Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Ισπανία: Ενας άλλος δρόμος είναι εφικτός;
  • ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ-Παναγόπουλος (ημίχρονο): 0-1
  • Σαν σήμερα 11 Φλεβάρη
  • Ο θρασύδειλος κυβερνητικός εκπρόσωπος και τα γιουσουφάκια του
  • Νέα πρόκληση: Αθώοι οι Κασιδιαραίοι για εξαπάτηση του εκλογικού σώματος
  • Aνεστάλη η εκτέλεση της ποινής του Χαλίλ Ντεμίρ και μιας ακόμα αγωνίστριας από την Τουρκία
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Στήλες»Zoom»Το χρέος ως εργαλείο αποικιακού ελέγχου «στο διηνεκές»
Zoom

Το χρέος ως εργαλείο αποικιακού ελέγχου «στο διηνεκές»

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr1 Απρ 2018, 07:01

«Τ.
 
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος επαναλαμβάνει σαν χαλασμένη ντουντούκα την κυβερνητική προπαγάνδα για το καθεστώς του μετα-μνημόνιου. Η συνέντευξη Τζανακόπουλου στο κομματικό ραδιόφωνο του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη δόθηκε το πρωί της περασμένης Δευτέρας. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε δει το φύλλο των «Νέων», που κυκλοφόρησε με τίτλο «Ενισχυμένη εποπτεία μέχρι τέλους». Αν επρόκειτο για  τίτλο έμπνευσης των επιτελών του Μαρινάκη, ο Τζανακόπουλος ενδεχομένως να αναφερόταν σ' αυτόν. Ομως ο τίτλος είχε αντληθεί από συνέντευξη του Χανς Φάιλμπριφ, του ολλανδού οικονομολόγου που από δεξί χέρι του Γερούν Ντέισελμπλουμ βρέθηκε στην κορυφή του EuroWorkingGroup ως διάδοχος του Τόμας Βίζερ. Ο τίτλος συμπύκνωνε χωρίς καμιά υπερβολή όσα είχε δηλώσει ο Φάιλμπριφ, γι' αυτό και ο διαχειριστής της κυβερνητικής προπαγάνδας προτίμησε να αντιπαρέλθει αυτή τη συνέντευξη (και βέβαια, οι «ενσωματωμένοι» δημοσιογράφοι δεν τον ρώτησαν σχετικά).
 
Ας αφήσουμε, λοιπόν, τον Τζανακόπουλο και το γκεμπελίστικο κήρυγμά του και ας δούμε τι είπε ο Φάιλμπριφ. Εισαγωγικά πρέπει να σημειώσουμε ότι ο ολλανδός επικεφαλής του EWG δεν είπε τίποτα καινούργιο, ούτε τίποτα… εξτρεμιστικό. Είπε αυτά που λένε και οι υπόλοιποι παράγοντες της Ευρωζώνης. Μόνο που τα είπε με πιο σαφή τρόπο, χωρίς ν' αφήνει παράθυρο διπλής ερμηνείας:
 

 
Οι συριζαίοι, όταν ακούν ή διαβάζουν τέτοιες δηλώσεις το γυρίζουν στην… τρελίτσα. Ισχυρίζονται ότι το μετα-μνημονιακό καθεστώς θα έχει μια επιτροπεία που είναι καθορισμένη από το καθεστώς της Ευρωζώνης και την οποία υφίστανται ήδη  και οι άλλες χώρες που ήταν σε «προγράμματα» και βγήκαν. Ετσι, «γλυκαίνουν» κάπως το ιδεολόγημα της «καθαρής εξόδου», στο οποίο προσπαθούν να στηρίξουν την προπαγάνδα τους. Ελεγε ο Τσακαλώτος, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στη Λάρισα στις 23 Μάρτη:
 
Ο πονηρός Τσακαλώτος περιορίζει την εποπτεία στα μέτρα που έχουν μεν αποφασιστεί στο πλαίσιο του Μνημόνιου, όμως θα εφαρμοστούν αργότερα (π.χ. τα μέτρα που έχουν προνομοθετηθεί για το 2019 και το 2020 ή η υποχρέωση για «πρωτογενή πλεονάσματα» ύψους 3,5% του ΑΕΠ μέχρι και το 2022). Ο Φάιλμπριφ, όμως, μιλά για «υπό όρους ελάφρυνση χρέους». Είναι το περιβόητο conditionality, που έως τώρα καταγραφόταν στα Μνημόνια. Τώρα, προφανώς, θα καταγραφεί σ' ένα κείμενο που δε θα ονομαστεί Μνημόνιο, αλλά κάπως αλλιώς (αλλά επί της ουσίας θα είναι ένα νέο Μνημόνιο). Και βέβαια, ο επικεφαλής του EWG δεν αναφέρεται μόνο στη διασφάλιση ότι θα εφαρμοστούν όσα έχουν συμφωνηθεί για τα επόμενα χρόνια, αλλά και στη . Δηλαδή, στη διασφάλιση ότι δε θα πειραχτεί τίποτα από το καθεστώς της κινεζοποίησης που διαμορφώθηκε στην οχταετία των διαδοχικών Μνημονίων. Πράγμα που ο Τσακαλώτος αποκρύπτει!
 
Ο Φάιλμπριφ ξεκαθαρίζει, επίσης, ότι  δεν πρόκειται για τη «συνήθη εποπτεία», όπως ισχυρίζονται οι συριζαίοι, αλλά για κάτι ανάμεσα στην θεσπισμένη εποπτεία εντός της Ευρωζώνης «και ενός πραγματικού προληπτικού προγράμματος» (ενός Μνημόνιου, δηλαδή). Πόσο πιο καθαρά να το πει.
 
Η συριζαϊκή προπαγάνδα αφήνει ασχολίαστες αυτές τις τοποθετήσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων και βάζει να παίξει η κασέτα με το «ολιστικό πρόγραμμα αναπτυξιακής στρατηγικής». Αν θέλει κανείς να γελάσει, μπορεί να ανατρέξει στα όσα είπε ο Τσακαλώτος γι' αυτό το «ολιστικό πρόγραμμα» στη συνέντευξη Τύπου στη Λάρισα. Ο χώρος εδώ δεν επιτρέπει ν' ασχοληθούμε με ευφυολογήματα που θυμίζουν πολύ τη «δημιουργική ασάφεια» του Μπαρουφάκη. Εκείνο που αξίζει να σχολιαστεί είναι το ιδεολόγημα της «ιδιοκτησίας του μετα-μνημονιακού προγράμματος», που έχουν σκαρώσει οι συριζαίοι. Καταρχάς, πρέπει να τους θυμίσουμε ότι δεν υπάρχει μνημονιακό ντοκουμέντο που έχουν υπογράψει, στο οποίο να μη δηλώνουν εισαγωγικά ότι έχουν την «ιδιοκτησία (ownership) του προγράμματος». Αλλο τι λένε στις κομματικές εκδηλώσεις, για να παραμυθιάζονται όλοι μαζί, και άλλο τι υπογράφουν σε κείμενα που έχουν την ισχύ διεθνούς συμφωνίας, όπως είναι τα Μνημόνια και οι αναθεωρήσεις τους μετά από κάθε αξιολόγηση. Επομένως, το «ολιστικό πρόγραμμα», δηλαδή το μετα-Μνημόνιο, ή θα είναι ένα ντοκουμέντο με συγκεκριμένους και ή δε θα υπάρξει. Αν ο Τσακαλώτος τους πάει ένα κείμενο που θα έχουν φτιάξει ο ίδιος, ο Δραγασάκης, ο Σταθάκης, η Αχτσιόγλου, ο Χουλιαράκης και οι νεογιάπηδες που έχουν μαζέψει στα Γραφεία τους, οι ιμπεριαλιστές θα το πετάξουν στα σκουπίδια. Αν είναι ένα κείμενο που θα έχει φτιαχτεί σε συνεργασία με την τρόικα και τα τεχνικά της κλιμάκια, θ' αποτελέσει βάση συζήτησης για μια συμφωνία που θα καθορίζει το μετα-μνημονιακό καθεστώς.
 
Ο Φάιλμπριφ είναι σαφής στην τοποθέτησή του: οι ιμπεριαλιστές δανειστές δεν εμπιστεύονται το ελληνικό αστικό πολιτικό προσωπικό. Λέει χαρακτηριστικά: Εξηγεί ότι ! Και επισημαίνει ότι μέσω της επιτήρησης θα διασφαλιστεί ότι
 
Κάποιος χαιρέκακος θα έλεγε πως ο Σόιμπλε έφυγε, αλλά το «πνεύμα» του παραμένει κυρίαρχο στην Ευρωζώνη. Εμείς θα πούμε απλά ότι δεν πρόκειται για «πνεύμα Σόιμπλε», αλλά για τη λογική βάσει της οποίας οφείλουν να κινηθούν οι εκπρόσωποι των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων (την οποία ο Σόιμπλε εξέφραζε με τον πιο απροκάλυπτο κυνισμό – εκπροσωπώντας ολόκληρο το σύστημα). Το χρέος είναι εργαλείο κινεζοποίησης και αποικισμού. Δεν έχουμε κουραστεί να το επαναλαμβάνουμε από το 2010. Από τότε ακόμα που στην Ελλάδα μιλούσαν μόνο για «κρίση χρέους». Χρησιμοποιώντας αυτό το εργαλείο, οι ιμπεριαλιστές κατάφεραν να φέρουν σε πέρας ένα ιστορικών διαστάσεων πείραμα. Μετέτρεψαν μια χώρα της Ευρωζώνης σε τριτοκοσμικού τύπου αγορά εργασίας (αυτό αποδώσαμε με τον εύστοχο -όπως έχει αποδειχτεί πλέον- όρο «κινεζοποίηση») και ταυτόχρονα επέβαλαν σε -υποτίθεται ισότιμη- χώρα της Ευρωζώνης ένα ανοιχτά αποικιακό καθεστώς, που δεν αφορά μόνο τον καθορισμό της δημοσιονομικής της πολιτικής, αλλά και την υποχρεωτική πώληση όλων των κρατικών περιουσιακών στοιχείων (βιομηχανιών, υποδομών, κτιρίων, εκτάσεων κτλ.).
 
Πρέπει να είναι κανείς εξαιρετικά αφελής για να πιστεύει ότι αυτό ήταν ένα έκτακτο καθεστώς, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση. Η κρίση ήταν η ευκαιρία για να διαμορφωθεί αυτό το καθεστώς. Για ποιο λόγο οι ιμπεριαλιστές (αλλά και η ελληνική αστική τάξη που είδε μέσα σε λίγα χρόνια να γίνονται πράξη όσα προσπαθούσε ανεπιτυχώς να θεσπίσει τις προηγούμενες τρεις δεκαετίες) να παραιτηθούν από αυτό που έχουν κατακτήσει; Επειδή η ΕΕ είναι «της ισότητας και της αλληλεγγύης», όπως λέει ο ξεδιάντροπος Τσίπρας;
 
Το χρέος ήταν και θα παραμείνει εργαλείο κινεζοποίησης και αποικιοκρατικού ελέγχου. Καμιά ελληνική αστική κυβέρνηση δεν μπορεί να το αλλάξει αυτό, ακόμα κι αν το ήθελε. Οι συριζαίοι (παρά τα όσα λένε, κατά τη γνώριμη τακτική τους, της χρησιμοποίησης ακόμα και του εφήμερου ψεύδους) είναι πιασμένοι στο δόκανο. Το χρέος πρέπει να αναδιαρθρωθεί, δεδομένου ότι μετά το 2022 δεν είναι «βιώσιμο» (οι τοκοχρεολυτικές δόσεις είναι υπέρογκες). Από τη στιγμή που έχουν αναγνωρίσει αυτό το χρέος και έχουν δεσμευτεί για την αποπληρωμή του μέχρι και το τελευταίο σεντ, είναι αναγκασμένοι να δεχτούν και τους όρους που θα συνοδεύουν τη νέα αναδιάρθρωση. Στοιχηματίζουμε ότι και αυτή η αναδιάρθρωση θα είναι με δόσεις (και όχι «μια κι έξω»), ώστε να μπορούν οι ιμπεριαλιστές, σε τακτά χρονικά διαστήματα που δε θα ξεπερνούν τον ορίζοντα της δεκαετίας (αν όχι πενταετίας), να ανανεώνουν τον μηχανισμό αποικιοκρατικής επιτροπείας.
 
Αν δε δεχτούν τη συμφωνία που θα τους παρουσιάσουν οι ιμπεριαλιστές, οι συριζαίοι θα το κάνουν μόνο για λόγους δικής τους πολιτικής αυτοσυντήρησης. Θα προσπαθήσουν, δηλαδή, να πάνε σε εκλογές παριστάνοντας (και πάλι) τους αντιστεκόμενους στην «αυθαιρεσία» και στην παραβίαση του «κοινοτικού κεκτημένου». Οι ιμπεριαλιστές, όμως, δεν πρόκειται να «ψαρώσουν», όπως δεν «ψάρωσαν» ούτε μετά τις εκλογές του Γενάρη του 2015 ούτε με το δημοψήφισμα του Ιούνη της ίδιας χρονιάς. Εμειναν ακλόνητοι στις θέσεις τους και επέβαλαν τη θέλησή τους. Με τη συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ή με κάποια άλλη, με ή χωρίς παρεμβολή εκλογών, το αποτέλεσμα είναι προδιαγεγραμμένο. Κι αυτό ακριβώς διαμηνύουν οι «άνθρωποι» των ιμπεριαλιστών δανειστών.
 
Ακόμα και ο «μετριοπαθής» στον λόγο του Μάριο Σεντένο, ο πορτογάλος τραπεζίτης που κάνει καριέρα υπουργού Οικονομικών της χώρας του και με γερμανική πρόταση έγινε ο διάδοχος του Ντεϊσελμπλούμ στην προεδρία του Eurogroup, αρχίζει και σκληραίνει τον λόγο του. Σε συνέντευξη που έδωσε στον ΣΚΑΪ την περασμένη Τρίτη, μίλησε για ένα «μηχανισμό ελάφρυνσης του χρέους» (είναι το ίδιο με την «υπό όρους ελάφρυνση χρέους», για την οποία μίλησε ο Φάιλμπριφ), ο οποίος Αυτός ο μηχανισμός, συμπλήρωσε ο Σεντένο, . Δηλαδή, θα υπάρχει η στάνταρ εποπτεία, που ισχύει για όλες τις χώρες, συν ένας πρόσθετος μηχανισμός ελέγχου, ο οποίος θα επιβληθεί ως αντάλλαγμα για την αναδιάρθρωση του χρέους.
 
Ο Σεντένο είπε με διαφορετικά λόγια τα ίδια ακριβώς που είπε ο Φάιλμπριφ. Και οι δύο μίλησαν σε ελληνικά Μέσα και μάλιστα αντικυβερνητικά. Κι αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο. Εμφανίζονται σε ελληνικά ΜΜΕ στέλνοντας μηνύματα  και χτυπώντας την προπαγάνδα των συριζαίων. Χτυπούν από τώρα για «να σφίξουν οι κώλοι», κατά το κοινώς λεγόμενο. Δεν είναι διατεθειμένοι να επιτρέψουν στον Τσίπρα να επαναλάβει -έστω και σε ηπιότερη έκδοση- τα καραγκιοζιλίκια του πρώτου εξάμηνου του 2015, ούτε να εμπλέξει τους μηχανισμούς της Ευρωένωσης στους εσωτερικούς πολιτικούς σχεδιασμούς του (π.χ. να δημιουργήσει κλίμα κρίσης και να πάει σε εκλογές).
 
Κάποιοι αντιπολιτευόμενοι αρθρογράφοι άρχισαν ήδη να σημειώνουν χαιρέκακα ότι ο Τσίπρας βρίσκεται στη θέση που βρισκόταν ο Σαμαράς το 2014. Δηλαδή, ότι οι ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές βλέπουν πως αυτός θα είναι ο χαμένος των επόμενων εκλογών και αποφάσισαν να μην του κάνουν κανένα χατίρι, να μην τον διευκολύνουν πολιτικά. Γι' αυτό άρχισαν να σκληραίνουν τη ρητορική τους, λίγο πριν από την τελική διαπραγμάτευση για το μετα-Μνημόνιο. Μπορεί να είναι κι έτσι, όμως για τον ελληνικό λαό δεν έχει καμιά σημασία. Σημασία έχει πως, είτε με τον Τσίπρα είτε χωρίς αυτόν, οι ιμπεριαλιστές θα διαμορφώσουν το μετα-μνημονιακό καθεστώς έτσι που να εξασφαλίζουν τη μονιμοποίηση της κινεζοποίησης και τη συνέχιση του αποικιοκρατικού καθεστώτος.
 
ΥΓ2. , δήλωσε σε άλλη συνέντευξή του (Real News) ο Τζανακόπουλος. Ο Φάιλμπριφ, όμως, δε συμφωνεί. Θεωρεί ότι αυτό το ζήτημα είναι ανοιχτό και προσωπικά συμφωνεί με τους Ντράγκι-Στουρνάρα. Είπε στα «Νέα»: .
 
Πέτρος Γιώτης
 
 

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΤο χρέος ως εργαλείο αποικιακού ελέγχου «στο διηνεκές»
Επόμενο άρθρο Μόνιμοι διορισμοί: Στις ελληνικές καλένδες

Σχετικά Αρθρα

Οχι άλλα κροκοδείλια δάκρυα – Τις γροθιές τους να δείξουν οι πλημμυροπαθείς

Zoom 12 Σεπ 2023, 14:40

Ο λαός πρόβατα κι ο Τσίπρας τσοπάνης!

Zoom 4 Οκτ 2022, 11:17

Στόχος τους η κατάργηση της Κοινωνικής Ασφάλισης με τη μετατροπή της σε ατομική αποταμίευση

Zoom 9 Ιούλ 2022, 09:04

EastMed: Οσα δε φτάνει η αλεπού…

Zoom 15 Ιαν 2022, 00:02

Κοινωνικός εκφασισμός

Zoom 30 Οκτ 2021, 00:03

Κρείττον του λαλείν το σιγάν…

Zoom 14 Αυγ 2021, 10:23
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

Ισπανία: Ενας άλλος δρόμος είναι εφικτός;

11 Φεβ 2026, 12:01
Εργατικά

ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ-Παναγόπουλος (ημίχρονο): 0-1

11 Φεβ 2026, 11:15
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 11 Φλεβάρη

11 Φεβ 2026, 00:01
Πολιτική

Ο θρασύδειλος κυβερνητικός εκπρόσωπος και τα γιουσουφάκια του

10 Φεβ 2026, 23:00
Πολιτική

Νέα πρόκληση: Αθώοι οι Κασιδιαραίοι για εξαπάτηση του εκλογικού σώματος

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων αποφάσισε αντίθετα από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο!

10 Φεβ 2026, 20:50
Καταστολή

Aνεστάλη η εκτέλεση της ποινής του Χαλίλ Ντεμίρ και μιας ακόμα αγωνίστριας από την Τουρκία

10 Φεβ 2026, 18:31
Αγροτικά

Ο ορμπανιστής επίτροπος Βάρχεϊ υποχρέωσε τον Τσιάρα να παραδεχτεί ότι είναι παραμύθια τα περί αποκλιμάκωσης της ευλογιάς

Εκθεση-κόλαφος της EFSA - Ειλημμένη απόφαση ο καταστροφικός εμβολιασμός

10 Φεβ 2026, 13:05
Καταστολή

Kαταδίκασαν αγωνιστή από την Τουρκία αφαιρώντας του το δικαίωμα σε δικηγόρο – Να ανασταλεί η εκτέλεση της ποινής του μέχρι το Εφετείο

10 Φεβ 2026, 10:44
Καταστολή

ΑΠΘ: Κρεσέντο επιβολής του «νόμου και τάξης» από κυβέρνηση και μπάτσους

Και μια προκλητική ανακοίνωση της Πρυτανείας

10 Φεβ 2026, 07:57
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 10 Φλεβάρη

10 Φεβ 2026, 00:01
Διεθνή

H σιωναζιστική κυβέρνηση αποφάσισε την εμβάθυνση της de facto προσάρτησης και την επέκταση των εποικισμών στη Δυτική Όχθη

9 Φεβ 2026, 19:42
Παιδεία

Κυβέρνηση και ΣτΕ μεθοδεύουν τη νομιμοποίηση των ιδιωτικών «πανεπιστημίων» (πανεπιστημιοποιημένων κολλεγίων)

9 Φεβ 2026, 18:12
Εργατικά

«Βιολάντα»: Ποιος αμφιβάλλει ότι ήταν καπιταλιστικό έγκλημα;

9 Φεβ 2026, 14:55
Καταστολή

Επιστημονική εκδήλωση του ΔΣΑ για την καθαρογραφή των δικαστικών αποφάσεων

9 Φεβ 2026, 14:23
Κόντρες

Τελειωμένη περίπτωση

9 Φεβ 2026, 10:53
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 9 Φλεβάρη

9 Φεβ 2026, 00:01
Εργατικά

Φωτόπουλος: 1.147 λέξεις και ούτε μία για την ταμπακιέρα

Ο συριζαίος γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ βγάζει την ουρά του απέξω

8 Φεβ 2026, 13:49
Διεθνή

Η σιωπηλή αναθεώρηση της παλαιστινιακής εκπαίδευσης – Τι αποκαλύπτουν τα έγγραφα που διέρρευσαν

8 Φεβ 2026, 11:36
Καταστολή

Ο εγκλεισμός ως «υποδοχή»: Φυλακές μέσα στα στρατόπεδα προσφύγων

8 Φεβ 2026, 11:18
Καταστολή

Ξεπέρασαν κάθε όριο: Συνέλαβαν τον Παλαιστίνιο Μοχάμεντ Χατίμπ, συντονιστή του Samidoun

Ταξίδευε στο Ηράκλειο για να μιλήσει σε εκδήλωση αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη

8 Φεβ 2026, 10:42
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 11 Φλεβάρη

Ιαπωνία: Εθνική εορτή.
Καμερούν: Ημέρα νεολαίας.
Λιβερία: Ημέρα ενόπλων δυνάμεων.
1916: Συλλαμβάνεται η Εμα Γκόλντμαν επειδή έδωσε διάλεξη για τον οικογενειακό προγραμματισμό (ΗΠΑ).
1930: Συγκρούσεις χωροφυλακής και εργατών στη Θεσσαλονίκη.
1961: Δολοφονείται ο πρωθυπουργός του Κονγκό Πατρίς Λουμούμπα.
1977: Βόμβα στο βιβλιοπωλείο “Πλανήτης” στην Ασκληπιού (είχε προαναγγελθεί την προηγούμενη από τον νεοφασίστα Αργύρη Κακκαβά).
1987: Βόμβα στο δεύτερο όροφο κτιρίου όπου στεγάζεται η υπηρεσία ενημέρωσης ΦΠΑ του υπουργείου Οικονομικών (ΕΛΑ).
1990: Απελευθερώνεται ο Νέλσον Μαντέλα μετά από 27 χρόνια φυλάκισης.
1993: Βόμβα στην εφορία Μοσχάτου (17Ν).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

«Η επιλογή της χορτοφαγίας απορρέει από τη συνεχή προσπάθεια να μπούμε στη θέση του άλλου, να δούμε τον κόσμο μέσα από τα δικά του μάτια, να νιώσουμε τον δικό του πόνο. Υπ’ αυτό το πρίσμα, πράγματι, βιγκανισμός και τραμπισμός δεν πάνε μαζί. Όσο ενισχύεται ο δεύτερος, θα μειώνεται η επιρροή του πρώτου».

Εφη Αχτσιόγλου

(Maς έκαναν εντύπωση τα εισαγωγικά στην ανάρτηση της κυρίας Αχτσιόγλου στο facebook. Επειδή στην ίδια ανάρτηση προμοτάριζε άρθρο του «Εθνους» με τίτλο «Vegans μετά το hype – Τραμπ και υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα φρενάρουν τον βιγκανισμό;», ανατρέξαμε σ’ αυτό και διαπιστώσαμε ότι είναι δικά της λόγια, από συνέντευξη που έδωσε στο πλαίσιο αυτού του άρθρου. Είναι να σαλτάρεις διαβάζοντας αυτή τη μπούρδα. Αμα γίνουμε όλες και όλοι βίγκαν, καθαρίσαμε με τον Τραμπ και τον τραμπισμό! Είναι τόσο απλό και δεν το σκέφτηκε κανείς πέρα από τη μαθήτρια του Κατρούγκαλου, υπουργό των Τσιπροκαμμένων, αποτυχούσα  υποψήφια διάδοχο του Τσίπρα -ηττήθηκε κατά κράτος από τον Κασσελάκη- και σήμερα αγωνιούσα αν θα βρεθεί γι’ αυτήν μια καλή θέση στο νέο τσιπρικό αστερισμό. Λέει κι άλλα η κα Αχτσιόγλου στη συνέντευξή της στο πλαίσιο του παραπάνω άρθρου. Για να μην μας αφήσει καμιά αμφιβολία πως όταν λέει ότι «η επιλογή της χορτοφαγίας απορρέει από τη συνεχή προσπάθεια να μπούμε στη θέση του άλλου, να δούμε τον κόσμο μέσα από τα δικά του μάτια, να νιώσουμε τον δικό του πόνο», αναφέρεται στα ζώα που χρησιμοποιούνται ως τροφή. Στο ethnos.gr το λέει και πιο ωμά: «Για μένα είναι απόκριση σε μια ηθική επιταγή αποδοχής του άλλου ως ακριβώς αυτό που είναι: άλλο. Άλλο με συνείδηση εαυτού. Προφανώς μη ανθρώπινη συνείδηση, σύμφωνοι, αλλά πάντως με μια κάποια συνείδηση εαυτού»! Βουτιά στη μεταφυσική και τον αντιεπιστημονισμό, ένα βήμα πριν από το Βουδισμό. Μια διατροφική επιλογή μετατρέπεται σε ηθικό κατηγόρημα και παίρνει τη μορφή ιδεολογίας, ψευδούς συνείδησης. Στη συνέχεια, η ιδεολογία μετατρέπεται σε πολιτικό πρόταγμα. Ο αντιιμπεριαλισμός-αντικαπιταλισμός μετατρέπεται σε αντιτραμπισμό κι αυτός με τη σειρά του σε βιγκανισμό! Ράβδος εν γωνία, βρέχει. Κι ύστερα, η κα Αχτσιόγλου διαμαρτύρεται ότι την αποκαλούν «φασαία». Μακάρι να ήταν μόνον αυτό. Οι περισσότεροι/ες «φασαίοι-ες» κοιτάζουν τον εαυτούλη τους και δεν πειράζουν κανένα – εκτός από τους υφιστάμενους και τους εργάτες στη δουλειά, αν τύχει και είναι στελέχη καπιταλιστικών επιχειρήσεων. Η κα Αχτσιόγλου ανήκει σ’ εκείνο το είδος των «φασαίων» πολυτελείας, που έχουν εξουσιαστικές φιλοδοξίες και είναι διατεθειμένοι να στραγγαλίσουν έναν ολόκληρο λαό, να «πατήσουν επί πτωμάτων», προκειμένου να ικανοποιήσουν αυτές τις εξουσιαστικές φιλοδοξίες. Η ίδια το επιβεβαίωσε αυτό, ως στέλεχος και υπουργός της λυσσασμένης μνημονιακής κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo