Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Πάντα προδοτική η στάση του εξουσιολάγνου νάνου της Ραμάλα
  • Φασίστες στην παρέλαση της 28ης Οκτώβρη!
  • Σαν σήμερα 30 Οκτώβρη
  • Απλήρωτοι εκπαιδευτικοί στην Ιόνιο Σχολή: «Δεν αντέχουμε άλλο»!
  • Γάζα: Συνεργός στο νέο σιωναζιστικό έγκλημα η λεγόμενη διεθνής κοινότητα
  • Πειθαρχικά και διώξεις σε όποιον αντιστέκεται – Η Χρύσα Χοτζόγλου πίσω στη δουλειά, ενάντια στις διώξεις όλοι μια γροθιά
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Πολιτική»Στον αστερισμό των τέως…
Πολιτική

Στον αστερισμό των τέως…

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr18 Ιούν 2025, 15:01

Oι αντιδράσεις του δείχνουν ότι ο Μητσοτάκης φοβάται τις παρεμβάσεις του διδύμου Καραμανλή-Σαμαρά, που φαίνεται σαν να έχουν μοιράσει μεταξύ τους τους ρόλους του καλού και του κακού μπάτσου. Αν δεν τις φοβόταν, δε θα έβαζε την Κεραμέως να οργανώσει τσάτρα-πάτρα μια φιέστα για το «regain» (άλλο ανέκδοτο αυτό) τη μέρα και την ώρα που στο Πολεμικό Μουσείο, με αφορμή μια βιβλιοπαρουσίαση, το δίδυμο των τέως προέδρων της ΝΔ και τέως πρωθυπουργών αναμενόταν να εξαπολύσει τα βέλη του.

Πίστευε ο Μητσοτάκης ότι η φιέστα με την Κεραμέως και κάποιους ΟΝΝΕΔίτες που δόξαζαν την κυβέρνηση για την επάνοδό τους στην Ελλάδα θα επισκίαζε την εκδήλωση των Καραμανλή-Σαμαρά στο Πολεμικό Μουσείο; Αν ο ίδιος και οι στενοί συνεργάτες του πίστευαν κάτι τέτοιο, τότε χρειάζονται ειδικό ψυχικής υγείας, γιατί έχουν χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα και ακούνε φωνές. Το βέβαιο είναι ότι ήθελαν να μαντρώσουν στη φιέστα τους βουλευτές της ΝΔ. Να τους δώσουν μια καλή δικαιολογία να μην πάνε στην εκδήλωση του διδύμου των τέως.

Ούτε αυτό το κατάφεραν πλήρως. Καραμανλικοί (κυρίως) και σαμαρικοί βουλευτές πήγαν στο Πολεμικό Μουσείο και όχι στη φιέστα Μητσοτάκη-Κεραμέως. Ολοι τους γνωστοί και μη εξαιρετέοι και δυσαρεστημένοι επειδή βρίσκονται εκτός κυβέρνησης: Γιώργος Βλάχος, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Θόδωρος Καράογλου, Μίλτος Χρυσομάλλης, Περικλής Μαντάς. Και κάμποσοι πρώην που τους έχει ξεβράσει η αστική πολιτική: Γιάννης Μιχελάκης, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, Κώστας Μαρκόπουλος, Σωτήρης Χατζηγάκης, Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο απαραίτητος μαϊντανός Νίκος -γέροντα η ευχή- Νικολόπουλος και ο… Δημήτρης Καμμένος. Ηταν και ο Λυκουρέντζος του ΕΛΓΑ και ο «τελειωμένος» Πατούλης. Οι υπόλοιποι ήταν από την αντιπολίτευση και πήγαν επειδή τους κάλεσε ο συγγραφέας του βιβλίου Λυγερός.

Δεν τους λες πολλούς τους εν ενεργεία βουλευτές της ΝΔ, αλλά δεν τους λες και λίγους. Και σκέφτεσαι ότι θα ήταν περισσότεροι, αν δεν υπήρχε η έμμεση απαγόρευση με τη διοργάνωση της φιέστας Μητσοτάκη. Οσοι πήγαν, πάντως, δήλωσαν δημόσια ότι θεωρούν πιο σημαντικούς τους δύο τέως από τον Μητσοτάκη.

Το φόβο του έναντι των τέως αποκάλυψε ο Μητσοτάκης και με το ότι επέλεξε να τους απαντήσει προτού αυτοί μιλήσουν! Εκμεταλλεύτηκε τη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής στην έδρα της ΝΔ για να πει: «Θέλουμε ήρεμα νερά, αλλά θέλουμε τα νερά μας πάντα ελεύθερα και πάντα γαλάζια» και γι’ αυτό «περιττεύουν οι υποδείξεις όσων ανησυχούν από τον καναπέ τους».

Επέδειξε έτσι την έντονη ανησυχία που τον διακατέχει. Δε δίνεις πάσα στους άλλους για να πουν τα δικά τους. Ο Σαμαράς δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη. Κατηγόρησε τον Μητσοτάκη για αλαζονεία και είπε με τη γνωστή κουτσαβάκικη τσαντίλα που τον χαρακτηρίζει: «Πείτε του να μη στενοχωριέται και να μη ζορίζεται. Δεν χρειάζεται να ακούει κανένα άλλον. Αλλωστε, έχει δίπλα του τον Γεραπετρίτη, τον Ντόκο, όλο το ΕΛΙΑΜΕΠ. Και μη χειρότερα». Οσο για τα «ήρεμα νερά», έκανε μια ακόμα επίδειξη εθνικισμού, τονίζοντας ότι «αυτά δεν είναι ήρεμα νερά, είναι τρικυμία εν κρανίω».

Οι λογογράφοι έβαλαν και τις απαραίτητες πινελιές λογοτεχνών που οι δύο τέως γνωρίζουν μόνο κατ’ όνομα (είναι γνωστό το πολιτιστικό τους επίπεδο). «Βλέπω ορατό έναν σοβαρό κίνδυνο: βήμα βήμα, ανεπαισθήτως (κατά Κωνσταντίνο Καβάφη) να περιέλθει η χώρα σε μη αναστρέψιμη κατάσταση ομηρείας έναντι της Τουρκίας. Να μην μπορεί να γίνει τίποτα στην περιοχή χωρίς την έγκρισή της, έστω και αν παραβιάζονται βάναυσα το Διεθνές Δίκαιο, οι Διεθνείς Συνθήκες, τα ισχυρά θεμελιωμένα δίκαια της Ελλάδας. Αυτό πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία», είπε ο Καραμανλής. «Οταν κάνεις “συμφωνίες φιλίας” με χώρες που σε απειλούν με casus belli και σου αμφισβητούν τα πάντα, δεν έχεις απλώς έλλειμμα στρατηγικής. Εχεις περίσσευμα αφέλειας. Κι όπως έλεγε και ο Οσκαρ Γoυάιλντ, “η αφέλεια είναι το μόνο που δεν συγχωρεί ποτέ η Ιστορία”», είπε ο Σαμαράς.

Ο Καραμανλής ήταν, ως συνήθως, ήπιος, στη γνωστή «γραμμή Μολυβιάτη». Χτύπησε το καμπανάκι ενόψει της «αναβαθμισμένης Τουρκίας», χαρακτήρισε εξωφρενικό «να αναστέλλεται η ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών μας, καταμεσής του Αιγαίου», κριτικάρισε την άκριτη στήριξη στην Ουκρανία, η οποία «δεν εξασφάλισε αυτομάτως υποστήριξη για τα δικά μας δίκαια, ζητήθηκαν από εμάς πολύ περισσότερα από όσα μπορούσαμε να κάνουμε» και επέκτεινε την κριτική του στην ΕΕ (για να μην την εστιάσει αποκλειστικά στον Μητσοτάκη): «Η ΕΕ οφείλει να κατανοήσει ότι οι κίνδυνοι δεν προέρχονται μόνο από Ανατολάς, δηλαδή – όπως θεωρούν κάποιοι – από τη Ρωσία. Και θα πρέπει να αντιληφθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση ότι πια είναι μόνη της σε αυτό».

Αντίθετα, ο Σαμαράς, απελευθερωμένος πλέον, μετά τη διαγραφή του από τον Μητσοτάκη, τα έχωσε χοντρά. Μίλησε για «αυτοπαραίτηση και αυτοεξαφάνιση» της Ελλάδας από το διεθνές προσκήνιο. «Την Ελλάδα δεν την υπολογίζουν πια ούτε οι εχθροί της, ούτε καν οι μέχρι χθες φίλοι της», είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στις σχέσεις με τη Λιβύη και την Αίγυπτο. Μίλησε για «τσιρλίντερς» και «χρήσιμους ηλίθιους», αλλά και για «κλακαδόρους του συρμού», σημειώνοντας πως «το ότι κάποιος είναι Δυτικός δεν σημαίνει ότι οφείλει να στηρίζει κάθε λάθος κίνηση των δυτικών κυβερνήσεων», γιατί «το πού θα πάνε τελικά τα πράγματα, δεν το ξέρεις ποτέ εκ των προτέρων. Και τώρα που η Αμερική προσπαθεί να τα βρει με τη Ρωσία και η Ευρώπη δεν μπορεί μόνη της να στηρίξει την Ουκρανία, τώρα οι ευφυείς άνθρωποι αρχίζουν και καταλαβαίνουν ότι μάλλον μας έκανε ζημιά όλος αυτός ο υπερβάλλων ζήλος στήριξης του Ζελένσκι». Κι έβαλε το κερασάκι στην τούρτα κατηγορώντας τον Μητσοτάκη ότι «κατακεραυνώναμε τη Ρωσία, αλλά με την Τουρκία, που μας έκανε τα ίδια, ήμασταν μέλι-γάλα».

Αυτά, βέβαια, ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενα. Η όξυνση των τόνων από τον Σαμαρά δεν προσέθεσε κάτι καινούργιο. Απλά μεγάλωσε η τσαντίλα του. Οι περισσότεροι περίμεναν ν’ ακούσουν από τον Σαμαρά εξαγγελία δημιουργίας νέου κόμματος, παραβλέποντας το ότι δε θα έκανε κάτι τέτοιο παρουσία του Καραμανλή, που δεν έχει την ίδια άποψη. Δεν τους άφησε παραπονεμένους, όμως. Ξαναφόρεσε την εσθήτα της Πυθίας, μάσησε «δάφνη» και είπε πως «είμαστε πολλοί και παραμένουμε όρθιοι» και πως από τη λέξη «ευθύνη» γεννιέται μια «άλλη μεγάλη λέξη, η ελπίδα».

Μια χαρά τροφοδοτήθηκαν τα σενάρια περί νέου κόμματος από τον Σαμαρά. Θα το φτιάξει; Και τι μας νοιάζει; Μήπως θα είναι κόμμα υπέρ των λαϊκών συμφερόντων; Ενα δεξιό, εθνικιστικό, κρυφορατσιστικό, ισλαμοφοβικό και αντιπροσφυγικό κόμμα θα είναι. Μπορεί να κόψει ψήφους από τη ΝΔ, αλλά θα κόψει και από την Ακροδεξιά. Ισως αυτό εξιτάρει τον Σαμαρά. Αν εξασφαλίσει χρηματοδότες, μπορεί να το κάνει. Για ν’ απαντήσει και στους ψιθύρους που φεύγουν από το Μαξίμου και τις αναπαράγουν τα παπαγαλάκια που σιτίζονται από το πρυτανείο και ειρωνεύονται τον Σαμαρά ότι θέλει να φτιάξει κόμμα στα 74 για να κατέβει στις εκλογές όταν θα είναι 76 ετών. Το ότι ο Τραμπ σάρωσε έχοντας καβαλήσει τα 80 δεν τους λέει τίποτα;

Σε μια άλλη περιοχή του αστικού φάσματος, το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ήταν κανονική κηδεία. Αρκεί η στατιστική του συνέδριου. Ο ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να έχει 200.000 μέλη (οι περισσότεροι είναι αυτοί που πλήρωσαν το δίευρο για να ψηφίσουν πρόεδρο, από την εποχή του Κασσελάκη και μετά). Για συνέδρους είπαν ότι ψήφισαν 13.675 μέλη! Αυτοί εξέλεξαν 3.229 συνέδρους (ο ένας στους τέσσερις εκλεγόταν σύνεδρος!). Στο χώρο του συνέδριου βρέθηκαν μόνο 1.261 σύνεδροι, ενώ άλλοι 1.426 συνδέθηκαν διαδικτυακά! Δηλαδή, 542 νοματαίοι (το 17% του συνόλου) έβαλαν υποψηφιότητα, εκλέχτηκαν σύνεδροι, αλλά δεν πάτησαν στο συνέδριο, ούτε συνδέθηκαν διαδικτυακά!

Αλλά κι απ’ αυτούς που πήγαν στο συνέδριο, ελάχιστοι κάθονταν στην αίθουσα ν’ ακούσουν τους ομιλητές. Οι οποίοι ήταν 237 διά ζώσης και μόλις 31 από τους ιντερνετικούς που ήταν οι περισσότεροι. 26 βουλευτές έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μόνον εννιά πήραν το λόγο! Ο πρόεδρος Φάμελλος, οι φραξιάρχες Παππάς και Πολάκης και οι Ξανθόπουλος, Νοτοπούλου, Καραμέρος, Ψυχογιός, Παναγιωτόπουλος και… Μπάρκας. Από τους τέσσερις ευρωβουλευτές πήρε το λόγο μόνο ο Αρβανίτης. Σιώπησε ακόμα και ο πρωταθλητής της φλυαρίας Φαραντούρης.

Τα γκεσέμια των Τσιπραίων (Φλαμπουράρης, Γεροβασίλη) δεν μίλησαν. Ο ίδιος ο Τσίπρας πέρασε μια βόλτα την πρώτη μέρα, για να βγάλει την υποχρέωση, και φυσικά δεν μίλησε. Από τους πρωτοδευτεροκλασάτους που πήραν το λόγο, οι περισσότεροι το έριξαν στις θρηνωδίες ή άσκησαν σκληρή κριτική σε όλες τις φράξιες για την προώθηση του Κασσελάκη (Τεμπονέρας).

Ως κερασάκι στην τούρτα ήρθε η αποχώρηση του Γιώργου Τσίπρα, που περίμενε να τελειώσει το συνέδριο για να κάνει την ανακοίνωση αποχώρησης, κλέβοντας το «χαρτί» της δημοσιότητας και βάζοντας ακόμα πιο μελανά χρώματα στην εικόνα ενός κόμματος σε απόλυτη παρακμή. Ο Γ. Τσίπρας μίλησε για «κατάντια» του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία καταλόγισε κυρίως στη σημερινή ηγετική ομάδα, ενώ για ξεκάρφωμα κριτικάρισε και τον ξάδερφο Αλέκη για αναποφασιστικότητα μετά το 2019. 

Ολοι τώρα περιμένουν να κάνει «κίνηση» ο Αλέξης Τσίπρας. Ο οποίος δεν πρόκειται, φυσικά, να πάει να «πάρει» τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θα δημιουργήσει νέο κόμμα και… όσοι (και όσες) πιστοί προσέλθετε. Είναι σίγουρο πως το παρασκήνιο έχει πάρει φωτιά, ώστε να μαζευτεί ό,τι είχε μαζευτεί την περίοδο της «κυβερνώσας Αριστεράς», συν κάποια λαμπερά ονόματα, ώστε να φαίνεται ότι γίνεται rebranding. Ισως η μη επιστροφή της πλειοψηφίας των ΝεΑριτών στον ΣΥΡΙΖΑ να έχει να κάνει με το παρασκηνιακό παζάρι, με στόχο να πάνε Χαρίτσης, Αχτσιόγλου, Τζανακόπουλος, Ηλιόπουλος και σία στο νέο κόμμα και να βρεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ (ό,τι θα έχει απομείνει σ’ αυτόν) στο βαθύ περιθώριο.

Θα τα καταφέρει ο Τσίπρας στο rebranding; Και τι μας νοιάζει; Μήπως θα είναι κόμμα υπέρ των λαϊκών συμφερόντων; Ενα δεξιό σοσιαλδημοκρατικό μόρφωμα θα είναι, με φιλοδοξία ν’ αποτελέσει εναλλακτική κυβερνητική λύση διαχείρισης των κρατικών υποθέσεων της κεφαλαιοκρατίας και της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης.

Εκτύπωση 🖨
ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΝΔ ΣΑΜΑΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ ΤΣΙΠΡΑΣ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΠαπαγαλίζοντας τα non paper της σιωνιστικής πρεσβείας
Επόμενο άρθρο Kαθημερινή σφαγή Παλαιστίνιων για μια σακούλα τρόφιμα! – Να ξεσηκωθούμε ενάντια στη γενοκτονία

Σχετικά Αρθρα

Φασίστες στην παρέλαση της 28ης Οκτώβρη!

Τι δουλειά είχε η ακροδεξιά «Ελληνική Ορθόδοξη Νεολαία» στη στρατιωτική παρέλαση;

Πολιτική 30 Οκτ 2025, 08:53

Kίνητρα στην αστυνομία για να κόβει αβέρτα πρόστιμα-χαράτσια του ΚΟΚ

Πολιτική 27 Οκτ 2025, 18:40

Ιδιώνυμο αδίκημα η διαδήλωση στο Σύνταγμα

Καταστολή 22 Οκτ 2025, 14:50

Στο τουρκοκυπριακό μόρφωμα κάνει κουμάντο ο Ερντογάν, όχι ο Ερχιουρμάν 

Διεθνή 21 Οκτ 2025, 22:13

Παριστάνουν τους νομιμόφρονες οι νεοναζιστές στο δικαστήριο

Πολιτική 21 Οκτ 2025, 08:43

Αναβλήθηκε η δίκη Χλύκα (πατέρα και γιου) και Καλφούτζου – Σίγουρη η καταδίκη

Αγροτικά 20 Οκτ 2025, 09:21
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

Πάντα προδοτική η στάση του εξουσιολάγνου νάνου της Ραμάλα

30 Οκτ 2025, 17:35
Πολιτική

Φασίστες στην παρέλαση της 28ης Οκτώβρη!

Τι δουλειά είχε η ακροδεξιά «Ελληνική Ορθόδοξη Νεολαία» στη στρατιωτική παρέλαση;

30 Οκτ 2025, 08:53
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 30 Οκτώβρη

30 Οκτ 2025, 00:01
Εργατικά

Απλήρωτοι εκπαιδευτικοί στην Ιόνιο Σχολή: «Δεν αντέχουμε άλλο»!

24ωρη απεργία αύριο 30/10

29 Οκτ 2025, 21:24
Διεθνή

Γάζα: Συνεργός στο νέο σιωναζιστικό έγκλημα η λεγόμενη διεθνής κοινότητα

29 Οκτ 2025, 20:21
Εργατικά

Πειθαρχικά και διώξεις σε όποιον αντιστέκεται – Η Χρύσα Χοτζόγλου πίσω στη δουλειά, ενάντια στις διώξεις όλοι μια γροθιά

29 Οκτ 2025, 18:59
Κόντρες

Αυτή είναι η «μοναδική δημοκρατία» τους

29 Οκτ 2025, 15:16
Διεθνή

Γάζα: Η ζωή συνεχίζεται με αισιοδοξία, παρά τον πόνο και τα βάσανα, από ένα λαό πάντα ακλόνητο (videos)

29 Οκτ 2025, 12:40
Αγροτικά

Ιταμές απειλές των καπιταλιστών του τουρισμού προς τους γεωργούς και κτηνοτρόφους της Κρήτης

29 Οκτ 2025, 11:42
Εργατικά

Να γυρίσει η Χρύσα στο σχολείο της, να νικήσει το δίκιο

30 Οκτώβρη στο Διοικητικό Εφετείο Πειραιά εκδικάζεται η αίτηση ακύρωσης για την αργία της Χρύσας Χοτζόγλου

29 Οκτ 2025, 08:45
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 29 Οκτώβρη

29 Οκτ 2025, 00:01
Ιστορία

Η 28η Οκτώβρη του 1940 και η στρατηγική ιδιοφυΐα του Νίκου Ζαχαριάδη

28 Οκτ 2025, 11:31
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 28 Οκτώβρη

28 Οκτ 2025, 00:01
Καταστολή

Αναβλήθηκε η δίκη των φοιτητών της Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ, που απειλούνται με διαγραφή

27 Οκτ 2025, 18:45
Πολιτική

Kίνητρα στην αστυνομία για να κόβει αβέρτα πρόστιμα-χαράτσια του ΚΟΚ

27 Οκτ 2025, 18:40
Κόντρες

Βορίδης: Μια ζωή φασίστας

27 Οκτ 2025, 12:04
Καταστολή

70 καθηγητές Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ: Στο πλευρό των φοιτητών μας που δικάζονται με τον νέο νόμο για τα ΑΕΙ και απειλούνται με διαγραφή

27 Οκτ 2025, 08:14
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 27 Οκτώβρη

27 Οκτ 2025, 00:01
Διεθνή

Χαλίλ Αλ-Χάγια: Αυτά συμφωνήσαμε, αυτά διαπραγματευόμαστε

26 Οκτ 2025, 21:15
Διεθνή

Αρχιεπίσκοπος Θεοδόσιος προς Τζέι Ντι Βανς: Είσαι συνένοχος στη γενοκτονία

26 Οκτ 2025, 10:55
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 30 Οκτώβρη

Ημέρα ορθοπεδικών νοσοκόμων.

1944: Η Θεσσαλονίκη απελευθερώνεται από τη ναζιστική κατοχή.

1945: Ενας νεκρός και δέκα τραυματίες στη συγκέντρωση για την πρώτη επέτειο απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης (χτύπημα από οπαδούς της δεξιάς).

1957: Απόπειρα δολοφονίας του προέδρου της Ινδονησίας Σουκάρνο με χειροβομβίδα, επτά νεκροί.

1967: Βόμβα στην οδό Καραγεώργη Σερβίας.

1972: Νόθες φοιτητικές εκλογές στη Θεσσαλονίκη με αποχή της πλειοψηφίας, διαδήλωση εκατοντάδων φοιτητών στο κέντρο της πόλης και συμπλοκές με την αστυνομία.

1980: Βόμβα καταστρέφει υποσταθμό διανομής ηλεκτρικού ρεύματος στην «Ψυγεία Ελλάδος ΑΕ» (ΕΛΑ).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Επιστρέφοντας στα καθ’ ημάς και στο ζήτημα της απεργίας πείνας του Π. Ρούτσι, που απασχολεί το τελευταίο διάστημα τη δημόσια συζήτηση, θέλω να πω ότι η πολιτεία πρέπει να στέκεται με ευαισθησία δίπλα στους ανθρώπους που πονούν, ακόμη κι όταν την αμφισβητούν. Αυτό επιτάσσει η ανθρωπιά και ο πολιτισμός μας. Σεβόμαστε τις αποφάσεις της ανεξάρτητης δικαιοσύνης, όποιες κι αν είναι αυτες, χωρίς να τις σχολιάζουμε. Αυτό επιτάσσει το κράτος δικαίου το οποίο δεν μπορούμε να επικαλούμαστε α λα καρτ. Πόσο μάλλον σε θέματα που αποτελούν αποκλειστική αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης, όπως είναι το συγκεκριμένο αίτημα, και βεβαίως η εκδίκαση αυτής της μεγάλης τραγωδίας, που μας έχει πληγώσει βαθιά όλους. Όπως, άλλωστε, ειπώθηκε από την ηγεσία του Αρείου Πάγου, δεν χάνεται κανένα δικαίωμα κανενός συγγενή, καθώς κατά τη διαδικασία στο ακροατήριο θα μπορεί να διατυπωθεί εκ νέου οποιοδήποτε αίτημα οποιασδήποτε πλευράς. Κι ας μην ξεχνάμε ότι νέες αέναες καθυστερήσεις μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε παραγραφές αδικημάτων, που θα ήταν η απόλυτη ασέβεια στη μνήμη των νεκρών.

Kυριάκος Μητσοτάκης (facebook)

(Για να αφιερώνει ο Μητσοτάκης ένα «κεφάλαιο» της εβδομαδιαίας σινδονιάδας του στο facebook στην απεργία πείνας του Πάνου Ρούτσι σημαίνει πως αισθάνεται και πάλι στριμωγμένος. Μάλλον δεν είχε δει ακόμα τις συγκεντρώσεις που έγιναν στην Αθήνα και άλλες πόλεις, αλλά δεν ήταν καθόλου δύσκολο για τους συνεργάτες του να προβλέψουν το μέγεθός τους. Και τι έκανε; Το έριξε στην υποκρισία. Το έκανε τις προηγούμενες μέρες ο εκπρόσωπός του, χτες βγήκε μπροστά ο ίδιος ο Μητσοτάκης. «Ευαισθησία», «ανθρωπιά», «πολιτισμός», από τη μια, «ανεξάρτητη δικαιοσύνη», από την άλλη. Ο Μητσοτάκης έχει όλες αυτές τις σπουδαίες ιδιότητες, αλλά η αστική Δικαιοσύνη δεν τις έχει. Κι αυτός δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Μόνο που και αυτή η εκδήλωση υποκρισίας πάει κατευθείαν «στον κουβά». Γιατί ήταν ο δικός του μηχανισμός που προσπάθησε να συκοφαντήσει τον Ρούτσι όταν ξεκίνησε την απεργία πείνας. Και ήταν ο δικός του υπουργός, ο Φλωρίδης, που προανήγγειλε την απόφαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λάρισας, γεγονός που κατέγραψαν όλα τα φιλοκυβερνητικά μίντια με τον πανομοιότυπο τίτλο: «Παράθυρο από τον Φλωρίδη». Από το Μαξίμου τους έδωσαν τον τίτλο, για να φανεί ότι η κυβέρνηση παρενέβη στην Εισαγγελία και δικαίωσε τον Ρούτσι. Μόνο που ικανοποιήθηκε το μισό αίτημα του απεργού πείνας: εκταφή της σορού του δολοφονηθέντα γιου του, αλλά μόνο για ταυτοποίηση, όχι για χημικές εξετάσεις που θα δείξουν την ακριβή αιτία θανάτου. Οταν ο Πάνος Ρούτσι ανακοίνωσε ότι συνεχίζει την απεργία πείνας, ο Μητσοτάκης, βλέποντας το κυβερνητικό σχέδιο να ναυαγεί, δεν είχε κανένα πρόβλημα να φορτώσει την ευθύνη στην αστική Δικαιοσύνη. Μόνο που δεν ξεγελάει κανέναν. Θέλει δε θέλει, τη λύση θα την δώσει ο ίδιος, μέσω της αστικής Δικαιοσύνης. Και θα χρεωθεί την ευθύνη για μια ανάλγητη και απάνθρωπη συμπεριφορά έναντι ενός χαροκαμένου γονιού που υπέβαλε ένα απλούστατο και απόλυτα νόμιμο αίτημα)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo