Οπως όλα δείχνουν, οι συριζαίοι θα ευτελίσουν και τη συνταγματική αναθεώρηση, μια διαδικασία που έχει ιδιαίτερο θεσμικό βάρος σε μια αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία. Εχουν εργαλειοποιήσει τόσο πολύ το ζήτημα που με μοναδική άνεση η αστική αντιπολίτευση μπορεί ακόμα και να αρνηθεί να συμπράξει στο τυπικό της σκέλος. Οπότε θα καταστεί άχρηστη και ως προπαγανδιστικό εργαλείο για τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ. Τι μπορεί να τους προσφέρει μια ακόμα εμφάνιση του Κατρούγκαλου, που θα μιλάει για «μεγάλες δημοκρατικές τομές», «λαϊκή συμμετοχή» και τα παρόμοια; Κατρούγκαλος είν' αυτός. Μπορεί την εποχή των «πλατειών» να έκοβε και να έραβε στα τηλεοπτικά πάνελ, πλέον όμως είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένος με μια εφιαλτικά αντεργατική ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Κι αυτό το ξέρουν ακόμα και οι αδαείς περί τα ασφαλιστικά.
Με το που έγινε το πατιρντί με τον άγριο καυγά Καμμένου-Κοτζιά, την παραίτηση του δεύτερου και την περιφορά του έκτοτε σε δημόσιες εμφανίσεις στις οποίες δεν αποδομεί τον Καμμένο αλλά τον Τσίπρα, ήταν σίγουρο ότι ο… ταχυδακτυλουργός Τσίπρας θα ξανάβγαζε από το καπέλο του τη συνταγματική αναθεώρηση, σε μια προσπάθεια να αλλάξει την ατζέντα. Οργάνωσε, λοιπόν, μια ad hoc συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία παρουσίασε για πολλοστή φορά τους πέντε άξονες του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνταγματική αναθεώρηση. Τα ίδια και τα ίδια, σε πιο compact συσκευασία αυτή τη φορά, μπας και δώσουν τροφή για μερικά δημοσιεύματα.
Μόνο που έγιναν δεκτά με παγερή αδιαφορία (με τη συνταγματική αναθεώρηση ο Τσίπρας κατάντησε σαν τον ψεύτη βοσκό). «Υπό κανονικές συνθήκες μόνο ένας ανισόρροπος θα ονειρευόταν συνταγματική αναθεώρηση λίγους μήνες πριν από τις εκλογές, με τον κόσμο στα κάγκελα και χωρίς να ξέρουμε αν υπάρχει κυβέρνηση ή κοινοβουλευτική πλειοψηφία», έγραψε με το γνωστό χολερικό του ύφος ο Πρετεντέρης προειδοποιώντας ότι μπορεί να υπάρξουν και «επιτήδειοι» που θα αναζητήσουν «πεδία συνεννόησης με τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε λέγονται συνταγματική αναθεώρηση είτε Σκοπιανό» (τον Θεοδωράκη κυρίως φωτογράφιζε).
Ο Μητσοτάκης έχει βρει ένα έξυπνο πολιτικό κόλπο. Λέει στον Τσίπρα: ελάτε να τα βάλουμε όλα, αυτά που προτείνετε εσείς κι αυτά που προτείνουμε εμείς, να τα ψηφίσουμε παρέα ξεπερνώντας τις 180 ψήφους και η επόμενη Βουλή ν' αποφασίσει με 151 το περιεχόμενο των προς αναθεώρηση άρθρων. Μόνο που στις προς αναθεώρηση διατάξεις η ΝΔ βάζει πρώτη-πρώτη αυτή του άρθρου 16 του Συντάγματος, ώστε να μπορούν να ιδρύονται ιδιωτικά πανεπιστήμια. Κι αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ (δείχνει ότι) δεν μπορεί να το σηκώσει.
Ολα δείχνουν ότι μια ακόμα Βουλή δε θα μπορέσει να συμφωνήσει σε ένα προ-αναθεωρητικό πλαίσιο. Εκτός αν προχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ με 151 (μαζί με τους ΑΝΕΛ και μερικές «τσόντες»), όχι σε όλα τα θέματα (υπάρχει περίπτωση να δεχτεί ο Καμμένος να ορκίζονται οι κρατικοί παράγοντες μόνο με πολιτικό όρκο;), αφήνοντας στη ΝΔ και στο ΚΙΝΑΛ ελεύθερο το πεδίο να καθορίσουν το περιεχόμενο της αναθεώρησης στην επόμενη Βουλή, στην οποία φιλοδοξούν να έχουν 180 βουλευτές.
Στην πραγματικότητα, και η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ εργαλειοποιούν τη συνταγματική αναθεώρηση. Γιατί δεν υπάρχει κάτι τόσο πιεστικό προς ρύθμιση, ώστε όλα τα αστικά κόμματα να βρουν μια κοινή θέση και να την ψηφίσουν. Τα Συντάγματα δεν είναι κοινοί νόμοι. Τα Συντάγματα θεσπίζουν και κατοχυρώνουν αυτό που έχει ήδη εφαρμοστεί στη ζωή. Οταν χρειάστηκε ν' αναγνωρίσουν την υπεροχή του κοινοτικού δικαίου, που ήδη εφαρμοζόταν, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ βρήκαν κοινή θέση και αναθεώρησαν το Σύνταγμα. Τώρα, όλοι θέλουν απλά να κάνουν προπαγάνδα με το Σύνταγμα. Ακόμα και ο Μητσοτάκης με το άρθρο 16, καθώς ξέρει ότι δεν μπορεί να το «σηκώσει» ο ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο.
Π.Γ.
Τελευταία Νέα :
- Η ΝΔ, με αιχμή τον Μπελέρι, ξαναζεσταίνει το ανύπαρκτο «βορειοηπειρωτικό»
- CoviD: Στα ίδια, με τάση προς χειρότερα
- Οι οπαδοί της Παρί Σαν Ζερμέν δείχνουν το δρόμο
- Τα κομβικά ζητήματα της Οκτωβριανής Επανάστασης οδοδείκτες για την εργατική τάξη και την ιστορική της αποστολή
- Υποδοχή στον Τραμπ με… πυροτεχνήματα
- Η κυβέρνηση προτείνει παιδιά με αυτισμό να επιλέγουν φωτογραφίες με υποψήφιους στόχους για drones!