Το τέλος των ιδεολογημάτων σε αστική γλώσσα, από τον Μοχάμεντ ελ Εριάν, επικεφαλής οικονομολόγο της Allianz και σύμβουλο του Μπαράκ Ομπάμα (τον έχει τοποθετήσει πρόεδρο του Παγκόσμιου Συμβούλιου Ανάπτυξης). Το σχόλιο του ελ Εριάν μεταδόθηκε από το Bloomberg.
«Με θητεία μικρότερη του μήνα, η ελληνική κυβέρνηση ανακαλύπτει ότι θα είναι πολύ δύσκολο να εκπληρώσει τις προεκλογικές υποσχέσεις για αλλαγή της οικονομικής διαχείρισης της χώρας και των σχέσεων με τους ευρωπαίους εταίρους της. Η Ελλάδα έχει ήδη πάρει δυσάρεστα μαθήματα που περιπλέκουν την προσπάθειά της και προκαλούν δημόσια αντιπαράθεση με ορισμένους από τους εταίρους της (…)
Η Ελλάδα βρέθηκε αντιμέτωπη με πέντε άβολες πραγματικότητες που θα παραμείνουν στο προσκήνιο αν η χώρα αποφασίσει να παραμείνει στην Ευρωζώνη.
Πρώτο, δεν μπορεί να γλιτώσει από την τρόικα (…) Δεύτερο, περίπλοκες πολιτικές καθορίζουν τα οικονομικά στην Ευρωζώνη (…) Τρίτο, η Ελλάδα ανακαλύπτει ότι δε θα βρει απαραίτητα συμμάχους μεταξύ των περιφερειακών χωρών της Ευρωζώνης (…) Τέταρτο, οι πιο πολλοί εταίροι δε νιώθουν άνετα που η νέα κυβέρνηση εμφανίζεται τόσο άνετη στην ανάκληση των δεσμεύσεων των προκατόχων της. Πέμπτο, η Ελλάδα δεν έχει εύκολο τρόπο για να σταματήσει την εκροή των καταθέσεων (…)
Το συμπέρασμα για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ξεκάθαρο. Ο δρόμος θα είναι δύσκολος και δε θα μπορέσει να πραγματοποιήσει σύντομα τις προεκλογικές δεσμεύσεις της. Τσίπρας και Βαρουφάκης δεν έχουν άλλη επιλογή από το να δείξουν υπομονή. Αν οι Ευρωπαίοι συμφωνούν να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, η κατάσταση θα αλλάξει στο τέλος υπέρ μιας θεμελιώδους επανεκκίνησης του ελληνικού προγράμματος, επειδή θα επικρατήσει η οικονομική λογική.
Στο μεταξύ, οι ηγέτες της Ελλάδας πρέπει να καλλιεργούν πιο λογικές προσδοκίες για τους πολίτες της. Η ρητορική και οι μη ρεαλιστικές διορίες θα πρέπει να αντικατασταθούν από ειλικρίνεια και εφικτά χρονοδιαγράμματα».
Η συμπυκνωμένη αυτή ανάλυση, από έναν οικονομολόγο που πήρε τη θέση του παρατηρητή, χωρίς να είναι επιθετικός προς την ελληνική κυβέρνηση (γιατί διακατέχεται από μίσος για το γερμανικό ιμπεριαλισμό), γράφτηκε δυο μέρες πριν τη συμφωνία του Eurogroup. Και επιβεβαιώθηκε πλήρως από τις εξελίξεις, οι οποίες μάλιστα είναι πιο ονειδιστικές για τη συγκυβέρνηση Τσίπρα σε σχέση με την ευγενική-άχρωμη γλώσσα του αμερικανού αναλυτή.
Αναλυτές σαν τον ελ Εριάν δεν έχουν καμιά ανάγκη να εξηγήσουν τα «γιατί», όπως κάναμε εμείς στο προηγούμενο φύλλο («Το τέλος των ιδεολογημάτων»). Μια σε βάθος ανάλυση φαινομένων, όπως η διαπραγμάτευση της νέας ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές, δεν βολεύει το αστικό στρατόπεδο, γιατί εφοδιάζει τους εργαζόμενους με γνώση και τους κάνει λιγότερο ευάλωτους στην κοινωνική δημαγωγία-ψευδολογία των αστικών κομμάτων. Γι’ αυτό και οι θεωρούμενοι ως έγκυροι αναλυτές επιλέγουν να περιγράψουν τα συμπεράσματα, συχνά με κυνικό τρόπο.
Ο ελ Εριάν έπεσε μέσα στην πρόβλεψή του. Εμείς πέσαμε μέσα στη δική μας. Αλλοι έπεσαν από τα σύννεφα. Κάποιοι υποκριτικά, οι περισσότεροι -οι απλοί άνθρωποι που πίστεψαν τις υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ- ειλικρινά. Δεν είναι καθόλου δύσκολο να πέσεις μέσα σε μια τέτοια πρόβλεψη. Είτε είσαι αστός αναλυτής και γνωρίζεις από πρώτο χέρι πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αριστερό κόμμα μόνο για να κερδίσει ψήφους (περίπτωση ελ Εριάν) είτε αναλύεις την πραγματικότητα με θεωρητικά εργαλεία τη διαλεκτική και τη μαρξιστική πολιτική οικονομία (εμείς). Στην πρώτη περίπτωση κάνεις απλώς κυνικές διαπιστώσεις, ενώ στη δεύτερη ενισχύεις την άποψη πως η μόνη γλώσσα που καταλαβαίνουν οι ιμπεριαλιστές είναι η γλώσσα της εθνικοαπελευθερωτικής ή κομμουνιστικής επανάστασης.
Π.Γ.