Ι.Β. Στάλιν, Οικονομικά προβλήματα του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ, 1952
Αμέσως μετά τη δολοφονία του ιρανού στρατηγού και μεγαλοστελέχους του καθεστώτος Κασέμ Σολεϊμανί από τους Αμερικάνους, δημοσιεύτηκαν στο διεθνή Τύπο δηλώσεις του πρωθυπουργού του Ιράκ, Mαχντί, σύμφωνα με τις οποίες ο ίδιος έπαιζε διαμεσολαβητικό ρόλο μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας. Οπως δήλωσε ο Μαχντί, ο Σολεϊμανί είχε πάει στη Βαγδάτη για να του μεταφέρει την απάντηση της ιρανικής ηγεσίας στις σαουδαραβικές προτάσεις, που ο πρωθυπουργός του Ιράκ είχε διαβιβάσει στους Ιρανούς.
Εγκυρα έντυπα, όπως ο Ιndependent, υποστήριξαν ευθέως ότι η δολοφονία του Σολεϊμανί δεν ήταν μια «κουτουράδα» του «απρόβλεπτου» Τραμπ, αλλά ένα ψυχρά υπολογισμένο πλήγμα, προκειμένου να σταματήσουν οι προσπάθειες ειρήνευσης μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας και να μην υπάρξει συμφωνία για εκεχειρία στον πόλεμο της Υεμένης, από τον οποίο θησαυρίζει το αμερικάνικο στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα, πουλώντας κάθε είδους οπλικά συστήματα στο σαουδαραβικό καθεστώς και στους συμμάχους του. Η βρετανική εφημερίδα παρουσιάζει τον Τραμπ ως ένα κυνικό έμπορο όπλων, που πλήττει κάθε προσπάθεια ειρήνευσης, προκειμένου να εξακολουθήσει να θησαυρίζει πουλώντας την πραμάτεια του.
Μολονότι τα πράγματα είναι πιο σύνθετα (πιο πολυπαραγοντικά), ουδείς μπορεί να θεωρήσει συνωμοσιολογική την ερμηνεία του Ιndependent. Είναι γνωστό εξάλλου ότι οι Αμερικάνοι, όπου μπορούν, αναπτύσσουν και συντηρούν την ένταση μεταξύ γειτονικών χωρών, προκειμένου να πωλούν πολεμικό υλικό. Το ξέρουμε καλά από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τον επιδιαιτητικό ρόλο που παίζουν οι Αμερικανοί, πουλώντας την πολεμική πραμάτεια τους και στις δύο χώρες (παλαιότερα μάλιστα υπήρχε και συγκεκριμένη αναλογία -εφτά προς δέκα- ώστε καμιά από τις δύο χώρες να μην αισθάνεται… αδικημένη).
Γι' αυτό και θυμηθήκαμε τον ορισμό του βασικού οικονομικού νόμου του σύγχρονου καπιταλισμού, που έδωσε ο Στάλιν το 1952, στο πλαίσιο μιας επιστημονικής συζήτησης για τη συγγραφή ενός εγχειρίδιου Πολιτικής Οικονομίας από την Ακαδημία Επιστημών της ΕΣΣΔ. Βαθύτατος γνώστης του μαρξισμού-λενινισμού, ο Στάλιν κατάφερε να συμπυκνώσει με περιεκτικό τρόπο τα βασικά χαρακτηριστικά του καπιταλισμού, στο παγκόσμιο σύστημα που είχε διαμορφωθεί μετά τον Β' παγκόσμιο πόλεμο και τη διάσπαση της παγκόσμιας καπιταλιστικής αγοράς (με την αφαίρεση απ' αυτήν των χωρών της Λαϊκής Δημοκρατίας και της Κίνας).
Σχεδόν εφτά δεκαετίες από τότε, μολονότι η ενότητα της παγκόσμιας καπιταλιστικής αγοράς έχει αποκατασταθεί, ο ορισμός του Στάλιν εξακολουθεί να ισχύει. Ολα τα βασικά χαρακτηριστικά του ισχύουν στο ακέραιο. Και βέβαια, εξακολουθεί να ισχύει το «μέσω των πολέμων και της στρατιωτικοποίησης της λαϊκής οικονομίας». Μολονότι όλοι κάνουν σπονδές στην ειρήνη, μολονότι τα βασικά ιμπεριαλιστικά κέντρα προσέχουν να μην εμπλακούν σ' έναν απευθείας πόλεμο μεταξύ τους, η στρατιωτικοποίηση και οι πόλεμοι εξακολουθούν να αποτελούν μία από τις ατμομηχανές του παγκόσμιου καπιταλισμού.
Π.Γ.