Η στήλη είναι υποχρεωμένη να επανέλθει στο ζήτημα που την απασχόλησε την προηγούμενη εβδομάδα, επειδή ορισμένοι, αντί να σιωπούν, ζητούν και τα ρέστα. Αναφερόμαστε στην απόπειρα που έγινε από το ΨΝΑ και το 18 Ανω να δημιουργήσουν σε συνεργασία με τη νομαρχία Αθήνας μια εταιρία ιδιωτικού δικαίου (αστική μη κερδοσκοπική), προκειμένου να συνεργαστούν στο έργο της απεξάρτησης, με εισήγηση της διευθύντριας του 18 Ανω Κ. Μάτσα.
Διαβάσαμε, λοιπόν, στην «Αυγή» της περασμένης Τρίτης, ότι η παράταξη ΑΡΣΥ (Αριστερή Ριζοσπαστική Συνεργασία Υγειονομικών) του ΨΝΑ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία καταγγέλλει «την κατάπτυστη και συκοφαντική επίθεση που έχει εξαπολύσει το ΚΚΕ κατά της επιστημονικής υπεύθυνης της μονάδας απεξάρτησης “18 Άνω” Κατ. Μάτσα». Καθόλου τυχαία, η «Αυγή» επέλεξε να δημοσιεύσει από τη μακροσκελέστατη ανακοίνωση της ΑΡΣΥ (τη βρήκαμε ολόκληρη στην ιστοσελίδα της ΑΡΣΥ), την εξής παράγραφο:
«Η Κατερίνα Μάτσα έχει απαντήσει πλήρως στις κατηγορίες που εκτοξεύθηκαν εναντίον της και οι οποίες κατασκευάστηκαν με φραστικά νεφελώματα και βρισιές. Μια κίνηση με διαχειριστικό/διεκπεραιωτικό χαρακτήρα – η σύσταση, δηλαδή, μιας “αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας” ανάμεσα σε δύο νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου για τη μεταβίβαση ενός ποσού για την αγορά ενός κτιρίου, που η οργανική ανικανότητα, (πέρα από την αντιδραστικότητα) του αστικού κρατικού μηχανισμού αδυνατούσε (ή προσποιούταν ότι αδυνατούσε) να εξασφαλίσει αλλιώς – μετατρέπεται σε “απόπειρα της Κ. Μάτσα για ιδιωτικοποίηση του 18 Ανω και της απεξάρτησης”».
Πράγματι, αυτό είναι το μόνο σημείο της ανακοίνωσης το οποίο έχει γενικότερο ενδιαφέρον, γιατί το υπόλοιπο κείμενο αναφέρεται αποκλειστικά στο ΚΚΕ. Γιατί επέλεξε η «Αυγή» αυτό το απόσπασμα; Μα γιατί οι άνθρωποι του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ πρωταγωνιστούν εδώ και χρόνια στη δημιουργία και εκμετάλλευση ΜΚΟ, επικαλούμενοι τα ίδια επιχειρήματα: την «οργανική ανικανότητα» και τη «γραφειοκρατική ακαμψία» του κράτους. Εν προκειμένω, λοιπόν, βρήκαν έναν απρόσμενο σύμμαχο όχι στο «στιγμιαίο ολίσθημα» (όπως παρουσιάστηκε από ορισμένες πλευρές) της Κ. Μάτσα, αλλά στις θέσεις μιας παράταξης, η οποία υποτίθεται πως υπήρξε από παλιά αντίθετη ΑΠΟ ΘΕΣΕΙΣ ΑΡΧΩΝ στη δημιουργία εταιριών ιδιωτικού δικαίου για την ανάπτυξη έργου που θα έπρεπε να γίνεται αποκλειστικά από κρατι-κούς φορείς.
Το παιχνίδι με την εταιρία που δημιουργείται από δυο ΝΠΔΔ και άρα είναι κάτι το διαφορετικό πρέπει κάποτε να τελειώσει. Δηλαδή, η ΑΡΣΥ είναι υπέρ των εταιριών ιδιωτικού δικαίου που δημιουργούν για παράδειγμα οι ΟΤΑ; Να μας το πει ανοιχτά. Θα ρωτήσουμε και για ένα συγκεκριμένο παράδειγμα. Στην Καρδίτσα έχει δημιουργηθεί από το Δήμο, τη Νομαρχία και Δήμους του νομού η αστική μη κερδοσκοπική εταιρία «Πρόταση Κοινωνικής Παρέμβασης» που αποτελεί «τον καθ’ ύλη αρμόδιο φορέα εφαρμογής προγραμμάτων πρωτογενούς πρόληψης της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών και προαγωγής της ψυχικής υγείας». Την έφτιαξαν τα ΝΠΔΔ της περιοχής και παίρνει χρηματοδότηση απ’ αυτά και από το κράτος. Συμφωνεί η ΑΡΣΥ με τη δημιουργία τέτοιων εταιριών; Αυτή είναι η πρότασή της; Να περνάνε τόσο σοβαρά ζητήματα, που αναφέρονται στην Υγεία, από εταιρίες ιδιωτικού δικαίου, μέσω των οποίων το κράτος «ξεφορτώνεται» την υποχρέωσή του για χρηματοδότηση ενός τόσο σημαντικού τομέα κοινωνικής πολιτικής; Θα συμφωνήσει η ΑΡΣΥ να δημιουργήσουν και τα νοσοκομεία τέτοιες εταιρίες; Εν προκειμένω, ξεφεύγουμε από τα όρια «ενός περιστατικού» και μπαίνουμε στον πυρήνα μιας θέσης, που πρέπει να είναι καθαρή και όχι με «εξαιρέσεις». Περιμένουμε απαντήσεις.
Π.Γ.