«Ολες οι μεταρρυθμίσεις του ασφαλιστικού είχαν τον χαρακτήρα ότι θέλουν να στείλουν τον λογαριασμό σε κάποια επόμενη γενιά. Πριν από το ’93 – μετά το ’93, πριν το 2011 – μετά το 2011. Εγώ προσωπικά υποστηρίζω έντονα την πρόταση της Επιτροπής για ενιαίους κανόνες στο συνταξιοδοτικό. Ενιαίους κανόνες αναπλήρωσης, ενιαίους κανόνες εισφορών, ενιαίοι κανόνες για το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, ενιαίοι κανόνες για όλους (…) Αν κάποιος έπαιρνε 1.000 € σύνταξη θα έχει το ίδιο ποσοστό αναπλήρωσης είτε ήταν εργαζόμενος πριν, είτε ήταν εργαζόμενος μετά τα διάφορα αυθαίρετα χρονικά όρια που έχουν τεθεί από τις διάφορες ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις. Ακριβώς γιατί θέλουμε να αποφύγουμε τις οριζόντιες μειώσεις και ακριβώς γιατί θέλουμε να προστατεύσουμε ιδιαίτερα τις χαμηλές συντάξεις και τα χαμηλά εισοδήματα».
Αυτά έλεγε ο Κατρούγκαλος στις 15 του περασμένου Οκτώβρη, παρουσιάζοντας σε συνέντευξη Τύπου το πόρισμα της «επιτροπής σοφών». Περιέγραφε ένα ασφαλιστικό σύστημα στο οποίο όλοι θα παίρνουν την ίδια σύνταξη, ανεξάρτητα από το αν είναι παλιοί ή νέοι συνταξιούχοι. Και προανήγγειλε τον επανυπολογισμό όλων των σημερινών συντάξεων με βάση τους νέους κανόνες που θα θεσπιστούν, ο οποίος φυσικά θα οδηγούσε σε μείωση των χορηγούμενων σήμερα συντάξεων.
Αυτά τον Οκτώβρη, γιατί στο σχέδιο νόμου που διέρρευσε την περασμένη Δευτέρα τα άλλαξε. Ναι μεν θα γίνει επανυπολογισμός όλων των συντάξεων, αλλά οι καταβαλλόμενες σήμερα συντάξεις δε θα μειωθούν. Η διαφορά που θα προκύψει για τους ήδη συνταξιούχους θα εξακολουθήσει να δίνεται ως παγωμένη «προσωπική διαφορά». Και για όσους βγουν στη σύνταξη το 2016, το 2017 και το 2018, αν η σύνταξη που θα προκύψει με το νέο σύστημα είναι μικρότερη κατά 20% απ' αυτή που θα έπαιρναν με το παλιό σύστημα, θα δοθεί «προσωπική διαφορά» ίση με το 1/2, το 1/3 και το 1/4 της απώλειας, αντίστοιχα.
Από εκεί που ο Κατρούγκαλος δήλωνε ότι δε θα υπάρχει κανένας διαχωρισμός σε παλιούς και νέους, τώρα εισάγει -τάχαμου- μπόλικους διαχωρισμούς (πριν το 2016, το 2016, το 2017, το 2018, μετά το 2018), παραβιάζοντας την υποτιθέμενη βασική αρχή της (αντι)ασφαλιστικής του μεταρρύθμισης.
Για ποιο λόγο; Μόνο για λόγους κοινωνικής δημαγωγίας. Για να πει ότι δεν κόβει καμιά κύρια σύνταξη. Κι όταν πέσει το λεπίδι και στις ήδη χορηγούμενες συντάξεις, θα ρίξει την ευθύνη στην τρόικα και στην αντιπολίτευση που δεν έβαλε πλάτη. Ο σχετικός προπαγανδιστικός ντόρος άρχισε από την ίδια κιόλας μέρα που ο Κατρούγκαλος προσπάθησε, υποτίθεται, να εξασφαλίσει τη συναίνεση της αντιπολίτευσης.
Γιατί θα πέσει λεπίδι και στις ήδη χορηγούμενες συντάξεις; Γιατί το Μνημόνιο-3 προβλέπει ότι το 2016 πρέπει να εξασφαλιστούν «εξοικονομήσεις» ύψους 1% του ΑΕΠ (περίπου 1,8 δισ. ευρώ) από το ασφαλιστικό σύστημα. Αν δεν κοπούν οι ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις, αυτά τα λεφτά δεν εξασφαλίζονται.
Ολ' αυτά μπορείτε να τα διαβάσετε πιο αναλυτικά στο «σαλόνι» αυτού του φύλλου, όπου επιχειρείται μια πρώτη προσέγγιση του προσχέδιου που διέρρευσε ο Κατρούγκαλος, πριν το στείλει στην τρόικα. Εδώ στεκόμαστε μόνο στον πολιτικό τσαρλατανισμό και στην αδίστακτη δημαγωγία, χαρακτηριστικά που συνοδεύουν τον Τσίπρα και την κλίκα του εδώ και χρόνια. Είναι ικανοί να πουν κάτι μια μέρα και την επόμενη να πουν το αντίθετο, χωρίς να δώσουν καμιά εξήγηση.
Αυτό ακριβώς κάνει και ο Κατρούγκαλος, σε συνεργασία με το Μαξίμου. Ψέμα στο ψέμα, παραπληροφόρηση στην παραπληροφόρηση, για να καταφέρουν να περάσουν το Ασφαλιστικό από τη Βουλή, έτσι όπως θα διαμορφωθεί μετά τη διαπραγμάτευση με την τρόικα. Και μέχρι την τελευταία στιγμή θα ισχυρίζονται, όχι μόνο ότι «σώζουν το σύστημα», αλλά και ότι δεν μειώνονται οι συντάξεις!
Π.Γ.