομέας έχει ως μοναδικό σκοπό την αύξηση του κέρδους; Οτι ο κάθε μάνατζερ λογοδοτεί στους μετόχους της εταιρίας μόνο ως προς αυτό;».
Στη συζήτηση που έγινε στη Βουλή στις 8 Φλεβάρη του 2022 για την ψήφιση του νόμου 4889 (με αυτόν επικυρώθηκε η κατασκευή Παιδιατρικού Νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη με χρηματοδότηση από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, φυσικά με το αζημίωτο) η αναπληρώτρια υπουργός και γιατρός Γκάγκα και ο υπουργός Υγείας Πλεύρης (γιος του πατριάρχη του ελληνικού εθνικοσοσιαλισμού Κ. Πλεύρη που χαρακτήρισε τον Μητσοτάκη «ηγέτη») ξεσάλωσαν και αποκάλυψαν με κυνισμό όλο το σχέδιο της ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ.
Προτού παραθέσουμε τα βασικά σημεία της τοποθέτησής τους, θα παραθέσουμε ένα χωρίο από την προκλητική τοποθέτηση της εισηγήτριας της ΝΔ σε αυτό το νομοσχέδιο, που υποστήριξε ότι η ΝΔ και ο Μητσοτάκης είχαν εκθέσει προεκλογικά το πρόγραμμά τους, που περιείχε και την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ, και αυτό έγινε αποδεκτό από τον ελληνικό λαό: «Το δόγμα της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με τη δημόσια υγεία ήταν γνωστό στους έλληνες πολίτες ήδη προεκλογικά. Η έμφαση που δίνουμε, που δίνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός στη συνεργασία του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να οικοδομηθεί ένα σύγχρονο εθνικό σύστημα υγείας, ήταν επίσης γνωστή και το δόγμα αυτό έλαβε την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας» (η έμφαση δική μας).
Καταρχάς, να θυμίσουμε σ’ αυτήν την κυρία ότι τα αστικά πολιτικά κόμματα που αναλαμβάνουν τη διαχείριση της καπιταλιστικής εξουσίας ψηφίζονται από τη μειοψηφία του ελληνικού λαού, καθώς το ποσοστό της αποχής είναι πολύ μεγαλύτερο απ’ αυτό που λαμβάνει το πρώτο κόμμα και μεγαλύτερο απ’ αυτό που λαμβάνουν τα δύο πρώτα κόμματα. Δεύτερο (και πιο σημαντικό), ο ελληνικός λαός που ψηφίζει το πρώτο κόμμα ψηφίζει αρνητικά και όχι θετικά όπως ισχυρίστηκε η κυρία εισηγήτρια.
Τρίτον, το ότι ο ισχυρισμός της είναι ψευδής επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη, σε συνεννόηση με τα καπιταλιστικά ιδρύματα τύπου ΙΣΝ, έβαλε μπροστά, κατά τη διάρκεια της πανδημίας τη διαδικασία των δωρητών-ευεργετών προκειμένου να φτιάξει στον ελληνικό λαό κλίμα αποδοχής της ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ. Τέλος, τη διαδικασία των δωρητών η κυβέρνηση Μητσοτάκη την επεξέτεινε και σε άλλους νευραλγικούς τομείς, όπως είναι η προστασία του δασικού πλούτου της χώρας, προκειμένου να ανοίξει το δρόμο για την ανεξέλεγκτη καταστροφή του με την εγκατάσταση αιολικών πάρκων, προς όφελος των καπιταλιστικών συγκροτημάτων, ντόπιων και ξένων.
Στο προεδρείο της Βουλής από την έναρξη της συνεδρίασης ήταν ο αντιπρόεδρος, βουλευτής της ΝΔ Ν. Κακλαμάνης που είναι και γιατρός. Λίγο προτού κατέβει από το προεδρείο, αισθάνθηκε την ανάγκη να υποστηρίξει τη θέση της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ με μια εξυπνακίστικη τοποθέτηση: «Πριν παραδώσω την έδρα στην κ. Σακοράφα, άκουσα πάρα πολλούς συναδέλφους να ρίχνουν στο πυρ το εξώτερον τον ιδιωτικό τομέα αλλά ταυτόχρονα να μιλάνε για Εθνικό Σύστημα Υγείας. Με ό,τι ισχύει σε όλο τον κόσμο ένα σύστημα υγείας για να λέγεται “εθνικό“ υποχρεωτικά περιλαμβάνει τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με όρους που το κάθε κράτος ορίζει. Οταν, όμως, δεν θες τον ιδιωτικό τομέα μη λες μετά Εθνικό Σύστημα Υγείας. Να λες “Δημόσιο Σύστημα Υγείας“. Αυτή είναι η σωστή ορολογία. Να ξέρουμε επομένως τι λέμε» (οι εμφάσεις δικές μας).
Η Γκάγκα, προτού μιλήσει ανοιχτά υπέρ της ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ, φρόντισε να πλέξει το εγκώμιο του ΙΣΝ για τη δήθεν μεγάλη και ανιδιοτελή προσφορά του στη δημόσια υγεία, λέγοντας: «Το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, όπως ξέρετε, υλοποιεί πολύ σημαντικές δωρεές στον τομέα της υγείας στην Ελλάδα με προϋπολογισμό 438 εκατομμύρια ευρώ. Το Υπουργείο Υγείας υπέδειξε στο Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος τις μεγαλύτερες ανάγκες στον χώρο της δημόσιας υγείας με σκοπό την αναβάθμισή της και την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας σε όλους τους πολίτες. Μεταξύ των εμβληματικών έργων που χρηματοδοτούνται από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος είναι το Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής, η σύμβαση δωρεάς του οποίου κυρώθηκε από το ελληνικό Κοινοβούλιο τον Φεβρουάριο του 2020, το Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, που η σύμβαση δωρεάς του συζητείται σήμερα, και το Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης» (η έμφαση δική μας).
Ας σταθούμε λίγο στο υπογραμμισμένο χωρίο της τοποθέτησής της. Με κυνισμό και ξεδιαντροπιά η κυρία αυτή δηλώνει ανοιχτά ότι το υπουργείο Υγείας υπέδειξε στο ΙΣΝ τις μεγαλύτερες ανάγκες στο χώρο της δημόσιας υγείας, ενώ η φροντίδα αυτή ανήκει στην αρμοδιότητα του υπουργείου που οφείλει να ικανοποιήσει τις ανάγκες με χρηματοδότηση από το ΠΔΕ.
Η Γκάγκα συνέχισε αναφέροντας ότι όλες οι πανεπιστημιακές παιδιατρικές και παιδοχειρουργικές κλινικές των νοσοκομείων θα περάσουν στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, όπου κουμάντο θα κάνει το ΙΣΝ: «Στο νοσοκομείο θα μεταφερθούν πανεπιστημιακές παιδιατρικές και παιδοχειρουργικές κλινικές που λειτουργούν ήδη σε άλλα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης»!
Υπογράμμισε ότι η πλειοψηφία των νοσοκομείων του ΕΣΥ θα μετατραπούν σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, δηλαδή σε ΑΕ, και πως όλα αυτά τα νοσοκομεία θα οργανωθούν σε νέες βάσεις. Προφανώς, με βάση καπιταλιστικά κριτήρια, στα οποία θα κυριαρχούν οι αξιώσεις των εμπόρων της Υγείας, ενώ θα ελαχιστοποιηθεί η χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και το ΠΔΕ, θα καταργηθεί η αποκλειστική απασχόληση των γιατρών του ΕΣΥ και, βεβαίως, θα είναι νοσοκομεία πολλών ταχυτήτων, στα οποία θα είναι δύσκολη η προσέγγιση της πλειοψηφίας της εργατικής τάξης και των συνταξιούχων, χωρίς να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, μολονότι αυτοί παράγουν τον πλούτο της χώρας και συνάμα συμβάλλουν με τις ασφαλιστικές τους εισφορές.
«Θεωρούμε ότι με αυτή την επιλογή, που είναι επιλογή που έχει όλη η Ευρώπη για τα νοσοκομεία της, θα είναι αποδοτικότερη η λειτουργία και ορθολογικότερη η χρήση των πόρων του, βελτιωμένη δε η παροχή των υπηρεσιών του. Να θυμίσω, όπως είπα, ότι στην Ευρωπαϊκή Ενωση η πλειοψηφία των δημοσίων νοσοκομείων λειτουργεί ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου (…) Θα εφαρμοστούν καινοτομίες και σύγχρονο μοντέλο διοίκησης που περιλαμβάνουν γενικό διευθυντή, διαχειριστή κλινών και διαχειριστή κινδύνου, με σκοπό τη βέλτιστη διαχείριση των πόρων, τη βέλτιστη διαχείριση και τον συντονισμό της κατανομής των κλινών και τον συντονισμό των διαδικασιών ελέγχου κινδύνων για το νοσοκομείο. Κι αυτό είναι κάτι που θέλουμε για όλα τα νοσοκομεία μας και ήδη το ξεκινάμε πολύ σύντομα μέσα στο μήνα με τα Νοσοκομεία “Παπαγεωργίου“ και “ΠΑΓΝΗ“ σαν πιλοτικά και το συνεχίζουμε με τον ΟΔΙΠΥ (…)
Σήμερα, όπως έχετε δει όλοι, στο Εθνικό Σύστημα Υγείας υπάρχουν γιατροί πολλών ταχυτήτων. Υπάρχουν πανεπιστημιακοί γιατροί, υπάρχουν γιατροί ΕΣΥ και υπάρχουν και στρατιωτικοί γιατροί… Οι πανεπιστημιακοί γιατροί έχουν δικαίωμα ελευθέρου επαγγέλματος, παράλληλα με τη δυνατότητα ερευνητικού έργου, διδακτικού έργου και κλινικού έργου μέσα στα νοσοκομεία μας. Επίσης, δικαίωμα κλινικού ελεύθερου επαγγέλματος έχουν οι στρατιωτικοί γιατροί, παράλληλα με τα νοσοκομειακά τους καθήκοντα. Και οι δύο κατηγορίες γιατρών είναι κατηγορίες γιατρών που εκτιμάμε και τιμούμε. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να μπορέσουμε να προσφέρουμε τις ίδιες ευκαιρίες και δυνατότητες σε όλους τους γιατρούς του συστήματος υγείας» (οι εμφάσεις δικές μας)
Στην ίδια λογική με την Γκάγκα κινήθηκε και ο Πλεύρης (δε θα κουράσουμε παραθέτοντας αποσπάσματα από την τοποθέτησή του). Πρόκειται για τη λογική της ιδιωτικοποίησης των νοσοκομείων του ΕΣΥ, της μετατροπής τους σε καπιταλιστικές επιχειρήσεις, της περαιτέρω συρρίκνωσης της κρατικής χρηματοδότησης. Αν τα νοσοκομεία οργανωθούν με τον τρόπο του Μητσοτάκη, όπως τον παρουσίασε η Γκάγκα, η εργατική τάξη και ο λαός μας δεν θα μπορούν να πλησιάσουν σ’ αυτά και το επίπεδο περίθαλψής τους θα γίνει τρισάθλιο.