Σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε το βράδυ της Πέμπτης από το υπουργείο Οικονομικών, το υπουργικό συμβούλιο της συγκυβέρνησης ενέκρινε ομόφωνα συμφωνία επίλυσης της εξωδικαστικής διαφοράς με τη Siemens, που βάζει ταφόπλακα στις διεκδικήσεις και επαναφέρει το γερμανικό μονοπώλιο τροπαιούχο στις μπίζνες του στην Ελλάδα.
Η Siemens θα πληρώσει πρόστιμα ύψους 170 εκατ. ευρώ (ούτε καν τα 200 εκατ. που φημολογούνταν μέχρι πρότινος). Μετρητά, όμως, θα πληρώσει μόνον 90. Τα υπόλοιπα 80 θα συμψηφιστούν με οφειλές του ελληνικού δημόσιου προς το γερμανικό μονοπώλιο. Δηλαδή, με οφειλές που δημιουργήθηκαν από τις φουσκωμένες τιμές με τις οποίες χρέωνε η Siemens, έχοντας λαδώσει υπουργούς και μεγαλοστελέχη των ΔΕΚΟ!
Η Siemens θα επενδύσει 100 εκατ. ευρώ μέσα στο 2012 «ώστε να διασφαλιστεί η συνεχιζόμενη παρουσία και δραστηριότητα της εταιρίας». Μ’ άλλα λόγια, η Siemens όχι μόνο δεν θα πληρώσει τα 2 δισ. που αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι ζητάει το ελληνικό δημόσιο, αλλά θα πάρει και όλες τις «δουλειές» που είχε από παλιά στα σκαριά συν νέες που θα προκύψουν, κάνοντας μια επένδυση 100 εκατ. ευρώ (που δεν θα είναι τόσα) και εισπράττοντας άγνωστο τι ύψους επιχορηγήσεις μέσω των διάφορων «αναπτυξιακών» νόμων.
Μετά τον οικονομικό λακεδισμό ακολουθεί ο πολιτικός λακεδισμός: «Η Siemens δηλώνει ότι γνωρίζει και εμπιστεύεται την δυναμική και την ανθεκτικότητα της οικονομίας της Ελλάδας και πιστεύει ειλικρινά, ότι, παρά τις σημερινές δυσκολίες της, η Ελλάδα θα επιστρέψει και πάλι σύντομα σε μια σταθερή ισχυρή οικονομική κατάσταση. Στην προσπάθεια αυτή, η Siemens επιθυμεί να είναι βασικός και ουσιαστικός υποστηρικτής. Με δεδομένο αυτό, η Siemens ενθαρρύνει θερμά μεγάλους παγκόσμιους επενδυτές να συμμετάσχουν στην οικονομική αναζωογόνηση της Ελλάδας, επενδύοντας στην χώρα, όπως η ίδια έχει κάνει και συνεχίζει να κάνει. Η Siemens εξετάζει την πραγματοποίηση επένδυσης κατασκευής νέου εργοστασίου παραγωγής στην Ελλάδα, προϋπολογισμού άνω των 60 εκατομμυρίων ευρώ που θα οδηγήσει στην απασχόληση άνω των 700 ατόμων. Τα δύο μέρη συμφωνούν να συστήσουν κοινή Επιτροπή για να διερευνήσουν πραγματικούς και ουσιαστικούς τομείς στους οποίους μπορεί να επενδύσει η Siemens στην Ελλάδα, με ιδιαίτερη έμφαση σε τομείς που ενισχύουν την απασχόληση».
Σαν κερασάκι στην τούρτα μπαίνει το ανοιχτό δούλεμα: «H Siemens θα εφαρμόσει στην Ελλάδα πρόγραμμα συμμόρφωσης κατά της διαφθοράς και των μη νόμιμων επιχειρηματικών πρακτικών διάρκειας τριών (3) ετών – Κατά τη διάρκεια του παραπάνω προγράμματος η Siemens στην Ελλάδα θα επιτηρείται από Επίτροπο Εταιρικής Συμμόρφωσης που θα διορίσει το ελληνικό Δημόσιο – Η Siemens θα συνεχίσει να παρέχει κάθε δυνατή υποστήριξη, όποτε της ζητηθεί αλλά και ανεξάρτητα, προς τις δικαστικές αρχές σε σχέση με την συνεχιζόμενη ποινική διαδικασία κατά φυσικών προσώπων» (όπως έκανε με τον Χριστοφοράκο!).
Η συμφωνία κλείνει με το συγχωροχάρτι-δήλωση μετάνοιας της συγκυβέρνησης: «Το ελληνικό Δημόσιο δηλώνει ότι η Siemens σήμερα αποτελεί αξιόπιστη και υπεύθυνη επιχείρηση – To ελληνικό Δημόσιο παραιτείται από τις αστικές και διοικητικές αξιώσεις και πρόστιμα κατά της Siemens, σε σχέση με τις υποθέσεις που αφορούν δραστηριότητες διαφθοράς, πληρωμών ή υποσχέσεων, πληρωμών προς τρίτους, ή άλλες παράνομες δραστηριότητες από την πλευρά της Siemens έως το έτος 2007».
Κάπως έτσι θα συντελείται η «ανάπτυξη», όταν ξεκινήσει και στο βαθμό που θα υπάρξει. Σαν ένα τεράστιο πλιάτσικο των μονοπωλίων στην αποικία.
Π.Γ.