Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Καλέ πώς τα λες, θα μου πέσει ο καφές
  • Σαν σήμερα 5 Μάη
  • Για το πρεστίζ και τα ψηφαλάκια του Δούκα
  • Ναΐμ Κάσεμ: «Δεν υπάρχει εκεχειρία στον Λίβανο, αλλά μια συνεχής ισραηλινο-αμερικανική επιθετικότητα»
  • ΣΥΖΗΤΗΣΗ | Η 7η Οκτώβρη ορόσημο για μια Μέση Ανατολή που αλλάζει σε έναν κόσμο που αλλάζει
  • Χαμάς: Τα όπλα της Αντίστασης αποτελούν σταθερό δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού και καμία παράταξη δεν έχει το δικαίωμα να τα εγκαταλείψει
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Πολιτική»Συμφωνία υποδούλωσης στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό και τους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς του
Πολιτική

Συμφωνία υποδούλωσης στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό και τους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς του

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr10 Μάι 2022, 19:56

«Χωρίς εκκρεμότητες στον Λευκό Οίκο» ήταν ο τίτλος στη ναυαρχίδα του Συγκροτήματος Μητσοτάκη (ΤΑ ΝΕΑ, 6.5.2022) για την κατάθεση στη Βουλή και την ψήφιση με διαδικασίες fast track της νέας συμφωνίας για τις αμερικάνικες βάσεις (τυπικά: Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ – MDCA).

Η συμφωνία είχε υπογραφεί τον περασμένο Οκτώβρη στην Ουάσινγκτον από τους Μπλίνκεν και Δένδια, αλλά η κυβέρνηση Μητσοτάκη καθυστερούσε την κατάθεσή της στη Βουλή. Aκόμα και ο Μητσοτάκης… ντρεπόταν να στείλει στη Βουλή τη συμφωνία που είχε υπογράψει, εκτιμώντας ότι η σχετική συζήτηση θα του αφαιρέσει πόντους. Και έψαχνε την κατάλληλη ευκαιρία, ώστε να φύγει από τη Βουλή με τα κατά το δυνατό λιγότερα… τσιρότα.

Τα ψέματα τελείωσαν, όμως. Ο Μητσοτάκης δεν θα μπορούσε να διαβεί την πύλη του Λευκού Οίκου χωρίς προηγουμένως να έχει ρυθμίσει αυτή την εκκρεμότητα. Από την άλλη, ο πόλεμος στην Ουκρανία και το αντι-ρωσικό μέτωπο της Δύσης, στο οποίο ο Μητσοτάκης εμφανίζεται σαν… κοκοράκι, ξεπερνώντας σε αντι-ρωσική και φιλο-αμερικάνικη ρητορική ακόμα και τους ακροδεξιούς της Πολωνίας, δημιουργεί ένα πλαίσιο για να προσπαθήσει να παρουσιάσει τη νέα συμφωνία για τις βάσεις σαν συμμετοχή… «στη σωστή πλευρά της Ιστορίας».

Με λίγα λόγια, η νέα συμφωνία προβλέπει τη μετατροπή της χώρας, επ’ αόριστο, σε μια απέραντη αμερικάνικη βάση, ορμητήριο για κάθε είδους πολεμικό τυχοδιωκτισμό των αμερικάνων ιμπεριαλιστών.

Η αρχική συμφωνία (του 1990) προέβλεπε ότι θα ισχύσει για μια οχταετία. Μετά το τέλος της οχταετίας ανανεωνόταν κάθε χρόνο, με ανταλλαγή διακοινώσεων έξι μήνες πριν από τη λήξη. Αν η συμφωνία δεν ανανεωνόταν, οι ΗΠΑ είχαν μια περίοδο 17 μηνών για να τα μαζέψουν και να φύγουν. Η προηγούμενη ανανέωση έγινε το 2019, επί ΣΥΡΙΖΑ.

Η νέα συμφωνία προβλέπει ότι «θα παραμείνει σε ισχύ για μία περίοδο πέντε (5) ετών από την ημερομηνία της θέσης σε ισχύ του Δεύτερου Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της ΣΑΑΣ» και «θα παραμείνει σε ισχύ στη συνέχεια, εκτός εάν τερματιστεί από κάποιο από τα Μέρη με γραπτή ειδοποίηση προς το άλλο Μέρος δύο χρόνια πριν, διά της διπλωματικής οδού». Αυτό είναι το επ’ αόριστον.

Το δεύτερο στοιχείο είναι η επέκταση των βάσεων, την οποία επίσης είχε διαπραγματευθεί και συμφωνήσει η κυβέρνηση Τσίπρα χωρίς να προλάβει να την υπογράψει. Επιπρόσθετα, οι Αμερικάνοι αποκτούν τη δυνατότητα να ζητήσουν τη χρήση και άλλων ελληνικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων, εφόσον ο σχεδιασμός τους απαιτήσει κάτι τέτοιο.

Η προηγούμενη συμφωνία προέβλεπε τις εξής τοποθεσίες όπου επιτρέπεται στην Κυβέρνηση των ΗΠΑ «να διατηρεί και να λειτουργεί στρατιωτικές και βοηθητικές ευκολίες»: Αεροπορική Βάση Λάρισας, Βάση Αεροπορίας Στρατού Στεφανοβικείου (Αεροδρόμιο Στεφανοβικείου), «Αλλες εγκαταστάσεις των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, όπως συμφωνούνται αμοιβαία από τα Μέρη ή τους ορισμένους εκπροσώπους τους, σύμφωνα με τις αντίστοιχες εσωτερικές τους διαδικασίες». Με τη νέα συμφωνία προστίθενται οι εξής βάσεις: Στρατόπεδο Γεωργούλα (Βόλος), Πεδίο Βολής Λιτόχωρου, Στρατόπεδο Γιαννούλη (Αλεξανδρούπολη), Ναυτική Βάση Σούδας. 

    • Στη Σούδα, όπου λειτουργεί εδώ και χρόνια η μεγαλύτερη αεροναυτική βάση της Μεσογείου, θα γίνει επέκταση, γι’ αυτό και αναφέρεται ως νέα τοποθεσία. Θα μπορεί να εξυπηρετεί μεγαλύτερο όγκο στρατιωτικών δυνάμεων.
    • Η Αλεξανδρούπολη έχει μετατραπεί τα τελευταία χρόνια σε σημαίνουσα βάση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, για την προώθηση στρατιωτικών δυνάμεων και πολεμικού υλικού σε περιοχές που γειτνιάζουν με τη Ρωσία. Γι’ αυτό και μετά την έκρηξη του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, η ρωσική πλευρά έχει υποδείξει τις υποδομές στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και τις γύρω περιοχές ως στόχο της (συμπεριλαμβανόμενου του αεροδρόμιου «Δημόκριτος», από το οποίο επιχειρούν αμερικάνικα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, σε περιοχές-στόχους στη Μαύρη Θάλασσα). 
    • Το στρατόπεδο «Γεωργούλα» στη Νέα Ιωνία Βόλου εξυπηρετεί τα στελέχη των αμερικάνικων δυνάμεων που υπηρετούν σε Λάρισα και Στεφανοβίκειο.
    • Το Πεδίο Βολής στο Λιτόχωρο ήδη το χρησιμοποιούσαν οι Αμερικανοί για ασκήσεις ελικοπτέρων και πεζοναυτών. Τώρα το παίρνουν και επίσημα.

Εκτός από τη μετατροπή της χώρας μας σε ορμητήριο για τους φονιάδες των λαών, προκύπτει και κόστος για τον Κρατικό Προϋπολογισμό! Στην έκθεση του Γενικού Λογιστήριου του Κράτους, που επικαλείται ειδική έκθεση του υπουργείου Οικονομικών (την υπογράφει ο Σταϊκούρας), διαβάζουμε ότι από τις προτεινόμενες διατάξεις επέρχεται επί του κρατικού προϋπολογισμού «απώλεια εσόδων από τη λειτουργία των σχετικών στρατιωτικών και βοηθητικών ευκολιών από την Κυβέρνηση των ΗΠΑ στις μνημονευόμενες εγκαταστάσεις των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και την ως εκ τούτου απαλλαγή από φόρους, δασμούς, τέλη και άλλες επιβαρύνσεις καθώς και από τις ατέλειες για την εισαγωγή αγαθών, προμηθειών, εξοπλισμού ή προσωπικών αντικειμένων των μελών της δύναμης, του πολιτικού προσωπικού και των εξαρτώμενων προσώπων». Σύμφωνα με το ΓΛΚ, «το ύψος της εν λόγω απώλειας εξαρτάται από πραγματικά γεγονότα (αριθμός δικαιούχων, είδος προμηθειών και εξοπλισμού κ.λπ.)»!

Τι νόημα έχουν αυτά, όμως, μπροστά στο κέρδος να «βρισκόμαστε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας»; Οπως συνηθίζεται, η κατάπτυστη ιμπεριαλιστική συμφωνία συνοδεύεται από τους καθιερωμένους επαίνους των αμερικάνων ιμπεριαλιστών προς τους έλληνες υποτακτικούς τους. ΗΠΑ και Ελλάδα επαναβεβαιώνουν «τη δέσμευσή τους να εμβαθύνουν και να επεκτείνουν περαιτέρω τη στρατηγική αμυντική εταιρική σχέση και συνεργασία τους» και τονίζουν «τη σημασία της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ για την άμυνα και την ασφάλεια εκάστης χώρας, το ΝΑΤΟ και τη διεθνή ασφάλεια» (Πρωτόκολλο Δένδια – Μπλίνκεν). 

Υπάρχει και επιστολή Μπλίνκεν προς Μητσοτάκη (12.10.2021), στην οποία «χαιρετίζεται ο ρόλος της Ελλάδας ως περιφερειακού ηγέτη και πυλώνα σταθερότητας, γίνεται αναφορά στο ενδεχόμενο μελλοντικής χρήσης και άλλων ελληνικών εγκαταστάσεων στην ηπειρωτική χώρα ή στα νησιά και αναλαμβάνεται δέσμευση για συνέχιση της διμερούς συνεργασίας στον τομέα των υποδομών και του υλικού» (αυτά τα αναφέρει η Ειδική Νομική Υπηρεσία του ΥΠΕΞ στη «Συνοπτική Ανάλυση Συνεπειών Ρύθμισης»). Η Ειδική Νομική Υπηρεσία του ΥΠΕΞ δεν παραλείπει να ενημερώσει ότι «σύμφωνα με την ίδια επιστολή (σ.σ. Μπλίνκεν προς Μητσοτάκη), οι ΗΠΑ εκτιμούν ιδιαιτέρως τη σταθερή δέσμευση της Ελλάδας για διάλογο με τους γείτονές της και την προσήλωσή της στην επίλυση των διαφορών ειρηνικά, μέσω της διπλωματίας και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο»! Τέλεια, όπως λέει κι ένα επιφώνημα της μόδας.

Ο Κούλης στο αεροπλανοφόρο «Αϊζενχάουερ», χεσμένος από τη χαρά του που του χάρισε τζόκεϊ και καδράκια ο αμερικανός ναύαρχος.

Η νέα συμφωνία υποδούλωσης της χώρας μας στους πολεμικούς σχεδιασμούς του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού ψηφίστηκε σήμερα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής από ΝΔ και ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ. Ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε (Βίτσας) ότι θα την καταψηφίσει και όταν γίνει κυβέρνηση «αξιοποιώντας τη νέα ρύθμιση του άρθρου 7 παρ. 1, θα φροντίσουμε να την επαναφέρουμε στο αμοιβαία επωφελές πλαίσιο συνεργασιών που πρέπει να έχουμε με κάθε χώρα και με τις Ηνωμένες Πολιτείες». Μένει να δούμε αν θα καταψηφίσει την Πέμπτη στην Ολομέλεια ή θα επιλέξει το «παρών», αφού δεν είναι επί της αρχής αντίθετος στη συμφωνία. Οσο για την αναδιαπραγμάτευση, που είπε ο… αριστερός Βίτσας, θυμόμαστε τι έκαναν το 2019, όταν ανανέωσαν τη συμφωνία, δίνοντας στους Αμερικάνους νέες βάσεις, και τι έκαναν το 2015 με τα Μνημόνια, οπότε δεν έχουμε καμιά αμφιβολία. 

Η μόνη αναδιαπραγμάτευση που μπορεί να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ν’ αφήσει τη συμφωνία ως έχει και να πάρει ο Τσίπρας μια πρόσκληση για το Λευκό Οίκο. Ετσι έγινε και την προηγούμενη φορά, όταν για μια φωτογράφιση με τον Τραμπ στον Κήπο των Ρόδων δεν έφτανε η εξευτελιστική αυτοκριτική του Τσίπρα για τον… διαβολικά καλό Τραμπ, αλλά έκλεισε και μια υπέρογκη συμφωνία αναβάθμισης των μαχητικών F-16, την οποία επεδείκνυε ως λάφυρο ο Τραμπ.

Δένδιας και Παναγιωτόπουλος συναγωνίστηκαν σε αμερικανοδουλεία. «Εμείς θέλουμε την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη χώρα. Δεν κρυφτήκαμε ποτέ πίσω από το δάχτυλό μας, δεν παραστήσαμε ότι είμαστε αυτοί οι οποίοι διώχνουν τις βάσεις, δεν θέλουμε να έχουμε μια ψευδή ρητορική», είπε ο Δένδιας. «Δεν είναι κακό να είσαι δεδομένος, δεν είναι κακό να είσαι προβλέψιμος, αλλά και αξιόπιστος και αν κάτι κρίνουν οι Αμερικανοί -και όχι μόνο οι Αμερικανοί- ότι αποτελεί πλεονέκτημα για την Ελλάδα αυτή την εποχή και έναντι των πιο ασταθών -λόγω συγκεκριμένων συμπεριφορών- Τούρκων, είναι ότι η Ελλάδα μπορεί να θεωρηθεί ο αξιόπιστος, ο συνεπής, ο σωστός εταίρος στην περιοχή», είπε ο Παναγιωτόπουλος!

Αυτός δεν είχε κανένα πρόβλημα να παραδεχτεί ότι η Αλεξανδρούπολη χρησιμοποιείται για τη στρατιωτική περικύκλωση της Ρωσίας, λέγοντας: «Ασφαλώς και οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν της ευχέρειας του λιμένα Αλεξανδρούπολης για να προωθήσουν στρατεύματα στην ευρύτερη περιοχή στο πλαίσιο της ανάφλεξης και της γεωπολιτικής αστάθειας που έχει παρατηρηθεί. Η εκμετάλλευση του λιμένα της Αλεξανδρούπολης, γίνεται και στη βάση αυτού του σχεδίου»!

Η σύγκρουση των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων της Δύσης με τη Ρωσία, που περνά σε νέα φάση μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, μετατρέπει τις αμερικάνικες βάσεις στη χώρα μας σε πυριτιδαποθήκη που σε κάποια επόμενη κρίσιμη καμπή αυτού του άγριου ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού, που πλέον γίνεται και με πολεμικά μέσα, μπορεί να εκραγεί και να κατακάψει τον ελληνικό λαό.

Γι’ αυτό, το σύνθημα ΕΞΩ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ αποκτά νέα επικαιρότητα. Ο ελληνικός λαός δεν έχει βλέψεις εναντίον κανενός λαού. Η ελληνική αστική τάξη, όμως, στενά προσδεδεμένη στο αμερικανονατοϊκό άρμα, έχει μετατρέψει τη χώρα μας σε ορμητήριο ιμπεριαλιστικών πολεμικών τυχοδιωκτισμών, εκθέτοντας το λαό στους κινδύνους των αντιμέτρων από την πλευρά της ιμπεριαλιστικής Ρωσίας.

Η ετοιμότητα του αστικού πολιτικού προσωπικού της ξενοδουλείας και της υποτέλειας να στείλει ελληνικό στρατό οπουδήποτε απαιτήσει το ΝΑΤΟ κάνει επίκαιρο και το σύνθημα ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΤΟ. Δε θα γίνουμε κρέας για τα κανόνια των ιμπεριαλιστών της Δύσης. Δεν έχουμε καμιά δουλειά στους πολέμους τους για την κατάκτηση αγορών και σφαιρών επιρροής.

Εκτύπωση 🖨
ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ΗΠΑ ΝΑΤΟ ΡΩΣΙΑ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο27 νεκροί – 32 νέες διασωληνώσεις
Επόμενο άρθρο Μνημόνιο συνεργασίας ΑΠΘ-Ηuawei: Νέες μπίζνες

Σχετικά Αρθρα

ΠΡΟΚΛΗΣΗ: Ασκηση έφεσης από τον Πιτσιλή κατά της δικαστικής απόφασης που δικαίωσε την Π. Τυχεροπούλου

Δήλωση του πληρεξούσιου δικηγόρου της Π. Τυχεροπούλου

Πολιτική 4 Μάι 2026, 12:47

Τα «Νέα» επιτίθενται στην ΑΑΔΕ του Πιτσιλή για το διωγμό της Π. Τυχεροπούλου

Πολιτική 4 Μάι 2026, 10:49

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κάνει πλάτες στους σιωναζιστές πειρατές που χτύπησαν το Global Sumud Flotilla

Διεθνή 30 Απρ 2026, 21:08

Ο ΔΣΑ αποδοκιμάζει με έντονο και κατηγορηματικό τρόπο την από 27/4/2026 Πράξη του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Κ. Τζαβέλλα

Πολιτική 30 Απρ 2026, 20:12

Ο Τραμπ απειλεί να διατηρήσει τον αποκλεισμό του Ιράν, η Τεχεράνη απειλεί με «πρακτική» δράση

Διεθνή 30 Απρ 2026, 11:57

Οταν γίνεται πολιτική «μούρη» ο Φώντας ο Μπαραλιάκος

Πολιτική 29 Απρ 2026, 21:51
Ροή Ειδήσεων
Η παπάρα

Καλέ πώς τα λες, θα μου πέσει ο καφές

5 Μάι 2026, 10:28
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 5 Μάη

5 Μάι 2026, 00:01
Κόντρες

Για το πρεστίζ και τα ψηφαλάκια του Δούκα

4 Μάι 2026, 19:27
Διεθνή

Ναΐμ Κάσεμ: «Δεν υπάρχει εκεχειρία στον Λίβανο, αλλά μια συνεχής ισραηλινο-αμερικανική επιθετικότητα»

Δεν υπάρχει «κίτρινη γραμμή» ούτε «ζώνη ασφαλείας», και δεν θα υπάρξει

4 Μάι 2026, 14:18
Εκδηλώσεις

ΣΥΖΗΤΗΣΗ | Η 7η Οκτώβρη ορόσημο για μια Μέση Ανατολή που αλλάζει σε έναν κόσμο που αλλάζει

Την ερχόμενη Παρασκευή, 8 Μάη, στην Κόντρα (8 μμ)

4 Μάι 2026, 13:35
Διεθνή

Χαμάς: Τα όπλα της Αντίστασης αποτελούν σταθερό δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού και καμία παράταξη δεν έχει το δικαίωμα να τα εγκαταλείψει

4 Μάι 2026, 13:04
Πολιτική

ΠΡΟΚΛΗΣΗ: Ασκηση έφεσης από τον Πιτσιλή κατά της δικαστικής απόφασης που δικαίωσε την Π. Τυχεροπούλου

Δήλωση του πληρεξούσιου δικηγόρου της Π. Τυχεροπούλου

4 Μάι 2026, 12:47
Καταστολή

8.5.2026: Οι «κλάρες» της Αστυνομίας στο εδώλιο

Δυο ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ δικάζονται για τη βίαιη διάλυση συγκέντρωσης αλληλεγγύης στον απεργό πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα

4 Μάι 2026, 11:25
Πολιτική

Τα «Νέα» επιτίθενται στην ΑΑΔΕ του Πιτσιλή για το διωγμό της Π. Τυχεροπούλου

4 Μάι 2026, 10:49
Παιδεία

Δήμος Αθήνας: αγνοεί τα αιτήματα των σχολείων, δεν δημοσιοποιεί τα αποτελέσματα του προσεισμικού ελέγχου, παραχωρεί τους σχολικούς χώρους για εξετάσεις κερδοσκοπικών φορέων

Ενημέρωση από τον τακτικό εκπρόσωπο των ΕΛΜΕ στο Δήμο Αθήνας

4 Μάι 2026, 08:55
Καταστολή

Σκιές στον Εβρο: pushbacks, «βαρκάρηδες» και κυκλώματα διακίνησης και δωροληψίας

4 Μάι 2026, 08:42
Παιδεία

Εστιακοί Φοιτητές Θεσσαλονίκης: Κινδυνεύουμε με έξωση αν δεν υπογράψουμε το εκβιαστικό τελεσίγραφο-ιδιωτικό συμφωνητικό του νέου εσωτερικού κανονισμού

4 Μάι 2026, 08:04
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 4 Μάη

4 Μάι 2026, 00:01
Διεθνή

Η Γαλλία, ο μεγαλύτερος ευρωπαϊκός εξαγωγέας όπλων προς το Ισραήλ το 2024

Τρίτη σε εξαγωγές πολεμικού υλικού η Ελλάδα

3 Μάι 2026, 06:40
Καταστολή

Εγκλειστοι πρόσφυγες στη Σιντική Σερρών: η γεωγραφία της απόλυτης βαρβαρότητας

3 Μάι 2026, 06:32
Διεθνή

Σιωνιστής έποικος επιτίθεται σε μοναχή – Εκκλησιαστικοί ηγέτες προειδοποιούν για αυξανόμενες απειλές κατά των Χριστιανών

3 Μάι 2026, 05:53
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 3 Μάη

3 Μάι 2026, 00:01
Παιδεία

Μητσοτάκης-Χριστοδουλίδης εγκαινίασαν παράρτημα του κερδοσκοπικού Πανεπιστήμιου Λευκωσίας στην Αθήνα

Πανηγύρια για γνώση δεκάδων χιλιάδων και εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ

2 Μάι 2026, 09:39
Διεθνή

Δεν μπορούν να σταθούν στον νότιο Λίβανο οι σιωναζιστές

2 Μάι 2026, 09:24
Αγροτικά

Εξακολουθούν να «μαϊμουδίζουν» τα στοιχεία για την ευλογιά των αιγοπροβάτων

Εσπρωξαν τους κτηνοτρόφους σε μαζικούς εμβολιασμούς «στη ζούλα», με δική τους δαπάνη και χωρίς ελπίδα εκρίζωσης της νόσου

2 Μάι 2026, 06:15
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 5 Μάη

Ημέρα μαιών.

Ημέρα γέλιου.

Ημέρα πορτογαλόφωνου πολιτισμού.

Ιαπωνία: Ημέρα παιδιών.

Αιθιοπία: Ημέρα νίκης.

1818: Γεννιέται ο Καρλ Μαρξ.

1912: Κυκλοφορεί το πρώτο φίλο της εφημερίδας “Πράβντα” (Ρωσία).

1916: Οι ΗΠΑ εισβάλλουν στη Δομινικανή Δημοκρατία.

1938: Περιπετειώδης απόδραση κομμουνιστών από τη Φολέγανδρο.

1947: Κομμουνιστές ανατινάζουν το ηλεκτρικό εργοστάσιο του Λιτόχωρου Πιερίας.

1949: Ιδρύεται το Συμβούλιο της Ευρώπης.

1949: Καθιερώνεται κοινού τύπου «Δήλωσις μετανοίας των Ελλήνων κομμουνιστών».

1967: Διατάζεται η διάλυση 279 οργανώσεων και κατάσχονται τα αρχεία τους.

1974: Μεγάλη ελληνική αντιδικτατορική διαδήλωση στις Βρυξέλλες με συμμετοχή των ΠΑΜ, ΠΑΚ, ΔΑ και εκπροσώπων αντιδικτατορικών επιτροπών του εξωτερικού.

1981: Βόμβα καταστρέφει το διπλωματικό αυτοκίνητο του πρώτου γραμματέα του πολιτικού γραφείου της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα Λιούις Τζένσεν (ΕΛΑ).

1981: Πεθαίνει ο Μπόμπι Σαντς (IRA) μετά από απεργία πείνας 55 ημερών στις βρετανικές φύλακες.

1999: Τρεις ρουκέτες κατά των τραπεζών «Τσέιζ Μανχάταν», «Νασιονάλ ντε Παρί» και «Μίντλαντ» στον Πειραιά (17Ν).

2010: Νεκροί τρεις υπάλληλοι υποκαταστήματος της τράπεζας «Marfin Egnatia» στη Σταδίου από μολότοφ που έριξαν άγνωστοι σε απεργιακή διαδήλωση.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Γι’ αυτή την υπόθεση όπως και για όλες τις υπόλοιπες, έχει επιληφθεί η δικαιοσύνη και θα λάμψει η αλήθεια. Για τον ΟΠΕΚΕΠΕ συγκεκριμένα, είναι ένα σκάνδαλο, διότι για πολλά χρόνια πολλοί έπαιρναν χρήματα που δεν δικαιούνταν. Πρέπει να τους βρει η δικαιοσύνη, να επιστρέψουν πίσω τα λεφτά στα δημόσια ταμεία και όσοι έχουν κάνει παραπτώματα να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του νόμου. Αυτό είναι όμως διαφορετικό απ’ αυτό που διερευνώνται οι βουλευτές μας. Δεν βλέπω – κατά την άποψή μου – ότι έχουν διαπράξει αδικήματα, ούτε ότι υπάρχουν ποινικές ευθύνες. Είμαι σίγουρος ότι είναι όλοι τους αθώοι.

Τάκης Θεοδωρικάκος

(Επιτέλους, βρέθηκε ένας υπουργός – ο γυρολόγος-σαλταδόρος της αστικής πολιτικής – να τετραγωνίσει τον κύκλο. Με μια κίνηση που θυμίζει τον Κολόμβο και το αυγό. Παρά τις δυνατές σπουδές του, παιδευόταν ο μακάριος Μακάριος να αποδείξει στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ. Οτι υπήρξαν απλά κάποιες διαχρονικές παθογένειες του πολιτικού συστήματος. Κι έρχεται ο σερ Τάκης Θεοδωρικάκος να δώσει τη λύση: φυσικά και ήταν σκάνδαλο. Τι σκάνδαλο, όμως; Κάποιοι έπαιρναν χρήματα που δε δικαιούνταν. Να τους βρει η Δικαιοσύνη, να τους τιμωρήσει, να επιστρέψουν τα λεφτά. Τι ανακατεύουν τους βουλευτές της ΝΔ; Ο σερ Τάκης ήδη τους δίκασε και τους αθώωσε. Οχι λόγω αμφιβολιών αλλά με τη βεβαιότητα του δικαστή που εκφωνεί το «διότι δεν απεδείχθη». Και πώς τα κατάφεραν τα λαμόγια να πάρουν τόσα λεφτά; Ηταν ατσίδες και εξαπάτησαν και τις υπηρεσίες και τους υπουργούς. Και οι διάλογοι βουλευτών με τον γαλάζιο Μελά του ΟΠΕΚΕΠΕ, που του ζητούσαν να πληρώσει διάφορα λαμόγια; Απλούστατο: οι ατσίδες – τα λαμόγια – εξαπάτησαν τους βουλευτές. Πού να ξέρει ο βουλευτής ότι ο ψηφοφόρος του ήταν λαμόγιο; Και ο Βορίδης που υπέγραφε ατομικές αποφάσεις πληρωμής λαμόγιων που τα είχε ανακαλύψει η Τυχεροπούλου και ο Βάρρας είχε στείλει στον εισαγγελέα και έχουν ήδη καταδικαστεί; Εδώ ο σερ Τάκης τραβάει μια ηδονική ρουφηξιά φρέντο και λέει: η Βουλή αποφάνθηκε ότι ο Βορίδης δεν πρέπει καν να ελεγχθεί ποινικά. Ποια Βουλή; Η κυβερνητική πλειοψηφία. Τι θέλετε τώρα, ν’ αλλάξουμε το Σύνταγμα και ν’ αποφασίζει η μειοψηφία; Κι ο Αυγενάκης που έδωσε εντολή να πληρωθούν χιλιάδες λαμόγια που είχαν μπλοκαριστεί οι ΑΦΜ τους; Ατάραχη απάντηση: η Βουλή έχει αποφανθεί και για τον συνάδελφο Αυγενάκη. Και την Τυχεροπούλου, την υπάλληλο που αποκάλυψε πολλά λαμόγια και την υπέβαλαν σε εργασιακά βασανιστήρια; Ας προσφύγει στη Δικαιοσύνη, αν νομίζει ότι αδικήθηκε. Μα προσέφυγε και δικαιώθηκε και ο Πιτσιλής συνεχίζει τον εργασιακό διωγμό της. Α, όλα κι όλα, η ΑΑΔΕ είναι ανεξάρτητη αρχή και η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στη λειτουργία της. Και πώς γίνεται, η Τυχεροπούλου να είναι συνεργάτιδα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για τη διερεύνηση του σκανδάλου και ο Πιτσιλής να αρνείται να εφαρμόσει τη δικαστική απόφαση; Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία υπηρετεί αντικυβερνητικές σκοπιμότητες)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo