Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Νέα αναβολή: Συνεχίζεται η δικαστική ομηρία των συλληφθέντων στα Σεπόλια στις 17.11.2020
  • Η ευλογιά καλπάζει και η κυβέρνηση Μητσοτάκη κρύβει νέες εστίες
  • Δίκτυο Samidoun: 7 Οκτώβρη, Κατακλυσμός του Αλ-Ακσα: Η σημερινή παλαιστινιακή επανάσταση που αντιστέκεται σε δύο χρόνια γενοκτονίας και τα επείγοντα καθήκοντα του κινήματός μας
  • Επιχείρηση τρομοκράτησης των εκπαιδευτικών
  • Oι σιωναζιστές εγκαταλείπουν τους δωσίλογους – Αρνούνται να τους πάρουν στο Ισραήλ
  • Συμφωνία νίκης για την Παλαιστινιακή Αντίσταση – Εγρήγορση και σταθερότητα για την πλήρη εφαρμογή της
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Πολιτική»Τα ιστορικά-πολιτιστικά μνημεία δεν ανήκουν στα θρησκευτικά δόγματα και στους εθνικισμούς
Πολιτική Πολιτισμός

Τα ιστορικά-πολιτιστικά μνημεία δεν ανήκουν στα θρησκευτικά δόγματα και στους εθνικισμούς

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr10 Μάι 2024, 18:55

«Βαράτε Τούρκοι τ’ άλογα», να μην σας πιάσει ο Βασιλάκης ο Τουρκοκτόνος (κατά κόσμον Βασίλης Κικίλιας). Διαβάστε την ύψιστου πατριωτικού θάρρους δήλωση που έκανε: «Η λειτουργία της Μονής της Χώρας ως μουσουλμανικού τεμένους προσβάλλει βάναυσα την ιστορία και τον χαρακτήρα της μονής, τόσο ως μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς χάρη στα απαράμιλλης αισθητικής αξίας ψηφιδωτά της όσο και ως χώρου αναφοράς της Ορθοδοξίας. Είναι γνωστό πως το να καταστρέφεις κάτι που δεν μπορείς να καταλάβεις αποτελεί βασικό γνώρισμα της βαρβαρότητας». 

Υπάρχει Μονή της Χώρας ως «χώρος αναφοράς της Ορθοδοξίας»; Εχουμε «άλλον ένα βυζαντινό ναό, ο οποίος λειτουργούσε ως μουσείο για 79 χρόνια, και τώρα μετατρέπεται σε τζαμί», όπως γράφουν τα ελληνικά αστικά Μέσα; Αν είναι έτσι, τότε τι γυρεύει ο μεγαλοπρεπής μιναρές σ’ έναν ορθόδοξο ναό; Μήπως επί αιώνες λειτουργούσε σαν τζαμί, προτού μετατραπεί σε μουσείο;

Η επίσημη ονομασία του μνημείου είναι Μουσείο Καριγιέ (Kariye Müzesi – Moυσείο της Χώρας). Οι ισλαμοεθνικιστές της Τουρκίας το αποκαλούν Τζαμί Καριγιέ (Kariye Camii) και οι χριστιανοεθνικιστές της Ελλάδας Μονή της Χώρας. Η κάθε πλευρά παίρνει ένα κομμάτι της ιστορίας του μνημείου για να ικανοποιήσει τα ένστικτά της.

Η Μονή της Χώρας ολοκληρώθηκε σε διάφορες περιόδους της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Μετά την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης και τη μετατροπή της σε πρωτεύουσα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, μετατράπηκε σε τζαμί, στις αρχές του 16ου αιώνα (λέγεται το 1511), επί σουλτάνου Βαγιαζίτ Β’, παίρνοντας το όνομα Καριγιέ Τζαμί (Τζαμί της Χώρας). Σημαντικό μέρος του χριστιανικού διάκοσμου στο κεντρικό τμήμα του ναού καταστράφηκε και αντικαταστάθηκε με ισλαμικό διάκοσμο, ενώ οι χριστιανικές τοιχογραφίες στο νάρθηκα και στο παρεκκλήσι της νότιας πλευράς ασβεστώθηκαν.

Το 1948, στο πλαίσιο του κεμαλικού αστικού εκσυχρονισμού, που περιλάμβανε και το διαχωρισμό του σύγχρονου τουρκικού κράτους από την ισλαμική θρησκεία, το Καριγιέ Τζαμί μετατράπηκε στο Μουσείο Καριγιέ. Τέθηκε σε εφαρμογή ένα ευρύ πρόγραμμα αναστήλωσης του μνημείου και αποκάλυψης των χριστιανικών ψηφιδωτών, που κράτησε μια δεκαετία, και από το 1958 το Kariye Müzesi άνοιξε της πύλες του για τους επισκέπτες.

Να σημειωθεί πως δεν ήταν μια εκκλησία που μετατράπηκε σε μουσείο. Διατηρήθηκαν και τα χριστιανικά και τα ισλαμικά στοιχεία. Από τον μιναρέ στο εξωτερικό μέχρι την κεντρική σάλα ισλαμικής λατρείας, με τη στραμμένη προς τη Μέκκα κόγχη και το βάθρο με σκάλα που στέκεται ο ιμάμης και μέχρι τα χριστιανικά ψηφιδωτά στον νάρθηκα και το παρεκκλήσι, που αποκαλύφθηκαν και συντηρήθηκαν από τους τούρκους αρχαιολόγους. Εγινε, δηλαδή ό,τι και με την Αγιασοφιά.

Ο Ερντογάν, υπηρετώντας την ιδεολογία του ισλαμισμού και του νεοοθωμανισμού, που αποτελεί το θεμέλιο πάνω στο οποίο στηρίζει μεγάλο μέρος της εξουσιαστικής ισχύος του, έβαλε κάποιες ισλαμικές οργανώσεις να προσφύγουν  στο τουρκικό Ανώτατο Δικαστήριο, ζητώντας να λειτουργήσουν ξανά ως τζαμιά μια σειρά μνημεία που ο πρώιμος κεμαλισμός είχε μετατρέψει σε μουσεία, απαγορεύοντας κάθε λατρευτική πράξη σ’ αυτά. Το 2019, το Ανώτατο Δικαστήριο έκανε δεκτές τις προσφυγές και το 2020 εκδόθηκε το σχετικό ΦΕΚ από την τουρκική κυβέρνηση. Απλά, η λατρευτική λειτουργία του Kariye Müzesi καθυστέρησε, προκειμένου να γίνουν κάποια έργα αποκατάστασης.

Και βέβαια, όπως ο Ερντογάν «καθάρισε» με την UNESCO για την Αγιασοφιά, έτσι θα «καθαρίσει» και για το Kariye Müzesi. Το κόλπο είναι γνωστό: δεν αίρεται ο μουσειακός χαρακτήρας του μνημείου, αλλά επιτρέπεται να γίνονται παράλληλα και λατρευτικές εκδηλώσεις. Στην Αγιασοφιά, όταν κάνουν ισλαμική προσευχή, βάζουν κουρτίνες για να καλύψουν μερικά ψηφιδωτά που φαίνονται, ενώ στο Kariye Müzesi δε χρειάζονται να βάλουν τίποτα, γιατί τα ισλαμικά στοιχεία και τα χριστιανικά στοιχεία του μνημείου είναι χωριστά. Μπορείτε να το δείτε και στο παρακάτω βίντεο που δείχνει ισλαμική προσευχή που έγινε στο Kariye Müzesi στις 6 Μάη.

🔴Kariye Camii’nde 79 yıl aradan sonra ilk ezan okundu pic.twitter.com/f9JhdqFJ7R

— GZT (@gztcom) May 6, 2024


Να σημειωθεί πως και η Αγιασοφιά, όταν λειτουργούσε αποκλειστικά ως μουσειακός χώρος, περιλάμβανε και τα ισλαμικά και τα χριστιανικά λατρευτικά στοιχεία. Δε γίνεται τίποτα καινούργιο στο Kariye Müzesi. Οι Ελληνάρες, όμως, ξεσηκώθηκαν. Ετσι είχαν ξεσηκωθεί και για την Αγιασοφιά, αλλά το κατάπιαν και το χώνεψαν στα τέσσερα χρόνια που πέρασαν από τότε που ο Ερντογάν άρχισε να τη χρησιμοποιεί και σαν τζαμί.

Φυσικά και είναι πρόκληση αυτό που κάνει ο Ερντογάν. Πρόκληση κατά του πολιτισμού, όμως, και όχι κατά των χριστιανών και των Ελλήνων. Μπορεί το συγκεκριμένο μνημείο να ήταν ορθόδοξο μοναστήρι μέχρι την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης, όμως μετά ήταν τζαμί επί αιώνες. Και όσο λειτουργούσε αποκλειστικά ως μουσείο δεν είχαν αφαιρεθεί τα ισλαμικά λατρευτικά σύμβολα από το εσωτερικό του. Συνυπήρχαν με τα παλαιότερα χριστιανικά. Αρα, ποια προσβολή στους χριστιανούς. Οσο για τους Ελληνες, από πότε έχουν δικαιώματα στην τουρκική επικράτεια;

Αντί να ξεσηκώσουν τους αρχαιολόγους και τη διανόηση σε όλο τον κόσμο, γι’ αυτό το αντιδραστικό πισωγύρισμα που κάνει ο Ερντογάν, αυτοί μετέτρεψαν ένα διεθνές ζήτημα προσβολής του πολιτισμού σε ζήτημα ελληνοτουρκικής εθνικιστικής αντιπαράθεσης. Και ο Μητσοτάκης, που μάλλον δεν είχε καμιά όρεξη να σηκώσει το συγκεκριμένο θέμα, εγκλωβισμένος στην ακροδεξιά-εθνικιστική ατζέντα του (για να του πάρουν όσο το δυνατό λιγότερους ψήφους τα εθνικοφασιστικά και ακροδεξιά μορφώματα στα δεξιά του), αναγκάστηκε να πει ότι «θα το θέσει» στον Ερντογάν στην επικείμενη συνάντησή τους.

Δεν είμαστε καθόλου σίγουροι ότι θα το θέσει, έστω και ακροθιγώς, αλλά ξέρουμε τι θα του απαντήσει ο Ερντογάν. Θα του πει ότι οι Ρωμιοί (Ρουμ στα τουρκικά) της Τουρκίας έχουν εκκλησίες, έχουν το πατριαρχείο, έχουν δεσποτάδες, παπάδες και διάκους και πως το Καριγιέ Μουζεσί ήταν τζαμί από το 1511 μέχρι το 1948, οπότε δεν ανήκει στους λατρευτικούς χώρους των χριστιανών του ανατολικού δόγματος. Θα του πει να μην ανησυχεί για τα ψηφιδωτά και τις τοιχογραφίες της χριστιανικής παράδοσης, διότι αυτά θα εξακολουθούν να συντηρούνται και να είναι προσιτά σε κάθε επισκέπτη, αφού ο μουσειακός χαρακτήρας του μνημείου δεν αίρεται. Και μετά θα αρχίσει να αραδιάζει αιτήματα για τζαμιά της οθωμανικής περιόδου στον ελλαδικό χώρο, που δεν συντηρούνται, δεν προστατεύονται, δεν είναι επισκέψιμα και το ελληνικό κράτος τ’ αφήνει να ρημάζουν. Το έχει ξανακάνει αυτό ο Ερντογάν, έτοιμη την έχει τη λίστα με τα τζαμιά της οθωμανικής περιόδου και δηλώνει προθυμία να αναλάβει τα έξοδα το τουρκικό κράτος!

Θα το καταπιούν κι αυτό, όπως κατάπιαν και την παράλληλη λειτουργία της Αγιασοφιάς ως τζαμί. Ο βουλευτής της ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου, στενός συνεργάτης του Μητσοτάκη, ιδιαίτερα στα ελληνοτουρκικά, το περιέγραψε με το δικό του τρόπο, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ: «Εγώ δεν θα έβαζα την απαράδεκτη και προσβλητική απόφαση για τη μετατροπή της Μονής της Χώρας στο ζύγι των ελληνοτουρκικών σχέσεων, διότι το θέμα της Μονής της Χώρας είναι ένα θέμα που αφορά όλο τον πολιτισμένο κόσμο». Επέμεινε πως δεν πρόκειται για ελληνοτουρκικό αλλά για διεθνές ζήτημα, καθώς «πληγώνει τους χριστιανούς και όλους τους πολιτισμένους πολίτες του κόσμου, απανταχού της Γης». Τόνισε ότι «είναι μια απαράδεκτη τουρκική απόφαση. Η Αγκυρα εργαλειοποιεί ένα μνημείο οικουμενικής παγκόσμιας κληρονομιάς, αλλά εκτιμώ ότι αυτό είναι μια δυστυχώς συνειδητή επιλογή, διότι ο Ερντογάν προσπαθεί να διαχωρίσει τη θέση του από τους κεμαλιστές και να τονώσει την ισλαμική ταυτότητα της Τουρκίας».

Παρά την ακροβατική προσπάθεια να ισορροπήσει σε δυο βάρκες (δεν είναι ελληνοτουρκικό ζήτημα, αλλά ταυτόχρονα προσβάλλει τους χριστιανούς), είναι προφανές πως η ζυγαριά γέρνει στο «δεν είναι ελληνοτουρκικό». Αλλωστε, χριστιανορθόδοξες λατρευτικές πράξεις δε γίνονταν στο μνημείο ούτε όταν λειτουργούσε αποκλειστικά ως μουσείο και τα τουριστικά γκρουπ με τους πιστούς χριστιανούς θα μπορούν και στο εξής να το επισκέπτονται (φτάνει να μην είναι Παρασκευή μεσημέρι που θα γίνεται προσευχή των μουσουλμάνων).

Και για να τελειώνουμε, οι χριστιανόψυχοι και ελληνόψυχοι «δε δικαιούνται για να ομιλούν», γιατί κάνουν τα ίδια σε μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Οπως στη ρωμαϊκή Ροτόντα της Θεσσαλονίκης, που απαίτησαν και τη λειτουργούν ως ορθόδοξο ναό δώδεκα φορές το χρόνο, αφού πρώτα έφτασαν στο σημείο να ξαμολήσουν τους χριστιανοταλιμπάν να κομματιάσουν το πιάνο του Σάκη Παπαδημητρίου που θα έπαιζε τζαζ στο μνημείο, με άδεια που είχε πάρει από τον τότε υπουργό Πολιτισμού, Θάνο Μικρούτσικο. Ο Μικρούτσικος τον γλίτωσε από τα χειρότερα, διότι οι μπάτσοι τον είχαν μπουζουριάσει για ένα εξάωρο και ήταν έτοιμοι να τον παραπέμψουν σαν… πράκτορα των Τούρκων!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

Ερντογανισμός αλά Γκρεκ

Εκτύπωση 🖨
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΚρίκος στην αλυσίδα της αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη: Ολονύκτια φοιτητική διαμαρτυρία τη Δευτέρα 13/5
Επόμενο άρθρο Πρωτοφανές όργιο χουντικής έμπνευσης καταστολής στο Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού»

Σχετικά Αρθρα

Οταν ο «Μάκης το τσεκούρι» καταργούσε (δύο φορές μάλιστα) διάταξη ΚΥΑ με μια απλή εγκύκλιο, για να βολέψει Φραπέδες, Χασάπηδες και σία!

Ο υποστράτηγος και ο στρατηγός της εγκληματικής οργάνωσης

Πολιτική 8 Οκτ 2025, 21:39

Μια κοινωνικά ανάλγητη κυβέρνηση με θεραπαινίδα μια Δικαιοσύνη της ντροπής

Πολιτική 8 Οκτ 2025, 12:32

Mε τη γίδα στην πλάτη πιάστηκε η ΝΔ στην «Εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ»

Αγροτικά 6 Οκτ 2025, 09:59

7 Οκτώβρη 2025 – Δυο χρόνια πάλης του Παλαιστινιακού Λαού για λευτεριά και αυτοδιάθεση – Η Παλαιστινιακή Αντίσταση θα νικήσει

Διαδήλωση: Τρίτη 7/10, 6:30 μμ - Πάρκο Ελευθερίας

Πολιτική 5 Οκτ 2025, 12:21

Η Κοβέσι πέρασε πριονοκορδέλα την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Πολιτική 3 Οκτ 2025, 21:24

Επανεμφανίστηκε η νεοναζιστική ομάδα εφόδου στην Κόρινθο

Πολιτική 3 Οκτ 2025, 09:38
Ροή Ειδήσεων
Καταστολή

Νέα αναβολή: Συνεχίζεται η δικαστική ομηρία των συλληφθέντων στα Σεπόλια στις 17.11.2020

9 Οκτ 2025, 20:40
Αγροτικά

Η ευλογιά καλπάζει και η κυβέρνηση Μητσοτάκη κρύβει νέες εστίες

9 Οκτ 2025, 19:21
Διεθνή

Δίκτυο Samidoun: 7 Οκτώβρη, Κατακλυσμός του Αλ-Ακσα: Η σημερινή παλαιστινιακή επανάσταση που αντιστέκεται σε δύο χρόνια γενοκτονίας και τα επείγοντα καθήκοντα του κινήματός μας

9 Οκτ 2025, 13:38
Εργατικά

Επιχείρηση τρομοκράτησης των εκπαιδευτικών

9 Οκτ 2025, 12:04
Διεθνή

Oι σιωναζιστές εγκαταλείπουν τους δωσίλογους – Αρνούνται να τους πάρουν στο Ισραήλ

9 Οκτ 2025, 11:54
Διεθνή

Συμφωνία νίκης για την Παλαιστινιακή Αντίσταση – Εγρήγορση και σταθερότητα για την πλήρη εφαρμογή της

9 Οκτ 2025, 10:52
Παιδεία

Το πανεπιστήμιο-επιχείρηση Α.Ε. θέλει λούσα και βιτρίνα

9 Οκτ 2025, 08:56
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 9 Οκτώβρη

9 Οκτ 2025, 00:01
Διεθνή

Συνεχίζονται οι σκληρές διαπραγματεύσεις στο Σαρμ Ελ-Σέιχ

8 Οκτ 2025, 23:01
Αγροτικά

Εγινε και αυτό: Συνέλαβαν αγροτοσυνδικαλιστή την ώρα που μιλούσε σε ραδιοφωνικό σταθμό!

8 Οκτ 2025, 21:57
Πολιτική

Οταν ο «Μάκης το τσεκούρι» καταργούσε (δύο φορές μάλιστα) διάταξη ΚΥΑ με μια απλή εγκύκλιο, για να βολέψει Φραπέδες, Χασάπηδες και σία!

Ο υποστράτηγος και ο στρατηγός της εγκληματικής οργάνωσης

8 Οκτ 2025, 21:39
Διεθνή

Απόστρατος ισραηλινός στρατηγός Μπρικ: «Το Ισραήλ έχει φτάσει στο σημείο χωρίς επιστροφή»

8 Οκτ 2025, 13:30
Πολιτική

Μια κοινωνικά ανάλγητη κυβέρνηση με θεραπαινίδα μια Δικαιοσύνη της ντροπής

8 Οκτ 2025, 12:32
Αγροτικά

Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης: «Καταχεριάζουν» άγρια τον Τσιάρα

8 Οκτ 2025, 11:14
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 8 Οκτώβρη

8 Οκτ 2025, 00:01
Διεθνή

Δύο χρόνια από τον Κατακλυσμό του Αλ-Ακσα: Οι σιωνιστές θυμούνται την «προφητεία του Σινουάρ»

7 Οκτ 2025, 14:55
Διεθνή

Δυο χρόνια από τον Κατακλυσμό του Αλ-Ακσα, δυο χρόνια τερατώδους ψευδολογίας

Χαμάς: Οι θέσεις μας για την Επιχείρηση Καταιγίδα του Αλ-Ακσα

7 Οκτ 2025, 13:24
Παιδεία

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έβαλε μπροστά τη βιομηχανία πειθαρχικών διώξεων φοιτητών

7 Οκτ 2025, 12:16
Διεθνή

Δυο χρόνια από τον Κατακλυσμό του Αλ-Ακσα

7 Οκτ 2025, 09:52
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 7 Οκτώβρη

7 Οκτ 2025, 00:01
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 9 Οκτώβρη

Ημέρα ταχυδρομείων.

Ουγκάντα: Ημέρα ανεξαρτησίας (1962).

Περού: Ημέρα εθνικής αξιοπρέπειας (1968).

1934: Δολοφονείται ο βασιλιάς της Γιουγκοσλαβίας Αλέξανδρος Α’.

1946: Οι τρομοκρατικές ομάδες του Κατσαρέα δολοφονούν 45 δημοκρατικούς πολίτες στη Λακωνία.

1969: Δυο βόμβες στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

1973: Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη πλήττουν τη Δαμασκό, περισσότεροι από εκατό νεκροί.

1977: Βόμβα στη Λέσχη Αξιωματικών του προσωπικού των βάσεων στο Ελληνικό (ΕΛΑ).

1977: Βόμβα στα γραφεία της ΚΝΕ στα Πετράλωνα.

1990: Τα ΜΑΤ επιτίθενται κατά απεργών της «Olympic Catering» στέλνοντας 22 άτομα στο νοσοκομείο.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Επιστρέφοντας στα καθ’ ημάς και στο ζήτημα της απεργίας πείνας του Π. Ρούτσι, που απασχολεί το τελευταίο διάστημα τη δημόσια συζήτηση, θέλω να πω ότι η πολιτεία πρέπει να στέκεται με ευαισθησία δίπλα στους ανθρώπους που πονούν, ακόμη κι όταν την αμφισβητούν. Αυτό επιτάσσει η ανθρωπιά και ο πολιτισμός μας. Σεβόμαστε τις αποφάσεις της ανεξάρτητης δικαιοσύνης, όποιες κι αν είναι αυτες, χωρίς να τις σχολιάζουμε. Αυτό επιτάσσει το κράτος δικαίου το οποίο δεν μπορούμε να επικαλούμαστε α λα καρτ. Πόσο μάλλον σε θέματα που αποτελούν αποκλειστική αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης, όπως είναι το συγκεκριμένο αίτημα, και βεβαίως η εκδίκαση αυτής της μεγάλης τραγωδίας, που μας έχει πληγώσει βαθιά όλους. Όπως, άλλωστε, ειπώθηκε από την ηγεσία του Αρείου Πάγου, δεν χάνεται κανένα δικαίωμα κανενός συγγενή, καθώς κατά τη διαδικασία στο ακροατήριο θα μπορεί να διατυπωθεί εκ νέου οποιοδήποτε αίτημα οποιασδήποτε πλευράς. Κι ας μην ξεχνάμε ότι νέες αέναες καθυστερήσεις μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε παραγραφές αδικημάτων, που θα ήταν η απόλυτη ασέβεια στη μνήμη των νεκρών.

Kυριάκος Μητσοτάκης (facebook)

(Για να αφιερώνει ο Μητσοτάκης ένα «κεφάλαιο» της εβδομαδιαίας σινδονιάδας του στο facebook στην απεργία πείνας του Πάνου Ρούτσι σημαίνει πως αισθάνεται και πάλι στριμωγμένος. Μάλλον δεν είχε δει ακόμα τις συγκεντρώσεις που έγιναν στην Αθήνα και άλλες πόλεις, αλλά δεν ήταν καθόλου δύσκολο για τους συνεργάτες του να προβλέψουν το μέγεθός τους. Και τι έκανε; Το έριξε στην υποκρισία. Το έκανε τις προηγούμενες μέρες ο εκπρόσωπός του, χτες βγήκε μπροστά ο ίδιος ο Μητσοτάκης. «Ευαισθησία», «ανθρωπιά», «πολιτισμός», από τη μια, «ανεξάρτητη δικαιοσύνη», από την άλλη. Ο Μητσοτάκης έχει όλες αυτές τις σπουδαίες ιδιότητες, αλλά η αστική Δικαιοσύνη δεν τις έχει. Κι αυτός δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Μόνο που και αυτή η εκδήλωση υποκρισίας πάει κατευθείαν «στον κουβά». Γιατί ήταν ο δικός του μηχανισμός που προσπάθησε να συκοφαντήσει τον Ρούτσι όταν ξεκίνησε την απεργία πείνας. Και ήταν ο δικός του υπουργός, ο Φλωρίδης, που προανήγγειλε την απόφαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λάρισας, γεγονός που κατέγραψαν όλα τα φιλοκυβερνητικά μίντια με τον πανομοιότυπο τίτλο: «Παράθυρο από τον Φλωρίδη». Από το Μαξίμου τους έδωσαν τον τίτλο, για να φανεί ότι η κυβέρνηση παρενέβη στην Εισαγγελία και δικαίωσε τον Ρούτσι. Μόνο που ικανοποιήθηκε το μισό αίτημα του απεργού πείνας: εκταφή της σορού του δολοφονηθέντα γιου του, αλλά μόνο για ταυτοποίηση, όχι για χημικές εξετάσεις που θα δείξουν την ακριβή αιτία θανάτου. Οταν ο Πάνος Ρούτσι ανακοίνωσε ότι συνεχίζει την απεργία πείνας, ο Μητσοτάκης, βλέποντας το κυβερνητικό σχέδιο να ναυαγεί, δεν είχε κανένα πρόβλημα να φορτώσει την ευθύνη στην αστική Δικαιοσύνη. Μόνο που δεν ξεγελάει κανέναν. Θέλει δε θέλει, τη λύση θα την δώσει ο ίδιος, μέσω της αστικής Δικαιοσύνης. Και θα χρεωθεί την ευθύνη για μια ανάλγητη και απάνθρωπη συμπεριφορά έναντι ενός χαροκαμένου γονιού που υπέβαλε ένα απλούστατο και απόλυτα νόμιμο αίτημα)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo