Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Βρέθηκε το τελευταίο πτώμα σιωνιστή – Ανοίγει η Ράφα
  • Η Ευρώπη–Φρούριο συναντά το ελληνικό κράτος-τιμωρό
  • Για την περίπτωση διευθύντριας που φίμωσε μαθητή με χαρτοταινία!
  • Στις ελληνικές καλένδες τα απαραίτητα για την αντιπλημμυρική προστασία της Αττικής Φράγματα Βάρους
  • Ο Θεοδωρόπουλος και η απελπισία του παραδοσιακού φιλοσιωνισμού
  • Τρίκαλα: Βαρύς φόρος αίματος από την εργατική τάξη
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Στήλες»Zoom»Συνειδητοί υπηρέτες του καπιταλισμού
Zoom

Συνειδητοί υπηρέτες του καπιταλισμού

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr14 Μάι 2016, 00:00

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τσίπρας μιλάει για αυταπάτες της κυβέρνησής του την πρώτη περίοδο, προκειμένου να αποσείσει τις κατηγορίες για τη μνημονιακή «μετάλλαξη» του ΣΥΡΙΖΑ, που έρχονται ακόμα και από τις γραμμές του. Η σχετική αναφορά του, όμως, την περασμένη Κυριακή στη Βουλή είχε ξεχωριστή σημασία, γιατί έγινε σε δευτερολογία (επομένως δεν την είχε προετοιμάσει το επιτελείο του) και γιατί ήρθε ως απολογία ενώπιον του Μητσοτάκη. Είπε συγκεκριμένα: «Ολο αυτό το διάστημα γίνεται μια πρωτοφανής προσπάθεια να δημιουργήσετε την αίσθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, εγώ προσωπικά, οι υπουργοί δεν λέμε την αλήθεια. Γιατί; Προφανώς διότι συγκρίνετε την προεκλογική περίοδο του ’15, όταν ζητήσαμε εντολή για σκληρή διαπραγμάτευση. Μπορείτε να μας κατηγορήσετε για αυταπάτες, όχι ότι δεν τιμήσαμε την εντολή και είπαμε ψέματα, κύριε Μητσοτάκη. Και μας κατηγορείτε συγκρίνοντας τον Γενάρη του 2015 με το 2016»!

Μπορεί ο Τσίπρας ν' απολογήθηκε μ' αυτόν τον άθλιο τρόπο στον Μητσοτάκη, όμως την πάσα του την είχε δώσει η Παπαρήγα, που την προηγούμενη μέρα είχε κάνει την εξής τοποθέτηση, απευθυνόμενη στον Τσακαλώτο που χτυπιόταν ζητώντας να μην τους κατηγορεί η ΝΔ ως ψεύτες: «Κύριε Τσακαλώτο, εμείς δεν σας εγκαλούμε -και το λέω γενικά για την κυβέρνηση- από την ίδια αφετηρία που σας εγκαλούν τα άλλα κόμματα σε αυτήν τη Βουλή. Δεν σας λέμε ότι ως άνθρωποι, ως βουλευτές, ως υπουργοί είσαστε ψεύτες και απατεώνες. Ψέματα, όμως, και εξαπάτηση κάνετε αναπόφευκτα με την πολιτική που έχετε»! Είναι πραγματικά απορίας άξιο πώς είναι δυνατό μια κυβέρνηση και οι υπουργοί της να λένε ψέματα και να εξαπατούν, αλλά να μην είναι ψεύτες και απατεώνες. Είχε, όμως, την εξήγηση η Παπαρήγα: «Αραγε, το κυρίως ψέμα ήταν ότι υποσχεθήκατε δέκατη τρίτη σύνταξη, ότι υποσχεθήκατε κατώτατο 751 ευρώ; Μπορεί να ήταν και συνειδητό ψέμα. Δεν μπορώ να το ξέρω αυτό. Μπορεί να ήταν αυταπάτη, να βλέπατε το ανάστημά σας ίδιο με τον ίσκιο σας. Μπορείτε να μου πείτε ότι, ναι, πιστεύαμε ότι μπορούμε να το δώσουμε αυτό. Δεν έχω αποδείξεις να πω ότι ήταν συνειδητό ψέμα».

Γι' αυτό λέμε ότι την πάσα στον Τσίπρα να θέσει τόσο… παραπονιάρικα το ζήτημα την έδωσε η Παπαρήγα. Και βέβαια, δεν χρειάζεται να σημειώσουμε ότι οι συριζαίοι σηκώνουν ευχαρίστως την κατηγορία περί αυταπατών, προκειμένου ν' αποτινάξουν την κατηγορία περί αισ-χρής εξαπάτησης του ελληνικού λαού. Διότι κάποιος που απλώς είχε αυταπάτες είναι καλών προθέσεων και επομένως προτιμητέος από τους ξεσκολισμένους δεξιοπασόκους. Διαθέτοντας πάντοτε τις καλές του προθέσεις, μπορεί να ξεπεράσει τις αυταπάτες του και να συνεχίσει να αγωνίζεται κατακτώντας κάποια στιγμή επιτυχίες. Είναι αυτός που πρέπει να εμπιστευτεί κανείς. Γι' αυτό και ο Τσίπρας, πάντα με τη μπάλα στα χέρια από την πάσα της Παπαρήγα, απευθύνθηκε κάποια στιγμή και στον Κουτσούμπα, σε τόνο επιτηδευμένης οικειότητας (η οποία δε συνηθίζεται από το βήμα της Βουλής): «Και –επιτρέψτε μου να πω- ότι αυτή δεν είναι ούτε μια ουδέτερη ούτε μια μετριοπαθής πολιτική προσέγγιση. Είναι μια ριζοσπαστική, Δημήτρη, και αριστερή προσέγγιση. Γιατί στις σημερινές δύσκολες συνθήκες, αριστερό και ριζοσπαστικό δεν είναι να φαντασιώνεσαι μια ιδεατή κοινωνία, που ξέρεις ότι όσο και να την παλεύεις, δεν είναι εύκολο να έρθει, αλλά να ματώνεις για να δημιουργήσεις -έστω σιγά σιγά αλλά σταθερά- τις συνθήκες όπου θα μπορέσουν να ευδοκιμήσουν αλλαγές υπέρ της προστασίας των δικαιωμάτων των πολλών».

Ετσι, οι συριζαίοι δημιούργησαν ένα οικοδόμημα με δυο ακρογωνιαίους λίθους. Ο ένας είναι η «αυτοκριτική» για τις αυταπάτες που είχαν και ο άλλος είναι ο ισχυρισμός ότι είναι και αυτοί αριστεροί και απλά έχουν μια διαφορετική στρατηγική και τακτική, η οποία αποβλέπει στη διαχείριση της αστικής εξουσίας ώστε να τη μετατρέψει σε εργαλείο στην υπηρεσία των λαϊκών συμφερόντων.

Θα ήταν λάθος να επαναφέρουμε τη συζήτηση στο παλιό πεδίο της διαπάλης ανάμεσα στην επαναστατική και τη ρεφορμιστική κατεύθυνση μέσα στο εργατικό κίνημα, αυτό που είχε συμπυκνωθεί στο ερώτημα «επανάσταση ή μεταρρύθμιση;». Δε βρισκόμαστε στην εποχή του Μπερνστάιν και των επιγόνων του στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία. Δε βρισκόμαστε στα τέλη του 19ου ούτε στις αρχές του 20ού αιώνα. Εχουν μεσολαβήσει η πείρα της ρωσικής επανάστασης του 1917 και ο αισχρός ρόλος των μενσεβίκων, η σοσιαλιμπεριαλιστική πολιτική της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας κατά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, η κατάπνιξη της γερμανικής επανάστασης και η εν ψυχρώ δολοφονία των Λούξεμπουργκ-Λίμπκνεχτ, η Βαϊμάρη και ο σοσιαλφασισμός κτλ. κτλ. Για να φέρουμε την υπόθεση και «στα καθ' ημάς», έχει μεσολαβήσει η άνοδος του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία (με διακηρύξεις πολύ πιο ριζοσπαστικές απ' αυτές του ΣΥΡΙΖΑ), οπότε όποιος δέχεται τη θεωρία περί αυταπατών είναι ή αφελής ή απατεώνας.

Οποιος διαχειρίζεται την αστική εξουσία (ανεξάρτητα αν η περίοδος της διαχείρισής του είναι περίοδος σχετικής ανάπτυξης ή κρίσης του καπιταλισμού) δεν έχει αυταπάτες για το περιεχόμενο της πολιτικής που θα ασκήσει. Θα είναι μια πολιτική διαχείρισης της εργαζόμενης κοινωνίας προς όφελος του κεφαλαίου, ανεξάρτητα από το μείγμα της πολιτικής που θα εφαρμόσει. Από αυτή την άποψη, δηλαδή από άποψη αρχών, δε διαφέρει σε τίποτα η σχετικά ρεφορμιστική πολιτική του ΠΑΣΟΚ κατά την περίοδο 1981-1985 από τη σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα. Και οι δύο είναι πρακτικές πολιτικές διαχείρισης του καπιταλισμού, σε διαφορετικές συνθήκες (σχετικής ανάπτυξης η πρώτη, βαθιάς κρίσης η δεύτερη).

Αυταπάτες ενδεχομένως να υπάρχουν σε δευτερεύουσες πλευρές της ασκούμενης πολιτικής. Για παράδειγμα, οι συριζαίοι ενδεχομένως να πίστευαν ότι οι ιμπεριαλιστές δανειστές θα τους έδιναν το δικαίωμα να διαχειριστούν τη μνημονιακή πολιτική σε ένα μεγαλύτερο βάθος χρόνου. Το ίδιο, όμως, θα μπορούσε να πει κανείς και για την κυβέρνηση ΓΑΠ κατά τους τελευταίους μήνες του 2009 και τους πρώτους του 2010. Προσπάθησε να κερδίσει κάποιο χρόνο, όμως το αποτέλεσμα ήταν το πρώτο Μνημόνιο. Θυμίζουμε ότι οι συριζαίοι υπέγραψαν την πρώτη μνημονιακή συμφωνία σε λιγότερο από ένα μήνα μετά από την εκλογική τους νίκη. Η περιβόητη συμφωνία της 20ής Φλεβάρη αποτύπωσε τη θέλησή τους να διαχειριστούν τη μνημονιακή πολιτική, σεβόμενοι απόλυτα τις δεσμεύσεις που είχαν αναλάβει για λογαριασμό του ελληνικού καπιταλισμού οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Δεν έχει καμιά σημασία, λοιπόν, αν είχαν και κάποιες αυταπάτες, καθώς αυτές δεν αφορούσαν την ουσία της πολιτικής που θα εφάρμοζαν, αλλά την κλιμάκωσή της στο χρόνο. Κι αν υπήρχαν κάποιες τέτοιες δευτερεύουσες αυταπάτες, αυτές κράτησαν πολύ λίγο. Η περίοδος της «δημιουργικής ασάφειας» και του βαρουφάκειου μπάχαλου δεν ήταν μια περίοδος που καθορίστηκε από τις αυταπάτες, αλλά μια περίοδος κατά την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ διαπραγματευόταν με τους ψηφοφόρους του, με σκοπό να τους παρουσιάσει ως αναπόφευκτο αυτό που θα υπέγραφε και θα εφάρμοζε, το οποίο ήταν σαφέστατα αποτυπωμένο στη συμφωνία της 20ής Φλεβάρη του 2015. Επομένως, το πολιτικό συμπέρασμα είναι πως δεν έχουμε κάποιους καλών προθέσεων αριστερούς διακατεχόμενους από οπορτουνιστικές αυταπάτες, οι οποίοι εξακολουθούν να μάχονται ηρωικά με ρεαλιστική σκέψη πλέον, αλλά ότι έχουμε να κάνουμε με συνειδητούς υπηρέτες του καπιταλισμού, που γνώριζαν πολύ καλά ποια ήταν η ουσία της πολιτικής που θα εφάρμοζαν (ακόμα κι αν οι ιμπεριαλιστές δανειστές έδειχναν μια κάποια ανοχή απέναντί τους).

Αυτό πλέον έχει επιβεβαιωθεί περίτρανα. Πρέπει δε να σημειώσουμε ότι αυτή εδώ η εφημερίδα και η πολιτική συλλογικότητα που την εκδίδει δεν τα λέει αυτά εκ των υστέρων, αλλά είχε προβλέψει την εξέλιξη των πραγμάτων. Πριν από την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και την περίοδο της δήθεν σκληρής διαπραγμάτευσης. Ακόμα και την περίοδο του δημοψηφίσματος. Η θεωρία των αυταπατών, όμως, βολεύει και άλλους, πέρα από την άθλια ηγετική συμμορία του ΣΥΡΙΖΑ και το στελεχικό του δυναμικό, που ενδιαφέρεται πλέον μόνο για την κουτάλα της εξουσίας και για την κατοχύρωσή του ως ενός από τους δύο πόλους του νέου δικομματισμού. Βολεύει εκείνους που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και παριστάνουν τις «μωρές παρθένους», αλλά και εκείνους που σύρθηκαν πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ (όχι μόνο την περίοδο του δημοψηφίσματος).

Η θεωρία των αυταπατών και η θεωρία της πάλης δύο γραμμών μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, μιας συνεπούς και αδιάλλακτης  και μιας συμβιβαστικής, οδηγεί σε μια αντεπαναστατική στρατηγική κατεύθυνση: ότι είναι δυνατόν, μέσω της διαχείρισης της αστικής εξουσίας και της εφαρμογής ενός αριστερού (;) προγράμματος, να υπάρξει βαθμιαία μετάβαση στο σοσιαλισμό. Αυτή η κατεύθυνση είναι που πρέπει να τσακιστεί θεωρητικά και πολιτικά.

Πέτρος Γιώτης

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΚόντρες
Επόμενο άρθρο ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

Σχετικά Αρθρα

Οχι άλλα κροκοδείλια δάκρυα – Τις γροθιές τους να δείξουν οι πλημμυροπαθείς

Zoom 12 Σεπ 2023, 14:40

Ο λαός πρόβατα κι ο Τσίπρας τσοπάνης!

Zoom 4 Οκτ 2022, 11:17

Στόχος τους η κατάργηση της Κοινωνικής Ασφάλισης με τη μετατροπή της σε ατομική αποταμίευση

Zoom 9 Ιούλ 2022, 09:04

EastMed: Οσα δε φτάνει η αλεπού…

Zoom 15 Ιαν 2022, 00:02

Κοινωνικός εκφασισμός

Zoom 30 Οκτ 2021, 00:03

Κρείττον του λαλείν το σιγάν…

Zoom 14 Αυγ 2021, 10:23
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

Βρέθηκε το τελευταίο πτώμα σιωνιστή – Ανοίγει η Ράφα

26 Ιαν 2026, 19:51
Καταστολή

Η Ευρώπη–Φρούριο συναντά το ελληνικό κράτος-τιμωρό

Από τα στρατόπεδα επιστροφής εκτός ΕΕ στην ποινικοποίηση της αλληλεγγύης

26 Ιαν 2026, 18:31
Παιδεία

Για την περίπτωση διευθύντριας που φίμωσε μαθητή με χαρτοταινία!

Η επιλογή των αρεστών στη διοίκηση «στελεχών εκπαίδευσης» από τη μια και η τρομοκρατική αξιολόγηση εκπαιδευτικών από την άλλη

26 Ιαν 2026, 15:35
Περιβάλλον

Στις ελληνικές καλένδες τα απαραίτητα για την αντιπλημμυρική προστασία της Αττικής Φράγματα Βάρους

Εκτός από τη Μαγνησία, όπου πρέπει να προστατευτεί η αμερικάνικη βάση του Στεφανοβίκειου

26 Ιαν 2026, 15:04
Βαθύ Κόκκινο

Ο Θεοδωρόπουλος και η απελπισία του παραδοσιακού φιλοσιωνισμού

26 Ιαν 2026, 10:24
Εργατικά

Τρίκαλα: Βαρύς φόρος αίματος από την εργατική τάξη

26 Ιαν 2026, 09:17
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 26 Γενάρη

26 Ιαν 2026, 00:01
Εργατικά

Αμεση παύση όλων των διώξεων, πλήρης απαλλαγή και δικαίωση των τριών νεοδιόριστων εκπαιδευτικών της Λακωνίας

25 Ιαν 2026, 19:49
Παιδεία

Φοιτητικές διαγραφές στο ΑΠΘ – η επόμενη μέρα ενός κυλιόμενου, κοινωνικά άδικου και αντιεκπαιδευτικού μέτρου

25 Ιαν 2026, 12:52
Διεθνή

Και άλλος νεκρός στη Μινεάπολη από τους κεφαλοκυνηγούς του Τραμπ

25 Ιαν 2026, 11:58
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 25 Γενάρη

25 Ιαν 2026, 00:01
Πολιτική

Η Ολγα Κεφαλογιάννη επιβεβαιώνει ότι έκανε χρήση της διάταξης για την επιμέλεια τέκνων – Ο Μητσοτάκης την καλύπτει

Θλιβερό delivery boy ο Φλωρίδης που κατέθεσε τη διάταξη

24 Ιαν 2026, 11:09
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

24 Ιαν 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 24 Γενάρη

24 Ιαν 2026, 00:01
Διεθνή

Αγρια σύγκρουση στο εσωτερικό της σιωνιστικής οντότητας, ενόψει της εφαρμογής της δεύτερης φάσης στη Γάζα

23 Ιαν 2026, 20:25
Η παπάρα

Ξεσκονόπανο made in Nederlands

23 Ιαν 2026, 15:14
Κόντρες

On the rocks

23 Ιαν 2026, 14:17
Παιδεία

Διοικητικοί ΕΚΠΑ: Καταγγελία για την νέα προσφυγή της κυβέρνησης ενάντια στην απεργία-αποχή από τις διαγραφές φοιτητών  

23 Ιαν 2026, 11:54
Διεθνή

Η ιδιωτικοποίηση δολοφονεί (και) στην Ισπανία

Σε γραμμή κουκουλώματος του εγκλήματος στο Αδαμούθ η κυβέρνηση Σάντσεθ

23 Ιαν 2026, 11:25
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 23 Γενάρη

23 Ιαν 2026, 00:01
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 26 Γενάρη

Ημέρα τελωνείων.

Αυστραλία: Εθνική γιορτή.

Ινδία: Ημέρα δημοκρατίας, εθνική γιορτή.

Ουγκάντα: Ημέρα απελευθέρωσης (1986).

1936: Το ΚΚΕ μπαίνει για πρώτη φορά στη βουλή με το σχήμα του “Παλλαϊκού Μετώπου“.

1944: Εκτελείται ο υφυπουργός Εργασίας Ν. Καλύβας (ΟΠΛΑ).

1965: Δολοφονείται ο ιρανός πρωθυπουργός Χασάν Αλί Μανσούρ.

1972: Βόμβα της ΑΑΑ στον περίβολο της γαλλικής πρεσβείας.

1975: Νεοναζί της οργάνωσης “Νέα Τάξη” επιδράμουν στο Πολυτεχνείο και μαχαιρώνουν τον φοιτητή Β. Γεωργιάδη.

1981: Βόμβες στα γραφεία της ΔΕΗ Αγίων Αναργύρων και Ζωγράφου (Οκτώβρης ’80).

1990: Αθωώνεται στο εφετείο ο Αθανάσιος Μελίστας για τη δολοφονία Καλτεζά.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Δεν είμαι δημοφιλής σε εσάς τώρα επειδή υπερασπίζομαι τον Ντόναλντ Τραμπ, αλλά πραγματικά πιστεύω ότι μπορούμε να είμαστε χαρούμενοι που είναι σε αυτή τη θέση, επειδή μας ανάγκασε στην Ευρώπη να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες που πρέπει να φροντίσουμε περισσότερο για την άμυνά μας. Μπορεί η Ευρώπη να αμυνθεί; Με τίποτα. Χωρίς τον Ντόναλντ Τραμπ, αυτό δεν θα είχε συμβεί ποτέ, αρκετές ευρωπαϊκές χώρες δεν θα είχαν αυξήσει τις αμυντικές τους δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ τους.

Μαρκ Ρούτε

(Ο πρώην πρωθυπουργός της Ολλανδίας και νυν γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ προκάλεσε το κοινό του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, μιλώντας σε ένα πάνελ με τίτλο «Μπορεί η Ευρώπη να αμυνθεί;». Οταν συναντήθηκε με τον Τραμπ, άρχισε και πάλι να τον ξεσκονίζει και να τον γλείφει. «Μπορείτε να είστε απολύτως βέβαιος ότι, αν ποτέ οι ΗΠΑ δεχτούν επίθεση, οι σύμμαχοί σας θα είναι μαζί σας. Υπάρχει απόλυτη εγγύηση. Με πονάει αν πιστεύετε πως δεν είναι έτσι και υπό την ηγεσία σας αυτή η Συμμαχία είναι ισχυρότερη από ποτέ», του είπε. Ο πορτοκαλομαλλιάς πήρε το γνωστό σε τέτοιες περιπτώσεις ύφος του, φούσκωσε σαν γαλοπούλα και ευχαρίστησε τον Ρούτε για το «μεγάλο κομπλιμέντο». Αντανακλά ο Ρούτε τις θέσεις του ολλανδικού ιμπεριαλισμού; Σε καμιά περίπτωση. Ο Ρούτε εκφράζει μόνο τον εαυτό του. Οι Αμερικάνοι διορίζουν τον εκάστοτε γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, αυτοί διόρισαν και τον Ρούτε. Η κυβέρνηση Μπάιντεν στήριξε δημόσια την υποψηφιότητά του, στέλνοντας σε όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ το μήνυμα «αυτός είναι, τέλος». Λίγους μήνες αργότερα η διάδοχος του Μπάιντεν, Καμάλα Χάρις, είχε ηττηθεί από τον Τραμπ και ο Ρούτε, ως καλός επαγγελματίας, προσαρμόστηκε άμεσα στις απαιτήσεις του νέου αφεντικού, το οποίο δημόσια αποκαλεί daddy. Μπαμπάκα! Μπορεί σ’ εμάς τους απλούς ανθρώπους, με αξιοπρέπεια και τιμή, αυτή η συμπεριφορά να προκαλεί αηδία, όμως στους αστούς πολιτικούς δεν προκαλεί τα ίδια αισθήματα. Πολλοί και πολλές πρέπει να θαυμάζουν τον Ρούτε που took the job και κατάφερε να δείξει τέτοια προσαρμοστικότητα. Η κυβερνητική πολιτική σε κάθε ιμπεριαλιστική χώρα υπερασπίζεται τα συμφέροντα της μονοπωλιακής τάξης αυτής της χώρας. Οι αστοί πολιτικοί, όταν αναλαμβάνουν διεθνή πόστα, υπερασπίζονται εκείνους που τους διόρισαν στο πόστο. Ο προκάτοχος του Ρούτε, Γενς Στόλτενμπεργκ, πρώην πρωθυπουργός και υπουργός της Νορβηγίας, ξεκίνησε από τη… μαρξιστική-λενινιστική Κόκκινη Νεολαία και αργότερα πέρασε στο σοσιαλδημοκρατικό Εργατικό Κόμμα Νορβηγίας, με το οποίο έχτισε την πολιτική του καριέρα. Ως γενικός γραμμαστέας του ΝΑΤΟ δεν έκανε τίποτα διαφορετικό απ’ αυτό που κάνει ο δεξιός Ρούτε. Απλά ο Ρούτε είχε την «ατυχία» να πέσει πάνω στη δεύτερη θητεία του Τραμπ, κατά την οποία αυτός «έχει ξεφύγει». Αλλά ο Ρούτε τιμά τη δουλειά που του ανέθεσαν οι Αμερικάνοι, βάζοντας στοιχεία οσφυοκαμψίας, ξεσκονίστρας και γλειψίματος στη δημόσια συμπεριφορά του)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo