Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Τάφος για τους σιωναζιστές κομάντο η Κοιλάδα Μπεκάα
  • ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ
  • Σαν σήμερα 7 Μάρτη
  • Οχτώ σιωναζιστές στρατιώτες εξουδετερώθηκαν με ένα χτύπημα της Λιβανέζικης Αντίστασης
  • «Ποιος σου έδωσε την άδεια;» — Μήπως ο Κόλπος αρχίζει επιτέλους να αμφισβητεί τον αμερικανοϊσραηλινό πόλεμο εναντίον του Ιράν;
  • Ισραηλινο-βρετανός ιστορικός: Το Ισραήλ αποτελεί υπαρξιακή απειλή για το Ιράν και όχι το αντίθετο
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Στήλες»Zoom»Νέα μορφή ψυχρού πολέμου (2)
Zoom

Νέα μορφή ψυχρού πολέμου (2)

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr16 Ιούν 2007, 00:00

Αν θέσουμε το ερώτημα «τι αφορά η αμερικάνικη αντιπυραυλική ασπίδα;», οι εννιά στους δέκα θα απαντήσουν ότι αφορά στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Αυτό όμως είναι μεγάλο λάθος. Η επέλαση της αμερικάνικης υπερδύναμης δεν αφορά μόνο την Ευρώπη (με στόχο τη Ρωσία), αλλά προχωρά παραπέρα. Χρησιμοποιώντας το πεδίο στο οποίο υπερέχει σημαντικότατα έναντι των αντιπάλων της (το στρατιωτικό δηλαδή), η αμερικάνικη υπερδύναμη τρίζει τα δόντια σ’ ένα ακόμα ανερχόμενο αστέρα της παγκόσμιας ιμπεριαλιστικής τάξης, την Κίνα.

♦ Το μέτωπο της Ασίας

Για το πώς γίνεται αυτό, γράφει μια καλά ενημερωμένη εφημερίδα: «Περίπου 370 χιλιόμετρα βόρεια του Περθ, στο Γκέραλντον της δυτικής ακτής της Αυστραλίας, οι Αμερικανοί χτίζουν μια βάση. Οταν ολοκληρωθεί, θα ελέγχει δύο γεωστρατηγικούς δορυφόρους που θα δίνουν πληροφορίες στις αμερικάνικες στρατιωτικές δυνάμεις στην Ασία και τη Μέση Ανατολή… Από τη στιγμή που στηθεί η βάση στο Γκέραλντον και ξεκινήσει να λειτουργεί, θα είναι σχεδόν αδύνατο στην Αυστραλία να είναι εντελώς ουδέτερη ή να κάνει πίσω σε οποιονδήποτε πόλεμο θα εμπλέκονται οι ΗΠΑ, σύμφωνα με τον διακεκριμένο υπότροφο της Αυστραλιανής Ακαδημίας Ενόπλων Δυνάμεων, Φίλιπ Ντόρλινγκ. Πράγματι, ίσως αυτό είναι το ζήτημα. Η Αυστραλία, μαζί με την Ιαπωνία, την Ινδία, τις Φιλιππίνες και τη Νότια Κορέα, συνυπέγραψε το αντιπυραυλικό σύστημα των ΗΠΑ, το οποίο η Κίνα φοβάται ότι στοχεύει στην εξουδετέρωση της μέτριας δύναμης των 21 διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων» («Asia Times», 6/6/07).

Οπως μας πληροφορεί το ίδιο δημοσίευμα, στις 12 του περασμένου Μάρτη η Αυστραλία συνυπέγραψε μια κοινή δήλωση συνεργασίας σε θέματα ασφαλείας με την Ιαπωνία, που σύμφωνα με υψηλό στέλεχος του ινστιτούτου «Ναυτίλος» (αμερικάνικη «δεξαμενή σκέψης» για πολιτικά θέματα), αποτελεί ανοιχτό «αντικινέζικο και αμερικανοκρατούμενο διεθνές συμμαχικό σύστημα», το οποίο «επιβεβαιώνει τις ήδη επιταχυνόμενες τάσεις στρατιωτικοποίησης των πολιτικών τους, τόσο για την Ιαπωνία όσο και για την Αυστραλία».

Στο ίδιο μήκος κύματος, στέλεχος του Kanwa («δεξαμενή σκέψης» με έδρα το Χονγκ Κονγκ) υποστηρίζει ότι οι αντιπυραυλικές εγκαταστάσεις που σκοπεύουν να δημιουργήσουν οι Αμερικανοί στην Αυστραλία, με ισχυρότατα ραντάρ εύρους επιτήρησης 4.000 χιλιομέτρων, θα τους δώσουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν τις εκτοξεύσεις πυραύλων από την κεντρική βάση πυρηνικών δοκιμών στην επαρχία Σανξί. Ο αστός αναλυτής καταλήγει: «Η Ρωσία ανησυχεί για τα αμερικάνικα σχέδια στην Ανατολική Ευρώπη και η Κίνα στην Ανατολική Ασία. Και οι δύο χώρες μπορούν προφανώς να αποφασίσουν να επιδιώξουν μια συντονισμένη πολιτική πάνω σ’ αυτό το θέμα».

Αυτές οι εξελίξεις έχουν θορυβήσει την κινεζική ηγεσία που αναζητά τρόπους απάντησης στην αμερικανική στρατιωτική επέλαση, με τους συμμάχους της που δεν είναι άλλοι από τη Ρωσία που βρίσκεται αντιμέτωπη με την ίδια ακριβώς απειλή. Στην τελευταία, άλλωστε, συνάντησή τους, στο πλαίσιο της συνόδου για την «ασιατική συνεργασία», που έγινε στην Σεούλ,  οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και της Κίνας (Σεργκέι Λαβρόφ και Γιανγκ Τσεχί) «αντάλλαξαν απόψεις σε ένα ευρύ φάσμα διεθνών θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένων της συνεργασίας στο πλαίσιο του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης και έναντι των σχεδίων των ΗΠΑ για ανάπτυξη παγκόσμιου αντιπυραυλικού συστήματος» (στο ίδιο).

♦ Τα εμπόδια

Ο δρόμος της παγκόσμιας υποταγής στη στρατιωτική μηχανή των ΗΠΑ δεν είναι, όμως, στρωμένος με ροδοπέταλα. Κι αυτό γιατί οι Αμερικανοί, που επιχειρούν να μπουν σφήνα στις σχέσεις της Ρωσίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση και να τρίξουν τα δόντια στην ανερχόμενη Κίνα, συναντούν σημαντικά εμπόδια που έχουν να κάνουν με καθαρά οικονομικά ζητήματα. Μέχρι στιγμής, οι μόνοι, πέρα απ’ το Λονδίνο, ένθερμοι οπαδοί της «αντιπυραυλικής ασπίδας» είναι η Πολωνία και οι βαλτικές «δημοκρατίες». Ακόμα και στην Τσεχία, όπου σχεδιάζεται να εγκατασταθούν τα ραντάρ, υπάρχει έντονη δυσφορία στον πληθυσμό για τα αμερικανικά σχέδια, η υποστήριξη των οποίων, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, δεν ξεπερνά το 30%.

Οι δυνάμεις της «γηραιάς» Ευρώπης δεν δείχνουν και τόσο πρόθυμες να αποδεχτούν τα σχέδια των Αμερικανών. Στην κόντρα Ρωσίας – ΗΠΑ, τόσο η Γερμανία όσο και η Γαλλία κράτησαν ουδέτερη στάση, με τη δεύτερη να χαρακτηρίζει δικαιολογημένη την ανησυχία της Ρωσίας. Η ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία όσον αφορά το φυσικό αέριο αποτελεί σημαντικό παράγοντα σ’ αυτή τη στάση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αντίδραση των τριών μεγαλύτερων ευρωπαϊκών εταιριών φυσικού αερίου στο ενδεχόμενο ενός κλονισμού των σχέσεων της Ευρώπης με τη Ρωσία. Στις 22 Μάη, η ιταλική ENI, η γαλλική Gaz de France και η γερμανική Ruhrgas, οι οποίες κάνουν μπίζνες με τη ρωσική Gazprom, προειδοποίησαν για τις αρνητικές συνέπειες μιας ενδεχόμενης όξυνσης στις σχέσεις της Ευρώπης με τη Ρωσία και ζήτησαν περισσότερη πολιτική στήριξη από τις κυβερνήσεις τους για τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες εκεί.

Το μέλλον της «αντιπυραυλικής ασπίδας» των Αμερικανών δεν θα πρέπει να θεωρείται επομένως δεδομένο. Η σύνοδος του G8 δεν έδωσε κανένα αποτέλεσμα σ’ αυτό τον τομέα και η κίνηση ματ του πονηρού Πούτιν, για εγκατάσταση της βάσης του αντιπυραυλικού συστήματος στο Αζερμπαϊτζάν, άφησε… «κόκαλο» τον Μπους και έφερε νέους πονοκεφάλους στην Ουάσιγκτον. Γιατί είναι δύσκολο να ισχυριστεί κανείς ότι η βάση της Γκαμπάλα στο Αζερμπαϊτζάν (που είχε προταθεί στο παρελθόν από το Αζερμπαϊτζάν στο ΝΑΤΟ, για να χτίσει εκεί τη δική του βάση) είναι λιγότερο αποτελεσματική από την Τσεχία στο να καλύψει το Ιράν (που υποτίθεται ότι είναι ο στόχος της αμερικανικής «αντιπυραυλικής ασπίδας»).

♦ Προς νέο ψυχρό πόλεμο;

Οδεύουμε προς νέο ψυχρό πόλεμο, λοιπόν; Το ερώτημα μάλλον τίθεται λάθος. Το σωστότερο θα ήταν να αναρωτηθούμε, αν ο «ψυχρός πόλεμος» έπαψε ποτέ να υπάρχει. Να αναρωτηθεί αν οι διακηρύξεις για την παγκόσμια ειρήνη και συνεργασία ήταν ποτέ ειλικρινείς και πραγματοποιήσιμες. Σε ένα παγκόσμιο οικονομικό σύστημα που βασίζεται στην αποκόμιση ανώτατου κέρδους από τις μονοπωλιακές ενώσεις των καπιταλιστών (που έχουν τον τρόπο να υποτάξουν τις κυβερνήσεις τους πολύ καλύτερα απ’ όσο ο παπάς το ποίμνιό του), σε ένα σύστημα που στηρίζεται στη δύναμη του ισχυρότερου, ποιος μπορεί στα σοβαρά να υποστηρίξει ότι αυτή η δύναμη είναι δυνατό να επιβάλλεται μόνο οικονομικά και τα σύννεφα του πολέμου να χαθούν κάποια στιγμή άπαξ δια παντός;

Το ότι 62 χρόνια μετά το τέλος του πιο φονικού πολέμου στην ιστορία της ανθρωπότητας (του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου) η επανάληψη ενός πολέμου ανάλογου μεγέθους φαντάζει σε πολλούς απίθανη, δεν οφείλεται στην «ευαισθητοποίηση» των κρατών και των ηγετών τους για την «ειρήνη», αλλά σε άλλους παράγοντες η ανάλυση των οποίων ξεφεύγει απ’ τα όρια αυτού του σχολίου. Θα αρκεστούμε μόνο να αναφέρουμε, ότι η «ισορροπία του τρόμου», που επιτεύχθηκε κατά τη διάρκεια του «ψυχρού πολέμου», μεταθέτοντας το πεδίο που ξεσπούν οι πόλεμοι από τις ιμπεριαλιστικές μητροπόλεις στην περιφέρεια, είναι ένας απ’ αυτούς. Η «ενοποίηση», επίσης, της παγκόσμιας αγοράς, μετά την κατάρρευση των χωρών του παλινορθωμένου καπιταλισμού στην Ανατολική Ευρώπη (που παρουσιάζονταν για χρόνια σαν «σοσιαλιστικές»), η οποία έδωσε τη δυνατότητα στο δυτικό κεφάλαιο να εκμεταλλευτεί νέες αγορές (που έχασε η ρωσική υπερδύναμη), είναι ένας ακόμα λόγος.

Σίγουρα, όμως, δε μπορούμε να πούμε, ότι τα κράτη και οι ηγέτες τους έμαθαν το μάθημά τους απ’ τα οδυνηρά αποτελέσματα του τελευταίου παγκόσμιου πολέμου και μπορούν να εγγυηθούν μακροπρόθεσμα την παγκόσμια ειρήνη. Γιατί τότε δεν θα είχαμε δεκάδες πολέμους ανά την υφήλιο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο (Βιετνάμ, Κορέα, Αφρική, Φόκλαντ, Ιράν-Ιράκ, πόλεμος του Κόλπου, Γιουγκοσλαβία, Αφγανιστάν, ξανά Ιράκ κτλ), στους οποίους το αίμα που χύθηκε είναι αθροιστικά πολύ περισσότερο απ’ αυτό που χύθηκε σ’ αυτόν. Δεν θα είχαμε τέτοια διόγκωση των πολεμικών δαπανών και τέτοια συγκέντρωση όπλων μαζικής καταστροφής που δεν υπήρξε σε κανένα προηγούμενο στάδιο της Ιστορίας της Ανθρωπότητας.

Αυτό που οι απολογητές του καπιταλιστικού συστήματος θέλουν να αποκρύψουν είναι ότι ο πόλεμος δεν είναι απότοκο «προσωπικών φιλοδοξιών», «παράλογων ηγεσιών» ή θρησκευτικών διαφορών. Πίσω από κάθε πόλεμο, ακόμα και απ’ τον πιο «παράλογο», αν το ψάξει κανείς θα διαπιστώσει ότι κρύβεται η ίδια οικονομική βάση. Κι αυτή είναι η αποκόμιση του ανώτατου κέρδους, το ξαναμοίρασμα των αγορών, που με την αύξηση της παγκόσμιας φτώχειας γίνονται όλο και πιο στενές, εν ολίγοις το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα. Ακόμα κι αυτοί οι πόλεμοι που φαντάζουν «θρησκευτικοί» ή φυλετικοί (π.χ. στην Αφρική, αυτή την τεράστια αποθήκη πρώτων υλών, που από δώρο της φύσης έχουν μετατραπεί σε πηγή καταστροφής) δεν θα υπήρχαν, αν δεν υπήρχε αυτή η οικονομική βάση. Εξάλλου, ο πόλεμος είναι μια τρομερά επικερδής υπόθεση για το κεφάλαιο (ίσως η πιο επικερδής).

Οσο παραμένει λοιπόν ο καπιταλισμός τόσο θα «γεννάει» πολέμους. Αυτοί οι πόλεμοι για την ώρα δεν οδηγούν σε γενικευμένο παγκόσμιο μακελειό. Αυτό όμως είναι εφήμερο, γιατί όσο οξύνεται η οικονομική κρίση παγκόσμια, όσο στενεύουν οι αγορές κι όσο υπάρχουν αντίπαλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που θέλουν να ξαναμοιράσουν την ήδη μοιρασμένη παγκόσμια «πίτα», ένας νέος παγκόσμιος πόλεμος θα είναι αναπότρεπτος. Μπορεί ορισμένοι να χαίρονται που βλέπουν ότι δημιουργείται ένα «αντίβαρο» στην αμερικάνικη «παντοκρατορία», με την ενίσχυση της Ρωσίας, και άλλοι να ζουν με το όνειρο μιας ισχυρής Ενωμένης Ευρώπης που θα αποτελέσει άλλο ένα τέτοιο αντίβαρο. Αυτές οι εξελίξεις, όμως, δεν οδηγούν στην παγκόσμια ειρήνη. Γιατί όταν η Ρωσία ή άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις φτάσουν στο σημείο να μπορούν να αντιπαρατεθούν στα ίσα με τους Αμερικανούς στο στρατιωτικό τομέα, δεν θα διστάσουν να το κάνουν, αδιαφορώντας για το αίμα που θα χυθεί. Αυτό έχει διδάξει η Ιστορία του 20ού αιώνα, για όσους θέλουν να διδάσκονται από την ιστορική εξέλιξη.

Κ. Βάρλας

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΚόντρες
Επόμενο άρθρο ΣΥΜΗ-ΩΣΕΙΣ

Σχετικά Αρθρα

Οχι άλλα κροκοδείλια δάκρυα – Τις γροθιές τους να δείξουν οι πλημμυροπαθείς

Zoom 12 Σεπ 2023, 14:40

Ο λαός πρόβατα κι ο Τσίπρας τσοπάνης!

Zoom 4 Οκτ 2022, 11:17

Στόχος τους η κατάργηση της Κοινωνικής Ασφάλισης με τη μετατροπή της σε ατομική αποταμίευση

Zoom 9 Ιούλ 2022, 09:04

EastMed: Οσα δε φτάνει η αλεπού…

Zoom 15 Ιαν 2022, 00:02

Κοινωνικός εκφασισμός

Zoom 30 Οκτ 2021, 00:03

Κρείττον του λαλείν το σιγάν…

Zoom 14 Αυγ 2021, 10:23
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

Τάφος για τους σιωναζιστές κομάντο η Κοιλάδα Μπεκάα

Εκαναν απόβαση από αέρος και έπεσαν σε ενέδρα των μαχητών της Αντίστασης

7 Μαρ 2026, 09:37
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

7 Μαρ 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 7 Μάρτη

7 Μαρ 2026, 00:01
Διεθνή

Οχτώ σιωναζιστές στρατιώτες εξουδετερώθηκαν με ένα χτύπημα της Λιβανέζικης Αντίστασης

6 Μαρ 2026, 19:40
Διεθνή

«Ποιος σου έδωσε την άδεια;» — Μήπως ο Κόλπος αρχίζει επιτέλους να αμφισβητεί τον αμερικανοϊσραηλινό πόλεμο εναντίον του Ιράν;

Δημόσια επίπληξη εμιρατινού δισεκατομμυριούχου προς τον Τραμπ

6 Μαρ 2026, 14:45
Διεθνή

Ισραηλινο-βρετανός ιστορικός: Το Ισραήλ αποτελεί υπαρξιακή απειλή για το Ιράν και όχι το αντίθετο

6 Μαρ 2026, 14:01
Πολιτική

8 Μάρτη: Η γυναικεία χειραφέτηση φυσικό μέτρο της γενικής χειραφέτησης

Η απελευθέρωση της γυναίκας θα είναι κομμουνιστική ή δε θα υπάρξει

6 Μαρ 2026, 13:10
Παιδεία

Σε συνέχειες η απάτη της πανεπιστημιοποίησης των κολλεγίων

6 Μαρ 2026, 12:28
Διεθνή

Ιράν: Εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας από τους αμερικάνους ιμπεριαλιστές και τους σιωναζιστές

6 Μαρ 2026, 10:54
Διεθνή

Σοκ στο σιωνιστικό όχλο: Η Χεζμπολά πλήττει με αμείωτη ένταση στρατιωτικές βάσεις μέσα στη σιωνιστική οντότητα

Πέρα από την καθήλωση του σιωναζιστικού στρατού στον νότιο Λίβανο

6 Μαρ 2026, 09:49
Πολιτισμός

Καμάλ Αλτζαφάρι: Με τον Χασάν στη Γάζα (Σήμερα, 8:30 μμ, ΚΟΝΤΡΑ)

Eνα υποβλητικό road trip στη Γάζα του 2001

6 Μαρ 2026, 05:59
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 6 Μάρτη

6 Μαρ 2026, 00:01
Πολιτική

Πρόκληση τα ελαφρυντικά που ζήτησε ο φιρερίσκος Μιχαλολιάκος

Τη Δευτέρα η πρόταση της εισαγγελέα επί των ελαφρυντικών που ζήτησαν οι νεοναζιστές εγκληματίες

5 Μαρ 2026, 21:05
Κόντρες

Εχει χάσει το μέτρημα ο ξεμωραμένος πορτοκαλομαλλιάς φασίστας

5 Μαρ 2026, 19:22
Διεθνή

Influencers που στρατολογήθηκαν για να διαδώσουν προπαγάνδα υπέρ του Ισραήλ μηνύουν τώρα το κράτος λόγω μη πληρωμής

5 Μαρ 2026, 17:18
Διεθνή

Εσπασαν το χέρι βετεράνου πεζοναύτη που φώναζε μέσα στο Κογκρέσο: «Δε θα πεθάνουμε για το Ισραήλ»!

5 Μαρ 2026, 13:04
Διεθνή

Χεζμπολά: Θέλατε πόλεμο; Τον έχετε!

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι συγκρούσεις στον νότιο Λίβανο και οι βομβαρδισμοί βαθιά μέσα στη σιωνιστική οντότητα

5 Μαρ 2026, 11:44
Υγεία

Νοσοκομείο «Αττικόν»: Ο Μητσοτάκης εγκαινίασε ντουβάρια χωρίς προσωπικό

5 Μαρ 2026, 09:29
Διεθνή

«Ο μεγαλύτερος στρατός στον κόσμο το βάζει στα πόδια»

Οι Φρουροί της Επανάστασης δηλώνουν ότι οι αμερικανικές δυνάμεις αποχωρούν από τον Περσικό Κόλπο

5 Μαρ 2026, 08:44
Ιστορία

5 Μάρτη 1943: Παλλαϊκός ξεσηκωμός, υπό την καθοδήγηση του ΕΑΜ και του ΚΚΕ, ακύρωσε την πολιτική επιστράτευση από τους ναζί

5 Μαρ 2026, 06:14
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 7 Μάρτη

Αλβανία: Ημέρα των δασκάλων.

1907: Δολοφονείται στον Πυργετό Λάρισας ο Μαρίνος Αντύπας.

1910: Συγκρούσεις αστυνομικών – χωρικών στο χωριό Τοπουσλάρ (Θεσσαλία) επειδή δεν δόθηκε λύση στο θέμα της διανομής των κτημάτων, έξι νεκροί και δεκαπέντε τραυματίες, όλοι χωρικοί.

1931: Αγριες συγκρούσεις απεργών αρτεργατών με την αστυνομία (Αθήνα).

1936: Φοιτητές συγκρούονται με αστυνομικούς στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, πολλοί τραυματίες από λιθοβολισμούς.

1948: Τα Δωδεκάνησα ενσωματώνονται επίσημα στην Ελλάδα.

1951: Φανατικός εθνικιστής που διαφωνεί με τη φιλοδυτική πολιτική της χώρας του σκοτώνει τον πρωθυπουργό της Περσίας Αλί Ραζμάρα.

1964: Εισβολή ομάδας ακροδεξιών στη Βουλή.

1971: Βόμβα (ΑΑΑ) στα γραφεία της λιβυκής πρεσβείας.

1972: Βόμβες (ΑΑΑ) στην πλατεία Συντάγματος και στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Ξέρω το αίτημά σας. Ξέρω τι περιμένετε από μένα. Εχω πλήρη επίγνωση – πιστέψτε με. Και της ευθύνης και του βάρους της ευθύνης (…) Μαζί να βάλουμε τα πανιά και τα ξάρτια στο νέο καράβι για την Ιθάκη. Ενα καράβι γερό, καλοτάξιδο, γρήγορο, που δεν θα φοβάται τους καιρούς και τις θύελλες που μας περιμένουν. Με αξιόμαχο πλήρωμα, νέους αλλά και έμπειρους ναύτες και αξιωματικούς (…) Μαζί να χαράξουμε τη ρότα της πατρίδας για την Ιθάκη.

Aλέξης Τσίπρας

(Γραμμένος από τους λογογράφους του ο νέος χρησμός, δεν είναι και τόσο χρησμός. Το «νέο καράβι» είναι το κόμμα που ετοιμάζει. Και η «Ιθάκη» είναι η κυβερνητική εξουσία. Το μόνο που δεν είπε είναι το πότε θα ανακοινωθεί επίσημα το νέο κόμμα και ποιο θα είναι το όνομά του. Δεν τα έχει αποφασίσει; Εκτιμούμε πως όλα είναι αποφασισμένα και πως ακολουθείται συγκεκριμένη στρατηγική «επικοινωνίας», που εκπόνησε η γαλλική Publicis Communications. Επίσημα δεν έχει ανακοινωθεί συνεργασία με την εν λόγω εταιρία, αλλά αυτά ποτέ δεν ανακοινώνονται ή ανακοινώνονται εκ των υστέρων. Ασχολείται πλέον κανείς με το βιβλίο του Τσίπρα; Οχι. Το βιβλίο χρησιμοποιείται απλά ως όχημα για να οργανώνονται πολιτικές συγκεντρώσεις στις μεγάλες πόλεις της χώρας: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα, Λάρισα, προφανώς θ’ ακολουθήσει το Ηράκλειο, ίσως καμιά Μυτιλήνη ή καμιά Ρόδος. Αυτές οι συγκεντρώσεις και οι αραιές αλλά στοχευμένες παρεμβάσεις του Τσίπρα με δηλώσεις, συντηρούν το εγχείρημα στην πολιτική επικαιρότητα και δημιουργούν ένα κλίμα αναμονής. Την ίδια στιγμή, το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ βρίσκεται σε μια διαδικασία συνεχούς φθοράς, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και κοινοβουλευτική ομάδα της ΝέΑρ έχουν «κατεβάσει τα μολύβια» και περιμένουν. Η Καρυστιανού, που ως πρόεδρος του συλλόγου των οικογενειών θυμάτων των Τεμπών συγκέντρωνε υποστήριξη από τ’ αριστερά, κυρίως από νεολαία, απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο απ’ αυτό το ακροατήριο και θα της μείνει μόνο το ακροατήριο των ψεκ. Προφανώς, η fabriqué en France εκλογική στρατηγική προβλέπει να ανακοινωθεί το κόμμα Τσίπρα όταν θα έχει βαθύνει κι άλλο η φθορά των όμορων χώρων, ώστε να μπορεί να έχει πολυσυλλεκτικότητα. Και θα μας φαινόταν παράξενο αν η ανακοίνωση του κόμματος δε συνοδευόταν και από κάποια ονόματα που θα πλαισιώσουν τον μεσσία. Οσο για την «αυτοοργάνωση» κατά το πρότυπο με το οποίο ο Ανδρέας Παπανδρέου οργάνωσε το ΠΑΣΟΚ το 1974, μόνο ως ανέκδοτο ακούγεται. Καταρχάς, ο Παπανδρέου είχε γύρω του πληθώρα στελεχών: από το αντιδικτατορικό ΠΑΚ μέχρι τη λεγόμενη αριστερή πτέρυγα και τη νεολαία της προδικτατορικής Ενωσης Κέντρου. Και το 1974 ήταν μια εποχή τεράστια πολιτικοποίησης και κοινωνικής ενεργοποίησης, κάτι που δεν ισχύει για το 2026. Αυτό που θα στήσει ο Τσίπρας θα είναι απλά ένας μηχανισμός οργανωτικής δουλειάς και όχι ένα μαζικό κόμμα)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo